Slovenija

'Vozimo avtobuse z okvarjenimi zavorami, na armaturni plošči gorijo luči'

Ljubljana, 27. 12. 2023 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
124

Avtobus z okvarjenimi zavorami, na njem pa potniki, tudi otroci. Na armaturni plošči gorijo številne opozorilne luči, če bi vozilo opravljalo tehnični pregled, ga ne bi opravilo. To je izpoved enega od Nomagovih voznikov, ki pa, kot pravijo v pristojnem sindikatu, ni osamljen primer. Nekateri vozniki delajo v neustreznih razmerah in ogrožajo tako svoja kot tuja življenja, dodajajo v sindikatu. Voznik pa je posebej za našo kamero izpostavil številne nepravilnosti in opisal spremenjen odnos nadrejenih, vse odkar je opozoril na pomanjkljivosti. In kako odgovarjajo v enem največjih slovenskih organizatorjev potovanj?

"V mesecu februarju sem dobil vozilo, ki je bilo brez zavor in si moral predvidevati toliko naprej, da si pravi čas začel zavirati. Upal si, da boš lahko ustavil, na trenutke je pedal padel čisto do konca, ni bilo prijetno," o stanju vozila pojasnjuje sogovornik, ki želi ostati anonimen. Pri Nomagu je zaposlen od lanskega decembra. Sporen dogodek, ki ga opisuje, ni osamljen primer. "Imel sem avtobus, kjer ni delala ventilacija in se je vse skupaj rosilo, imel sem prometno nesrečo. Sam sicer nisem bil kriv, me je voznica spregledala in je zapeljala pred avtobus, ampak v kolikor bi jaz v desnem ogledalu kaj videl, bi mogoče lahko to preprečil."

"Ne vprašajo se, ali je to vozilo dejansko brezhibno. Naredijo preventivni pregled sicer, a kasneje, ko dobiš vozilo v roke, se pokaže, da to ni to, da so še vedno okvare. Recimo 15. 2. je bil opravljen preventivni pregled, 17. 2. si se usedel v avtobus in je pisalo, da je obraba zavornih oblog. Kar je nemogoče. Edino, če bi tisti dan 100-krat šel na Vršič gor in dol," neustrezne pogoje opisuje predsednica sindikalne enote voznikov avtobusov Emanuela Škalonja, sicer tudi sama voznica.

Na tehnično neizpravnost vozil je naš anonimni sogovornik večkrat opozoril, a napake niso odpravili. Oktobra je zato vožnjo z enim od neizpravnih vozil zavrnil. "Tam je bilo v bistvu vse narobe. Pri avtobusu je zrak lahko padel med samim zagonom, kar pomeni, da je avtobus kar na lepem zaviral in vrata so se včasih odpirala kar sama. Če si hotel zapreti vrata, si moral enega potnika prositi, da je porinil vrata, da so se zaprla. Od zavor, do vseh lučk, ki so se prižigal, do pospeševanja. Gorele so lučke za EDC, ABS, lučke, ki opozarjajo, da so nepravilnosti na avtobusu."

"Jaz mislim, da ne glede na to, kakšne so okvare, vozilo mora biti s strani delodajalca tehnično brezhibno," še dodaja Škalonja. 

"Jaz sem na te nepravilnosti opozoril. Šel sem do vodje – do svojega nadrejenega, do operativnega vodje do direktorja operative, vse sem opozarjal, tudi z elektronsko pošto, ampak jaz odgovora nisem dobil," še pojasnjuje voznik, medtem ko pojasnil ni dobil niti sindikat, se pa zato vrstijo pritiski. "Strah te je povračilnih ukrepov, strah te je tega, da če zavrneš določeno vozilo, dobiš takšne in drugačne sankcije, ali pa si prestavljen, ker postaneš moteči faktor."

"Iz ljubljanske linije sem prestavljen na drugo. Tako da se zdaj do službe vozim eno uro in sem 11 ur v službi, od tega imam šest ur efektive, kar je nekako kazenska linija, čeprav vsi pravijo, da sem premeščen zaradi pomanjkanja delavcev," o posledicah opozarjanja pravi voznik. 

A za njegovo prejšnje mesto so kasneje iskali nadomestnega voznika, dodaja sogovornik. "O naključjih pa se lahko pogovarjamo. Ali je to zdaj res samo naključje, ali je to res poslovna odločitev?"

Pritiske pa občutijo predvsem člani izvršnega odbora njihove novo nastale sindikalne enote, še zaključi sindikalistka.

V Nomagu vse obtožbe zanikajo. Vsa vozila, s katerimi opravljajo prevoze, so, kot so zapisali v pojasnilu, tehnično brezhibna in redno servisirana, kar dokazujejo, še pišejo, tudi njihova poročila. Prav tako, dodajajo, tudi voznikov kazensko ne premeščajo na druge linije. Da pa so premestitve zaradi optimalnega delovanja sicer možne, saj pogodbe niso vezane le na dotične linije. Z zaposlenim, ki jim očita napake, pa, da še niso uspeli govoriti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
28. 12. 2023 11.47
+1
Samo slika na prispevku je slika šoferjevega avta ne avtobusa. Noben avtobus nima števca na 170. Mala zadrega
Ki zombi
28. 12. 2023 11.45
+3
Do prve večje nesreče - inšpektorji bi se morali na anonimno prijavo odzvati in narediti hiter pregled vozil tega podjetja, pa še kakšnega.
thedutchman
28. 12. 2023 10.06
-1
uhhhhh ker lešnik si ti šofer,sinko to se odpelješ pa se pol po enmu kilometru obrneš in greš nazaj v bazo in cel parking zbiješ po možnosti ciljaš direktorjev avto pokličeš policijo da na avtobusu niso prijele bremze gre na izredni tehnični ti v bolnico na slikanje pol pa sprehodiš direktorja na sodišče in ga tožiš in tožba je dobljena 100% sploh po več opozorilih da avtobus ni ispraven
stand van piesangs
28. 12. 2023 09.31
+4
Odgovor Nomaga je larifari, čista laž! Pri Marpromu je stanje podobno! Žal je problem od 2020 dalje z dobavo rezervnih delov in še tem so svinjsko dvignili cene...
Miskic a
28. 12. 2023 08.46
+6
Zato pa dokler je tako, je avto zakon. Niti ni zamud, ni prestavljanja, ni nadlegovanja, ustavis kjer zelis, ni cakanja... in pa predvsem ni utrujenosti, ker sam lahko sebi najbolj zaupas.
kor22
28. 12. 2023 08.42
+6
Jaz da me premestijo za kazn na drugo relacijo grem sredi voznje v bolnisko, pustim potnike pa vse tam pa naj resujejo kak vejo pa znajo
Bigbadjohn
27. 12. 2023 21.59
+8
Jaz bi bil tiho in speljal, nato pa anonimno prijavil tehnične nepravilnosti na Policijo.
kor22
28. 12. 2023 08.41
+3
Habjanic
27. 12. 2023 21.54
+5
V tem primeru se ne strinjam,da je v dveh dneh nekaj takega možnega. Govorim v imenu vseh kontrolorjev na tehničnih pregledih saj za vsakim tehničnim pregledom je podpisan kontrolor kar pa verjamem, da ni takega dedca v Sloveniji, da bi upal potrditi brezhibnost vozila v katerem se prevaža dnevno več 100 ljudi. Tudi v primeru ko pride do karambola je odrejen izredni tehnični pregled pri katerem je prisotna prometna policija in ne verjamem, da bo si kontrolor sploh upal privoščit napake, k večjemu bi na zapisniku še pisalo kaj še bo v kratkem “ kritična napaka” na vozilu.
murate
27. 12. 2023 21.40
+5
Pr takšni policiji kot jo imamo to ni nič čudnega
SlepiSlovenc
27. 12. 2023 21.39
+0
Če majo VW agregate, si luči na armaturki normala. 😊
Marck
27. 12. 2023 21.35
+6
Samo denar vidijo sem se peljal kar nekaj krat z Nomagom avtobusi v katastrofalnem stanju.
NietzscheF
27. 12. 2023 21.32
+4
Smrt je dovolj blizu, da se nam življenja ni treba bati.
ZIPPO
27. 12. 2023 21.27
+9
Vozniki Nomaga ste letos tudi protestirali. V čem je problem?Saj je jasno kakšne osebe vodijo to podjetje.
Haloo
27. 12. 2023 21.24
+7
Država kriva zaradi nadzora pogleda čez prste 👀
odpisani zasedli vlado
27. 12. 2023 21.16
-6
Te fotografije so posnete na ugašnjenem vozilu kar pomeni,da je vozilo izpravno.Sicer pa ne vem kdo se še sploh vozi z avtobusom.
Vipavec
27. 12. 2023 21.09
smuuki
27. 12. 2023 21.08
+12
Ko je prvi kriterij cena je tako. Je pa cena, strošek šoferja zelo popačeno prikazan. Eno je plača kot plača ki jo prikaže delodajalec. Praviloma zelo nizka za slovence. To delo ni zanimivo za tako malo denarja. Pride tuj šofer in dela za isti denar kot slovenec. Te zgodbe ni konec. Do transferjev slovenec ni upravičen ker je že lastnik. Tujemu delavcu pripada stanovanje, zaradi majhne plače in brez lastnine v Sloveniji je upravičen do najcenejšega vrtca, štipendije za otroke in vseh transferjev iz različnih naslovov. Tako je poceni delavec iz tujine precej dražji od slovenskega le prejemki so razpršeni. Ne plača direktno delodajalec ampak država. Ta sistem omogoča uvoz tuje delovne sile. Na koncu ima tuji šofer precej višje prejemke od slovenskega. Mi se pa slepimo, da so tuji delavci cenejši. Ni res. Bistveno dražji so
Darko32
27. 12. 2023 20.52
+10
Kdo je sploh lastnik NOMAGA. To bi bilo dobro povedati, da vidimo kaj je v ozadju. Namreč kolikor sem pogledal so spet ŽELEZNICE v ozadju. Torej cuzajo denar in ne vzdržujejo voznega parka. Potrebn obo Specialce in šmajserje v roke, da se vzpostavi varnsot ljudi. To je nezaslišano, kaj se dogaja. Vidim, da nekateri varnsot v prometu jemljejo bolj na izi, kar je razvidno v zadnjih nekaj komentarjih. Vsak, ki se kolikor toliko spozna na tehniko dobro ve, da ko začne elektronika opozarjati na neke nepravilnosti je potrebno TAKOJ UKREPATI. Če pustiš in ignoriraš opozorila je slabo. Očitno namerno vodstvo to dela, da bi čimbolj uničili in nič vzrževali. To je tudi slika ideologije lasntikov kot so recimo Slovenske železnice. Vsi samo ciljajo kako čimveč subvencij pobrati in za varnsot pa jih ne briga. Potem pa se čudimo, če ljudje nikomur več ne zaupajo.
Top Gun
27. 12. 2023 20.47
+12
Policija naj bolj kontrolira!
Darko32
27. 12. 2023 20.58
+7
Kako bo POLICIJA kontrolirala, če pa so solasntniki državna podjetja. Torej tukaj POLICAJI držijo svečo tem rabotam. Potem pas e čudimo, če gre vse v maloro. Prej bi rekel, da gre za zavestno početje vodstva in politike.
Ici
27. 12. 2023 20.33
+0
Zanimivo, da pred objavo tega prispevka niso dali priložnosti podjetju Nomago, da pove svojo zgodbo. Nenazadnje imajo 700 avtobusov in cca 1.000 zaposlenih.
Ici
27. 12. 2023 20.34
-3
Očitno je edini namen takih prispevkov umazati kogarkoli, kadarkoli. Resnica sploh ni pomembna.