Slovenija

Pokrito smučišče pod Joštom? 'Skrivnostni projekt' razburja krajane

Zgornja Besnica, 08. 03. 2023 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
168

Kot blisk so se razširile govorice, da naj bi tuji investitor ob podpori Mestne občine Kranj na gozdnatem področju pod Joštom nameraval zgraditi velikanski projekt snežne dvorane Besnica. V kompleksu naj bi bilo pokrito smučišče, ob njem bi postavili hotele, 160 metrov višje pa naj bi se bohotila še panoramska restavracija. Za projekt, ki naj bi bil ocenjen na več kot 100 milijonov evrov, bi bilo treba posekati več kot 20 hektarjev gozda. Krajani so na nogah. Občina priznava, da na območju Besnice preverja možnost prostorske umestitve športnega objekta, a gre le za predlog, ki morda sploh ne bo prišel do javne obravnave, in da investitorjev v tej fazi ni.

V torek se je na spletu pojavila peticija "Proti sprejetju OPN za namen gradnje Snežnega doživetja Jošt", s katero Civilna iniciativa Varuhi okolja Besnica zbira podpise enako mislečih. 

"V kraju Zgornja Besnica leži ena redkih še nedotaknjenih dolin v mestni občini Kranj, polna vodnih izvirov in neokrnjene narave, ki ponuja ljudem odmik, krepi zdravje duha, ponuja pohodništvo, gobarstvo in lokalnim prebivalcem predstavlja generacije kmetijske obrti. Preko spletnih virov smo prebivalci občine Kranj izvedeli, da namerava tuji investitor skupaj z dvema ponudnikoma in podporo Mestne občine Kranj izvesti projekt zaprtega celoletnega smučišča, z različnimi kompleksi (hoteli, restavracije ...)," je zapisano.

Projekt naj bi bil vreden več kot 100 milijonov evrov, zanj pa bi morali posekati okoli 20 hektarjev gozda, kar predstavlja grob poseg – tako za lokalno prebivalstvo kot tudi celotno okolico mestne občine Kranj. 

"V okolici imamo več kot dovolj smučišč in samo še nekaj redkih takih dolin. Ne dovolite, da tuji kapital in oblast spreminjata naš način življenja, uničita trud in delo več generacij za nami in spremenita okolje zavoljo kapitala in turizma, ki ni nikakršna garancija za bodoče generacije," pozivajo v peticiji in opominjajo, da je Magna v Hočah "dober primer prakse, kako uničiti najbolj rodovitno zemljo".

Krajani Besnice in okolice so ogorčeni, ker nimajo nobenih informacij o načrtovani gradnji pokritega smučišča. Na občini odgovarjajo,  da gre samo za predlog, za katerega se ne ve, ali bo sploh prišel do javne obravnave.
Krajani Besnice in okolice so ogorčeni, ker nimajo nobenih informacij o načrtovani gradnji pokritega smučišča. Na občini odgovarjajo, da gre samo za predlog, za katerega se ne ve, ali bo sploh prišel do javne obravnave. FOTO: Civilna iniciativa Varuhi okolja Besnica

"Dobro leto se že govori o projektu, neki viziji za "boljši jutri". Sam župan osebno predstavlja projekt, vaščani smo ogorčeni. Mediji ne govorijo nič o tem, odkupujejo se parcele. Lastnikom se obljublja kdo ve kaj," nam je sporočil tudi bralec, ki je želel ostati anonimen.

Turistično društvo Besnica: Ukrepati moramo hitro

Peticijo, ki jo je v enem dnevu podpisalo več kot 700 ljudi, je pripravila predsednica turističnega društva Besnica Živa Slavec, ki opozarja, da se sprejema občinski prostorski načrt, v sklopu tega pa se pripravlja sprememba namembnosti zemljišč. Informacije, ki jih ima, izhajajo iz projektnih map, ki so jih pobudniki projekta dali lastnikom zemljišč, h katerim so pristopili. 

"Pred dvema dnevoma sem bila na sestanku lastnikov zemljišč, kjer je bilo tistih nekaj, ki so za, zelo manipulativnih. Večino lastnikov, ki je bila proti, so hoteli prepričati, da je tako ali tako že vse dogovorjeno, da se je treba prepustiti neizbežnemu, dovolili so tudi že, da na njihovih zemljiščih delajo vrtine za vodo ... a ker so bili v manjšini, ostali pa so se močno razjezili, so sestanek hitro zapustili." 

Slavčeva, ki je hkrati inženirka arhitekture, opozarja, da bi bil tak projekt povsem neprimerno umeščen v prostor. "Res je, da bo spodbudil turizem in imel tudi druge pozitivne učinke na gospodarstvo. Besnica bo mogoče na ta račun dobila kako infrastrukturno omrežje (kanalizacija ...). Tudi kako delovno mesto več bo nastalo."  Sprašuje pa se, ali tak objekt ne bi mogel stati na neki bolj degradirani lokaciji oz. na mestu, kjer vpliv na okolje ne bo tako dramatičen. "Kako bo ta objekt potraten energetsko? Koliko lahko prenese naše okolje? Bo za nas ostalo dovolj vode in ostalih virov, se bo dolina začela še bolj pregrevati, predvsem zaradi izgube večdesethektarskega gozdnega volumna in ogromne temne površine strehe objekta? Bomo domačini in ostali še lahko prosto dostopali in uporabljali dolino pod Joštom in Špičastim hribom? Bodo domačini zadosti poceni delovna sila za tak objekt ali jo bodo na koncu uvažali?"

Predlog zajema kompleks s pokritim smučiščem in hoteli

Na Krajevni Skupnosti Besnica so nam povedali, da z zadevo niso seznanjeni. V delu gradiva, ki ga je objavil lokalni spletnik Trma in razkriva načrte pobudnikov, je zapisano, da bo največji objekt znotraj načrtovanega kompleksa pokrito smučišče. Dvorana naj bi v dolžino merila 460 metrov, v širino zgoraj 40 metrov, v širino spodaj 60 metrov, višinske razlike pa naj bi bilo 160 metrov. Takšna izgradnja s svojimi zahtevami v veliki meri skrči možne postavitve, pri umestitvi projekta pa so iskali tudi lokacijo, ki bi kar najbolje izkoristila naravne danosti, da so posegi v relief čim manjši. Upoštevali so tudi naravne dejavnike, kot so vodotoki, travniki in okoliški relief, ki omogoča umestitev spremljajočega programa ...

Pokritega smučišča v Sloveniji ni, je pa javnosti dobro znano pokrito smučišče Ski Dubai, Snow park, ki se razprostira na kar 22.500 kvadratnih metrih v nakupovalnem središču Mall of the Emirates.

 "Glede na navedeno se je za najbolj ustreznega za umestitev pokrite dvorane izkazal osameli greben, ki se dviga v smeri proti jugu. Takšna umestitev je zanimiva in posrečena tudi s prostorskega vidika, saj omogoča poglede proti Joštu in severu s Karavankami, dvorana se bo obiskovalcu odprla pred njim, ko bo prihajal v smeri proti novemu središču." 

Pokrita dvorana naj bi bila zgrajena po zadnjih trendih. Poleg osnovnega programa (smučarska proga za smučanje, pista za boardarje, proga za začetnike, sedežnica) bi nudila tudi razširjeni program (fun park, sankališče, drsališče, ledene plezalne stene, proge za curling), znotraj proge (večnivojsko) je možna tudi umestitev smučarske tekaške proge. V sprednjem večetažnem delu objekta je predvidena umestitev spremljajočega programa (recepcija, trgovine, izposojevalnica opreme, restavracije, bari, fitnes, ostali spremljajoči program in servisni prostori), še piše v omenjenem gradivu.

Na vrhu pokrite dvorane naj bi se po načrtih bohotila panoramska restavracija, 160 metrov nižje pa tudi hotel.

Kranjski župan Matjaž Rakovec pravi, da je MOK v predhodni idejni pobudi prepoznala mogoč širši razvojni potencial, kot tudi razvoj samega območja glede komunalne in druge infrastrukture ter kot turistične destinacije.
Kranjski župan Matjaž Rakovec pravi, da je MOK v predhodni idejni pobudi prepoznala mogoč širši razvojni potencial, kot tudi razvoj samega območja glede komunalne in druge infrastrukture ter kot turistične destinacije. FOTO: Damjan Žibert

Odgovor občine Kranj: Preverjamo možnosti, investitorjev v tej fazi ni

Za pojasnila smo se obrnili na Mestno občino Kranj, kjer so nam povedali, da trenutno vodijo interno pripravo Odloka o spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta (OPN), ki je v fazi priprave na javno razgrnitev in javno obravnavo. V sklopu tega na območju Besnice preverjajo možnost prostorske umestitve športnega objekta, v pripravi pa so še določene strokovne podlage, ki so bile zahtevane s strani mnenjedajalcev. Investitorjev v tej fazi ni.

"V predhodni idejni pobudi konzorcija domačih in tujih potencialnih investitorjev, ki ga zastopata posameznika Tomaž Knific in Edo Oblak, je MOK prepoznala mogoč širši razvojni potencial, kot tudi razvoj samega območja glede komunalne in druge infrastrukture ter kot turistične destinacije. Lastniki v prvi fazi priprave sprememb in dopolnitev OPN niso bili posebej obveščeni s strani MOK za to večjo investicijo, saj še ni gotovo, da bo predlog sploh prišel do točke javne obravnave," pojasnjujejo.

 Že do sedaj, v postopku priprave, se je območje od prvotnega predloga zmanjšalo za več kot polovico, saj določeni deli niso bil sprejemljivi za MOK in mnenjedajalce. "Obenem pa je to bil pogoj MOK do pobudnikov, da pridobijo soglasja lastnikov zemljišč, da se pobudo sploh obdrži v postopku. Brez pravice graditi namreč ne bodo nikoli mogli spraviti projekta v realizacijo. Prostorska umestitev brez realizacije pa bi negativno vplivala na že tako prevelik koeficient nezazidanih stavbnih zemljišč v MOK, kar onemogoča nadaljnji razvoj občine."

Sama vrednost projekta je odvisna od zelo veliko faktorjev (zahteve po komunalni infrastrukturi, nivo objektov, površine objektov, druge omejitve, ki podražijo gradnjo, gradnja objektov na nagnjenem terenu). Točnejše ocene zato na občini ne morejo podati.

"Ravno tako ocena investicije ni stvar postopka sprememb in dopolnitev OPN, ampak se zasleduje izključno možnost in sprejemljivost prostorske umestitve predlaganih objektov. Če se postopek sprememb in dopolnitev OPN 4 s predlagano načrtovano ureditvijo uspešno zaključi, bo moral steči še postopek sprejetja občinskega podrobnega prostorskega načrta, kjer se bo lahko detajlneje ugotavljalo vse faktorje, kapacitete, omejitve, sprejemljivosti za naravo in podobno. Šele to bo podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar pa bo zadeva zasebnih investitorjev," so še dodali. 

Na občini so spomnili tudi, da je izgradnja smučarske športne dvorane kot razvojni potencial športa v Mestni občini Kranj zapisana tudi v Strategiji športa do leta 2030, pri čemer pa še ni predvidene ali določene nobene lokacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Novak
09. 03. 2023 09.48
+0
Kaj pa naš Jekleni Kaco se še ni nič javil in pristavil svojega lončka? On bi lahko zrihtal kakšna Ivanova sredstva!!!!
RichPiana
09. 03. 2023 08.29
+1
Kok bi bla karta za tole. Pomoje ene 200 evrov za dopoldansko.
Apoteka
09. 03. 2023 08.05
+1
Za crknit smešno...
Gorenjski Toncek
08. 03. 2023 21.40
+1
Domacin sem....iz Besnice... Verjemite da nic ne bo....so skregani domacini.... Ta Slavec je pa priseljenka....od zobarja....
Grunf1
08. 03. 2023 21.26
+4
20 ha gozda ni nič,toliko imajo manjši kmetje.Zaradi 20 ha gozda ne bo gorenjska nič manj zelena,takšen projekt bi pa ogromno pomenil za gospodarstvo in razvoj gorenjske .
Gre gor
09. 03. 2023 08.11
+0
Pajo_36
08. 03. 2023 20.53
+3
A sta Stevanović, Velov pa tetka iz ozadja, financer kampanije stevanović že kako skledo dala za procente? Oziroma a je Stevanović že kaj svetoval občini, k je vrhunski manager? hahahahahahaha
Claus
08. 03. 2023 20.50
+12
To bo kot Plečnikov stadion.:)...upor solatarjev
Claus
08. 03. 2023 20.49
+14
O ne, pri nas že ne bo nihče investiral. Raje smo lačni. Kar naj v Dubaju gradijo .
ŽivljenjeJeLepo
08. 03. 2023 20.47
+3
Delavec_Slo
08. 03. 2023 20.37
+1
In vse to na nadmorski višini 250m?
Gorenc45
08. 03. 2023 20.35
+11
Odlična ideja, ki pa najbrž ne bo realizirana, ker gre le za občinski predlog, investitorja pa ni. Vseeno bravo tistemu, ki je dobil to idejo.
thetech
08. 03. 2023 20.45
+9
Investitorje imamo, večina tujih in nekaj domačih. Ne bo pa soglasja kmetov in občanov.
marker1
08. 03. 2023 20.48
-1
Sanje so zastonj. Ko se zbudiš, sanj ni več.
ReAnDa
08. 03. 2023 20.24
-2
Isti "maherji" kot tisti, ki so vodili niti v zvezi s Planico.
Pejnovrt
08. 03. 2023 19.59
+6
Kranj rabi nujno nekaj podobnega ker sedaj toristom nimamo nič za ponudit..razen kanjona Kokre kjer se pa žal hodi po inekcijskih iglah
ata_jez
08. 03. 2023 20.07
+2
Ej tole me pa močno zanima ... kako od 'nič za ponudit' prideš na logično povezavo 'nujno nekaj podobnega'? Razen, če ni res vrhunski črni sarkazem. Potem mi je jasno.
marker1
08. 03. 2023 19.56
+2
AP Kranj se že dela nekaj desetletij, pa še mesta zanjo ne najdejo. Po zadnjih predvidevanjih naj bi bila poleg obstoječe železniške postaje, vendar so to samo projekti na papirju. Nekaj se govori tudi o kolesarskem mostu čez kanjon Save, kjer so baje v igri evropska sredstva. Graditi nov most dva kilometra od že obstoječega z obojestransko kolesarsko stezo je nepremišljeno zapravljanje denarja.
ata_jez
08. 03. 2023 19.52
+4
Župan je verjetno malo zamešal kapice. Tiste manjše bele kapice po mestu niso smučarji.
slayer2
08. 03. 2023 19.58
+8
ata_jez
08. 03. 2023 20.07
+2
marker1
08. 03. 2023 20.42
+1
Cene Novak
08. 03. 2023 19.51
+4
Pa par sto uslužbencev v turizmu in gostinstvu? Kje jih boste dobili ? Na Filipinih mogoče? Kam jih boste nastanili? V Dimeževo vukno mogoče!
ata_jez
08. 03. 2023 20.09
+3
Čaki, da bodo začeli graditi tudi hleve za kamele ... ker računajo večji obisk šejkov.
Mukec
08. 03. 2023 19.45
+5
Super, treba poskrbet za rekreacijo kebabarjev.
slayer2
08. 03. 2023 19.44
-5
Komentator aligator
08. 03. 2023 19.42
-1
Klima bo skozi na 20 stopinj se razume😄
Miran1960
08. 03. 2023 19.41
+3
sem malo pobrskal po koledarju in ja prehitevate; ni še 1. april