Slovenija

Hojs: Razmere so katastrofalne. Poklukar: Policija stanje obvladuje

Ljubljana, 21. 09. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
589

Ali smo na pragu novega velikega begunskega vala? Toliko migracij avgusta nismo imeli še nikoli, ob napovedi dodatnih ukrepov za obvladanje in zajezitev nezakonitih migracij svarijo na PU Novo mesto, kjer beležijo šestkrat toliko ilegalnih prehodov kot lani. Tako ni bilo niti v begunski krizi leta 2015, da bi se begunci prosto sprehajali po naseljih, pravi župan Brežic. Po besedah ministra Boštjana Poklukarja so visoke številke pridržanih oseb dokaz, da Policija stanje obvladuje. "Če bi imeli v Sloveniji čas čakati na evropske rešitve, bomo imeli v naslednjih mesecih stanje, kot ga imajo danes v Italiji," pa meni nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Zaradi dogajanja na meji je vse bolj vroče tudi v politiki. Vlada podcenjuje situacijo na meji, pravijo v opozicijski SDS in od predsednika vlade zahtevajo sklic seje Sveta za nacionalno varnost, ki pa je ne bo, odgovarja vlada. "To je, kot bi poslušal nekoga, ki prihaja z drugega planeta. Sam prihajam z Viča, kjer so razmere katastrofalne, namesto 300 je več kot 1000 ljudi v azilnem domu. Izjava Goloba, da ograja ne deluje, je naravno zaplasirana. To je, kot bi rekli, da ste ogradili hišo in pustili odprta vrata, nepridipravi bi postorili svoje in potem bi sosedom govorili, da ograja ne deluje," je do ravnanja aktualne oblasti kritičen nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki meni, da sedaj ni čas za politična preigravanja, ampak za zaustavitev migrantskega vala. 

Da je na Viču povečana stopnja kriminala, priznava tudi sedanji notranji minister Boštjan Poklukar, ki opozarja, da Policija posreduje tudi pri kaznivih dejanjih tatvin v azilnem domu, "kjer eden drugemu kradejo mobilne telefone".

Po besedah Poklukarja so visoke številke pridržanih oseb tudi dokaz, da Policija stanje obvladuje. "Z visokimi številkami ilegalnih prehodov se soočajo tudi ostale države na Balkanu in Italija. Gre za evropski problem," opozarja Poklukar, ki se o problematiki dogovarja tudi z ministri iz Balkana, Italije in Avstrije. Hkrati priznava, da je trenutno največ ilegalnih prehodov v Rigoncah, težava so tudi tihotapci, ki izkoriščajo stiske ljudi, dodaja Poklukar. 

'Solidarno soglasje k evropskim pravilom', Hojs nasprotno, da ni časa za čakanje na evropske rešitve

Hojs je sklic Seje za nacionalno varnost predlagal že julija. "Pa me je Robert Golob arogantno zavrnil, da naj me to ne skrbi, da se zadeva ureja na nivoju Evrope in da bodo tam zadevo uredili," pravi Hojs, ki se prav tako ne strinja s soglasjem trenutnega ministra k novim evropskih pravilom, da bi vse, tudi tiste, ki se izkrcajo na primer na Lampedusi ali v Španiji, prerazporedili po Evropi. "Jaz sam in naša vlada tega nikoli nismo dovolili," trdi Hojs. 

Poklukar odgovarja, da pakta ni podprla le Poljska in da je Slovenija ravnala solidarno z ostalimi državami. "Tudi številke vseh, ki naj bi jih Slovenija sprejela, so sprejemljive," meni Poklukar, ki opozarja, da so visoke številke posledice problemov v izvornih državah, kar da naslavlja tudi Evropska komisija. "Slovenija je še vedno tranzitna država, migracije so mešane, danes prihajajo tudi moški, ki gredo s trebuhom za kruhom v boljši svet, leta 2015 in 2016 so prihajale družine in ženske," o trenutnih razmerah pravi Poklukar.

"Policija skrbi za varnost po celi Sloveniji, azilni sistem deluje. Mislim, da migrantski val že popušča, Policija pa spremlja dogajanje na celotni Zahodni Balkanski poti," miri Poklukar, medtem ko Hojs meni, da če bi imeli v Sloveniji čas čakati na evropske rešitve, bi imeli v naslednjih mesecih stanje, kot ga imajo danes v Italiji. "Daleč od tega, da je Slovenija Lampedusa in še nekaj časa ne bo. Številke so tam bistveno višje," odgovarja Poklukar. 

Hojs sicer predlaga nove in drugačne pogovore s Hrvaško. "V času približevanja Hrvaške schengnu sem hrvaškemu ministru dal jasen pogoj: ali boste zaustavili migracije ali pa vašega procesa ne bodo nadaljevali. V trenutku so se migracije zmanjšale," trdi Hojs, ki dodaja, da bi Hrvaški morali ponuditi pomoč pri varovanju zunanje meje ali pa uvesti kontrole na meji s Hrvaško. 

Kadri v Policiji: kdo je preoblekel uniformo državnega sekretarja?

Poklukar je izpostavil tudi dogajanje v času covida. "Meje so bile neprepustne, pa ste želeli na mejo prepeljati Slovensko vojsko s pooblastili in še mednarodne enote, čeprav ilegalnih prehodov takrat ni bilo. Danes je stvar drugačna, Hrvaška je v schengnu in smo ji že ponudili pomoč in začeli z mešanimi patruljami, kar deluje," še pravi Poklukar, ki zagovarja podiranje ograje na meji, saj da "migranti prehajajo mejo po cesti, železnici z vlakom, s taksiji in nič več po zeleni meji, zato ograjo podiramo". Poklukar je izpostavil tudi, da je bila ograja postavljena v času, ko je Slovenija še varovala zunanjo mejo. "Policija se trudi upravljati migrantski val in Slovenija je varna država. Vaš odnos do slovenske Policije je znan. Vaše izjave so smešne."

Nekdanji in sedanji notranji minister sta na nasprotnih bregovih tudi glede kadrov na vodilnih položajev v Policiji. Hojs je mnenja, da trenutni ne izpolnjujejo zahtev po izobrazbi. "Izbral sem kariernega policista in nisem preoblekel uniforme državnega sekretarja, kot ste to storili vi," odgovarja Poklukar in dodaja, da je pri imenovanju upošteval profesionalne standarde, ki veljajo v politiki in Policiji. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (589)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arguss
03. 03. 2024 21.37
Poklukar ti si Golob 2 ali Šarec 3 odloči se v katerem delu si.
Armagedon1
25. 09. 2023 09.54
+1
Poklukar in vlada lažeta. Nič ni pod nadzorom. Če bi bilo vse pod nadzorom, migranti ne bi hodili kot kobilice v EU čez naše meje in skozi slovenijo. Peš, z avtobusi, z vlaki in z letali. Sicer pa je za zaustavitev migrantskih tokov potrebna nova zakonodajo, to je nov in moderen zakon, ki bo že v osnovi sam po sebi preprečeval migracije. Po tem zakonu bi moral vsak t. i. potencialni azilant najprej napisati pisno prošnjo za azil z vsemi prilogami in dokazili (npr. sodbe), da je bil v svoji matični državi res politično preganjan. In šele na podlagi takšne prošnje, bi se morala EU odločiti ali bo prosilcu za azil azil podelila ali ne. Vse nezakonite migrante pa bi morala EU striktno pošiljati nazaj v njihove matične države. Obenem pa je potrebno organizirati na kopnem, na morju in v zraku službe, ki bodo z blokadami učinkovito branile suverenost in avtonomnost EU in njenih držav. Plačane migracije s strani šejkov in muslimanskih držav kažejo na neučinkovitost varnostnih služb EU in v srži konkretno pomenijo islamizacijo EU.
Eagle76
22. 09. 2023 14.15
+4
Naj si vzamejo za zgled Poljsko, kako se brani slovanske in krščanske vrednote.
rok grubar
24. 09. 2023 12.57
-1
Te krščanske(ali pa vrednote katerekoli druge vere) vrednote so največja rakrana današnje družbe. Skrivanje za hvalevrednimi nauki, eno samo svetohlinstvo. Cerkev še nikoli ni nikomur pomagala. Razen v onostranstvo.
pekoči paradižnik
22. 09. 2023 13.15
-4
Smrt janšizmu,... svoboda narodu!
Mili97787
21. 09. 2023 21.49
+1
Svoboda dolgotrajni oskrbi.
Mili97787
21. 09. 2023 21.48
-3
Janševci zapomnite to ,da smo vsi ,ki smo volili našo svobodo želeli čimveč migrantov.
pekoči paradižnik
21. 09. 2023 21.42
+1
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije. Oni razdvajajo slovenski narod s ponarejanjem zgodovine in prilaščanjem nekih zaslug, ki pa jim jih državljani ne priznavajo.
smuuki
22. 09. 2023 10.21
+2
Ta komentar sem prebral že stokrat. Vedno in isti komentar ne glede na temo naslov prispevka. Avtorju teh stavkov se se mu besede zložene v te stavke se je zgodilo, da se je čustveno navezal nanje. To je maximum kar spravi skupaj in zdaj neumorno ponavlja in ponavlja. Tudi ko bo govora o bolezni rdečega paradižnika ta komentar ne bo manjkal. Tako zlajnan komentar da je to predvidljivo vsem. Tema naslednje doktorske dizertacije bo : stavek ki se ga ne naveličaš. Niti sanja se nam ne kakšen bo razvoj dogodkov. Novinarji nam jih bodo predočili in ta komentar bo uporaben za naslednjih 20 let
smuuki
22. 09. 2023 10.23
+2
V levem bazenu so kapacitete ki so sposobne z enim stavkom začeti delovno kariero in oditi v penzijo z istim stavkom. Pohvalno
smuuki
22. 09. 2023 10.23
+0
Prvi ki so dokazali perpetum mobile. 😀😀😀
pekoči paradižnik
22. 09. 2023 13.14
-1
So trditve in vsebine, ki jim čas in tema ne prideta do živega, so vedno aktualne, so brezčasne,.... v glasbi se to imenuje večno zelena pesem,...... vsakič znova pa vzbudijo reakcijo čustev,... pri janševcih seveda negativnih.
OvcjiPastir
21. 09. 2023 21.16
-2
Čimveč migrantov v Evropo da nam malo nataliteto dvignejo.
Črnolasa
21. 09. 2023 20.33
+9
Dokler se Rigončani niso dvignili sploh ni bilo nobenih informacij o migrantih oz. jih je bilo zelo malo. Sedaj pa so se stvari začele premikati. Vsak dan se govori o tem na vseh nivojih. Tudi Hrvate so dvignili. Sedaj vsi govorijo o tej problematiki. Bravo Rigončani!!
smuuki
22. 09. 2023 10.31
+3
V Rigoncah in okolici bo na naslednjih volitvah Svoboda apsolutni favorit. 😀😀😀😀. Kandidat na tej listi bo v naprej izvoljen že s samo kandidaturo. Predvidevam da bo Golob kandidiral v tem volilnem okraju
SDS_je_poden
21. 09. 2023 20.32
-5
Kje pa zdej Šiško hodi? S Hojsem in Mahničem bi lahko šli varovat južno mejo.
Betuul
21. 09. 2023 20.30
+6
Takoj g. A. Hojsa nazaj v policijo!
Tomvojo
21. 09. 2023 20.25
+7
Na pop kanalizaciji so lepo povedal da stane vsak migrant slolandijo okoli 1900€ na mesec.. Orengi se norca delate iz Slovencev
džonborno
21. 09. 2023 20.18
+2
Ko bo cel Afganistan v EU bodo oni imeli probleme z nami!
periot22
21. 09. 2023 20.16
-1
Hojs naj gre na mejo pa mamo naj vzame zraven!
smuuki
22. 09. 2023 10.33
+2
Ne ne. Pretepeni lgtb aktivist je mnogo bolj navezan na mamo. Vpričo nje so ga mulci pretepli. Groza kakšna je danes mladina
mijavci
21. 09. 2023 19.53
+2
Levica pravi, da nam bodo migranti obnovil poplavljeno Slovenijo, pa me zanima če so že nardil časovnico v migrantskih centrih.
smuuki
22. 09. 2023 10.35
+2
Počasi po vrsti. Prvo poskrbimo za begunce poplavljenci so vajeni potrpet bodo še malo počakali če bo kaj denarja ostalo. Ups še nvo ji so ki bo treba prej poskrbeti zanje. Težka bo. 😀😀😀
batman1972
21. 09. 2023 19.48
+3
Ko boste dojeli da ni problem samo prehod meje ampak da je problem ker le ti ilegalci ostanejo pri nas in jih futramo in nosimo po rokah. Vsakemu sendvič pa pol litra vode pa na vagone pa nazaj na hrvaško. In vsakega ki dobijo ponovno prehoditi mejo se toži hrvate ker ne skrbijo za šengenske meje. Levi ali desni raja bo nasrkala
jutri_pa_res
21. 09. 2023 19.42
+10
Kaj je s temi Nemci in Italijani? Azilne postopke je treba skrajšati na 24 ur in vse neupravičene prosilce takoj deportirati v države izvora. Kakšno razdeljevanje po EU? Se jim je do konca poslabšalo?
Črnolasa
21. 09. 2023 20.14
+5
Razdeljevanje po Evropi. To je bistvo problema. Ne slovenska ali hrvaška policija. Oni izvajajo ukaze svojih nadrejenih.
smuuki
22. 09. 2023 10.37
+2
Bravo. S policijo ni nič narobe. Vodstvo je tisto ki jim daje navodila. Problem je glava. Enako nemočni so kot mi.
SlobodaNE
21. 09. 2023 19.42
-4
Migranti so popestritev tudi večja izbira za ženske ccccc
SlobodaNE
21. 09. 2023 19.41
+4
Se iz zgodovine nismo ničesar naučili?
St. Gallen
21. 09. 2023 19.40
+9
mediji molcijo