Slovenija

DSO: Covidni dodatki le za delo v sivi in rdeči coni. Ministrstvo: To ne drži

Ljubljana/Logatec, 09. 11. 2022 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kljub zagotovilom države, da bodo dijaki in študenti, ki so v času epidemije pomagali v javnih zavodih, prejeli covidne dodatke, pa nekatere ustanove trdijo, da so do dodatkov upravičeni le tisti mladi, ki so pomagali v sivi in rdeči coni. Na obrambnem ministrstvu to zanikajo in pozivajo predstavnike dijakov in študentov, naj zberejo nerešene primere in jim jih v zbiru posredujejo, da bodo skupaj reševali posamezni primer glede na vsebino.

V ponedeljek je državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved povedal, da bo država vsem študentom in dijakom, ki so v času izrednih razmer tvegali svoja življenja in pomagali v zdravstvu, izplačala covidni dodatek. Predstavnika študentov in dijakov sta sicer pojasnila, da nekatere zdravstvene ustanove in DSO-ji ne želijo izplačati dodatka, saj si različno tolmačijo 77. člen zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19. 

Podobno izkušnjo ima tudi bralec, ki nam je povedal, da je v času epidemije kot študent delal v Domu starejših Logatec, kjer pa ne želijo izpolniti vloge za izplačilo covidnega dodatka, ker naj ne bi bilo pravično do zaposlenih. Kot je še povedal, bi denar za opravljeno delo lahko dobil samo z zasebno tožbo.

Direktorica logaškega doma starejših Helena Primc Kalan je potrdila, da so tudi v njihovem domu med epidemijo pomagali dijaki in študenti, za kar so jim hvaležni. Je pa poudarila, da jih v delo niso vključevali kot prostovoljce, ampak so jim za njihovo delo zagotovili ustrezno plačilo in malico. Dodala je še, da dijake in študente niso vključevali v delo z okuženimi stanovalci v tako imenovani sivi ali rdeči coni, zato jim poseben dodatek, ki ga je država predvidela za delavce v tej coni, ne pripada. "Če je kakšen študent izjemoma priskočil na pomoč v sivi oz. rdeči coni, smo mu ta dodatek tudi izplačali," je pojasnila.

Določba 77. člena Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 (Uradni list RS, št. 206/21; ZDUPŠOP) med začasnimi ukrepi na področju zaščite, reševanja in pomoči opredeljuje dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve za pripadnike sil za zaščito, reševanje in pomoč ter dijake in študente, ki so bili vključeni ali vpoklicani k opravljanju nalog pomoči pri celostni oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah in pri izvajanju mobilnega testiranja in cepljenja, od 11. 11. 2021 do 30. 6. 2022. 

Na obrambnem ministrstvu pravijo, da določba 77. člena ZDUPŠOP ne govori o izpolnjevanju pogoja dela v sivi ali rdeči coni, zato trditev DSO, da dijakom in študentom nadomestila za delo v izrednih razmerah ne pripadajo, če niso delali v sivi ali rdeči coni, ne drži. Upravičenci do dodatka po omenjenem členu so namreč tisti dijaki in študentje, ki so bili od 11. novembra lani do 30. junija letos vključeni v pomoč pri celostni oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah in pri izvajanju mobilnega testiranja ter cepljenja proti covidu-19.

Do dodatka tako niso upravičeni prostovoljci, ki niso pripadniki sil za zaščito, reševanje in pomoč oz. nimajo statusa dijaka ali študenta, če so dijaki ali študenti opravljali naloge tehnične ali administrativne pomoči v drugih prostorih, ki nimajo zveze z neposredno celostno oskrbo bolnikov, cepljenjem ali testiranjem, ali če so dijaki ali študenti zaradi opravljanja nalog ali dela, skladno s 77. členom ZDUPŠOP, že prejeli dodatek.

Z obrambnega ministrstva so še sporočili, da bi zdravstvenim in socialno-varstvenim ustanovam, ki domnevno nočejo vložiti zahtevkov za izplačilo omenjenega dodatka za dijake ali študente, ki bi jim po zakonu pripadal, lahko očitali opuščanje dolžnega ravnanja. V soboto so tako  zdravstveno ministrstvo in ministrstvo za delo že obvestili o domnevno neenaki obravnavi študentov pri vlaganju zahtevkov za preverjanje in izplačilo dodatka ter o podaljšanju roka za posredovanje popravljenih, dopolnjenih ali novih zahtevkov. Prav tako so pojasnili, da je obrambno ministrstvo oziroma Uprava RS za zaščito in reševanje za pomoč preobremenjenemu zdravstvenemu osebju kot tudi osebju v socialno-varstvenih ustanovah v tistih časih ponudila pomoč tako pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč (bolničarjev) kot tudi pomoč dijakov in študentov pri celostni oskrbi bolnikov in pri izvajanju mobilnega testiranja ter cepljenja proti covidu-19. 

Covidni dodatki
Covidni dodatki FOTO: Shutterstock

"Ob izvajanju navedenih nalog se je predpostavljalo, da so bili v navedeno pomoč vključeni dijaki in študenti v tesnejšem osebnem stiku s populacijo ljudi, pri katerih je obstajala večja izpostavljenost oz. nevarnost za okužbo s koronavirusom. Zaradi navedenega so upravičenci, ki so delali neposredno z bolniki oz. varovanci, upravičeni do dodatka, kot je bil določen s 77. členom ZDUPŠOP za obdobje od 11. 11. 2021 do 30. 6. 2022. Pojasnili smo, da je dodatek vezan na neposredno delo z bolniki in varovanci ali na stike pri testiranju ali cepljenju proti covidu-19," so pojasnili. To torej pomeni, da so do dodatka upravičeni dijaki ali študentje tudi v primerih, ko so izvajali pomoč na lokacijah, kjer se je izvajalo testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 oz. cepljenje zoper nalezljivo bolezen covid-19, in na teh točkah v istem prostoru izvajali administrativno pomoč pri testiranju ali cepljenju. 

V primerih, če je dijak ali študent opravljal naloge tehnične ali administrativne pomoči v drugih prostorih, ki nimajo neposredne zveze s celostno oskrbo bolnikov, cepljenjem ali testiranjem, to je neposrednega opravljanja dela z bolniki oz. varovanci, kjer obstaja večja možnost za okužbo s SARS-CoV-2, ni upravičen do dodatka za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve po 77. členu ZDUPŠOP, poudarjajo na obrambnem ministrstvu. Kot še pravijo, je presoja oz. ugotavljanje neposrednih okoliščin in vrste nalog v zvezi z neposredno celostno oskrbo bolnikov oz. varovancev, ki jih je opravljal posamezni dijak ali študent, v pristojnosti zdravstvene ali socialno-varstvene ustanove kot delodajalca, ki tudi razpolaga z ustreznimi evidencami dela in drugimi podatki upravičencev do dodatka.

Ministrstvo za obrambo je tako ministrstvu za zdravje in ministrstvu za delo predlagalo, da skladno s svojimi pristojnostmi pozovejo zdravstvene oz. socialno-varstvene ustanove, da preverijo, ali so v okviru zahtevkov morda izpustili kakšnega upravičenca do dodatka, tiste ustanove, ki pa zahtevkov še niso oddale, pa bodo po ponovni presoji ugotovile, da bi jih morale, naj zahtevke s prilogami pripravijo. V ponedeljek je ministrstvo tudi predstavnikoma Študentske organizacije Slovenije in Dijaške organizacije Slovenije predlagalo, da zberejo nerešene primere in jim jih v zbiru posredujejo, da bodo skupaj reševali posamezni primer glede na vsebino.   

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
09. 11. 2022 20.57
Ta denar raje nameniti Ukrajinskim beguncem zdaj bo zima in potrebujejo ogrevane garaze za svoje jeklene konjičke ker 100 000 eur imeti na mrazu ni dobro
Jožajoža
09. 11. 2022 18.17
+1
ja,janšisti so delili samo doktorje,ker je uršula baje doktorica????,policajem in vojski.ito tem,ki so ljudem obrnili hrbet v času korone, povsod drugje po svetu so pa ravno te službe najbolj pomagale občanom in državljanom. janšisti so nas pa v tem času dali pretepat s strani hojsove policija. groza. in iz take sekte bi imeli predsednika!!!!!
periot22
09. 11. 2022 16.07
Covid - gripa za razmetavanje covid dodatkov!
FaTa Albanka
09. 11. 2022 15.04
+1
Taki karma vse vrača in "študentom" in tistim ki dajejo en slabši od drugega. Naš notranjini sovražnik naroda.
FaTa Albanka
09. 11. 2022 15.01
+1
Kaki podn od države , gnusno kaj se grejo
FaTa Albanka
09. 11. 2022 15.00
+1
vvvilice
09. 11. 2022 14.54
+6
Kovid, najdražja bolezen vseh časov. In še traja. In vse to plačamo. Mi, ja, nihče drug. Itak nat e g.
RichPiana
09. 11. 2022 14.15
+8
Z prejemom dodatkov ste prispevali k inflacija. Upam, da se vam je splacalo.
Hulk Zalepi
09. 11. 2022 14.05
+8
siva cona ja, se dobr da je ni 50 odtenkov :-D
markec12
09. 11. 2022 14.02
+0
Jaz sem preverjal PCT na pošti, in sem tvegal življenje dobim dodatek?
Ivar The Boneless
09. 11. 2022 14.11
+8
Ivar The Boneless
09. 11. 2022 14.11
+4
George Bailey
09. 11. 2022 13.58
+5
Tvegali svoja življenja😂😂😂kaj pa ostali? Me zanima ce so zasebni zobozdravniki dobili, ker so bli najprej najbolj ogrožujoča skupina na začetku😵‍💫😵‍💫
Stolček
09. 11. 2022 13.57
+6
Kaj zdaj so pomagali solidarno in prostovoljno ali za proti usluge?! Nobenemu nič in še tistim, ki so dobili covid dodatek vstran vzet in basta. Samo mešetarjenje in n.teg za prazen 0.
User2169913
09. 11. 2022 13.47
+10
Ce gres pomagat narodu v krizi, gres pomagat brez placila. Vcasih smo za starejse skrbeli iz srca madona. Danes bi pa radi imeli placano ker so odstopili sedez na busu starejsemu obcanu. V vojsko to mladino poslat.
User2169913
09. 11. 2022 13.48
+2
srecnii
09. 11. 2022 13.50
+4
in taki plačanci razlagajo da so solidarni in da velik prostovoljno pomagajo v resnici pa dobijo plačan. Isto je na podeželju, brez pačila se noben en bo premaknil.
Stolček
09. 11. 2022 14.02
+6
Coolmint, vse ok, dokler nisi omenil vojske. 🤦😂Kaj še nisi videl, kako je naša vojska razpuščena?! Prvo si morajo v vojski red in disciplino naredit, preden lahko drugim pametujejo.
User2169913
09. 11. 2022 14.26
+1
S K E L E T O R
09. 11. 2022 13.47
+5
Kaj pa tisti iz mehurčka in aerosolčka?😂😂😂
Na pol ovca
09. 11. 2022 13.41
+7
Na celem svetu ni umrla 1 zdrava oseba mlajša od 30 let amapk očitno je ostalo nekaj denarja od zadnjega posojila svetovne banke (washingtona) kar je potrebno brati kot nova zanka okrog vratu slovencev.... in malo kupujemo glasove kot JJ? Lepo konec koncev so tako vsi v Slo parlamentu dejansko v isti stranki- no pri istem ŠEFU kar dokazuje odziv na Kovid...sedaj Ukrajino.. tako da poteza ne čudi
Na pol ovca
09. 11. 2022 13.49
+5
Mimogrede Gripa je za mlajšo populacijo bolj nevarna kot Kovid
Ivar The Boneless
09. 11. 2022 14.12
+6
StandforRussia
09. 11. 2022 13.40
+5
Kakšni dodatki neki,nič!
Aristotle
09. 11. 2022 13.39
+3
Kaj boste resevali primer po primeru? Zakon je za vse enak in tu ni razlik! Razn pri vas levicarjih, sinek od goloba sinek od jansa!!!!! Zato levice nikoli nebi volil!!!
Ivar The Boneless
09. 11. 2022 13.40
-3
Ivar The Boneless
09. 11. 2022 13.38
+9
Zakaj sploh dodatki? Lahko kdo razloži?
srecnii
09. 11. 2022 13.37
+9
Izmišljen Covid in dodatki, zdaj pa odplačujem te dodatke z inflacijo, ki je tako kot sedaj 10% čista laž, prej 30% inflacija.
User2169913
09. 11. 2022 13.37
+10
Vedno nekaksen nateg. Vedno nekaksne izjeme. Bolano res!