Slovenija

Z osnovnimi napotki lahko preprečimo škodljive vplive vročine

Ljubljana, 18. 07. 2022 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vročina se bo v tem tednu zopet stopnjevala in padejo lahko novi temperaturni rekordi. Toplo vreme vpliva tudi na zdravje in počutje ljudi, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo, svarijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Malo odprto okno ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila. (slika je simbolična)
Malo odprto okno ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila. (slika je simbolična) FOTO: iStock

Vročina najbolj prizadene otroke in starejše, bolnike in osebe s socialno-ekonomskimi problemi, kot so brezdomci, socialno izolirani in prebivalci, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov. 

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa, med drugim kožne izpuščaje, vročinske krče in izčrpanost, omedlevico in vročinsko kap. Slednja je najhujša stopnja pregretja in nastopi, ko temperatura telesa preseže 40,5 stopinje Celzija. To je tudi stanje, ki že ogroža življenje. Koža postane rdeča in suha, jezik suh in obložen, pulz in dihanje sta pospešena in plitva. Pride tudi do motenj zavesti, krčev po vsem telesu in kome.

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?

Pri NIJZ zato svetujejo, da zmanjšate izpostavljenost vročini in se umaknete v senco ali v hladnejše prostore. Če je mogoče, omejite fizično aktivnost na prostem na jutranje ali večerne ure. Tekom dneva pa poskrbite za zadosten vnos tekočine. 

NIJZ svetuje tudi večjo pozornost pri uživanju hrane, saj se ta v vročini hitro pokvari, na primerni temperaturi je treba shranjevati tudi zdravila. 

Ne puščajmo otrok v zaprtem avtomobilu

Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila. Posebej ogroženi so majhni in bolni otroci: s povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanjem, opozarjajo na NIJZ. 

Pomembno je tudi vedeti, da malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva na temperaturo in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila. Prav tako ne pomaga, če vozilo ohladimo in nato klimo izklopimo, saj je v le nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča.

Tudi pri temperaturi 21 stopinj Celzija in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje. Enako velja za starejše, bolne, invalide in živali, ki si sami ne zmorejo pomagati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šac81
18. 07. 2022 15.32
Bolje poslušat avtoklepara kot pa njiz o zdravju.
LuckyBastardo
18. 07. 2022 14.05
+2
Dejte nehat z temi otroškimi članki....
S K E L E T O R
18. 07. 2022 13.43
+2
Če so napotki taki kokr zadnja 3 leta, se nam ne piše dobro!😂😂😂