Slovenija

Biomasni center Nazarje: z lesom ogrevajo šolo, zdravstveni dom, občino, naselje

Ljubno ob Savinji, 30. 01. 2024 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
10

Prepovedi peči na lesno biomaso v strnjenih naseljih v novem predlogu energetskega zakona ne bo, je po burnem odzivu opozicije in dela javnosti dejal predsednik vlade. Ravno nasprotno: "Naša energetska prihodnost temelji prav na lesni biomasi," je poudaril Golob, vendar mora ta namesto v starih izgorevati v novih kurilnih napravah. Kako bo država spodbujala zamenjavo starih kotlov in kje v Sloveniji se z lesom že ogreva celoten kraj?

Kurilnica v družinski hiši Tilna Rigelnika v Ljubnem ob Savinji. "Evo, jaz drve enkrat na dan naložim polno in prižgem." Ker imamo svoj gozd, je bilo ogrevanje na drva že od nekdaj logična izbira, pravi, dokler pri stari napravi niso opazili, da je bil izkoristek zelo slab.

A takšne naprave so zdaj preteklost, pravijo v podjetju Biomasa. Kotli, ki so na tržišču zdaj, pa njihovo pravo nasprotje. "Ta kotel ima praktično skoraj popolno izgorevanje, zelo visoke izkoristke, kar pomeni, zelo pomembno, da uporabnik privarčuje," pojasnjuje Niko Bezovnik iz Biomase. 

Privarčujejo celo do več kot 35 odstotkov, pravijo v podjetju, kjer strankam ponujajo kotle na tri različne energente: polena, palete in sekance. Vsem trem pa je skupno, da iz dimnika pride "praktično ... para," še pojasnjuje Bezovnik. 

Kotel je povezan na bistveno večji in zmogljivejši kotel od tistih za domačo uporabo. "Ogrevamo pa tukaj mi celo Nazarje, to industrijsko cono, potem do tovarne BSH, na drugi strani Savinje so še industrijski uporabniki, potem naselje, večstanovanjski bloki, individualne hiše, javne stavbe, osnovna šola, zdravstveni dom, občina," o sistemu ogrevanja pravi direktor Energetike Nazarje Blaž Merc

In najpomembneje: stroški ogrevanja so stabilni, saj cena lesa geopolitičnim razmeram pač ni podvržena. Zakaj bi vlada takšne zelene in uspešne zgodbe torej želela preprečevati? Šlo je zgolj za "šum v komunikaciji", je danes dejal premier Robert Golob. "Lesna biomasa, ne samo, da ostaja, lesna biomasa je eden glavnih virov, na katerih temelji naša energetska prihodnost."

A le če stare naprave, takšnih je po nekaterih ocenah skoraj pol milijona, zamenjamo z novimi, poudarja Golob. "Ta proces poteka že danes in sredstva za ta namen smo v lanskem in v naslednjih treh letih početverili, v primerjavi s prejšnjimi mandati."

Bi višje subvencije spodbudile zamenjavo starih kurilnih naprav?

Kot pravi Tilen Rigelnik, je ob menjavi naprave od Eko sklada prejel štiri tisočake, brez te subvencije pa bi moral za nov sistem odšteti kar trinajst tisočakov. Stroški niso majhni, priznavajo tudi v Biomasi. "Naše mnenje je, da bi prav gotovo stranke vzpodbudilo k večjemu številu menjav, če bi na področju menjave ogrevalnega sistema, država namenila še kakšen evro več nepovratnih sredstev, kar bi sigurno pri taki investiciji bilo zelo dobrodošlo."

Vlada bo za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi sicer zagotovila dodatnih 80 milijonov evrov, do leta 2027 bo skupaj na voljo skoraj dvesto milijonov, višina subvencije pa naj bi ostala nespremenjena.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2fast4
30. 01. 2024 21.59
+3
Se Mal pa boste imeli celice na dimniku če boste preglasni...
jutri bolje bo
30. 01. 2024 21.55
+2
Ne pišite tega, upam da vas golob ne sliši. A ne veste, da se mormo prešaltat vsi na elektriko.
txoxnxy
30. 01. 2024 21.37
+5
Že videno, totalno nesposobni PV po prvih odzivih javnosti 8n stroke obrne ploščo,da bi bil všečkan , izpade pa pri vseh razumnih državljanih samo še večji bebec.
optimist11
30. 01. 2024 20.58
-2
Nikjer ni navedena cena, ki jo plačujejo za ogrevanje.
jebivoje
30. 01. 2024 20.35
+5
sem ljubitelj ogrevanja na les, samo zadnja leta ljudje kurijo karkoli, enostavno pozimi ne morem prezračiti stanovanja
periot22
30. 01. 2024 21.03
+2
Ja res kurijo ves odpad od lakiranih iverk in to bogataši ki imajo svoje podjetje!
yatttt
30. 01. 2024 21.24
+3
Za to imamo inšpekcije. Ki seveda pridejo pogledat takrat, ko človek ne kuri in ima zraven peči zložena suha bukova drva. Ampak rešitev ni v prepovedi kar počez, ampak v discipliniranju inšpekcijskih služb ...
PomisliNaSonce
30. 01. 2024 20.26
-1
In tudi v največji vročini teli dimniki šopajo in proizvajajo z biomaso elektriko in ogromno odpadne topote in plinov...in kam gre vsa ta energija? Se čudite, od kje poplave. Voda ima informacijo, to je dejstvo ..saj priteče na izvkr energije in plinov
yatttt
30. 01. 2024 21.25
+3
Ta biomasa odda toploto in pline, ki bi jih sicer oddala v naslednjih 10 letih sama od sebe ob gnitju ...
PomisliNaSonce
31. 01. 2024 09.37
+2
10 let ali pa v enem letu....se pol čudite ko prileti "iz neba" porcija?