Slovenija

Brezplačna kosila: 'To ne bi bilo več prehranjevanje, ampak divje hranjenje'

Ljubljana, 13. 09. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
21

Leta 2008 je Janševa vlada uvedla brezplačne šolske obroke za vse, ki jih je Pahorjeva vlada nato omejila le na socialno najšibkejše. Zdaj pa so brezplačni obroki v šolah spet na tapeti. A šolniki opozarjajo na izkušnje izpred 14 let, ko je ogromno hrane končalo v smeteh, prav tako pa tudi na premajhne kapacitete šolskih kuhinj in prekratek čas za razdeljevanje in uživanje obroka. To ne bi bilo več prehranjevanje, ampak divje hranjenje, opozarjajo. V Inštitutu 8. marec pa trdijo, da je sedanji sistem subvencioniranja izjemno slab in krivičen.

V preteklosti so se o šolski prehrani že iskrila mnenja, in kot kaže, tudi letos ne bo nič drugače. Potem ko je Inštitut 8. marec napovedal in začel z zbiranjem podpisov za brezplačna kosila za vse, je z vseh strani slišati nasprotovanje omenjenemu predlogu. 

Spomnimo samo, da smo brezplačne obroke tako za dijake kot učence že imeli leta 2008, ko jih je uvedla Janševa vlada. A nastopil je čas gospodarske krize in Pahorjeva vlada je brezplačne obroke omejila le na socialno najšibkejše šolarje. Leta 2017 pa so koalicijske stranke podprle predlog Združene levice in razširile krog brezplačnih kosil v šolah, tako so bili po novem do njih upravičeni tudi otroci iz družin, uvrščenih v drugi in tretji dohodkovni razred. Junija letos je nato stranka SDS spet predlagala brezplačna kosila za vse, a je njihov predlog Inštitut 8. marec označil za tehnično neustreznega in predstavil svojega. Avgusta pa je SDS v zakonodajni postopek ponovno vložila predlog novele Zakona o šolski prehrani, v katerem predlagajo brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce. A šolniki z omenjenima predlogoma niso zadovoljni.

Ravnatelji, ki so vsak dan neposredno prisotni v šolah in vidijo dogajanje, pravijo, da brezplačna kosila za vse niso rešitev. Ravnatelj sežanske gimnazije in ekonomske šole Dušan Štolfa je pojasnil, da je na njihovi šoli na malico prijavljenih 160 dijakov, a četrtina teh malice sploh ne prevzame ali je ne poje. Mladi raje kupujejo nezdravo hrano, kot so pice in bureki, nekateri pa si hrano prinesejo od doma, pravi. Kot meni, bi bilo denar, namenjen brezplačnim obrokom za vse, treba bolj učinkovito porabiti, zato predlaga, naj vlada raje dvigne ceno malice za dobavitelje, da bo hrana bolj kvalitetna, kar bo po njegovem mnenju veliko bolj učinkovito.

Številni šolniki so glede brezplačnih kosil za vse skeptični.
Številni šolniki so glede brezplačnih kosil za vse skeptični. FOTO: Shutterstock

Tudi drugi šolniki opozarjajo na številne pomanjkljivosti in predvsem populističnost omenjenega predloga. Predsednik Združenja ravnateljev OŠ Gregor Pečan je spomnil na leto 2008, ko so bili že uvedeni brezplačni obroki za šolarje. Takrat je ogromna količina hrane končala v smeteh, je pojasnil in opozoril še na eno pomanjkljivost. Šole namreč nimajo dovoljšnjih kapacitet za pripravo obrokov in njihovo razdeljevanje. V dveh urah bi bilo treba namreč razdeliti več sto kosil, kar bi privedlo do tega, da se šolarji ne bi več prehranjevali, ampak divje hranili, pa pravi ravnateljica ene izmed ljubljanskih osnovnih šol.   

A če bo predlog o brezplačnem kosilu sprejet, bodo morale šolske kuhinje, ki pogosto sploh nimajo kapacitet za pripravo tako množičnih kosil, pripraviti hrano za prav vsakega na prehrano prijavljenega šolarja, tudi če ti šolskega kosila sploh nočejo ali pa ga ne prevzamejo, sploh če je bolj 'zdrave' narave. In vsa hrana, ki ostane, se zavrže.

Glede na zbirno poročilo Računskega sodišča o ravnanju s hrano v osnovnih šolah so šole leta 2017 zavrgle kar 18 kg hrane na učenca. V revidiranih šestih šolah skupaj je bilo leta 2017 tako kar 72.239 kg odpadne hrane. Točnih in popolnih podatkov o količini odpadne hrane v osnovnih šolah sicer v Sloveniji nimamo, je pa Računsko sodišče ugotovilo, da bi šole lahko storile več, da bi učenci hrano pojedli, in da bi lahko učinkoviteje ravnale z odpadno hrano. 

Ministrstvo za šolstvo je sicer za subvencijo prehrane učencev (malice in kosila) v šolskem letu 2021/22 namenilo skupno 33.608.569,67 evrov, od tega za subvencionirana kosila učencev 20.492.000 evrov. V lanskem šolskem letu je subvencijo malice tako prejemalo 104.802 učencev, subvencijo kosila pa 46.020 učencev. Med dijaki je bilo prejemnikov subvencionirane malice 30.225, skupna višina sredstev za subvencije malic dijakov pa je v koledarskem letu 2021 znašala 4.597.543 evrov. Na šolskem ministrstvu še pojasnjujejo, da bi v primeru, da bi vsi učenci koristili brezplačno kosilo, letna ocenjena vrednost teh sredstev znašala 87.948.000 evrov. Do 100-odstotne subvencije malice so sicer upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 591,22 evrov. Do 100-odstotne subvencije kosila pa so upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 401,58 evrov.

Pečan ob tem pojasnjuje, da je sedanji sistem subvencioniranja šolske prehrane dober. Kot pravi, v OŠ nobenemu učencu ni treba biti lačen, ker je hrane dovolj, možnosti za subvencioniranje prehrane pa je neskončno.

A Nika Kovač z Inštituta 8. marec pravi, da to ne drži, in da vedno, ko določamo arbitrarno mejo, del tistih, ki so prikrajšani, odpade. Dodaja, da v šolah obstajajo lačni otroci, ki si ne morejo privoščiti kosila. "O tem poročajo nevladne organizacije. Sistem subvencioniranja je izjemno slab in krivičen. Zaradi Cerarjevega ukrepa se dogaja, da število otrok, ki jim pripada subvencionirana prehrana, pada," je bila kritična pred časom v oddaji 24UR Zvečer. Pojasnila je, da je leta 2017 subvencionirana prehrana štiričlanski družini z dvema otrokoma pripadala, če je živela s 148 evri nad stopnjo tveganja revščine, danes pa, če živi z 87 evri pod stopnjo tveganja revščine. "Dva starša z minimalno plačo, ki dobita regres, ne dobita subvencioniranega kosila," je dodala.  

Omenila je tudi draginjo zaradi katere številni ljudje ne vedo, kako bodo preživeli jesen. Kovačeva je tudi izpostavila, da za idejo brezplačnih kosil za vse otroke stojijo vse politične stranke. "Levica in SD imata to v programu, Svoboda se je k temu zavezala, tudi opozicija za tem stoji. Ko imaš zbrano takšno politično moč, lahko poskrbimo, da je učilnica skupnost in da se ta skupnost kaže tudi v dostopnosti brezplačnih kosil za vse," je dodala.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
23. 09. 2022 20.40
hrano zastojj otrokom vseh,s tem,da se pokaže skrb učiteljev ki jih morajo podučiti koliko hrane si bodo naložili,da je ne bi zametavali.
Victoria13
22. 09. 2022 15.29
Sploh ne vem kako so vse generacije prej preživele???Zdaj pa vsi pričakujejo, da bo vse zastonj oz. za nekatere je že zdaj!
Victoria13
22. 09. 2022 15.27
+1
Otroci imaji najraje dunajca, pomfri, kebab, burek, McDonal's to je tisto kar jim nudijo njihovi starši...škoda denarja za zdrava kosila, ker otroci niso navajeni na tako hrano. Sploh pa tisto kar je zaston nihče ne zna cenit!
amedeo
14. 09. 2022 17.53
+1
Kosila zastonj za vse, ki so na minimalcu in pika, ne glede na razne dodatke in regrese!
Victoria13
22. 09. 2022 15.17
+2
User768643
13. 09. 2022 14.38
+2
Kuhinje premale? Torej v solah niso sposobni nahraniti otrok? Katastrofa. In kaj to pomeni "divje hranjenje"? Da lahko vsak otrok je? Kar se tice velikih odvrzenih kolicin hrane, je vse stvar nacrtovanja. Ni potrebno vsem otrokom zagotoviti vse artikle, ker vsi vsega ne jedo. Potrebno jim je pa ustvariti pogoje, da nihce ne bo lacen. In po raznih menzah kuhajo za vec tisoc ljudi, prav tako v restavracijah in ne vidim, da bi se zavrgle "ogromne" kolicine hrane. Nekdo je v solah nabavljal robo malo preko palca.
Victoria13
22. 09. 2022 15.18
+2
A starši ne znajo več poskrbeti za svoje sončke razvajene?
Sajeta5
13. 09. 2022 13.03
+0
Meni to bolj smrdi po tem, da šole ne bi šle iz ustaljenih tirnic in se malo prilagodile, da pa bi še prostovoljno opravile malo več dela, kot je nujno potrebno pa je itak misija nemogoče
son?ek11
13. 09. 2022 10.32
+3
Malica brezplačna, kosila pa brezplačna samo socialno šibke tako kot je to do sedaj !!!! Mesec je super minister, samo včasih pretirava. Moral bi se pogovarjati s socialnimi delavci, ki delajo na socialnih transferjih, ki delajo z brezposelnimi in socialno šibkim. Bi mu znali odpreti oči!
Zemljan
16. 09. 2022 17.31
+2
Nisem suguren v to, da bi mu znali delavci iz csd kaj svetovat. Posebej csd so znani po raznih aferah. Seveda daleč od tega da mečem vse v isti koš. Želim si samo da se zopet ne najde preprosta rešitev za kompleksen problem.
Manernapolitaner
13. 09. 2022 10.20
-3
Tudi v sluzbi imamo zadtonj malico pa se nihce ne zapikuje v to. Je pa res da so na voljo dve vrsti obroka vecinoma. Mnogim je to kosilo. Marsikateri otrok je lacen, mnogi starši pozno ppridejo domov. In vsi mogoce le nimajo toliko denarja da placajo kosila. Ce si na minimalcu hitro pades ven. Mogoce bi se pa kuhalo bolj povseci otrokom, makaroncke, cmoke, kaksen dunajski. Kaksnih kvinoj, pa zelenjavnih juhic pa eko, pa bio vecins ne mara. Zato je tudi toliko zavržene hrane. Malo dr naj pogleda v kateri šoli je vec odpadnehrane. Meni tudi ne pase za zajtrk jesti kisle smetane in kruh. Otrok jo ima v šoli za malico.
metuljka
13. 09. 2022 09.41
+6
Ne podpiram ! Kar je zastonj nima vrednosti ! Imam lastne izkušnje , da tisto, kar ne plačaš, ne ceniš. Npr. žena doma, ki gara , velikokrat nima veljave in ne cene pri možu. Lahko je tudi obratno .
amedeo
14. 09. 2022 17.51
+1
El pi5tolero
13. 09. 2022 09.11
+12
Komedija! Janez da, kulovci uzamejo, kulovci predlagajo spet tisto kar je janez dal in kulovci uzel in tako naprej v krogu! Ladja norcev je to!
kr nekdo
13. 09. 2022 08.59
+2
res je bilo včasih za kosilo sam en meni in je sedaj to skoraj nemogoče. bi pa lahko poskrbeli za možnostjo brezplačnim kosilom. Sej otroci, ki nebi hodili in ne bi jedli bi lahko to možnost zamrznili. lahko pa tudi takim potem zaračunavajo kosilo, če se izkaže, da ne ravnajo lepo z hrano. Ob današnjih otrocih bi jih bilo takoj pol manj.
bronco60
13. 09. 2022 08.50
-1
Od kdaj pa imajo otroci radi kvalitetno hrano, razen, če sem spadajo razni hamburgerji, pizze , kebabi, sladkarije itd. Zato naj poskrbijo starši in dajo otroku malico od doma. Pa ne spet o tem, kako nekateri starši nimajo kaj dat otroku. Nočejo jim dat, ker pol za njih zmanjka.
Manernapolitaner
13. 09. 2022 10.22
+3
Bronco60. Tole si pa pihnu. Da svojem otroku nrbi privoscili? Ti imas otroke?
Sajeta5
13. 09. 2022 13.01
+0
Dej bronco, očitno nimaš otrok, otroci obožujejo tudi špagete, čufte, špinačo, pečenega pišeka in še marsikaj.... 95% staršev je normalnih in tole kar ti naštevaš svojim otrokom dovoli jesti mogoče 1 x tedensko.... v srednjih šolah pa je druga pesem, ampak to bi pa morali ravnatelji poskrbeti, da bi obstajala zakonodaja, da raznorazni ponudniki hitre prehrane ne obratujejo v neposredni bližini šole (vsaj 500 m) ali pa celo v sklopu šole
bronco60
13. 09. 2022 14.12
+2
O, imam,imam, nč bat, pa dober vem, kajbi oni jedli, nad zdravo prehrano se vedno zmrdujejo, nad hambiji se jim pa zasvetijo oči, samo to sem hotel povedat. Pa , da vedno zmanjka za otroke , je tudi res, za vse razvade staršev se najde denar, kakor je tudi res, da so izjeme. Z hrano se pa obmetavajo tako tisti, ki imajo in tisti ki naj ne bi imeli. So pač vsi otroci. Malo več kontrole pri kosilu, pa bi se stanje uredilo.
Roxy79
13. 09. 2022 08.11
+9
Težava je tudi drugje..... zajec tiči tudi v kakšen drugem grmu.... namreč.... NEKOČ..... je bilo kosilo, kosilo... enako za vse... v 95% se je vse pojedlo. DANES.... danes pa imaš 5 menijev.... 5 različnih vrst kosil..(en brez glutena, drug brez škroba, tretji ne je mesa, četrti neje svinjine...... peti...... itd itd. Potem dobiš žmrdešlave mulce, ki se zmišljujejo kaj bi pa kaj nebi jedli..... in hrana roma v koš. Biti kuhar/ca na/v osnovni šoli, je dobesedno SAMOMOR.
Manernapolitaner
13. 09. 2022 10.24
-3
Roksy, smo probali kosila pa ni cist tako kot pravis. Otroci se nimajo pravice pritozit ce ni v redu.