Slovenija

AAG miniranje pri gradnji drugega tira prijavil inšpekciji

Črni Kal, 15. 07. 2022 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
51

Člani Alpe Adria Green so prepričani, da delavci na območju tunela T2 na platoju Črni Kal ne delajo v zakonskih okvirih, češ da je miniranje premočno in bobni tudi v nočnem času. Miniranje po njihovih navedbah povzroča tudi močno tresenje tal, kar skupaj s hrupom vznemirja tamkajšnje prebivalce in jim prinaša telesno ter duševno obremenitev. V Družbi 2TDK odgovarjajo, da pri gradnji drugega tira spoštujejo vsa priporočila, strokovne kriterije in omejitve ter pri tem v največji možni meri upoštevajo mnenja krajanov in okoljevarstvenih organizacij. Ob tem so zatrdili, da so jih krajani izsiljevali za odškodnine.

Člani Mednarodnega okoljskega centra Alpe Adria Green (AAG) in ostali prebivalci vasi Črni Kal ter Gabrovica pri Črnem Kalu so se po navedbah AAG soočali z vsakodnevnim miniranjem najmanj od 20. junija 2022 do 13. julija 2022 v dnevnem in nočnem času. Miniranje so zaznali tako, da so najprej slišali bobnenje in nato tresenje tal v zaporedju od pet do deset sekund, so opisali predstavniki AAG. "Miniranje se posebno občuti v nočnem času med 22. in 6. uro. Izvajajo ga približno štirikrat dnevno – dvakrat ponoči in dvakrat čez dan. Miniranje jih vznemirja in tako poseže v njihovo telesno in duševno celovitost. Zaradi teh dejstev smo se v AAG odločili, da kršitve prijavimo Inšpekciji za energetiko in rudarstvo RS in o tem obvestimo vlado RS kot ustanoviteljico in edino družbenico družbe 2TDK," so utemeljili.

Na gradbišču drugega tira.
Na gradbišču drugega tira. FOTO: Luka Kotnik

AAG je to, da izvajalca del, Kolektor in Yapi Merkezi podružnica Ljubljana, nista pravočasno obvestila prebivalcev omenjenih vasi o miniranju, razumel kot nezakonita dela. "Izvajalec bi moral jasno opozoriti na miniranje in pomen sirene, pa vendar tega ni storil," so zatrdili. Ker niso dobili pojasnil, so tuljenje sirene pripisali vožnji vozila na nujni vožnji. "Prav tako smo miniranje povezovali z bližnjima kamnoloma," so dodali.

2TDK: O pereči problematiki vodimo dialog s krajani 

Vprašanje, kaj porečejo na očitke AAG, smo poslali predstavnikom družbe 2TDK. Po njihovih pojasnilih zgornje navedbe ne držijo. Zatrdili so, da so skupaj s predstavniki Mestne občine Koper, predstavniki izvajalca del in inženirjem organizirali sestanek, kjer so prebivalce seznanili, na kakšen način poteka miniranje in zakaj je pri gradnji predorov to ena izmed metod, ki jih uporabljajo. "Seznanjeni so bili tudi z delovanjem opozorilne zvočne sirene, za katero pa so nekateri menili, da je še bolj moteča kot samo miniranje. Srečanja s krajani in dialog z njimi bomo nadaljevali," so zagotovili.

AAG je družbi 2TDK ob tem očital, da je njen izvajalec z miniranjem v nočnem času ustvaril prekomerni hrup in povzročil potres, kar je zbudilo bližnje prebivalce in jih zmotilo pri nočnem počitku. Pri tem je izvajalec kršil najmanj eno zakonsko določbo, so prepričani na AAG. "Razstreljevalna dela se morajo tehnološko, tehnično in organizacijsko izvajati tako, da se zagotovi varnost ljudi, naravnih in zgrajenih objektov, opreme in okolja pred vsemi možnimi učinki eksplozije, zlasti pred seizmičnimi učinki, razmetom odstreljenega materiala, učinki dušljivih in strupenih plinov, toplotnimi učinki razstreljevanja ter zračnim udarom," so našteli in dodali, da se sprašujejo, ali je izvajalec res upošteval dovoljeno mejo potresa ter vse normative in standarde.

Predor Lokev
Predor Lokev FOTO: Luka Kotnik

Po besedah AAG Uredba o državnem lokacijskem načrtu za drugi tir železniške proge na odseku Divača–Koper sicer govori o miniranju, vendar ne omenja časa miniranja. "To ne pomeni, da si izvajalec vzame pravico motenja nočnega miru z močnim miniranjem na začetku tunela. Poročilo o vplivih projekta na okolje ne poudarja možnosti miniranja v nočnem času, ker je samo po sebi razumljivo, da tak vpliv na okolje predvsem na začetku tunela ni dovoljen. Še več, miniranje celo omejuje na čas od 8. do 14. ure," so poudarili predstavniki AAG.

2TDK: Ne drži, da je miniranje omejeno na čas med 8. in 14. uro

Predstavniki družbe 2TDK so njihovo trditev označili kot netočno: "Navedbe AAG, da poročilo o vplivih drugega tira na okolje omejuje miniranje na čas med 8. in 14. uro, ne držijo. Glede na okoljevarstveno soglasje ta časovna omejitev velja za miniranje na odprtih delih trase v bližini stanovanjske pozidave."

Izvajalec po zagotovilih 2TDK ves čas opravlja meritve, na podlagi katerih ugotavljajo, da pri delih ni čezmernih obremenitev okolja s hrupom niti z njimi ne povzročajo preseženih mejnih vrednosti vibracij in tresenja. "Kljub temu nameravamo zagotoviti dodatne merilne naprave, ki bodo nameščene tudi zunaj vplivnega območja. Prav tako skupaj z deležniki iščemo rešitve glede količine razstreliva in količine odstrela, s katerim bi omilili učinek zvoka pri miniranju v nočnem času," so zagotovili v 2TDK in dodali, da ponovno poudarjajo, da izvajalec nočno miniranje izvaja skladno s pridobljenimi dovoljenji, uveljavljenimi standardi gradbene stroke in v mejah, ki so za tovrstna dela predvidene.

2TDK namignil, da so krajani izseljevali odškodnino v zameno, da obmolknejo

Po trditvah predstavnikov družbe 2TDK so nekateri krajani na sestanku, ki so ga omenili na začetku, izpostavili željo po odškodnini in "nakazali, da bi v zameno za odškodnino prenehali opozarjati na nočno miniranje. Vse težave bomo s krajani reševali s pogovori in morebitnimi nadaljnjimi ukrepi, na denarna izsiljevanja pa ne moremo pristati," so bili jasni v družbi.

Ob tem so pojasnili, da bodo miniranja na trasi drugega tira na različnih odsekih trase trajala še kar nekaj časa, vendar se bo z večjim izkopom v posameznem predoru, tudi vplivno območje vedno bolj oddaljevalo. "Obenem se želimo krajankam in krajanom opravičiti za nevšečnosti in jih prosimo za razumevanje," so strnili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19 2021
15. 07. 2022 20.36
+2
Imam zidarska kladiva. Z veseljem jih dam AAG...
mate08
15. 07. 2022 19.34
+5
AAG treba kazensko ovadti zaradi oviranja izgradnje državne ifrastrukture!
marre
15. 07. 2022 19.19
+10
Najbolj škodljiva kvazi "okoljevarstvena" organizacija v Sloveniji.. Praktično nasprotujejo čisto vsakemu napredku, so proti čisto vsaki obliki pridobivanja električne energije (jedrska, hidro, termo in vetrna), ponavadi utihnejo, ko se na računu prikaže določen znesek denarja.. Kar kot je sam 2TDK namignil je razlog tudi v tem primeru.. Ti ljudje so zreli za kazensko ovadbo in resne preiskave...
marre
16. 07. 2022 13.18
+1
Samo pomnimo primer Magne in AGG in Marinčkov E-forum, ki so tako zavzeto blokirali in onemogočali izgradnjo lakirinice v Hočaš.. No nato se je Avstrijec uklonil in nakazal denar in čez noč je bilo vse v redu.. Samo zaradi tega nagajanja in skoraj dve letne zamude pri pridobivanju dovoljenj, je bila Magna primorana izgraditi nov pogon v Gradcu in ne v Sloveniji..
Qwerty
15. 07. 2022 19.18
+8
Naj prijavijo sebe kot pomanjkanje IQ-ja. Najprej niso niti vedeli ali prihaja hrup s kamnoloma ali gradbisca, potem niso vedeli ali trobi rešilec ali sirena na gradbiscu. Sedaj so se pa odlocili da mogoče pa je res z gradbisca in da je treba prijavo dat. Vse te pritožbe bodo morali narediti plačljive, pa jih ne bo več
patriot08
15. 07. 2022 19.10
+9
Članom AAG dati lopate in krampe v roke, ter čudežno hrup zgine.
MladInPerspektiven
15. 07. 2022 18.57
+7
Ve se zakaj se oglašajo ....niso prave sorte gradbinci ne pašejo k nam ... samo to je problem
User1832247
15. 07. 2022 18.55
+2
kako bodo šele kasirali ko bo sprejet nov zakon.pa še to - ponoči je vsaka krava črna ampak nekateri to razumejo dobesedno!
Ejga-Tega
15. 07. 2022 18.52
+11
A čist za vsak drek se mora en nevladnik oglasit
Defragment
15. 07. 2022 18.43
+15
Člane AAG opremiti s hladnokrvnimi konji, tipa Pinzgauer, pa naj noč in dan pretovarjajo koprski tovor in ga šlepajo do Divače. Bi jim jaz dal njihovo vznemirjanje. Pa kakšni omejenci so pa to?
Bojan 69
15. 07. 2022 18.38
+9
ISTA ZGODBA je bila pri gradnji avtocestnega križa, se živo spomnim, ko se je izsiljevalo takratno Družbo za avtoceste, za vse možno: nove občinske ceste, nogometna igrišča, pločniki, nadvozi, podvozi, obna ljalo se je stare stavbe itd.
Bojan 69
15. 07. 2022 18.36
+9
Jaz sem zato da 2TDK kazensko ovadi AAG in vse prebivalce, ki jih izsiljujejo za denar.
Antena
15. 07. 2022 18.26
+16
Nevladniki, kaj zaboga vam spet ni prav ????
BroNo1
15. 07. 2022 18.25
+16
Kramp, lopata in ne bi mel cajt lenuhi razmišljat kje ropota.
trollolll
15. 07. 2022 18.05
+22
zanimivo... ce bi jim pa placal odskodnino, bi izginile vse te dusevne stiske in vznemirjenja zaradi hrupa...
pekoči paradižnik
15. 07. 2022 18.17
+21
Denar zaceli vse rane. Krajani na tem območju so znani po zahtevkih ob gradnji. Imajo dobre izkušnje, upam, da jim tuji izvajalci ne bodo podlegli, ker ko ponudiš prst, oni odtrgajo obe roki.
exdetektiv
16. 07. 2022 12.17
Andree
15. 07. 2022 18.04
+27
Radi bi, da se vozimo z vlakom ampak ne bi pa dovolili modernizacije omrežja
AntiMarksist
15. 07. 2022 18.22
+3
Oni nocejo da se vozimo z vlakom. Oni mislijo, da smo mi (oni ne, seveda) virus, ki ogroza mati naravo.. kako zelo lepo bi bilo ce ne bi obstajali..
ochi
15. 07. 2022 18.01
+1
Saj ne veš komu bi verjel. Najbrž oboji malo krivijo pravice v svojo korist.
einar blackstenius
15. 07. 2022 17.53
-11
gradbena dela ponoči v/ob naseljih so prepovedana!
Mio56
15. 07. 2022 17.56
+12
sej ni to nc ob naseljih...pa po drugi strani je se pod zemljo vs eto!
exdetektiv
16. 07. 2022 12.19
Denarčki srbijo ...denarčki...nč druzga.
Novorazodetje
15. 07. 2022 17.52
+19
Zvonenje v cerkvenih zvonikih, tudi presega mejo dovoljenega oziroma mejo, ko postane škodljivo za zdravje. Njih je treba tožiti. Minerji bodo končali in odšli, a cerkveni zvonovi bodo še naprej parali živce bližnjim stanovalcem.
Rudi54
15. 07. 2022 18.04
-3
Ste se vi priselili zraven cerkve, ali so cerkev postavili potem, ko je vasa hisa ze stala?
SlabaGuma
15. 07. 2022 19.07
+3
če živiš ob cerkvi, si se tja postavil vedoč kaj in kako je. V sloveniji je večina cerkva postavljenih že več stoletij in je del naše kulturne krajine, pa ni važno ali si kristjan ali ne. pritoževat nad tem ali poskušat ukinit to je neumno. Vem da ni fajn ko ti nabija, ker mi nabija vsaki dan, ampak se sprijazniš s tem. Pejte v turčijo pa se bunite da vas moti drenje z minaretov. vas bodo kamenjali, pa je turčija razvita in bolj odprta država.
jaz77
15. 07. 2022 17.52
+8
Standrd pri nas pri organizacijah. Gre se jim samo za denar.
Laki je malo nervozan
15. 07. 2022 17.50
+16
Ja valjda tipično, pare na sunce, pa bomo tiho in požrli hrup.