Slovenija

Ministrica: Proti meni so leteli predmeti. Švarc: Na shod niste bili povabljeni

Ljubljana, 17. 02. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER, Luka Černe
Komentarji
964

Protest, nedostojen gasilcev, in slaba folklora, so bile vladne ocene protestnega shoda poklicnih gasilcev, ki so na protestu uporabljali pirotehnična sredstva, zanetili ogenj, izžvižgali Ajanović Hovnikovo, ki je s protesta odšla v spremstvu Policije, kot tudi predsednik sindikata poklicnih gasilcev David Švarc. So šli gasilci čez rob in so na shodu ogrozili ministričino varnost? Ministrici Hovnikovi so odprtje še druge fronte napovedali tudi v sindikatu Sviz, kjer so zaradi odpovedi sestanka z njimi napovedali možnost protestnega shoda ali pa bodo šli neposredno na enodnevno splošno stavko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Davida Švarca, Sanje Ajanović Hovnik in Branimirja Štruklja
    13:58
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Davida Švarca, Sanje Ajanović Hovnik in Branimirja Štruklja
  • Iz 24UR ZVEČER: Je med vlado in gasilci še možen dogovor?
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Je med vlado in gasilci še možen dogovor?

Predsednik sindikata poklicnih gasilcev David Švarc zavrača navedbe, da so proti ministrici Sanji Ajanović Hovnik in ministru Marjanu Šarcu leteli predmeti. "Z razpravo o načinu shoda se sedaj skuša preusmeriti pozornost od vsebin, zaradi katerih smo protestirali," pojasnjuje Švarc, a Ajanović Hovnikova trdi, da na protestu ni bilo vse v redu. "Poslušati sem morala navijaštvo, hujskanje, zavajanje, skušali so me utišati." Gasilci pa da so izrekli veliko neresnic in polresnic. "Ko je prišel čas, da se odzovem, so proti meni leteli goreči predmeti, in ker sem bila ogrožena, me je Policija umaknila, saj so menili, da je zame postalo prenevarno."

Švarc ji je odgovoril, da kljub temu, da ministrica na shod ni bila povabljena in je sama želela govoriti, je niso skušali utišati. "Jaz sem ji povedal, da sredi shoda ne more dobiti besede, da danes govorijo gasilci, da pa bo besedo dobila na koncu. Vendar kar je povedala, je pri fantih spodbudilo še več nezadovoljstva," na očitke ministrice odgovarja predsednik sindikata poklicnih gasilcev. 

Ajanović Hovnikova vztraja, da dialog poteka neprekinjeno od 20. junija in da so z gasilci in s Švarcem imeli sestanek, na katerem jim je predstavila izhodišča za plačno reformo. Švarc sicer trdi, da dialog za odpravo plačnih nesorazmerij pri gasilcih ne teče. 

Ajanović Hovnikova: Gasilci niso najslabše plačani. Švarc: Vi govorite o bruto plačah z vsemi dodatki

Ministrica  je izpostavila še, da so gasilci oktobra 2022 podpisali dogovor z vlado, ki je določal, kaj bodo počeli letos, ko bodo v pogajanjih naslovili tiste, ki imajo najnižje plače. Po besedah Ajanovič Hovnikove gasilci tudi niso najslabše plačani. "Mi govorimo o osnovnih plačah. Vi govorite o bruto plačah z vsemi dodatki: za delo ponoči, ob neugodnem času, ob praznikih, za opravljanje nevarnih del in za stalno pripravljenost," na očitke o plačah ministrici odgovarja Švarc. 

"Nihče ni še nikamor uvrščen," pa poudarja ministrica in dodaja, da bodo pogajanja o tem, kje bo kdo na plačni lestvici, še potekala. Pogajanja podpirajo tudi v sindikatu poklicnih gasilcev, kjer pozivajo k sklenitvi dogovora. "Razen sestanka s Šarcem in suhoparnega odgovora ministrstva nismo bili deležni ničesar," trdi Švarc. 

Možnost protestnega shoda napovedali tudi pri Svizu

Na četrtkovi novinarski konferenci so tudi v Svizu napovedali možnost protestnega shoda ali pa neposredno enodnevno splošno stavko. "Sodu je dno zbila odpoved zadnjih pogajanj v torek, ko si je vlada za odgovor izprosila še 14 dni, nato pa dan pred pogajanji pogajanje odpovedala brez predloga," je razloge pojasnil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj in dodal, da se jim tak odnos zdi ponižujoč. 

Ajanović Hovnikova pojasnjuje, da so tudi ta pogajanja v teku. "Zdi se nam primerno le, da se plačna nesorazmerja odpravijo v okviru izhodišč, ki jih je pripravila vlada." Štrukelj sicer vztraja, da ne bodo podpisovali nobenih papirjev glede novega plačnega sistema, dokler se ne dogovorijo. Ministrica napoveduje, da bodo v petek našli skupni jezik in poudarja, da se pogajanja vedno vodijo za mizo in da se bodo tudi tokrat. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (964)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
20. 02. 2023 15.31
+0
Če je to Janšev žar, potem ste bogi!
Uporabnik1884443
18. 02. 2023 16.19
+0
Če je janšizem to, da ljudje razmišljajo s svojo glavo in to tudi povedi, potem sem tudi sam za janšizem. Živel janšizem!!!
serumresnice
18. 02. 2023 14.38
+0
Po Janšu, Janša v obliki plačanih gasilcev!!
pekoči paradižnik
18. 02. 2023 12.44
+2
Obnašanje gasilcev ponazarja vsiljevanje tipične janšistične manire grobosti in diskvalifikacije posameznika, ki mu ni všeč.
Nebodijetreba
18. 02. 2023 15.26
+4
Malo so si vzeli zgled po protestih v času prejšnje vlade. In ker so seprekrškarjem globe vračale, je bilo razumeti, da se tako protestira. Kako pa so si predstavljali gasilski protest? Če se borijo za pravičnejše vrednotenje svojega dela, spada zraven ogenj, dim, motorna žaga, tudi kak pok ... Tako si bodo vladni veljaki laže predstavljali ... Ko so reševali Kras, je bilo s strani vlade slišati pravo evforijo. Ko pa gre za denar, komu ga dati - ali sodnikom ali gasilcem ... - takrat se vladna retorika menja.
apodgra
03. 03. 2023 09.24
+1
Imel sem občutek,da so na intevencijio in rešujejo . Kuriti na ulici in prižigati baklje se sodi na ulico .Prvi maj je še daleč ,treba bo še malo počakati.
pekoči paradižnik
18. 02. 2023 12.40
+3
Do včeraj junaki, od včeraj BEDAKI, dodajam, da so postali prepoznavna vsebina janšistične kletne latrine.
pekoči paradižnik
18. 02. 2023 12.38
+4
janšizem je IQ test za omejene komentatorje.
asgard
18. 02. 2023 11.53
+0
Kako lahko gasilce z vzgojiteljicami primerja ? Ta ni normalna. No bi se čudil da je ker je iz golobnjaka.
losser
18. 02. 2023 11.51
-2
Niso te isti ljudje, ki so danes v vladi še 2 leti nazaj, ko so zraven kolesarili dejali, da bi odstopili če bi se jim kaj takega zgodilo?
serumresnice
18. 02. 2023 08.59
+2
Ko nekje zagori, pridejo pomagati gasilci iz bližnjih krajev, a vsi so PGD in ki imajo svoje redne službe in tudi mizerne plače!
ap100
18. 02. 2023 09.57
+3
kaj pa plača- ko je zapustil delavno mesto -- po zakonu mu pripada - in delodajalec je gotovo zelo srečen ker mu manjka nujno potrebni delavec ki gasi požar pri konkurentu on ga pa mora zato celo plačati
brezcasni
17. 02. 2023 21.57
+0
ko volis napacne in ko ministrica primerja gasilce z vsakdanjim izpostavljanjem v nevarnosti z vojaki ki v Sloveniji nimajo niti ene intervencije in sestrami ki imajo sicer naporen delavnik a se s plenico pac ne morejo poskodovat in jim dajanje tablet ne prinasa ogrozenosti ....
pekoči paradižnik
18. 02. 2023 12.37
+3
janševec brezčasni,.... janšizem je IQ test za komentatorje.
brezcasni
17. 02. 2023 21.50
-4
ona je placana za pogovore in dialoge ,oni pa za gasit resevat.Ona bi dialog ,oni bi pa radi dostojno placilo....Ministrica politika je delo za nekoga ki ne maha le z diplomo in iz varnega sedeza ukazuje...pejte raje za knjiznicarko...se vam vidi da ste teoretik o praksi pa nimate pojma
junij66
17. 02. 2023 21.13
+2
Golob in svoboda bodo vse zrihtali. Saj zato ste jih izvolili.
RRfreak
17. 02. 2023 19.55
+10
Hej, PROFI - "Hasiči", (kot vas imenujejo na Češkem :) ) ... Izsiljujete NA POLNO! Sistemsko gledano imate odlične plače. Minimalno ¾ vašega dela, v izrednih razmerah, pa itak opravijo prostovoljni gasilci iz društev širom države ... Ampak vi ste, neka "Nad kasta", al kaj? Niste! In če že pridete protestirat, pridite trezni(!) in brez petard in dimnih bomb .. Sram vas je lahko. Pri folku ste zgubili vsaj 50% pik, ki ste jih imeli. Me pa zanima kam vam je SDS obljubil za tole "bruko", ki ste si jo naredili??? Sram vas je lahko! Končno imamo Vlado, s katero se lahko pogovarjate, (nenazadnje: kdaj je kakšen Janšev minister imel jajca in prišel nagovorit demonstracije, kot so to storili ministri/ce trenutne vlade!) ...
asgard
18. 02. 2023 11.56
-2
Enkrat ko ti bo bajta gorela ali stanovanje pa se na ministrico in goloba obrni. A so gasilci kaj dobili od vlade za požar na Krasu ?? NIČ OD NIČ !!! Kar se pa tiče unih demonstracij če misliš jenula in ostalih , pa kaj bi jih nagovarjali. Bila je epidemija in jenull in ostali bi morali biti doma. Ne da so rušili vlado. Pozabljate golobnjak da je BILA EPIDEMIJA KOVID19 !!!
pekoči paradižnik
18. 02. 2023 12.35
+3
Poklicni gasilci so dolžni gasiti požare, to je njihovo delo, njihova služba, kot vsaka druga in sedaj bi jim morali biti posebej hvaležni, ker opravljajo svoje delo, za kar so dobro plačani, pomisli malo, opranoglavi janševec.
janezov uč
17. 02. 2023 19.37
+11
gasilci, dolgo ste gradili svoj image, ljudje so vas imeli radi, zdaj ste si krepko pljunili v skledo
asgard
18. 02. 2023 11.56
-2
Nič si niso pljunili v skledo. Samo svoje zahtevajo.
jutri_pa_res
17. 02. 2023 19.33
+6
Vozniki avtobusov so se pred časom recimo pritoževali, da so v času stanja na postaji, ko se čaka zaradi voznega reda, plačani samo nekje četrtinsko. Ne vem, kako je glede tega pri gasilcih, ko dežurajo.
jutri_pa_res
17. 02. 2023 19.29
+12
Če so plače gasilcev primerljive s plačami vojakov in policistov, me pa zanima še en podatek: Kolikšen del delovnega časa so v povprečju na delu (gašenju, reševanju, prometne nesreče...) in kolikšen del predežurajo na postaji ob kartah. Statistično seveda, povprečje celega meseca ali leta. Podatki so, ker se sigurno vsaka akcija beleži.
jutri_pa_res
17. 02. 2023 19.19
+8
Sedaj je preveč ljudi na minimalni plači, potem pa kup tik nad njo, kar dojemajo kot ponižanje (kaj pa drugega, če imaš s srednjo šolo plačo kot čistilka). Za vsesplošni dvig plač pa itak ni denarja, že brez tega je proračun letos za 2 milijardi v minusu. Mesec bo težko pojedel ves ta dr..., ki ga je nasral s previsokim dvigom minimalne plače.
periot22
18. 02. 2023 09.23
+3
jutri a dvig minimalne plače te moti sram te naj bo;
Jogi
17. 02. 2023 19.17
+8
Gasilci so pokazali svojo stopnjo izobrazbe navadnih vandalov SDS hujskačev ‼️
asgard
18. 02. 2023 11.58
+1
Ja itak zmerom ko je nekdo drug kot banda nvo na ulicah je prišlo iz SDS-a . Ma nekateri ste res vsekani v glavo.
Mr.
17. 02. 2023 18.57
+3
Izhodišče za vse je osnovna plača... ne vem pa če to sedanja vlada ne razume ali pa se spreneveda! Naj ostane razmerje 1 proti 5 pa naj najnižje plačanim dvignejo osnovo... onim, ki se imajo za "šefe" naj jih najprej zdesetkajo nato pa naj jih naženejo delat!!! izzi!
ArkaMast
17. 02. 2023 18.47
+6
Poznam nekaj takih gasilcev. Po službi se z motorji gonijo 300 km/h in s tem se bolj ogrožajo kakor v ognju. Čudovito službo imajo. Težje je biti pomočnica vzgojiteljice, ko ti mulc vsako minuto lahko kaj sebi nevarnega ušpiči. In po tem je še kazensko odgovorna.