Slovenija

'Desnica potrebuje novega kandidata za predsednika vlade'

Ljubljana, 02. 12. 2022 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nikita Leban, M.P.
Komentarji
525

Po zmagi levega pola na predsedniških volitvah in referendumih se je na drugi stani, na desnici, vnela burna razprava, ki jo je sprožila izjava predsednika NSi Mateja Tonina, da je na desnem polu potrebna samorefleksija, kot stranka pa da v vladi, če bi jo vodil Janez Janša, ne bodo sodelovali. "Za svojimi besedami stojim," je v pismu članstvu NSi sporočil Tonin in dodal, da je sedanje stanje, ko levica že desetletje zmaguje na volitvah, slabo za demokracijo. V prihodnosti si želi, da bi desnica našla novega kandidata za predsednika vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trenja tudi v opoziciji
    02:26
    Iz 24UR: Trenja tudi v opoziciji
  • Iz SVETA: Tonin o Janezu Janši
    01:37
    Iz SVETA: Tonin o Janezu Janši

"Slovenija v prihodnosti potrebuje močno desno sredino, ki zna gospodarsko okrepiti Slovenijo, da bomo ujeli najbolj razvite evropske države," je zapisal predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, ki meni, da bi bila le desnica sposobna ustvariti okolje, v katerem se delo splača. 

"Želimo ohraniti kulturo in narodni značaj Slovencev," utemeljuje strankarske zaveze.
"Želimo ohraniti kulturo in narodni značaj Slovencev," utemeljuje strankarske zaveze. FOTO: Bobo

Izpostavil je ključne programske zaveze NSi, med njimi dostopno javno zdravstvo, zavarovanje državnih meja in skrb za varnost ljudi. "Želimo ohraniti kulturo in narodni značaj Slovencev," utemeljuje strankarske zaveze. 

Po njegovem mnenju se na "vsakih volitvah" izkaže, da se ljudje odločajo zgolj proti določeni osebi in ne za program ali vizijo. "Vsake volitve, na katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne," je še zapisal Tonin in dodal, da je to razlog, zakaj je levi politični pol "zmagoval s popolno vsebinsko praznostjo". 

Leve vlade je označil za neoperativne in nesposobne, vodile pa da so jih "instant stranke novih obrazov". Po njegovem mnenju leve vlade v Sloveniji niso uspele narediti večjih reform, čemur prepisuje tudi krivdo, da zaostajamo za ostalimi državami v Zahodni Evropi. 

Svojo stranko je označil za trdnega in kredibilnega partnerja desnosredinskih vlad. Razočaran pa je, ker po koncu sodelovanja v vladi niso bili deležni partnerskega odnosa ali kolegialne podpore in da ni bilo nič drugače niti po začetku delovanja novega sklica sedanjega državnega zbora. 

Tonin je v pismu ponovil, da v vladi pod vodstvom Janeza Janše ne bodo sodelovali.
Tonin je v pismu ponovil, da v vladi pod vodstvom Janeza Janše ne bodo sodelovali. FOTO: Luka Kotnik

'Desnica potrebuje novega kandidata za predsednika vlade'

Tonin je v pismu nakazal na spremembe, ko je zapisal, da vztrajanje na isti poti z enakimi načeli ne bo prineslo cilja, ki si ga želijo – zmage desne sredine. 

Pri oblikovanju desnosredinske vlade sodelovanja s stranko SDS ni popolnoma izključil, kot stranka NSi pa da niso pripravljeni sprejeti dejstva, "da je na desni sredini edini možen kandidat za predsednika vlade Janez Janša." V prihodnosti si zato želi, da bi desnica našla novega kandidata za predsednika vlade, a konkretnih imen ni izpostavil. 

Pismo je zaključil s pojasnilom, da z odločitvami v stranki ne želijo razbijati desne sredine, temveč jo želijo okrepiti in ji vliti novo svežino. Izrazil je še zadovoljstvo z rezultati, ki jih je Nova Slovenija dosegla na aprilskih parlamentarnih in novembrskih lokalnih volitvah.

Spomnimo

Razprava o delovanju desnosredinskih strank se je vnela po padcu trojnega referenduma – o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi ter o RTV Slovenija. Vlogo za razpis referenduma je vložila stranka SDS, padec referendumov pa je koalicija, kot je dejala prva dama Socialnih demokratov Tanja Fajon, razumela tudi kot potrditev zaupnice vladi. Predsednik vlade Robert Golob je medtem po preštetih skoraj vseh glasovih sporočil, da so "ljudje jasno povedali, kaj si mislijo o predlagateljih referendumov".

V nedeljo pozno zvečer se je po izidu glasovanja prvič odzval tudi Matej Tonin, ki je kritično dejal, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Poudaril pa je tudi, da je letošnje leto pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni, saj da vsake volitve, v katerih se pojavi Janša, postanejo iracionalne in emocionalne.

Po tej izjavi se je med prvima možema SDS in NSi vnel oster besedni dvoboj, v katerem sta si izmenjala ostre kritike. Janša je izpostavil, da bo NSi na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov šele, ko in če bo delala in postala to, kar obljublja. In sledil je nov odgovor prvaka Nove Slovenije, ki je dejal, da stranka z Janšo ne bo šla več v vlado.

Slednji se je na Toninove besede odzval z izjavo, da to ni prva tovrstna obljuba predsednika NSi, Toninove besede pa je komentiral tudi premier, ki jih je označil za "težko pričakovane in modre", a da je škoda, da jih niso izrekli že pred dvema letoma. Oglasila pa se je tudi nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je Janši sporočila, da mu bo Slovenija hvaležna, če odide.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izo M
05. 12. 2022 21.34
Ce spoka janez in se par ksihtov sem takoj proti desni...naj bo delo, podjetnistvo in ideje cenjeno blago
jodr
03. 12. 2022 10.42
+0
Tonin je prodana duša, kot pred njim Ludamila.
Kostorog
03. 12. 2022 09.51
+6
Otročiček matejček se tolaži, da če ne bo več gargamela da bodo zmagali, naivnež naivni, pa kaj misli da smo že pozabili na njegove grehe in grehe ostalih kopriv in neumnih ovc, spoka naj v peskovnik in se tam igra z avtomobilčki in tankci, lahko pa gre za ministrant, tak deški obraz imajo župniki najraje.
peresni
03. 12. 2022 08.42
+7
Tonin in nsi so garant za popolno asocialno in nepravično družbo bogatih zavarovalnic, kapitalistov in zdravnikov in revne večine brez zdravstvenih socialnih norm za spodobno življenje. Zadnje dve leti so pokazali tudi njihovo nagnjenje k vsem kršitvam in sesuvanju demokracije. So komformistični populisti brez državotvornosti...z njimi je demokracija igra za izigravanje vseh.
Uporabnik1535136
03. 12. 2022 08.06
+1
Vsaka stranka ima možnost odločati s kom želi sestavljati vlado. Nima pa nobene legitimne pravice "soditi",kdo je primeren voditi drugo stranko in če leta zmaga,tudi voditi vlado! Vedno postavlja mandatarja zmagovita stranka in v koaliciji sodelujejo tisti,ki so v njo povabljeni! NSI pa žal namesto,da bi bistveni bolje motivirala svoje volilce saj z takšnim rezultatom desnica realno ne more zmagati! SDS pa že vsa leta ohranja svojo volilno bazo in realno dosega prvo ali drugo mesto! Zato pa nasprotniki vsakič ko jim uspe zmagati potegnejo " novega jokerja", ki uspe z neverjetno "umazano" medijsko kampanjo "prelisičiti" volilce! Še vodno pa velja; šele ko uspešno opraviš svoje delo,si lahko dovoliš soditi drugega!🤩👍🇸🇮
štrekeljc
03. 12. 2022 11.48
+3
Ne drži! Če bi NSi ne bila zlizana s SDS, bi dobila marsikateri glas. Mojega zanesljivo!
bc123456
02. 12. 2022 21.57
+6
JANEZ JANŠA SPOKI V TEMO
Victorinox
02. 12. 2022 21.55
+1
Samo to ne bo Tonin..., ki ima take visoke želje.
mario7
02. 12. 2022 21.54
+3
Kako bedna je tunina
?ebula
02. 12. 2022 21.51
+6
Pa naj nekdo tega smrkavca prizemlji!
INAZ
02. 12. 2022 21.51
+3
Nsi se je prodala za nekaj dobrih služb njihovih kadrov, ki jih 🕊️ ni "počistil" kot SDS-ove. Če gredo v vlado, bodo na naslednjih volitvah izpadli iz parlamenta.
INAZ
02. 12. 2022 21.46
+4
Tonina čaka usoda Novakove.
za naše
02. 12. 2022 21.43
+2
Brez SDS-a Toninček se ti obeta usoda sab,in lmš. Popapali te bodo 🍴🍴
?ebula
02. 12. 2022 21.38
+11
Pa do danes nisem skapiral, da je ministrant še slabši od jajota.
enkve
02. 12. 2022 21.27
+8
Komedija zmešnjav, v Mariboru SNi podpira Arsenoviča, SDS pa Kanglerja.
Slava b
02. 12. 2022 21.18
+4
Madame ki se je ukvarjala z javno hišo,je da posel ne lavfa dobro.Prisla je do ugovitve,da bo postelje pustila,zamenjala pa bo spolne delavke.Ko je to storila je posel zopet zalaufal.
Marcus Aureliuss
02. 12. 2022 21.17
+11
Toninu jaz ne bi zaupal niti nabavo sadja za vrtec, ker to ni sposoben realizirat. Sram me je, da imamo take politike kot je on.
Betuul
02. 12. 2022 21.13
-7
Pravzaprav se do janeza tam v parlamentu zelo grdo vedejo! S toninom vred!pa vendar gre zasluga ! Stati inu obstat za slo!? janezu!
Prokleta Zima
02. 12. 2022 21.12
+3
Nsi je..., vstavi poljubno.
BroNo1
02. 12. 2022 21.08
-15
Levico ven in pa NSI not. To bi bilo najbolj pošteno do državljanov, ki so volili nekaj drugega kot pa agresivno nesposobno Levico…..
Prokleta Zima
02. 12. 2022 21.05
+6
Ta država potrebuje reset, pogovor do nazga, ne pa tako, da vedno nekaj ostane v zraku in potem vrti družbo.
Prokleta Zima
02. 12. 2022 21.07
-4