Slovenija

Velenjčani zahtevajo preklic januarskih položnic za ogrevanje

Velenje, 22. 01. 2024 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Občane Velenja so v začetku leta presenetile občutno višje cene položnic, decembrski računi so pri nekaterih stanovalcih dosegali celo vrtoglavih 430 evrov. Občani, povezani v Ljudsko iniciativo Velenje, so za sredo napovedali tudi protest za nižje cene komunalnih storitev z naslovom 'Spust cene al pa stolček'. Nanj so povabili tudi direktorja Komunalnega podjetja Velenje Gašperja Škarjo in tehničnega direktorja Komunalnega podjetja Velenje Janeza Ramšaka, ki pa se shoda ne bosta udeležila. Iniciativa zahteva, da velenjska komunala prekliče januarske položnice za ogrevanje in prepolovi cene toplote. Če se to ne bo zgodilo, bodo zaostrovali proteste, napovedujejo.

Kot smo že poročali, so prebivalce Velenja na decembrskih položnicah presenetili enormni zneski za komunalne storitve. Številni so fotografije svojih položnic objavili na družbenih omrežjih. Stroški komunalnih storitev lastnika oz. uporabnika enega od stanovanj denimo znašajo kar 438,46 evra. Strošek ogrevanja znaša 296,90 evra, kar predstavlja skoraj 70 odstotkov celotnega zneska na položnici. Zaradi nastalih razmer so za sredo v Ljudski iniciativi Velenje napovedali protest, nanj so osebno povabili tudi vodilne na velenjski komunali. 

"Direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja in tehnični direktor Komunalnega podjetja Velenje Janez Ramšak se novinarske konference in protestnega shoda Ljudske iniciative Velenje ne bosta udeležila, saj ocenjujemo, da dogodka nista prava priložnost za konstruktiven dialog ter iskanje odgovorov na resna in zahtevna vprašanja," danes odgovarjajo iz velenjske komunale, kjer dodajajo, da sicer povsem razumejo nejevoljo in stiske, ki jih povzročajo višji zneski na računih za ogrevanje, in da vodijo vse aktivnosti, da bi bili stroški ogrevanja za uporabnike čim nižji. 

Na komunali ob tem dodajajo, da so občanom vedno dostopni za telefonske informacije, za pisna pojasnila in tudi na sedežu podjetja, o oblikovanju cen storitev pa da uporabnike redno obveščajo. 

Kot so še navedli v sporočilu za javnost, se je Škarja konec junija sestal s predstavnikoma iniciative in jima podal odgovore na vprašanja, naknadno so jim poslali tudi gradivo z obrazložitvami. Na srečanju naj bi se dogovorili, da bo ljudska iniciativa oblikovala predloge in stališča, ki bi jih nato v sodelovanju predstavili resornim ministrstvom in Holdingu Slovenske elektrarne. "Do tega ni prišlo, saj se ljudska iniciativa dogovora ni držala. Prav tako ni nikoli več stopila v stik z nami; vse do konca prejšnjega tedna, ko smo prejeli vabilo na protestni shod,"  v obrazložitvi, zakaj se shoda ne bodo udeležili, pojasnjujejo na komunali. Po njihovo iniciativa s populističnimi in zavajajočimi izjavami izkorišča stisko šibkejših. Delovanje iniciative bodo sicer na komunali še naprej spremljali in se nanj po potrebi odzvali, dodajajo. 

Tako so danes predstavnike Ljudske iniciative Velenje povabili na sestanek. Uporabnike storitev Komunalnega podjetja Velenje pa so pozvali, naj "za vse informacije in pojasnila o strukturi cen za storitve, o porabi vode in toplotne energije na posameznih odjemnih mestih, o načinu izračuna zneska na položnicah in o razlogih za višino tega zneska," pokličejo na komunalo ali pa jim pišejo na elektronski naslov. 

Občane Velenja skrbijo visoki računi za komunalne storitve.
Občane Velenja skrbijo visoki računi za komunalne storitve. FOTO: Kanal A

Ljudska iniciativa Velenje zahteva preklic januarskih položnic za ogrevanje

Jezni občani od komunale med drugim zahtevajo preklic vseh januarskih položnic za ogrevanje in začasno ustavitev izdajanja novih položnic, dokler se ne najde rešitev za 50-odstotno znižanje cen toplotne energije, obračun toplotne energije brez posredniških podjetij in dodatnih stroškov po sistemu 'en račun ena pravna oseba' ter zmanjšanje priključne moči za 30 odstotkov vsem stanovanjskim stavbam. Po ocenah iniciative so te v Velenju predimenzionirane in takšne občani ne potrebujejo, zato naj komunala na svoje stroške priključno moč zniža. Komunala naj v skladu z napotili agencije za energijo vzpostavi kontaktno točko, kjer bodo na enem mestu na voljo vse informacije.

"Odgovornost za tako visoke položnice mora prevzeti predvsem Komunalno podjetje Velenje," je na današnji novinarski konferenci povedal predstavnik iniciative Asmir Bečarević. Zahteve iniciative morajo biti izpolnjene do konca tega meseca. "Če ne bodo, bomo stopnjevali proteste in državljanske nepokorščine z referendumom, civilnimi tožbami, kazenskimi ovadbami in z blokado Velenja." je v imenu iniciative napovedal Bečarević.

Razlog za dvig cen toplote naj bi bilo premalo premoga na deponiji Premogovnika Velenje, kjer je po podatkih Bečarevića več kot 700 milijonov ton premoga. Po njegovih podatkih so občine Šaleške doline leta 2022 od velenjske komunale prejele šest milijonov evrov najemnine za uporabo infrastrukture. Zato meni, da bi bilo treba ta denar uporabiti za znižanje cene toplotne energije končnim odjemalcem ali celo, da se ta najemnina ukine.

Bečarević je spomnil, da se je cena toplotne energije v zadnjih letih drastično povišala. Cena toplotne energije iz Termoelektrarne Šoštanj je leta 2021 znašala 33 evrov za megavatno uro, danes pa znaša 89 evrov za megavatno uro.

Od Termoelektrarne Šoštanj (Teš) iniciativa zahteva takojšnje znižanje cene toplotne energije na raven, kot je bila pred enim letom, javno objavo količine in cene toplotne energije, prodane Komunalnemu podjetju Velenje v letu 2023, ter mesečno posodabljanje teh podatkov.

Prav tako iniciativa od pristojnih zahteva izločitev kuponov ogljikovega dioksida iz cene toplotne energije in zmanjšanje davka z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Zahtevajo tudi nadomestilo iz naslova degradacije okolja za ljudi od Premogovnika Velenje in Teša.

Del omenjenih zahtev mora biti po njihovih navedbah izpolnjen do konca tega meseca, preostale zahteve pa do konca februarja letos. V nasprotnem primeru napovedujejo stopnjevanje protestnih dejavnosti.

Prejšnji teden je velenjska občina napovedala, da bodo z občinskimi svetniki in političnimi strankami uskladili višino toplotnega dodatka, da bi občanom olajšali plačilo položnic za ogrevanje. Župan Velenja Peter Dermol je povedal, da bodo skušali s tem dodatkom, ki je lani znašal 30 evrov na položnico, zajeti čim večje število občanov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
03. 02. 2024 16.45
+1
Župani so marsikje v spegi politike. Tudi v Ljubljani se protestira proti gradnji kanala CO. Župan je okoljski škodljivec. Inšpekcijske službe in Arso ne ukrepajo, čeprav je okoljsko škodljiva gradnja na trenutni trasi.
Senzor
03. 02. 2024 16.37
+1
Visoki ekološki davek preko položnic. Še ogljikov dioksid jim pride prav za višanje cene. Zelena agenda globalnega natega. Na vseh nivojih je vojna proti državljanom, saj se jih brez sramu obira.
brezvode
29. 01. 2024 12.22
+0
Kaj je z energetsko sanacijo stavb, E nalepka itd pozabljena zadeva, ko je treba plačat za investicije pa nimajo denarja, poznam Velenje in Velenjčane, vsi bi imeli vse zastonj
txoxnxy
22. 01. 2024 21.54
+2
S sama toplota niti ni tako draga samo kaj ko se na vsako postavko nabijejo še eni pa drugi in tretji prispevki pa davki in takse pa po novem se co2 boni in kaj ti vem se in iz 10 eurov stroška za hlajenje vode iz termoelektrarne pride takšna nenormalna položnica da napolni še vsa prazna korita brez podna. S še sam par let pa tak termoelektrarna za vedno ugasne.
sosed5
22. 01. 2024 21.45
+0
Kdo pa bo placal nekaj, kar je koristil. Bejzi no.
G. Papež
22. 01. 2024 21.43
+3
Naj bo tudi v Velenju uradni jezik slovenščina.
Betuul
22. 01. 2024 21.42
-1
Kdo jim je naklofu take položnice??? Neki upravniki; ki jih ima cela slo poln kufr!!!Nad upravniki strog nadzor ker sploh nič ne delajo niti ne znajo poiskati izvajalca podn od nič??Velenjčanom pa popravte preplačano kurjavo!!
Betuul
22. 01. 2024 21.47
+1
Naša upravnica si je celo zmisla; da za tiste mesece ko ne kurimo ; se za 1x poviša rezervni sklad!???Namen?? Smo vprašali?? Brez namena!!In pol kar odtrguje dol za neka popravila ??? Vglavnem denarja na rezervnem skladu se ni nabralo nič ker ma dolge 🤏prste
minkica91
22. 01. 2024 21.35
+3
res so imeli nekdaj zastonj ogrevanje in okna odprta sredi zime, sedaj pa morajo zgleda plačati kot mi drugi, je pa hudo. Ne vem zakaj bi bila razlika, itak morajo ta rudnik zapret in bo konc.
Jernej Sekirnik
22. 01. 2024 21.16
+2
A ni bilo enkrat nekaj govora, da bi bilo zastonj za prebivalce Šaleške. V zameno, ker so TEŠ postavili, pa bodo imeli ogrevanje gratis. Saj oni tak morajo vodo hladiti.
Houdre
22. 01. 2024 21.08
+3
Spomnite se na to ko se pojavi nov obraz istimi praznimi obljubami in puhlicami
Miskic a
22. 01. 2024 20.20
+2
Jaz ko se z nasimi menim jim je 1500e na sezono za bajto prevec. A ko kupijo cike vsak da ni problem dati letno 1600e. A za kurjavo vsak dan lajajo. Pred trafiko so pa tiho
spoštovanje
22. 01. 2024 20.10
+13
komunala Velenje in Habit sta poklicna lopova v Velenju in leglo korupcije z podporo župana, ki ima na grbi kazensko ovadbo zaradi Teš 6, kot bivši direktor....in zdaj je glasen in pameten
Čmrlek
22. 01. 2024 21.42
Miskic a
22. 01. 2024 20.02
+4
Strinjam se jaz samo z eno stvarjo. In to je ta, da so place prenizke. Ce ne bi blo tega, bi se clovek pozrl kako drago poloznico.
detect
22. 01. 2024 19.55
+3
Ekonomist dr. Matej Lahovnik je trgovanje s kuponi za izpuste ogljikovega dioksida označil za anomalijo EU in priložnost za borzne špekulante.Boštjan Bandelj je že na četrtem mestu lestvice najbogatejših Slovencev.Njegovo podjetje Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi, je lani kar potrojilo prihodke na račun rasti cene emisijskih kuponov.
detect
22. 01. 2024 19.56
+3
in ljudje plačujejo takšne bogataše,sramota.
kala 09
22. 01. 2024 19.53
-1
Kakšen odpoklic,porabili ste,plačajte in mir
mackon08
22. 01. 2024 19.51
-1
bodo štrjakli in kaj? Se bodo čakalne vrste podaljšale ali kaj. Te njihove zahteve na, da so smešne so absurdne.
biggbrader
22. 01. 2024 19.48
+1
Če je sloboda naj bo za vse, tudi za rdeči revir !
biggbrader
22. 01. 2024 19.46
+1
Na kolmu živijo in bi štrajkali.
mackon08
22. 01. 2024 19.44
-3
Ja Velenjčani zakaj pa niste protestirali desetletja ko ste plačevali ogrevanje milo rečeno simbolično. Pa novinarji napišite točno kvadraturo za katero kdo kaj plačuje n pa posplošeno.
smiley88
22. 01. 2024 19.41
+2
Kradejo kradejo kot srake! 🤬🤔