Slovenija

'Poslovilec' za smučarja, ki se je poročil ob Žanu Kranjcu v vlogi družice

Kranjska Gora, 13. 03. 2023 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
20

Ko je prišel po stopnicah in zaslišal glasen aplavz, namenjen prav njemu, se mu je na obrazu izrisalo presenečenje, ki se je nato spremenilo v širok nasmeh. Pričakali so ga kanadske zastavice, kozarci šampanjca, zdravica in množica znanih obrazov, ki mu je zaželela vse dobro tudi v prihodnje. Poškodovani alpski smučar Trevor Philp ni pričakoval, da se bo od aktivne kariere poslovil na tak način, toda Slovenci niso dovolili, da bi ostal brez toplih spominov.

Pot Trevorja Philpa do Slovenije se je pravzaprav začela že pred desetletjem. Med študijem v ZDA je spoznal Ano Kobal, najboljšo prijateljico našega alpskega smučarja Žana Kranjca. Nazadnje pa ni dobil le njenega srca, osvojil je tudi vse njene najbližje, ki so ga vzeli za svojega in mu namesto daljne hladne Kanade kot srčen dom podarili Slovenijo.

Poslovilna zabava za Trevorja Philpa
Poslovilna zabava za Trevorja Philpa FOTO: Luka Kotnik

Trevor, ki bo maja dopolnil 33 let, bi moral biti pretekli konec tedna na veleslalomskem startu podkorenske strmine tudi sam, vendar si je pred sedmimi tedni na superveleslalomu v Cortini zlomil nogo. V Kranjski Gori je želel odpeljati svojo zadnjo poslovilno tekmo, vendar mu zdravniki niso dali zelene luči, zato je lahko prišel le kot gledalec. Vdal se je v usodo, mislil je, da bo le pomahal s tribune in vzel smučarsko slovo. Toda ljudje okoli njega so imeli drugačne načrte. 

Mislil je, da gre le na kavo in sprehod

"Tega res nisem pričakoval, z Ano naj bi šla le na sprehod in kavo k jezeru Jasna, zdaj pa tole. Priti sem in videti toliko ljudi, družinskih članov, prijateljev, Slovencev, Kanadčanov ..." nejeverno pripoveduje za 24ur.com, ko na trgu pred cerkvijo z očmi potuje od svoje Ane, tasta in tašče, njihovih sorodnikov in družinskih prijateljev v opravi z logotipom Žana Kranjca do članov kanadske smučarske ekipe v temnozelenih jaknah.

Na drogu sta izobešeni kanadska in slovenska zastava. "Vedno sem rad prihajal v Slovenijo, ne samo zaradi tekme, ampak zaradi dežele kot take, zame je postala drugi dom. Zato je to res lep kraj za upokojitev," pravi. 

Mama osupla nad srčnim navijanjem

Tukaj mu nazdravijo ljudje, ki ga pred nekaj leti še niso poznali, zdaj pa ga imajo za svojega. Med njimi je tudi Rebeka, mama našega najuspešnejšega alpskega smučarja Žana Kranjca: "Žan in Ana sta prijatelja od malih nog. Ampak taka prijatelja, kot marsikdo niti ne razume, da sta fant in punca sploh lahko. Onadva pa sta res taka prijatelja. In ko je prišel Trevor, je tudi on postal naš družinski prijatelj, je prijatelj otrok, moj prijatelj. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko je v Slovenijo prišla Trevorjeva mama. Ko je doživela to, da smo vsi mi glasno navijali za Trevorja, je bilo zanjo nepojmljivo. V Kanadi za svoje ne navijajo tako, kot smo mi zanj na tekmah v Kranjski Gori, on je naš," opiše.

Z mamo Žana Kranjca
Z mamo Žana Kranjca FOTO: Luka Kotnik

"Res škoda, da je končal kariero. Žal se je pripetila poškodba in tako se je odločil. Vem, da se je za tekmovalca grozno posloviti od kariere, ker je poškodovan. Vsak tekmovalec si kariero želi končati na kakšen drugačen način, z uspehi ali pa zato, ker je sam zase izbral tak čas, ne zato, ker se mu je pripetila poškodba. Ampak kakor koli se je odločil, smo mi zdaj tukaj zato, da ga podpremo, da vidi, da je bila njegova kariera super in da je naredil nek zaznamek v naših življenjih," ne skriva ganjenosti.

Žan je bil družica v moškem spolu

Trevor je tako postal član družine Kranjec, in čeprav sta bila z Žanom na smučarskem papirju tekmeca, ju v zasebnem življenju povezuje zanimiva anekdota.

"Z Žanom sva si bila od nekdaj zelo blizu, trenirala in smučala sva skupaj, že kot otroci smo potovali skupaj. Vedno sva bila močno povezana," nam začne pripovedovati njegova sotekmovalka še iz zelo mladih let Ana Kobal Philp. In Žan je bil tako ob njej tudi v enem najlepših trenutkov v njenem življenju, saj se je pomešal med prijateljice, ki so jo pospremile k novemu življenju s Trevorjem: "Nismo znali najti prave besede, ampak res je bil ena izmed družic na moji poroki, družica v moškem spolu," se smeji, ko se spomni prizorov s poroke julija lani.

Ana in Trevor
Ana in Trevor FOTO: Luka Kotnik

Ana in Trevor sta se spoznala v ZDA. Ona je študirala v Salt Lake Cityju v ameriški zvezni državi Utah, on pa istočasno v Denverju v Coloradu. Oba sta trenirala smučanje in sta se spoznala že na univerzitetnih tekmah. Ana je tekmovalno smučanje po koncu študija obesila na klin, Trevor pa je vmes prestopil v profesionalne vode in postal del kanadske smučarske reprezentance, takrat sta tudi začela zvezo. "Potem pa se je tako nadaljevalo, on je smučal od takrat, zadnjih 10 let je potoval po svetu, jaz pa sem se preselila najprej v New York in nato v London, kjer trenutno živiva oba," pripoveduje Ana.

Taščina skrb

Njen oče pridno skrbi, da ne bi imel kdo praznega kozarca za zdravico Trevorju: "Ker vem, da v Kanadi zagotovo ne bi imel takega trenutka. Zaradi dolgoletne odsotnosti ni imel možnosti tam oblikovati takega kroga ljudi, študiral in živel je v tujini. Edina domača stvar zanj je pravzaprav Slovenija," pravi Trevorjev tast Brane Kobal, ko nam opiše, kakšno življenje imajo smučarji z druge strani luže.

Trevor s tastom in taščo
Trevor s tastom in taščo FOTO: Luka Kotnik

Spomni, da Kanadčani ne prirejajo nobenih domačih tekem v tehničnih disciplinah, Lake Louise je gostil superveleslalom in smuk. "Oni sploh nimajo doma, ko odidejo za pol leta. Gredo septembra, pridejo aprila. Vmes se domov vrnejo morda le za božič, sicer pa živijo v hotelih, prepuščeni so vesolju. Pri nas pa je dobil vso podporo, recimo temu 'remont'. Šele tukaj je doživel, da mu nekdo nekaj opere, zlika in zloži kup za naslednjo tekmo," opisuje, kako je Trevorja ganila skrb njegove tašče Tadeje.

In tudi zdaj so vsi skupaj torej poskrbeli, da mu bo slovo od smučarske kariere zaradi Slovenije za vedno ostalo v lepem in toplem spominu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
13. 03. 2023 18.16
Voly
13. 03. 2023 17.29
-3
Kje na sliki pa je Ana Kobal?
nikhrast
13. 03. 2023 16.40
-11
Na žalost je v Kanadi smučanje drugorazredni šport, vso pozornost dobivajo hokej, košarka, baseball, football, zadnja leta pa še soccer. Žalostno tudi da moremo smučarske rezultate dobivati iz Slovenije. No, pa tudi razlivanje šampanjca na prostem bi bilo v Kanadi no-no.
RdecaPesa
13. 03. 2023 16.19
-2
Ce ti ne gre smucanje, si se vedno lahko druzica.
periot22
13. 03. 2023 14.37
+15
borjac
13. 03. 2023 13.52
+8
Roadkill
13. 03. 2023 13.44
-6
Res še nisem slišal za tega tipa. Sem se pa spomnil na Trevor Jamesa
Rožice so zacvetele
13. 03. 2023 14.34
+10
Sanjač, menim, da še za marsikoga, ki ga večina, ki spremlja smučanje, nisi slišal, zato ti predlagam, da komentiraj tisto, na kar se spoznaš...skratka, nehaj povsod komentirati.
Roadkill
13. 03. 2023 16.39
-3
Roadkill
13. 03. 2023 16.40
+1
samo upam da nisi pozabil nase in na svoje komentarje
G. Papež
13. 03. 2023 13.14
+22
Vsak športnik na takem nivoju si to zasluži. So povečini zelo srčni ljudje.
Cene Novak
13. 03. 2023 12.57
-21
Samo da se o njih piše pa so zdravi in zadovoljeni! Semenj ničevosti!
Apostol1
13. 03. 2023 13.20
+20
Cene ..........Če bi ti imel pamet tako veliko kot imaš nevoščljivost ,potem bi bil vsaj predsednik planeta zemlja , če ne še kaj več.
Cene Novak
13. 03. 2023 13.33
-20
Ja,ampak ti bi bil moj prvi svetovalec ,kapiš!!!!
olafur
13. 03. 2023 13.49
+15
JOCR1255
13. 03. 2023 14.29
+13
Cene a je zate edini šport gnilo jajce? Zagotovo si prvi.
zaba67
13. 03. 2023 12.53
-21
bedno je tole, da tepci ne vedo da se s penino ne trka...pa taki influencarji...
olafur
13. 03. 2023 13.52
+18
Jaz dobro vem, da se ne trka pa trčim s vsemi svojimi prijatelji in se mi fučka za vse bedarije okoli mehurčkov in slabega vpliva trkanja na kvaliteto penine, penina je toliko dobra kolikor so dobri prijatelji okoli tebe.
Apoteka
13. 03. 2023 12.35
+35
BroNo1
13. 03. 2023 12.18
+42
Lepo, všec so mi take zgodbe in pozitivna dejanja! Bodimo ljudje še naprej….