Slovenija

Psihologinja: Nekatere stiske otrok se vidijo, a jih starši ne opazijo

Ljubljana, 06. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Tega, kar doživlja Srbija, si ne bi mogli predstavljati niti v najhujših nočnih morah. 48 ur, dva masakra, pa še posnemovalci, ki poveličujejo morilce, s plastičnimi pištolami prihajajo v razred, kot da temu ni videti konca. O odklonilnih vedenjih je govorila psihologinja Andreja Poljanec, ki opozarja, da posameznika najbolj oblikujejo prav odnosi z očetom in mamo, na odklonilno vedenje pa lahko vplivajo tudi porast uporabe socialnih omrežij, igranje nasilnih iger in temperament osebe, ki je sicer povezan tudi z genetiko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pasti družbenih omrežij
    10:17
    Iz 24UR ZVEČER: Pasti družbenih omrežij
  • Iz 24UR ZVEČER: Žalovanje v Srbiji
    04:08
    Iz 24UR ZVEČER: Žalovanje v Srbiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov napad v Srbiji in obsežna iskalna akcija
    02:00
    Iz 24UR ZVEČER: Nov napad v Srbiji in obsežna iskalna akcija
  • Iz 24UR ZVEČER: Psihologinja o dejavnikih za odklonilna vedenja
    04:42
    Iz 24UR ZVEČER: Psihologinja o dejavnikih za odklonilna vedenja
  • Iz 24UR ZVEČER: Napadalec v priporu
    03:24
    Iz 24UR ZVEČER: Napadalec v priporu
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov množični pokol
    02:11
    Iz 24UR ZVEČER: Nov množični pokol

Nekateri so imeli enega, drugi dva otroka, zdaj pa nimajo več nikogar, pripovedujejo pretreseni Srbi, ki so doživeli že drugi krvavi pokol v dveh dneh. Sprašujejo se, kako bodo sploh preživeli. Množičnemu morilcu, ki je v okolici srbskega Mladenovca minulo noč pobil osem ljudi, 13 pa ranil, so odredili 48-urno pridržanje. Najmlajši med žrtvami šteje komaj 15 let. 21-letnik je sejal smrt v treh vaseh, streljal tudi iz avtomobila, ugrabil taksista, se skrival na kmetiji pri sorodnikih, kjer so našli pravi arzenal orožja, naposled pa se je predal policiji.

Po mnenju obramboslovca Vladimirja Prebiliča  je dostop do orožja vse lažji in država nima več nadzora. "Gre tudi za kulturno nasilja, kjer so junaki tisti, ki delajo slabo. Poleg tega vlada še velika toleranca do nasilja," dodaja Prebilič, ki meni, da se duševnemu zdravju mladih posveča premalo pozornosti. 

Marjan Gorjup, ravnatelj ljubljanske šole, pravi, da bi morali taki dogodki družbo opozoriti, da moramo biti vsi bolj pozorni. "Težavni učenci prevzemajo dinamiko v razredu, učitelj pa nima vzvoda, da bi avtoriteto vzel nazaj," opozarja. "Starši so otrokom prijatelji in ne starši, kar ni prav. To se pozna, saj otroka nato že manjši negativen dogodek popolnoma iztiri," meni Gorjup in dodaja, da je avtoriteto potrebo vrniti učiteljem in tiste, ki ogrožajo pouk, odstraniti, da jih obravnavajo pristojne službe. 

Nekateri starši stiske otrok ne opazijo

13-letnik, otrok, ki ga je oče vozil na streljanje, je bil odličen učenec, a ni bil sprejet med vrstniki. Kaj se dogaja v mladostniku, da pride to takega vedenja? Poljančeva opaža, da se nekateri dejavniki in stiske vidijo, a jih starši ne opazijo. "Žrtve nasilja doživljajo občutek bolečine, osramočenosti. Ko se ti dejavniki združijo, stiska postane premočna. V tem primeru se govori, da je bil najstnik čustveno mrtev, kar je razumljivo, saj je za tako dejanje treba popolnoma izključiti čustva in po mojem mnenju je deček ta čustva izključil že pred časom." Pomanjkanje empatije pa lahko povežemo tudi z genetiko oziroma šibkostjo nevronskih poti in načinom vzgoje, pojasnjuje Poljančeva z Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. 

Kako naj torej starši prepoznajo znake pri manjših otrocih, da so nagnjeni k nasilju ali celo psihopatskim motnjam? "Starš ima veliko možnosti, da prepozno vedenja otroka, če ga spremlja. To se lahko opazi že pri treh letih in se od strokovnjakov poduči, kako ravnati s čustveno šibkim otrokom. Lahko pa so tudi starši premalo čustveno stabilni ali pa se z otrokom ne ukvarjajo," meni Poljančeva. 

Da je treba razmisliti o pametnejši uporabi socialnih omrežij, še dodaja. "Uporaba pri mladostnikih sproža take občutke, da potem vsi verjamejo in bi vse, kar vidijo, tudi sami poizkusili, saj so še v fazi razvoja in dogajanja ne morejo razumeti." Po njenem mnenju lahko socialna omrežja služijo kot del zabave in sprostitve, večji del pa naj bo druženje v družini in s sovrstniki. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni