Slovenija

FOTO in VIDEO: Evakuacija se jim ni zdela potrebna

Ljubljana/Kairo, 04. 02. 2011 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nemirov v Egiptu so se slovenski turisti predčasno vrnili domov. Turisti pravijo, da nemirov niso občutili. Številni tuji turisti so denimo še ostali v letoviščih.

Letalo Adrie Airways se je iz Egipta je vrnilo nekaj minut čez 14. uro. Slovenske turiste je na brniško letališče pripeljalo iz Hurgade in Šarm el Šejka. Na letališčih v Egiptu ni bilo nobenih nevšečnosti ali zamud, prav tako pa turisti nemirov niso občutili v krajih, ki so si jih izbrali za dopustovanje.

Prihod slovenskih turistov iz Egipta na brniško letališče.
Prihod slovenskih turistov iz Egipta na brniško letališče. FOTO: Sani Karič

Nekateri med njimi menijo, da je bila evakuacija nepotrebna in obžalujejo predčasen odhod, saj so nemire v Kairu in Aleksandriji videli le preko televizije. Povedali so tudi, da se veliko tujih turistov zaradi protivladnih demostracij ne vznemirja in še naprej uživajo v letoviščih ob Rdečem morju.

Po besedah predstavnice Kompasa Alenke Dobovišek so bili slovenski turisti, ko so jih včeraj obvestili o predčasnem koncu dopusta, ''kar malo razočarani''. ''Ampak po eni strani je kar prav, da smo se vrnili, ker so bili naši bližnji v velikih skrbeh za nas.'' Na agenciji Palma pa so za 24ur.com povedali, da je v letoviščih ostalo še nekaj Slovencev, ki so potovali s tujimi agencijami in se bodo domov vrnili pozneje.

Nekateri slovenski turisti so napovedali, da bodo zahtevali vrnitev sedmine vplačanih aranžmajev, saj se po njihovih besedah v enem dnevu zadeva v Egiptu ne bi mogla zaostriti. Z agencije Palma so sporočili, da bodo svojim turistom povrnili sorazmerni del stroškov za en dan krajše letovanje. Na Kompasu pa upajo, da bo pri kritju stroškov sodelovala vlada.

Evakuacijo je agencijam svetovala vlada

Vrnitev turistov iz Egipta - 7
Vrnitev turistov iz Egipta - 7 FOTO: Sani Karič

Turistični agenciji sta dogovor z MZZ o predčasni vrnitvi potnikov sprejeli, potem ko je vlada vsem slovenskim državljanom svetovala, naj se čim prej vrnejo domov. Kot je povedal premier Borut Pahor, se namreč razmere v Egiptu slabšajo "iz ure v uro". Diplomatskih predstavnikov in novinarjev iz države ne bodo umikali, je še dodal.

V Kairu pa ni več slovenskih turistov ali Slovencev, ki bi bili tam iz poslovnih razlogov. V mestu je ostala skupina slovenskih novinarjev in tisti Slovenci, ki tam že dlje časa živijo. Tisti, ki so želeli in potrebovali pomoč MZZ, so že zapustili Egipt, so zatrdili na ministrstvu.

Sicer pa državo zapuščajo tudi prebivalci drugih držav. Egiptovska turistična panoga, ki je bistvena za državno ekonomijo, je tako zaradi protestov utrpela veliko škodo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 02. 2011 15.37
Žbogar naj takoj odstopi! Ustanoviti parlamentarno komisijo, kdo bo plačal in odgovarjal?
L3T4NC4
06. 02. 2011 00.39
nakladanje brezvezno... samo en dan prej domov gnati ljudi je brez veze.. ajde da bi bili ogroženi, tako pa.. bedarija.. manipulacija vlade... se skrivajo za drugimi stvarmi
tali?ni tom
05. 02. 2011 23.46
se jim bo pa zdej bliskalo ko bo treba karto plačat !! al bo spet posebek za tajkune in bo plačala naša radodarna država, za človeka ki zgubi recimo roko je treba pa dobrodelne koncerte zbirat !!! da ni sram vse skupaj !!!
Spondgeeee
05. 02. 2011 21.12
oprostite, ampak totalno neodgovorno delovanje turisticnih agencij! doli skoraj vojno stanje, nasi pa folk dol posilja.. no sej ce jim je pa tk hudo, skoda, sej lahko zavrnejo vrnitev in tam ostanejo.. ce bi se pa kar koli zgodilo pa tozba agencij ane??
Anonimnez77
05. 02. 2011 20.11
toti ki so glasni bi jih morali doli pustiti, pa bi bil mir
Br.1
05. 02. 2011 18.41
Evakuacija se jim ni zdela potrebna BO PA JA BORAT VEDEL KAKO PA KAJ
Tonček Balonček
05. 02. 2011 18.08
Cel teden sem molil, da bi se srečno vrnili! Zgodilo se je, torej Bog obstaja! Še ne dokaz več, kako daljnovidna je vlada!
big brother
05. 02. 2011 14.55
Tresl so se dol pa molil da gredo domov, zdaj ko so pa na varnem so pa pametni, da bi potegnli dnar nazaj... Po vojni bi bli vsi generali.
Ramzess
05. 02. 2011 14.51
Čez sebičnost ga pa ni ... pa naj ostanejo ... zelo grdo rečeno, saj ko bo prepozno naj taki ljudje, ki ne mislijo na jutri, na svoje življenje in bližnjih, da o njihovih otrocih, ki jih prav tako vlačijo zraven, niti ne govorimo, ... ne pričakujejo kakršnekoli pomoči, ... od svojih ljudi, ... po kakšen pravilu bi si jo pa zaslužili. Njihovih izgovorov bi jih moralo biti zelo sram, kako ozkoumni in slepi so, kratkovidni, itd., češ da je sedaj tako in tako, ... ne zanima pa jih ali in če bo jutri že drugače in kako drugače. Mislim, pa kje živijo ti ljudje. Res mislijo da bodo drugi gledali na njih in reševali ... nak, nihče jih ni dolžan, ... s posledicami lastnih odločitev (neumnosti) se morajo soočiti sami. Priložnost zamujena ne vrne se nobena, ... Po toči zvoniti je žal prepozno. Očitno so nekateri že tako naveličani življenja, da jim je čisto vseeno, ... nevem zakaj se sploh potem kdo trudi reševeti njihove nehvaležne 'riti. Morda bi bilo bolje če bi samo morebitne otroke pripeljali nazaj, ki so v nevarnosti itak proti lastni volji, nehvelažni starši pa naj ostanejo tam. Tega bi se morali sicer držati pri vsakršni evakuaciji. Trda kritika, ampak nekateri ljudje dejansko ne vidijo dlje od svojega nosu, in kaj je prav in kaj ne. Chichina="Človeška neumnost, nerazgledanost, ošabnost in občutek božanskosti (v stilu meni se ne more nič zgoditi, jaz sem najpametnijši,...) je brezmejna." Se strinjam.
Domen Selan 1
05. 02. 2011 14.44
Eni tako drugi drugače....
jozko71
05. 02. 2011 14.36
Za vse tiste pametnjakoviče ki so protestirali,da so morali predčasno domov.To je tako,kot če ti gori streha na hiši,ti pa še vedno v miru gledaš televizijo in praviš,pa saj je to še malo višje od mene.Hvaležni bi lahko bili !!!! Vedno ne moreš vsega prepuščati naklučju!!!
Satanas
05. 02. 2011 14.23
Dj dj, sedaj so pametni čš neb se nč zgodil, čeb se pa kj bi pa paničarli in zahteval odškodnine! Jst bi jh nazaj odpelal pa naj uživajo!
Majda Božnar
05. 02. 2011 13.51
Še ena neumnost več - čemu na silo pripeljati turiste domov. če so se samovoljno odločili, da grejo v Egipt. Za reševanje iz krize je kar doma veliko ljudi, ki potrebujejo pomoč drugačne vrste.
korintos1
05. 02. 2011 13.33
Tako brihten pa toliko minusov.
littleSister
05. 02. 2011 13.22
ni čudno, da arabci postrani gledajo evropejce in amere. Vsi pridejo samo težit in si noge namakat. Vsak pričakuje, da bo podenan od uspred in od uzad. Sploh pa neke stare mame in ati, ki mislijo, da so arabci suženjski narod. Ja lepo nam je blo, pedenal so nas, prikrajšal ste nas za 1 dan počitnic tožil bomo... pa ja da ja ...
partizan71
05. 02. 2011 11.41
Turisti pravijo da bodo zahtevali denar od agencije(mislim da Kompas) Kompas je tudi ze nakazoval namero da bo zahteval od drzave. Zakaj hudica jih nistge pustili tam doli uzivati do konca svojih dni. Ce bi kar naenkrat zaprli zracniprostor pa naj cvilijo *....nehvaleznezi
partizan71
05. 02. 2011 11.34
Sej bo proracun placal to Pahorjrvo panicarjenje.
_eddy_
05. 02. 2011 11.10
volek 05.02.2011, 10:21 -6 _eddy_, pozabil si dodati, da bi v takih primerih zagotovo vizo za Jordanijo dobil na meji, lahko pa bi v Evropo letel iz Aqabe in ne bi bilo potrebno potovati v Amman, ki je kar precej stran. Danes sem gledal cene počitnic za Egipt iz tujih letališč. So že na ravni tistih izpred 14 dni. Prejšnji teden so bile nižje. Po mnenju EU turoperatorjev se stanje umirja. ja sigurno bi jih kar čakali z vizumi na meji...boli njih za ene neumne slovence ki bi panično reševali svojo rit
volek
05. 02. 2011 10.57
Slovenceljni, prav imate. Situacija se zaostruje iz ure v uro. Vaši komentarji so genialni, prekašate celo butalske mislece. Na živinskem sejmu v Kairu je danes cena kamel poskočila v nebo. Demonstranti kupujejo kamele kot za stavo. Nameravajo kreniti v Sharm in Hurghado ter oropati pa tudi likvidirati tistih 100.000 evropskih turistov, ki so še tam, pa še novi vsakodnevno prihajajo. Le turisti so jim še napoti, potem bo pa Mubarak zagotovo padel.
colibri-r
05. 02. 2011 10.32
Veš volek v Sloveniji je veliko takih ki se ne morejo preseravati z takimi dopusti kakor ti nekateri nimajo niti za preživetje z meseca v mesec,ravno zaradi takih pohlepnežev ko si se prdstavil ti.