Slovenija

Iz ruske sirotišnice prišla v Slovenijo in nato več let trpela spolne zlorabe

Ljubljana, 04. 12. 2023 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Bašić
Komentarji
0

Iz krempljev pošasti, ki jo je dolga leta zlorabljala že kot komaj 10-letno deklico, je uspelo pobegniti danes 30-letni Katji Pančur. Kot majhna deklica je skupaj s štiri leta starejšo sestro živela na ulicah Sankt Peterburga v Rusiji, nato pa jo je iz sirotišnice v Slovenijo pripeljal znani budistični voditelj Shenpen Rinpoche. "Zame je bil rešitelj, oče, ki ga nikoli nisem imela. Kot komaj 10-letno deklico me je pod pretvezo zdravljenja z rokami začel spolno zlorabljati. Pri 15 letih sem tudi zanosila," svojo zgodbo, o kateri piše tudi knjigo, začne Pančurjeva.

Mrzel zimski dan v 30-letni Katji Pančur znova zbudi ves otroški strah, ki ga je doživljala kot majhna deklica, ko je s štiri leta starejšo sestro živela na ulicah Sankt Peterburga. "Že, ko sem bila stara 11 mesecev, se je oče obesil." "Moja mama je bila zelo neprisotna, ona ni bila nikoli prisotna. Vedno je bila na nečem, ali so bila to mamila ali je to bil heroin, kokain ali so to bile tablete ali pa alkohol."

Lahko rečem, da mi je bila smola položena v zibelko, dodaja, saj je mama zaradi odvisnosti od drog prodajala tudi svoje telo. "Če mame res veliko dni nisva videli, sva šli v blok in sva spali na kakšnih ceveh. S sabo sva imeli eno vrečko. Vem, da sva imeli notri ene fotografije pa dokumente."

Z mrzlih ruskih ulic jih je rešila mamina prijateljica in s sestro sta končali v sirotišnici. "En tak občutek varnosti sem imela, ker je bil končno nekdo, ki je rekel: Zdaj pa mir, dajmo urediti ta dva otroka," se težkega otroštva spominja Pančurjeva.

Novo upanje je takrat 10-letni deklici prinesla novica, da na obisk prihaja francoska dobrodelna organizacija in takrat je prvič zagledala njega, Shenpena Rimpocheja. "Jaz že, ko sem ga zagledala, sem upala, da je to ta človek, ki bo mene rešil," se ga spominja Katja. "Stalno je bila zraven prevajalka in na koncu se je tako razpletlo, da je bila ona tista, ki je mene vzela iz sirotišnice, moja sestra je morala podpisati soglasje, ker sem bila le 10 let stara in sem živela pri njej. Takrat sem šla prvič tudi v šolo."

Pri 15 letih zanosila in tudi splavila

Prišla je v Ljubljano in budistični vodja je postal središče njenega sveta, ne vedoč, da bo postal tudi njen mučitelj. Pod pretvezo polaganja rok jo je namreč začel spolno zlorabljati. "Govoril mi je, da me hoče naučiti, kakšne spolne organe ima ženska. Vprašal me je, če sem se kdaj že pogledala spodaj, pa sem rekla ne. Jaz nisem vedela, da se to dela. En večer je prinesel ogledalo in je rekel, naj se slečem in mi je pokazal vse spodaj, kar me kot otroka ni zanimalo. Potem se je tudi on slekel in rekel, jaz imam pa to tako."

"Jaz sem potrebovala nekoga, da bi videl, da sem otrok, ki je vreden ljubezni, ker mama in oče mi tega nista znala pokazati. To je tisti del, ki boli."
"Jaz sem potrebovala nekoga, da bi videl, da sem otrok, ki je vreden ljubezni, ker mama in oče mi tega nista znala pokazati. To je tisti del, ki boli." FOTO: Kanal A

Pri 15 letih je zanosila in tudi splavila. "On je bil pa zelo žalosten, ker je rekel, da bi bil zelo vesel, če bi imela njegovega otroka," se težkih najstniških let spominja Katja, ki je zlorabe trpela vse do njenega 18. leta, ko ga je zapustila. Ne sovražim ga, razlaga Katja, zdaj poročena mati treh otrok. "Meni je bilo to spoznanje, da jaz njemu nisem bila vredna, da mi je oče, ker jaz sem potrebovala samo očeta, ne spolnega partnerja pri 10 letih. Jaz sem potrebovala nekoga, da bi videl, da sem otrok, ki je vreden ljubezni, ker mama in oče mi tega nista znala pokazati. To je tisti del, ki boli."

Proti francoskemu državljanu Shenpenu Rinpocheju je bilo v Sloveniji podanih že nekaj ovadb zaradi suma spolne zlorabe, a ga slovensko pravosodje v Franciji, kamor je pred leti pobegnil, očitno ne doseže. "Takrat, ko začutiš to žensko, to bojevnico v sebi, takrat steče, takrat, ko se ti postaviš na noge, pa rečeš: Okej, zdaj je pa dosti," o svoji izkušnji še pravi Katja, ki sedaj, da bi predelala svoje travmatične izkušnje, še vedno obiskuje terapije, piše pa tudi avtobiografijo.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3