Gospodarstvo

'Adria Airways nujno potrebuje strateškega partnerja'

Brnik, 27. 06. 2019 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U. V. / N. P.
Komentarji
123

Adria Airways se že dlje časa sooča s kritikami zaradi nenadnih odpovedi in združevanj letov. Da imajo težave, je danes priznal direktor družbe Kowarsch in obljubil, da bodo v prihodnje storili vse, da bodo stranke zadovoljne. Dodal je, da družba nujno potrebuje strateškega partnerja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sporočilo vodilnih
    02:58
    Iz 24UR: Sporočilo vodilnih
  • Iz SVETA: Adria prvič o težavah
    02:35
    Iz SVETA: Adria prvič o težavah

Direktor družbe Holger Kowarsch je na novinarski konferenci priznal, da družba v preteklosti novinarjem ni dajala dovolj informacij ter dejal, da so se odločili za spremembo medijske strategije. Obljubil je, da bodo od zdaj novinarjem nudili več informacij in imeli več tiskovnih konferenc. 

Poudaril je, da je Adria Airways regionalna letalska družba, ki povezuje Balkan z zahodom, ob tem pa dodal, da so priložnosti za rast omejene zaradi majhnosti države. Dejal je, da so se zato odločili, da postanejo del Star Alliance in sodelujejo tudi z Lufthanso – a to ni dovolj, pravi Kowarsch, ki je dejal, da so vseskozi iskali strateškega partnerja. "Tudi trenutno potekajo pogovori," je zagotovil, a dejal, da trenutno še ne more razkriti s kom. 

Direktor družbe Holger Kowarsch.
Direktor družbe Holger Kowarsch. FOTO: Bobo

Priznal je, da je v zadnjem času Adria Airways imela svoje težave. V pol leta so odpovedali 2,4 odstotkov letov, je zatrdil Kowarsch: "To je slabo, a ne tako slabo, kot se je včasih morda zdelo." 

Direktor operative Tadej Notersberg je dejal, da je dejstvo, da se v zadnjem mesecu in pol soočajo z določenimi izzivi, ki povzročajo nevšečnost za potnike. Navedel je tri razloge, in sicer zasedenost evropskega zračnega prostora, vremenske situacije in interne razloge v letalski družbi Adria Airways. V to spadajo redna vzdrževalna dela in pomanjkanje posadk, a pravi, da bodo kmalu rešili oba problema, in sicer konec julija ali v prvi polovici avgusta. Dejal je, da so v tem letu zaposlili 50 novih pilotov, ki pa so morali prestati zahtevana usposabljanja. 

V Adrii Airways so priznali, da morda do zdaj niso bili tako dosegljivi svojim potnikom, zato so zaposlili šest novih ljudi v klicnem centru, ki bodo v juliju začeli z delom, s tem pa naj bi se povečala dosegljivost za potnike. 

Štiri odpovedi pilotov v zadnjih dneh? Adria: fluktacija ni nič večja kot v drugih evropskih družbah

Pilot Julijan Sosić je dejal, da jim družbe, kot so Lufthansa, Austrian in Swiss Airlines izkazujejo visoko zaupanje, s tem, ko jim dovoljujejo tudi prevažanje njihovih potnikov in ob tem dodal, da je ponosen na usposobljenost letalskega osebja Adrie Airways.

Kaj pa stopnja odpovedi pilotov? Kosić odgovarja, da je fluktuacija bila in bo, ni pa v Adrii Airways nič večja kot v drugih evropskih družbah. Dve od treh odpovedi pilotov v zadnjem mesecu sta po besedah Notersberga bili zato, ker se pilota upokojujeta, dodaja pa, da nima podatkov, da bi do tega prihajalo zaradi preobremenjenosti. 

A po naših neuradnih informacijah, naj bi v samo v zadnjih dneh, in ne v tem letu, kot so danes zatrjevali na novinarski konferenci, odpovedi, tudi zaradi preobremenjenosti in preutrujenosti, podali štirje Adriini piloti, le eden izmed njih pa naj bi se upokojil. 

Letnega poročila poslovanja družbe še ni.
Letnega poročila poslovanja družbe še ni. FOTO: Shutterstock

Režek: Dolgov do Petrola in drugih dobaviteljev letalska družba nima

"Določene obveze do dobaviteljev so odprte, ampak so dogovorjene, saj imamo plačilne roke. Dolgov nimamo," zatrjuje Jože Režek iz financ, ki dodaja tudi, da osebje redno plačujejo, regres pa bo do konca meseca v višini minimalno določenega regresa, torej 886,63 evrov bruto. 

Letno poročilo za leto 2018 še ni končano, poslovanje družbe v preteklem letu naj bi bilo tako znano konec julija. A po pričakovanjih naj bi leto 2018 zaključili v rdečih številkah. Kowarsch je namreč že aprila v pogovoru za STA pojasnil, da bo izguba dosegla dvomestno številko v milijonih evrov. 

Na izgubo naj bi vplivali stroški za odškodnine zaradi zamud in odpovedi letov, višja cena goriva, težave s kadri in počasen prevzem ter uvedba Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Od druge polovice maja je Adria Airways odpovedala številne lete.
Od druge polovice maja je Adria Airways odpovedala številne lete. FOTO: Bobo

Kaj se je v zadnjih mesecih dogajalo? 

Spomnimo, da se nekdanji nacionalni letalski prevoznik Adria Airways, ki je od leta 2016 v rokah družbe AA International Aviation Holding oz. nemškega sklada 4K Investments, v zadnjih tednih sooča z vse večjimi težavami in kritikami zaradi številnih odpovedi letov (ki naj bi se nadaljevale vsaj do konca junija) in združevanj letov, za kar naj bi se po besedah Adrie odločili zaradi tehničnih in operativnih razlogov. 

Medtem je odjeknila tudi novica, da se končuje sodelovanje med Adrio Airways in Adrio Tehniko, ki bo tako 31. avgusta prenehala servisirati Adriina letala. Adria Tehnika zdaj izvaja redno linijsko vzdrževanje letal Adrie, kdo bo po 31. avgustu prevzel to nalogo, pa še ni znano. "Razlogov za to je več in so različni," je bil odgovor direktorja operative Notersberga, ki je dejal, da je bilo med razlogi tudi nezadovoljstvo. "Našli smo primernega partnerja in pričakujemo dvig kakovosti storitve, ne obratno," je dodal. 

Na plano pa so prišle tudi informacije o vse večji obremenitvi Adriinih pilotov - ti naj bi, po besedah predsednika sindikata prometnih pilotov Luke Radovica, ki je spregovoril za Svet na Kanalu A, delali tudi več kot 50 ur na teden, družba pa naj bi jim kršila kolektivno pogodbo, prav tako naj plač ne bi izplačevali, kot dogovorjeno, do 15. v mesecu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
01. 07. 2019 08.43
+3
TO JE PRIVATNA FIRMA. če ne more preživeti, naj gre v stečaj.
Sortegilio
30. 06. 2019 10.49
+2
To da rabijo partnerja pomeni, da rabijo goro denarja.
Brabus
29. 06. 2019 19.14
+3
Mati Slovenija, bi podarila kaj v žakelj brez dna??? Edino to je strateško.
brezveze13
28. 06. 2019 10.36
-2
priporočam hrvate
Švaba
28. 06. 2019 10.13
+1
zaprite prodajte vse skp ... brez veze ...
graf
28. 06. 2019 09.59
+2
"potrebuje strateškega partnerja" ....kako se to moderno sliši a ne ? V resnici gre pa le žicanje denarja , še najraje bi videli da jim davkoplačevalci pustimo kar odprt račun , epilog bo pa isti : oni si bodo na račun Adrie napolnili žepe ,ko se bo ustavil priliv pa jo poslali v stečaj , upam stavit da bo ta scenarij prej al slej udejanjen ...pravzaprav bi bilo za nas najceneje da se to zgodi že danes , dlje ko bo trajala agonija ...dražje bo
JohnsonJohnson
28. 06. 2019 09.35
+3
Gorenje je tudi "nujno potrebovalo strateskega partnerja", ker so delali po 100 milijonoiv minusa letno, pri pol milijona managerske plače.
bebo3
28. 06. 2019 08.58
+1
jaz bi tudi imel tak model aviona za doma. kje se ga da dobiti?
elrocco77
27. 06. 2019 20.51
+9
In strateškega partnerja bodo kot vedno seveda hitro našli pri firmi ki sanira vse izgube in se imenuje Davkoplačevalci Slovenije d.o.o.
Švejk 123
27. 06. 2019 20.27
+11
Vsega je krivo nesposobno vodstvo. Takoj zamenjati te arogantne in lažnnjive ljudi.
jps28
27. 06. 2019 20.51
+10
Ko bojo v Slo. Tisti ki zaj.... Sedeli pa jim bojo rubli premoženje, bo mogoče bolje.
Cesar Millan - Vodja krdela
27. 06. 2019 21.28
+4
ADRIJA NOMAGO PRIHAJA TU JE SAMO INTERES K...E !!!!
graf
27. 06. 2019 16.45
+17
Zakaj nas bi to zanimalo , oni so Adrio kupili od države , zdaj pa pa isto državo izsiljujejo da če ne bo dokapitalizirala Adrio da jo bodo zaprli ! HALOOOO ,kdo je tu nor ??? Če jst firmo prodam , me ne more kupec kasneje izsiljevati za dodaten denar ! Le kdo je tako nor da bo zaupal nemškemu podjetniku da Adrie ni kupil le zaradi izčpavanja , četudi po kakšnem naključju ta famozni 4K Investments dobi denar od države to zagotovo ne bo preprečilo stečaja Adrie ! Vam je ta scenarij spominja na zgodbo Mure , Elana , SGP, MIPa , Vegrada ? Le naivneži ali funkcionarčki pripojeni na državne jasli verjamejo v dobre namene 4K Investments ...
sandi101
27. 06. 2019 16.35
+10
Prodat celo Slovenijo z vlado vred pa bo!
User1352803
27. 06. 2019 17.01
+6
mmickica
27. 06. 2019 16.17
+20
Naj si ga poisce, sztateskega partnerja namrec. Kaj imamo mi s tem?
SFRJJNA
27. 06. 2019 15.59
+10
Prvo kot prvo je potrebno te sesalce javnega denarja odstraniti in pripreti, ter vso dokumentacijo zajeti! Edini pravi partner, seveda če bi še želel prevzeti Adrio je Turkish Airlines, oni so močni, napredni in zelo urejeni. Dreugega pravega kupca kateri bi izkoristil Ljubljano kot okno v EU ne vidim, precej bi lahko zaživelo potem kot turistično letališče tudi Maribor, saj bi turčini malo skenslali lete iz Graza... Če ne bo pravega bo Adria Adios ...
Uporabnik113189
27. 06. 2019 16.03
-2
In seveda po tem ko bo Erdogan neposredno krojil usodo te letalske družbe ( s pomočjo državnih subvencij, ki jih lahko daje saj ni v EU), bomo v naši državi tako neodvisni kot bosanci. Če ne boš molil za islam, ne bo službe, mogoče ne sedeža, nekaj se bo že našlo kot izgovor..
kakafonijaprava
27. 06. 2019 15.11
+10
POzapret te lopofe, saj smo pravna država, al ne?
kakafonijaprava
27. 06. 2019 15.09
+20
olger Kowarsch je na novinarski konferenci priznal, da družba v preteklosti novinarjem ni dajala dovolj informacij ter dejal, ....... SKRATKA LAGALI SO! NAJ SE ČIMPREJ SPOKAJO IN RAZGLASIJO TEČAJ!
Iztok Po?kaj
28. 06. 2019 09.36
+1
Manandi
27. 06. 2019 15.00
+11
To je samo še za LIKVIDACIJO, ostale pa na gradbeno FIRMO za drugi TIR..Čist vse..??
bucko1975
27. 06. 2019 14.55
+5
vodstvoje v riti
lahunin
27. 06. 2019 14.41
+9
tipicno za SLOVENIJO
Aviator247
27. 06. 2019 14.05
-1
Vsekakor. Sploh ker letijo čez no fly zone kot je Sirija ipd