Slovenija

DZ sprejel vmesno poročilo preiskovalne komisije in se seznanil tudi s tajnim delom

, 28. 11. 2023 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je s 55 glasovi za in 15 proti sprejel vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. DZ se je sicer seznanil tudi s tajnim delom poročila. Vmesno poročilo ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS preko medijev v lasti stranke. V SDS očitke zavračajo. Vmesno poročilo so podprli tudi v poslanski skupini NSi, Aleksander Reberšek je v njenem imenu dejal, da "če bi narod vedel, kar se je dogajalo danes na zaprti seji, sem prepričan, da bi bila podpora določenim strankam drugačna."

DZ se je na začetku današnje seje seznanil s tajnim delom poročila, zaradi česar je bil ta del seje za javnost zaprt.

Komisija DZ je v parlamentarno preiskavo vključila podjetja NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite. Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije komisija v vmesnem poročilu sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi danes največje opozicijske stranke in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS, je v predstavitvi vmesnega poročila pred DZ v petek izpostavila zdaj že nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek.

V takem modelu financiranja sodelujejo funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Poslovanje pa po ugotovitvah komisije poteka predvsem v gotovini.

Poročilo navaja, da je v "razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS" vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo, oziroma so bili financirani iz javnih sredstev. Hkrati je po navedbah v poročilu utemeljen sum, da je moral vsak, ki je vstopal v te posle z državo, za pridobljeni posel nekaj "vrniti" stranki.

Ob tem je Šetinc Pašek izpostavila pet primerov financiranja SDS-a. Vse opisano govori o tem, da je SDS za 14 milijonov evrov za financiranje svojega ključnega političnega projekta podredila interese lastne države interesom sosednje Madžarske, je dejala v predstavitvi. Komisija bo ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom, pozvala pa je tudi k spremembam zakonodaje.

Vmesno poročilo ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS preko medijev v lasti stranke.
Vmesno poročilo ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS preko medijev v lasti stranke. FOTO: Shutterstock

Vmesno poročilo so podprli tudi v poslanski skupini NSi, Aleksander Reberšek je v njenem imenu dejal, da "če bi narod vedel, kar se je dogajalo danes na zaprti seji, sem prepričan, da bi bila podpora določenim strankam drugačna."

Poslanec SDS Žan Mahnič je ugotovitve komisije označil za natolcevanja, ki "nimajo nobene veze s SDS". Komisiji očita tudi, da preiskuje zasebne osebe, kar je zloraba namena in same preiskovalne komisije. Dodal je, da so se različne preiskovalne komisije že ukvarjale s tem, a v vseh teh letih niso dokazale nič oprijemljivega.

SDS je vložil tudi dopolnilo, s katerim predlaga širitev odrejene parlamentarne preiskave. In sicer bi preiskovalna komisija preiskovala tudi domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda pred lanskimi parlamentarnimi volitvami. A ker so v SDS dopolnilo vložili nepravilno, DZ o njem ne bo razpravljal, niti glasoval.

Delo preiskovalne komisije bo kot predsednica nadaljevala poslanka Svobode Tamara Vonta, saj je Gibanje Svoboda Šetinc Paškovo medtem izključilo iz stranke. Posledično so predlagali tudi njeno zamenjavo na čelu preiskovalne komisije, ki jo je v petek potrdil DZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kita 1111
29. 11. 2023 11.08
-3
Mislim ,da bi bilo bolj smiselno , če bi se država raje ukvarjala z nedovoljenimi migracijami kot pa z nekim financiranjem strank
marker1
29. 11. 2023 10.47
-3
Danes levi raje praznujte dan republike. Kako je bilo lepo v bivši državi, ko smo hodili po kavo in prašek v Italijo. Pa par-nepar, bencinski boni itd. Pa dinar, ki je bil popoldan že manj vreden kot zjutraj. Ko si najbolj prihranil, če si pol plače zapravil za nakup deviz za nogavico. To kar vam mediji servirajo je samo zamegljevanje slabega dela vlade.
O.F.
29. 11. 2023 11.47
+2
Jožica55
29. 11. 2023 10.27
+4
Danes imajo kletni prosti dan, nikjer njihovih neumnih komentarjev ali pa čakajo na navodila svojega koruptivnega šefa. Preberite današnji članek na necenzurirano !!!!!!
marker1
29. 11. 2023 10.40
-3
Članke tipa "naj bi" nima smisla komentirati, ker jih jutri več ne bo, oziroma bodo toliko časa, kolikor ankete slabo kažejo vladi.
SDS_je_poden
29. 11. 2023 10.20
+4
Torej teh 15 mandeljcev proti so bili vsi iz SDS? Nisem niti malo presenečen....
prašek
29. 11. 2023 09.30
+5
Samo na Dob z njim !!!!!!!!!!!!!!!!!!
SLObunkeljn
29. 11. 2023 09.27
+3
In? A bo končno tudi kak epilog?
iskriv
29. 11. 2023 08.37
+4
Afera za afero se odkrivajo iz skrivnih predalov SDS , najprej Slovenski WATERGATE , ko se je razkrilo , kako Janša preko svojih nastavljencev brska po bančnih računih zase in za tuje (Srbskega PV ), DA BI LAHKO POTEM TO IZKORISTIL ZA DISKVALIFIKACIJE IN IZSILJEVANJE . To , da SDS deluje vseskozi koruptivno , mafijsko podtalno z močnim oškodovanjem države in državljanov se ve že od prvega mandata 2004 dalje , samo nihče ni dregnil v to osje gnezdo ali niso hoteli ali niso upali zaradi maščevanja in groženj . Oškodovanje države s strani SDS je več kot očitno , ljudje pa še vedno prisegajo na to skorumpirano , kriminalno leglo . In zopet smo pred veliko dilemo ali naši organi pregona in pravosodje delujejo v smeri zaščite države in državljanov ali pa nekaterim dovoljujejo vse , kajti , ni zaznati nobenega odziva na ta razkritja ?
marker1
29. 11. 2023 09.12
+0
Če ničesar ni ne moreš zaznati. Razkritja ki se začnejo z naj bi, niso verodostojna.
marker1
29. 11. 2023 10.41
-2
Tudi ta kvazi komisija je brskala po računih pravnih oseb, pa ne bi smela.
marker1
29. 11. 2023 08.19
-1
Treba je zamegliti slabo delo premierja in vlade z namišljenimi financiranjem medijev političnih konkurentov. Kako pa jih financirate na levi, saj jih imate več kot 90%.
marker1
29. 11. 2023 08.17
-1
Vse indice sumov korupcije in financiranja levičarji začnejo z naj bi. Raje preiščite posle mešetarjenja z državno elektriko in zakaj imamo kljub 85% lastni pokritosti najdražjo elektriko v Evropi.
Jožica55
29. 11. 2023 08.04
+3
Dokler bo lahko migal, pri nas ne bo drugače, na žalost !!!