Slovenija

E-skiroji: tihi in hitri, zato manj opazni in bolj nevarni

Ljubljana, 19. 04. 2022 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
72

Vse bolj priljubljena oblika mikromobilnosti, predvsem v mestih, so električni skiroji. Ti imajo seveda številne prednosti, saj so hitri, okolju prijazni in po navadi z njimi ni težav pri iskanju parkirnega mesta. Vendar pa so e-skiroji pogosto neslišni in manj opazni, zato se hitro lahko zgodi prometna nesreča. Teh je v zadnjih letih vse več, letos smo zabeležili tudi prvo s smrtnim izidom. Najpogosteje so povzročitelji tovrstnih prometnih nesreč prav vozniki e-skirojev sami. Agencija za varnost prometa je zato prvič uvedla nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov e-skirojev.

Več videovsebin
  • Pravila za voznike električnih skirojev
    01:23
    Pravila za voznike električnih skirojev
  • Iz 24UR: Poostren nadzor nas e-skiroji
    03:00
    Iz 24UR: Poostren nadzor nas e-skiroji

"Skiroji so tihi, ampak vi ne rabite bit. Pozvon', zažvižgaj, poj, zakrič' – vse je boljš' kot nič."  Tako na hudomušen način v enem od novih kratkih videov Agencija za varnost prometa ozavešča o varnosti na e-skirojih. E-skiroji so namreč vse bolj prisotni povsod, tudi na pešpoteh in v naseljih, kjer nemalokrat trčijo v mimoidoče pešce ali kolesarje, ki jih ne slišijo in ne opazijo. 

"E-skiroji so vse bolj razširjena in popularna oblika mikromobilnosti. A podatki kažejo, da e-skiroji ne sodijo med najbolj varna prevozna sredstva," pravi Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa (AVP).

Od 1. septembra 2019 do 12. aprila 2022 so namreč zabeležili že 193 prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev. V več kot 61 odstotkih prometnih nesreč, v katerih so udeleženi e-skiroji, so povzročitelji vozniki e-skirojev sami. Večina (168) tovrstnih prometnih nesreč se je zgodila v naselju z uličnim sistemom. Samo v lanskem letu so zabeležili 109 prometnih nesreč, vozniki e-skirojev so jih sami povzročili kar 68 (62,4 odstotka). 

Največ je poškodb glave, letos tudi prva smrtna žrtev

Več skirojev v našem okolju pomeni več nesreč, več nesreč pa pomeni tudi več poškodb. Število pacientov, ki so jih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana obravnavali zaradi padca s skirojem in e-skirojem, se je v zadnjih petih letih več kot potrojilo (iz 182 obravnav leta 2016 na 565 obravnav leta 2021). 

Travmatolog z UKC Ljubljana Luka Hodnik je ob tem opozoril, da ljudje prevečkrat pozabijo, da so električni skiroji hitrejši in zato nevarnejši od navadnih. "So tihi in hitri, zato jih ostali udeleženci v prometu težje opazijo. Imajo majhna kolesa, zato jih luknje, v katere zapeljejo, hitro vržejo iz ravnotežja. Brez čelade in pri hitrosti prek 20 kilometrov na uro, se lahko ob padcu nepričakovano težko poškodujejo. Padci z e-skirojem so povzročili največ površinskih poškodb oziroma udarnin v glavo, sledijo rane na glavi, zlomi zob, zlomi nosnih kosti, rok, pretresi možganov, precej je bilo udarcev v prsni koš," je poudaril. 

Največ je predvsem poškodb glave. Lani so te predstavljale že 56 odstotkov vseh poškodb, ki so nastale pri padcu s skirojem in e-skirojem. Kar niti ne preseneča, glede na to, da skoraj dve tretjini (63,2 odstotka) voznikov e-skirojev, ki so bili udeleženi v prometni nesreči, ni uporabljalo zaščitne čelade. 

"Nujno poskrbite za dosledno uporabo zaščitne čelade. Ne glede na to, da je obvezna do 18. leta, priporočamo uporabo vsem," svetuje direktor AVP. Prav poškodbe glave so tudi najpogosteje tiste, ki imajo najhujše posledice. 

Letos so do 12. aprila zabeležili že 24 prometnih nesreč z e-skirojem, v 16 primerih so prometno nesrečo povzročili sami (67 odstotkov). Poleg treh hudo poškodovanih in 13 lažje poškodovanih so letos zabeležili tudi prvo smrtno žrtev prometne nesreče z udeležbo e-skiroja pri nas. Nesreča se je zgodila 1. marca, nekaj minut po polnoči, v Ljubnem ob Savinji. 52-letnik je z e-skirojem trčil v robnik pločnika in padel desno čez pločnik, kjer je trčil v leseno ograjo. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče. 

Ne gre za igračo

Zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter dokaj visokih hitrosti, ki jih dosegajo (do 25 km/h), predstavljajo večje tveganje za uporabnike. Ob zaviranju, sploh pri višjih hitrostih, je namreč ta precej nestabilen. Tega se morajo zavedati tudi vozniki in to pri vožnji tudi upoštevati. 

Ker imajo e-skiroji majhna kolesa, ki so občutljiva na razne neravnine (razpoke in dvignjeni deli na vozni površini) in ovire na vozni površini (kamenje, veje ipd.), se lahko hitro prevrnejo in voznik pade skupaj s svojim vozilom. "Zato je nujno, da se vozniki e-skirojev teh tveganj zavedajo, da poznajo pravila ter jih upoštevajo, ter da poskrbijo za lastno varnost tudi z uporabo zaščitne čelade in vidnostjo v prometu," pravijo v AVP.

E-skiro ima majhna kolesa, ki so občutljiva na neravnine in ovire na vozni površini.
E-skiro ima majhna kolesa, ki so občutljiva na neravnine in ovire na vozni površini. FOTO: Damjan Žibert

Največ poškodovanih, ki so jih obravnavali v UKC Ljubljana, je otrok in mladostnikov do 18. leta starosti, čeprav se je v zadnjem letu delež poškodovancev v starostni skupini nad 18 let v primerjavi z letom poprej nekoliko povečal. "Zato premislite, ali je to res pravo prevozno sredstvo za vašega otroka. Če se vseeno odločate za nakup e-skiroja za otroka, vsekakor dobro premislite, kje in kako ga bo otrok uporabljal. Med skirojem in e-skirojem je velika razlika. E-skiro sodi med lahka motorna vozila in nikakor ni igrača," je poudaril Hribar.

Vozniki premalo upoštevajo cestno-prometne predpise

Agencija za varnost prometa je maja 2019 podala konkretne predloge za spremembo zakonodaje, s katero je želela doseči, da se področje vožnje e-skirojev čimprej uredi. Novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki e-skiroje uvršča med lahka motorna vozila, je začela veljati 11. avgusta 2021.

Čeprav se tudi pri nas električni skiroji pojavljajo že več let, pa smo šele avgusta lani končno uredili zakonodajo tudi na tem področju. Od uvedbe nove zakonodaje do 10. aprila so policisti ugotovili kar 253 kršitev cestno-prometnih predpisov (CPP) pri voznikih e-skirojev. Najpogostejše kršitve so bile povezane z nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje, neprilagojeno hitrostjo, (ne)uporabo čelade ter vožnjo pod vplivom alkohola. 

"Zelo pogosta je tudi vožnja v rdečo luč, vožnja po raznoraznih površinah, kjer se ti vozniki ne smejo pojavljat. Imamo tudi zelo veliko predelav, vozniki e-skirojev lahko vozijo 25 km/h, na trgu pa je veliko e-skirojev, ki dosegajo višje hitrosti, kar pa je izjemno nevarno," je opozoril Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. 

Pri tem, kako hude so posledice prometnih nesreč, igra veliko vlogo predvsem hitrost. In podatki policije kažejo, da se je kar tretjina (32,3 odstotka) prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev zgodila zaradi neprilagojene hitrosti.

"Cestno-prometne predpise v glavnem poznajo vsi, ampak jih ne upoštevajo. Menijo, da je to neko prevozno sredstvo, kjer ni treba mogoče tako dosledno upoštevati CPP, kar pa ni prav. Ko si enkrat na cesti, si s tem ali z osebnim vozilom, je treba CPP upoštevat. Na cestah je ogromno različnih udeležencev in če pravil nihče ne upošteva, potem promet ne more potekati varno," je poudaril Kapun. 

Policija je sicer začela statistiko glede e-skirojev beležiti septembra 2019. Zbrani podatki kažejo, da se je doslej največ nesreč zgodilo v mestih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo uporabnikov e-skirojev so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter napačna stran ali smer vožnje. Pri povzročiteljih izstopajo starostne skupine od 18–24 let, od 24–34 let ter od 34–44 let.

Kdo lahko vozi e-skiro? Osebe, starejše od 14 let oziroma od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico. Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, ki so namenjene kolesarjem. Kjer teh površin ni, morajo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. Pravila, ki veljajo za kolesarje, se smiselno uporabljajo tudi za voznike e-skirojev oziroma lahkih motornih vozil.

Preventivna akcija in nadzor nad vozniki e-skirojev

Od 18. do 24. aprila bo v več slovenskih mestih potekala terenska akcija Agencije za varnost prometa (AVP). Z akcijo želijo doseči čim več uporabnikov e-skirojev in vplivati na njihovo varno vedenje v prometu. "Namen akcije je ozaveščanje o varni vožnji z e-skirojem in spoštovanju cestnoprometnih predpisov ter s tem izboljšanje varnosti cestnega prometa za vse," so poudarili v AVP. 

Jože Robežnik je ustvaril nekaj hudomušnih video vsebin, ki opozarjajo na varno uporabo e-skirojev
Jože Robežnik je ustvaril nekaj hudomušnih video vsebin, ki opozarjajo na varno uporabo e-skirojev FOTO: Damjan Žibert

V okviru terenske akcije pa bo Policija tudi poostreno nadzirala voznike e-skirojev. "Pozorni bomo na uporabo ustreznih površin za njihovo vožnjo, uporabo ustrezne čelade pri mladostnikih, vožnjo po pravi strani, hitrost, morebitno predelavo teh vozil in uporabo mobitela ter slušalk. Nadzor bo usmerjen tudi v posebna prevozna sredstva, kot so električna dvokolesa (hoverboard), katerih uporaba v prometu je pri nas prepovedana," je poudaril Kapun, vodja Sektorja prometne policije na GPU.

O tveganjih pri vožnji e-skiroja bosta AVP in Policija ozaveščali tudi preko medijev in družbenih omrežij z novimi videovsebinami, ki jih je med drugim pripravil videoustvarjalec Jože Robežnik (iz dua Slon in Sadež)."Poudarili smo neslišnost in nestabilnost e-skirojev, opozorili smo na neuporabo slušalk. Videi so nastali v sodelovanju z Igorjem Bračičem, posnetke smo tokrat pripravili v pokončnem formatu, saj  je gledanost vsebin na mobilnih napravah vse večja," je dejal.

Kako z e-skirojem varno na pot?

Da boste z vašim e-skirojem varno upravljali, se z navodili za uporabo podrobno seznanite, še preden se z njim prvič podate na pot. Po zakonodaji mora imeti voznik e-skiroja ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti tudi nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Uporaba slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo e-skiroja je prepovedana in vas za to lahko doleti kazen. Če voznik uporablja slušalke ali pametni telefon med vožnjo, je namreč manj pozoren na dogajanje v prometu in okoli sebe. Hitro lahko spregleda pešca, otroka, starejšega udeleženca, ali druge izpostavljene skupine udeležencev (invalidi, gibalno ovirani). Tudi za voznike e-skirojev na AVP priporočajo ničelno toleranco do alkohola. 

Vozniki morajo v območju skupnega prometnega prostora voziti tako, da s svojo vožnjo ne ogrožajo pešcev. V območjih za pešce pa lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca, to pomeni pod 10 kilometri na uro. 

Ker so e-skiroji skoraj neslišni, jih drugi udeleženci v prometu težje zaznajo. "Prav tako pogosto ne pričakujejo, da so tako hitri, zato lahko pride do neustreznih ali prepoznih reakcij pešcev oziroma drugih udeležencev v prometu. Nase naj zato vozniki e-skirojev opozorijo z zvočnim signalom," so poudarili v AVP. 

Zaradi majhne površine silhuete so uporabniki e-skirojev tudi slabše vidni drugim udeležencem v prometu. Na voznike e-skirojev morajo biti še posebej pozorni vozniki motornih vozil. Pri prehitevanju e-skirojev morajo dosledno upoštevati minimalno bočno razdaljo, ki znaša najmanj 1,5 metra. Voznika e-skiroja naj prehitijo le, ko je to povsem varno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kryptix
20. 04. 2022 19.07
Dokler so vaše glave razpacane po asfaltu zaradi mene če letijo te skirce ko sneta sekira.
Benkooo
20. 04. 2022 18.29
+2
Se vidi, da jih je večina kateri nasprotujejo uporabi skirojev krepko za časom. Ta naš zakon je zastarel kot biblija. Obstajajo skiroji kateri bi lahko vozili v normalnem prometu in ti razvihejo hitrosti todi preko 120kmh. Za te naj raje naredijo aneks v zakonu, da je potreben izpit A kategorije in registracijo kot za mopede. In če kdo trdi, da so uporabniki skirojev leni naj se pogleda v ogledalo preden sede v avtomobil in se pelje 200m do prve kavice.
rdeča petokraka
20. 04. 2022 17.55
-1
Glede 52 letnika, lahko rečem, da Darwinovi nauki delujejo. Skiro ni ne za na cesto ne za pločnik!
Elvis1
20. 04. 2022 14.55
+1
HumanNOTsheep lepo povedano...pa tudi če uvedejo registracijo skirojev nimam nič proti, samo naj nekaj naredijo z mojim denarjem v prometu ne, da izpuhti v luft.
Elvis1
20. 04. 2022 14.42
+2
In zadovoljni bodo uporabniki avtomobilov, ki jim ne bo treba paziti in prehitevati počasne kolesarje in skiroje, ki se vozijo po cesti...ena stvar reši 3 probleme!
Elvis1
20. 04. 2022 14.30
+1
Roadkill420, ne vem kaj dela Janković...če je povečano povpraševanje po skirojih in kolesih, se začnejo graditi kolesarske steze, s tem bodo zadovoljni pešci,ki bodo imeli svoje peš poti in uporabniki koles in skirojev, ki bodo imeli svojo kolesarsko pot.
Miran Petek
20. 04. 2022 10.27
+2
Niste pa navedli da je bil tisti 52-letnik zelo “poseben” tip (Lubenci so sicer že po naravi :) Pred leti je z snežnimi sankami povozil smučarja na Golteh ki je ostal invalid in čez leta umrl! Tudi sicer je bil “kaskader” posebne sorte. V času nesreče pa (kot je za take osebke na Lj običajno) zelo okajen! PS: pa tudi njegov skiro ni šel samo 25km:h, pač pa preko 70!! Samo toliko v razjasnitev, da ni treba tiščati vseh ljudi v isti koš…
čevapgpt
20. 04. 2022 10.16
-1
začnite z nordijsko hojo tudi v mestih, imejte pohodne palice vedno s seboj ;)
SDS_je_poden
20. 04. 2022 09.55
+4
Pod takimi in podobnimi članki se prav lepo vidi mentaliteta tega ubogega življa na sončni strani Alp. Uni pa uni so taki pa tako v prometu, pa to je treba prepovedat, pa jok in stok.... Vsak od vas naj NAJPREJ samega sebe spravi v red, ker verjamem, da ne vozite po predpisih, pa če se še tako lepe delate.
Ravenstein
20. 04. 2022 09.23
+4
Mene pa najbolj motijo brezbrižni in brezglavi, ljudje brez osnovne kulture, ki se na vseh javnih površinah obnašajo, kot kure, ki mislijo, da moramo vsi na njih paziti, da bodo oni preživeli.
Roadkill
20. 04. 2022 08.04
+5
Pa tudi razni Wolt in Glovo skuteristi so si precej prisvojili pločnike. Vglavnem po poločnikih je cel kaos.Nevem kaj dela policija
Sisoje
19. 04. 2022 21.59
+0
Betuul
19. 04. 2022 21.26
+3
Pol ti pa takle skiro zapelje tam ko čakaš avtobus! Groza! Da bi mu uhe navil! Pa skiro to še ni nič! Včeraj se je en pelu kot na nekem krožniku; kot eno samo kolo na akomulator! Te vse prevoze bi morala policija ukinit za vožne po mestu
Petur
19. 04. 2022 21.14
+2
zna biti da bo država nesreče izkoristila da primakne lonček s kakšno registracijo in seveda zavarovanjem!
Delavec_Slo
19. 04. 2022 21.11
+1
A res el. avti so tudi tihi, kaj pa z njimi!
nekdonekje
19. 04. 2022 21.02
+1
Matjaž Poto?nik 1
19. 04. 2022 20.48
-3
Samo mavrični in japiji to vozijo...in se imajo spet za nekaj posebnega.....buahahahahahhaha...ko pa pade po patosu , pa je naenkrat kot ostali , normalni-PRIZEMLJEN ! In to dobesedno.... :) :) :)
SDS_je_poden
20. 04. 2022 09.52
+4
Ti si zabluzil..... eskiroji so priročno mobilno sredstvo v vseh urbanih centrih. Na kmetih jih pa res ne rabite.
sloZebra
19. 04. 2022 20.36
+5
Ko te Sv. Peter vpiše v nebeški register in kot vzrok smrti vpiše e-skiro ... potem veš da si preminil bedne smrti
CyberWorm00000
19. 04. 2022 20.30
+1
jejhata k wčas mopedi : )))
MihaGliha
19. 04. 2022 20.15
+10
Mene ne motijo vsak si ga sam kupi in z tem tudi odgovornost