Tujina

V Gazo prispel prvi tovornjak z gorivom. 'To ni dovolj. Potrebujemo veliko več!'

Tel Aviv, 15. 11. 2023 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
N.L., STA, K.H.
Komentarji
0

Agencije Združenih narodov in Mednarodni odbor Rdečega križa so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi vdora izraelske vojske na območje največje bolnišnice na območju Gaze Al Šifa, v kateri je skupaj z bolniki in osebjem ter razseljenimi osebami več tisoč ljudi. Izpostavili so nujnost zaščite civilistov in pacientov. Izrael trdi, da ima Hamas pod bolnišnico vkopano svojo operativno bazo, pod otroško bolnišnico pa sobo z orožjem in eksplozivom. Hamas trditve zavrača. Prek mejnega prehoda Rafa pa je v Gazo prispel prvi tovornjak z gorivom od začetka obleganja te palestinske enklave. Gorivo naj bi bilo namenjeno Združenim narodom, ki delujejo v Gazi.

Izraelska vojska (IDF) je sredi noči vdrla v največjo bolnišnico v Gazi Al Šifa. BBC, ki navaja besede ene od prič iz Gaze, poroča, da naj bi bilo v bolnišnici med drugim šest tankov in več sto vojakov, ki so vstopili na glavni urgentni oddelek. Nekateri vojaki naj bi bili zamaskirani in v arabščini kričali: "Ne premikajte se, ne premikajte se".  

Novinar v bolnišnici je za britanski BBC povedal, da so šli vojaki od sobe do sobe in zasliševali paciente in osebje. Razseljeni, ki so se zatekli v kompleks, pa so zbrali na dvorišču. Nekatere so varnostno preverjali. 

Prek zvočnikov so pozvali vse moške, stare od 16 in 40 let, naj se zberejo na dvorišču, ter večkrat streljali v zrak, da bi jih prisilili k prihodu. Prostorov bolnišnice ni bilo treba zapustiti samo moškim z oddelkov za operacije in nujne primere.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden od zdravnikov v Al Šifi je za britanski BBC povedal, da je bolnišnica trenutno brez elektrike, vode in kisika. V zadnjih dneh je umrlo šest nedonošenčkov, je dejal in izrazil zaskrbljenost, da bo v prihodnje zaradi pomanjkanja kisika in elektrike smrtnih žrtev še več.

Opozoril je, da je izraelska vojska v zadnjih dneh streljala na ljudi, ki so poskušali zapustiti bolnišnico, in nekatere tudi ubila. Ob tem je dodal, da v bolnišnici ni opazil orožja ali prisotnosti Hamasa, čeprav je dejal, da se predori nahajajo pod skoraj vsako stavbo v Gazi, tudi pod Al Šifo.

Vztrajal je, da so v bolnišnici samo civilisti, in izzval izraelsko vojsko, naj predloži dokaze o delovanju Hamasa v kompleksu. Na vprašanje, ali so izraelske sile pripeljale medicinsko pomoč, pa je odgovoril: "Če bi bilo odvisno od mene, bi zavrnil kakršnokoli pomoč. Ubijali so nas 40 dni, meni pa želijo sedaj ponuditi kapljice s fiziološko raztopino."

Predstavnica organizacije Zdravniki brez meja (MSF) Natalie Thurtle je pojasnila, da so ljudje, ki poskušajo pobegniti iz bolnišnice, prepuščeni na milost in nemilost izraelskega obstreljevanja. Po njenih ocenah je v Al Šifi najmanj 300 pacientov in osebja. "Že tri dni jih poskušamo evakuirati, vendar evakuacijo ovirajo spopadi v okolici bolnišnice," je dodala.

Viri iz bolnišnice so medtem za katarsko televizijo Al Jazeera povedali, da izraelske sile na dvorišču kompleksa zadržujejo več kot 200 Palestincev. Po podatkih ZN pa so izraelske sile aretirale več ljudi, ki so se preko koridorja skušale evakuirati na jug enklave.

IDF trdi, da ima Hamas pod bolnišnico svojo operativno bazo

Izraelska vojska (IDF) je navedbe potrdila in zgodaj zjutraj sporočila, da izvaja "natančno operacijo proti Hamasu v določenem predelu" bolnišničnega kompleksa Al Šifa, okrog katerega že več dni divjajo spopadi, njegova okolica pa je redna tarča letalskih napadov.

Kot pravi Izrael, so že dlje časa opozarjali, da Hamasova uporaba bolnišnice ogroža njen zaščiteni status. Po njihovo gre za nezakonito zlorabo bolnišnice. Izrael namreč ves čas trdi, da Hamas bolnišnico Al Šifa uporablja kot oporišče in da ima pod bolnišnico svojo operativno bazo. Po navedbah IDF ima Hamas pod bolnišnico podzemne predore, ki da jih uporablja kot poveljniški center in skladišče za orožje. IDF zagotavlja, da njihov namen ni škoditi civilistom, ki da jih Hamas uporablja kot živi ščit. Hamas vse obtožbe zavrača.

Izraelska vojska še navaja, da je dala Hamasu, ki vlada na območju Gaze, 12 ur časa, da ustavi vsakršne vojaške dejavnosti v bolnišnici, kar pa da se ni zgodilo. Vse Hamasove pripadnike, ki so v bolnišnici, so zato pozvali, naj se predajo. 

V torek je na območje Gaze skupaj z izraelsko vojsko vstopila tudi novinarska ekipa CNN in si ogledala bolnišnico za otroke. Izrael trdi, da so v kleti bolnišnice odkrili "poveljniški in nadzorni center Hamasa", ki bi ga lahko uporabljali tudi za zadrževanje talcev. V eni od sob naj bi naleteli tudi na orožje in eksploziv, stol z vrvjo, na katerem so bila ženska oblačila ter provizorično stranišče.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barguti: 'Kaj so našli? Nič!'

To, kar se dogaja v bolnišnici Al Šifa je "mati vseh škandalov", je po poročanju Al Jazeere dejal generalni sekretar Palestinske Nacionalne iniciative (PNI) Mustafa Barguti. Spomnil je, da je Izrael tudi za bolnišnici Al Kuds in Al Rantisi trdil, da jih Hamas uporablja za svoje vojaške namene, a da teh trditev ni uspel dokazati. 

"Zdaj trdijo, da je Al Šifa Hamasova baza, da ima tam orožje in da tam Hamasovi pripadniki zadržujejo talce. Kaj so našli? Nič," je dejal. Kot je poudaril, bi lahko predmete in kose orožja, ki so prikazani v videu, ki jih je objavila izraelska vojska, "z lahkoto tja postavila" sama. 

"To kaže, zakaj je Izrael ves čas zavračal vse pozive uprave bolnišnice, naj pride neodvisna, mednarodna komisija v bolnišnico in opravi preiskavo stanja," je dodal. Namesto tega je zdaj Izrael po njegovih besedah "konsolidiral to laž" in nadaljuje s poskusi iskanja dokazov o nečem, kar "ne obstaja"

ZN in Rdeči križ zaskrbljeni ob vdoru izraelske vojske v bolnišnico Al Šifa

Koordinator Združenih narodov za nujno pomoč Martin Griffiths je v izjavi na omrežju X danes izrazil zgroženost ob poročilih o napadu vojske v bolnišnici Al Šifa v Gazi. Izpostavil je, da bolnišnice niso bojišča in da "mora zaščita novorojenčkov, pacientov, zdravstvenega osebja in civilistov preglasiti vse druge skrbi".

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus se je z njim strinjal. Vdor vojske na območje bolnišnice je označil za zelo zaskrbljujoče in opozoril, da so znova izgubili stik z zdravstvenim osebjem v bolnišnici. "Izjemno smo zaskrbljeni za njihovo varnost in varnost njihovih pacientov," je zapisal na omrežju X.

Svetovna zdravstvena organizacija je v torek sporočila, da je v bolnišnici okoli 500 bolnikov, 400 članov zdravstvenega osebja in 3000 civilistov. Zdravstveno ministrstvo, ki ga vodi Hamas, pa trdi, da je v bolnišnici vsaj 2300 ljudi, od tega 650 bolnikov, med 200 in 500 zaposlenih in okoli 1500 civilistov.

Kasneje je na novinarski konferenci v Ženevi dejanja izraelske vojske znova obsodil. "Izraelski vojaški vdor v bolnišnico Al Šifa v Gazi je popolnoma nesprejemljiv," je poudaril. Dodal je, da tudi če se zdravstvene ustanove uporabljajo v vojaške namene, še vedno "veljajo načela razlikovanja, previdnosti in sorazmernosti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v izjavi izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi vpliva dogajanja na bolne in ranjene, medicinsko osebje in civiliste. "Sprejeti je treba vse ukrepe, da bi se izognili kakršnim koli posledicam zanje," so dejali in vztrajali, da "morajo biti bolniki, medicinsko osebje in civilisti ves čas zaščiteni". Dodali so še, da so v stalnem stiku z vsemi pristojnimi oblastmi in da pozorno spremljajo razmere.

Izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell pa je med obiskom na območju Gaze danes pozvala vse strani v konfliktu h končanju vojne. "Še enkrat pozivam vse strani, naj zagotovijo zaščito in pomoč otrokom v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je dejala med obiskom bolnišnice na jugu palestinske enklave in izpostavila, da lahko "samo strani v konfliktu resnično končajo to grozoto", so sporočili iz Unicefa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namesto goriva Izrael ponudil inkubatorje, ki brez elektrike ne morejo delovati

Izraelska vojska je sporočila tudi, da so s seboj prinesli inkubatorje, hrano za dojenčke ter medicinske zaloge. Do te geste pa so bili zdravniki v bolnišnici kritični, saj kot pravijo, ne potrebujejo inkubatorjev, pač pa elektriko, ki bi jih poganjala. Izrael je namreč od začetka oktobra prekinil dobavo električne energije Gazi, bolnišnice pa so elektriko zagotavljale s pomočjo goriva. A ker Izrael blokira dobavo pomoči, na območju vlada pomanjkanje goriva in posledično bolnišnice nimajo niti elektrike. Zato je bolnišnica Al Šifa morala izključiti svoje inkubatorje. Zdravniki v bolnišnici so sicer že pred tem ob ponudbi inkubatorjev Izraelu sporočili, da jih ne potrebujejo, temveč potrebujejo gorivo.

Kompleks bolnišnice je sestavljen iz petih stavb: kirurgija in intenzivna nega, urgenca in ortopedija, stavba z ambulantami, administracijo in zalogami krvi, internistična bolnišnica in dializa ter porodnišnica. 

Abul Riš z zdravstvenega ministrstva v Gazi je "mednarodno skupnost in Združene narode pozval, naj nemudoma posredujejo in ustavijo izraelski vdor", da bi zaščitili ljudi na območju. Palestinske oblasti v Ramali na Zahodnem bregu, ki sicer nimajo pristojnosti v Gazi, pa so posvarile pred pokolom.

Z ministrstva za zdravje v Gazi so za televizijo Al Jazeera dejali, da so izraelske sile napadle zahodno stran objekta. Vojaki naj bi v prostorih izstrelili tudi dimno bombo, zaradi katere so ljudje imeli težave z dihanjem. BBC navedb ni mogel neodvisno preveriti. 

Bolnišnicam v Gazi primanjkuje goriva, prekinjena je tudi dobava električne energije.
Bolnišnicam v Gazi primanjkuje goriva, prekinjena je tudi dobava električne energije. FOTO: AP

Dogajanje so komentirali tudi v Beli hiši, kjer so poudarili, da ne želijo, da bi v bolnišnici prišlo do spopadov. "Ne podpiramo napada na bolnišnico iz zraka in ne želimo, da bi v njej prišlo do streljanja, v katerem so žrtve nedolžni ljudje," je zapisala Bela hiša. Ameriški predsednik Joe Biden pa je še pred tem po telefonu govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Razpravljala sta predvsem o prizadevanjih za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas, med njimi so tudi otroci. 

Območje okoli bolnišnice je zadnje dni žarišče spopadov, primanjkovalo naj bi jim že goriva, zaradi izpadov električne energije naj bi morali iz inkubatorjev odstraniti tudi nedonošenčke. Bolnike so začeli pokopavati v množičnem grobišču, kjer so se že nakopičila razpadajoča trupla. 

Netanjahu: V Gazi ni kraja, ki ga ne bomo dosegli

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem danes izjavil, da v Gazi ni kraja, ki ga ne bodo dosegle izraelske sile. Pripadnike palestinskega oboroženega gibanja Hamas pa je posvaril, da nikjer na območju enklave niso varni. 

"Rekli so nam, da ne bomo prišli do obrobja mesta Gaza, pa smo prišli, rekli so nam, da ne bomo vstopili v bolnišnico Al Šifa, pa smo vstopili," je Netanjahu dejal le nekaj ur po vdoru vojske v največjo bolnišnico v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hudo pomanjkanje goriva grozi razpadu celotnega sistema, v Gazo prek Rafe prispel prvi tovornjak z gorivom

Prek mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom je danes v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom po začetku vojne med Izraelom in gibanjem Hamas 7. oktobra, poročajo egiptovski mediji. Informacijo je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Po besedah egiptovskega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo gorivo dostavljeno organom ZN v Gazi, da bi jim tako "olajšali dostavo pomoči". Očividci na egiptovski strani meje pa so povedali, da na vstop v Gazo čakata še dva tovornjaka, za katera pa ni jasno, kaj prevažata.

Tovornjak z gorivom na mejnem prehodu Rafa
Tovornjak z gorivom na mejnem prehodu Rafa FOTO: Profimedia

Po navedbah AFP UNRWA sprva ni potrdila dostave goriva. "Od 7. oktobra v Gazo ni prišlo nobeno gorivo," je dejala vodja komunikacij pri agenciji Juliette Touma. Kasneje naj bi UNRWA za dpa potrdila, da je gorivo prispelo v Gazo, zasluge za to pa naj bi imele ZDA, Egipt in Izrael.

ZN so v ponedeljek opozorili, da se bo njihovo delovanje v Gazi "v naslednjih 48 urah ustavilo", če ne bodo prejeli goriva za tovornjake, ki prebivalcem enklave dostavljajo pomoč. "Neverjetno je, da morajo humanitarne agencije prositi za gorivo," pa je v torek dejal prvi mož UNRWA Philippe Lazzarini.

Egiptovska televizija Al-Qahera News je medtem poročala, da tovornjak prevaža okoli 24.000 litrov goriva. Po navedbah UNRWA – ki je sicer potrdila, da je prejela 23.027 litrov goriva – to ne bo zadostovalo. "To je enakovredno polovici tovornjaka! To ni dovolj. Potrebujemo veliko več," je agencija zapisala na omrežju X.

V ločeni objavi je pojasnila, da slabih 24.000 litrov predstavlja približno devet odstotkov količine goriva, ki jo dnevno potrebuje za opravljanje svojih dejavnosti. Ob tem je opozorila, da je dobava goriva za generatorje v bolnišnicah v Gazi ter za pogon vodnih in sanitarnih naprav še vedno prepovedana, poroča britanski BBC.

Da samo z gorivom za tovornjake ne bodo mogli reševati življenj, je danes opozoril Lazzarini in poudaril, da je celotno delovanje UNRWA trenutno "na robu propada".

Medtem so telekomunikacijska podjetja v enklavi, med njimi podjetje Paltel, sporočila, da bodo zaradi pomanjkanja goriva čez dan predvidoma izklopila svoje storitve.

Do prihoda humanitarnega tovornjaka z gorivom sta bila sicer danes kritična izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir in ministrica za promet Miri Regev, ki menita, da bo gorivo prišlo v roke Hamasa, ki da ga bo nato uporabil kot orožje.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, 239 ljudi pa so vzeli za talce, je Izrael obljubil njegovo uničenje. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v povračilni zračni in kopenski operaciji Izraela doslej ubitih 11.320 Palestincev, večinoma civilistov, med njimi več okoli 4650 otrok.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA