EU volitve

SMC razpada na obroke: 'Nihče noče biti na ladji, ki tone'

Ljubljana, 21. 03. 2019 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Perman/L.Š./STA
Komentarji
241

Po Tanji Fajon, Violeti Tomič, Ljudmili Novak in Ireni Jovevi, stranka SMC, ki je prejela košarico svoje komisarke Violete Bulc, zdaj stavi na moškega. Cerarjevi v prvo bojno linijo za vstop v Evropski parlament pošiljajo poslanca Gregorja Periča. SMC-ju, ki je na zadnjih volitvah izgubila 25 poslancev, tudi sicer hrbet obrača vse več vidnih imen, stranka pa rekordno hitro izgublja podporo tudi v javnomnenjskih anketah. Ali gre torej nekoč velika SMC po poti LDS?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stranka modernega centra
    04:04
    Iz SVETA: Stranka modernega centra
  • Iz 24UR: Gre nekoč velika SMC po poti LDS?
    02:49
    Iz 24UR: Gre nekoč velika SMC po poti LDS?

Če je še pred petimi leti šef komaj ustanovljene stranke SMC Miro Cerar rezal torto ob rekordni volilni zmagi in dobljenimi 36 poslanskimi mandati, idila v javnem mnenju ni trajala dolgo. Obljube o etiki, morali so se razblinjale s prvimi notranjimi, vsebinskimi, kadrovskimi težavami ter prvimi odhodi. V nadaljevanju so stranko pretresale težave z ministri – vse od zaslužkarjev, afere z dodatki do primerov plagiatorstva. Težave so vnovič nastale tudi pri projektu drugi tri, v času katerega je nastala tudi sporna maketa, neuspešne realizacije zdravstvene reforme, posledice katere so bile kvečjemu vse daljše čakalne vrste.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: POP TV

Tudi pred aktualnimi evropskimi volitvami poleg odhodov poslancev iz omar pada vse več okostnjakov. Poslanec Branko Zorman, ki je lanskega aprila zapustil vrste stranke, je ob odhodu dejal, da je bil to "mandat izgubljenih priložnosti". Na vprašanje, kaj je Cerar, ki je obljubljal etiko, moralo, boj proti korupciji, od tega tudi uresničil, je Zorman redkobesno odgovoril, da "bolj malo".

Po zadnjih državnozborskih volitvah, ko se je Cerar veselil, da je izgubil samo dve tretjini poslancev, je iz stranke izključil nekdanjega predsednika parlamenta Milana Brgleza. Nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je iz stranke izločila sama, nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je odšel po aferi s frekvencami, ta teden pa je strankine vrste zapustil tudi bivši okoljski minister Jure Leben. Nazadnje pa je Cerarju hrbet obrnila še Violeta Bulc.

Evropska komisarka Violeta Bulc je v Bruslju potrdila, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev, ne bo pa kandidirala na evropskih volitvah.
Evropska komisarka Violeta Bulc je v Bruslju potrdila, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev, ne bo pa kandidirala na evropskih volitvah. FOTO: Miro Majcen

Zadnje odmevnejše odhode iz stranke je za oddajo 24UR komentiral nekdanji član strank LDS in Zares Matej Lahovnik. "Nihče noče biti na ladji, ki tone, vsi iščejo svoje rešilne čolne," je poudaril. Lahovnik ob tem napoveduje, da bo na koncu predsednik stranke ostal sam v smislu "samo Miro Cerar".

Alem Maksuti iz Inštituta za politični management meni, da stranke SMC po naslednjih državnozborskih volitvah v parlamentu ne bo več. "Skoraj prepričan sem, da ne bo, ker dejansko stranka nima, kot rečeno, neke jasne platforme oz. manifesta, okoli katerega bi se pravzaprav postavljala. Menim, da praktično seštevek vsega, brez jasnega članstva in lokalne strukture, vodi v pogubo oz. izginotje te stranke."

Po mnenju sogovornikov bo, če se vodstvo stranke ne bo zamenjalo, Cerarjeva stranka propadala še naprej, dobitnica tega razkroja pa kvečjemu vodilna koalicijska stranka LMŠ.  

Bo SMC na prihajajočih volitvah dosegla zgodovinski poraz?

SMC-ju pa glede na trenutne projekcije izidov slabo kaže tudi na prihajajočih evropskih volitvah, so danes poročali novinarski kolegi oddaje 24UR. Brez aktualne evropske komisarke ali katerega drugega prepoznavnega imena, ki bi pritegnil slovenske volivce s svojim imenom, delom in kredibilnostjo stranka ob konkurenci, ki se nakazuje, skoraj zagotovo ne bo dobila evropskega poslanca. Še več: verjetno je, da bo na teh evropskih doživela zgodovinski poraz.

A če se javnosti želijo prikazati še kot resna, živa stranka, potem pač morajo kandidirati na vsakih volitvah, tudi če so poraženi. Po tem ko je skupno listo zavrnila Šarčeva LMŠ in je propadel načrt skupne liste z Bratuškovo, so se Cerarjevi tudi zaradi zadnjih lastnih afer z maketo ter žico na meji naenkrat znašli v hudi kadrovski zadregi. 

A odstop od teh volitev bi ta hip zanje pomenil še večji udarec, s čimer bi pokazali, da kot stranka ne obstajajo več. In prav to, da so še tu, se bo, kot kaže, trudil dokazati njihov nosilec liste.

Prvouvrščeni na listi poslanec Gregor Perič

SMC se bo torej na majske volitve v Evropski parlament podala na čelu s 35-letnim Gregorjem Peričem, ki je bil na lanskih parlamentarnih volitvah v DZ izvoljen v Izoli. V državnem zboru med drugim vodi odbor za gospodarstvo. Na lokalnih volitvah leta 2014 je bil kandidat SMC za župana občine Izola.

Poslanka Janja Sluga bo na tretjem mestu kandidatne liste SMC, na četrtem bo nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, na petem poslanec Branislav Rajić. Sledita socialna delavka in nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte ter programska svetnica RTVS v odstopu Vesna Ugrinovski. Listo zaključuje aktualni državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik SMC je sicer ob današnji predstavitvi kandidatne liste SMC v poslanici izpostavil, da želijo biti v SMC tudi v prihodnje glasniki moderne politične misli v slovenski politiki. Ne "hipne mode", ampak evropske dediščine moderne vladavine prava, demokracije, države blaginje, človekovih pravic, razvoja za mir, je dejal.

Geslo SMC je zeleno-modra Slovenija: skrbna do okolja in voda, pametna v rabi virov in iskanju novih priložnosti krožnega gospodarstva. Po Cerarjevih navedbah povezujejo člane, ki so pripadniki vseh generacij in družbenih slojev, izobražence in tiste, ki šele vstopajo v sistem pridobivanja znanj in veščin, verne in neverujoče, zaprisežene meščane in ljudi s podeželja. Od vsake članice in člana SMC Cerar, kot je dejal, pričakuje polno angažiranost in nepopustljivo vztrajanje pri tistem, kar jih dela drugačne od drugih: na strokovnosti, na vladavini prava, na spoštovanju človekovih pravic. "Bodimo radikalno zmerni in optimistično realni," je pozval.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
23. 03. 2019 09.29
+1
Tako se zgodi z na silo ustvarjenimi strankami, ki nimajo drugega cilja in namena, kot prevzeti oblast. Katerih voditelj se skriva nekje zadaj, v prvo vrsto pa postavi marionete. Dokler so na oblasti, je voditelj zadovoljen in jih boža. Ko oblast izgubijo, ni nič presenetljivega, da stranka potone. Saj jih je kapitan že zdavnaj zapustil in podpira novo stranko, ki jo je ustanovil za prevzem oblasti.
Transformerji
22. 03. 2019 14.32
+1
A da tone stranka? Naša mala, lepa državica je kot čoln, zaradi korupcije naluknjan vsepovsod, kako nam gre, bi rekel, da državica tone......nič hudega, če potone še Cerarjeva stranka - on je bil namreč vladni pravni svetovalec, predavatelj, ki je v predvolilnem boju obljubljaj pravno državo. Pa je ta potonila......
ayrtonsenna
22. 03. 2019 13.16
+5
Toliko o novih obrazih in nategu Slovencev ki volijo tako imenovane nove obraze ki jih nastavlja globoka držav in katere umetno napumpajo režimski mediji v službi levice in hišne agencije za merjenje javnega mnenja ki jih povzdigujejo v oblake. Po štirih letih pa volilci le teh novih obrazov razočarano ugotovijo da so dobesedno bili naplahtani in da tako imenovani novi obrazi nisi bili del rešitve ampak del problemov. Vse to je že videno začeto z Jankovičem, Bratuškovo,Cerarjem in sedaj Šarcem........formula ki se ne izide pa kljub temu nekateri volilci še kar prisegajo na nove obraze in živijo v milnem mehurčku da bo bolje z instant strankami. Tako postajamo država izgubljenih priložnosti.
jg57
22. 03. 2019 13.37
+5
Res je zanimivo pa tudi tragično, da je 36% ovc nasedlo prevari l. 2014.
vinogradnik33
22. 03. 2019 16.23
-1
Sektaši pa tega nikoli ne boste dojeli , da je vaš lider in trust mozgov za republiko zapeljal sekto na stranski tir !
Karantanija
22. 03. 2019 13.11
+6
Narod ne zaupa več. Zakaj, morajo pa sami uganiti, če sploh lahko!
maršal Broz
22. 03. 2019 13.07
+0
E moj Cerar...stvarno si en navaden CMERAR. Iz skoraj 40 % zmagi na volitvah si padel v dobrih štirih letih na 2 %. To moraš bit pa res umetnik, da ti ni para. Poglej si Šarca ... iz 13 % v pol leta na 35 %. Tako se dela. Bravo Šarec !
jg57
22. 03. 2019 13.41
+5
Ni sam dobil 36% in tudi sam ni znižal na 2%. Obakrat je imel izdatno pomoč. Tak to gre pr nas, ovce pa obakrat zadovoljno blejejo.
Thomasb
22. 03. 2019 09.59
+12
kakšna je razlika med smc in lds-
helter skelter
22. 03. 2019 11.20
+8
samo v imenu, sicer pa je smc + lds = današnja komedijanska vlada utajevalca davkov Seršetinška - alias Marjana Šarca ....
JE-BI-GA
22. 03. 2019 09.58
+17
Kar je na hitro ustanovljeno tudi hitro propade, sploh pa s takim vodjo kot je Cmerko.
ooResnicA
22. 03. 2019 09.20
+12
....vsakih nekaj let nova stanka narod pa vedno bolj in bolj obubožan....živela CKZKJ !!!!
ValterUdovernik
22. 03. 2019 10.02
-4
?ebula
22. 03. 2019 09.20
-5
Kakšna pa je razlika med SDS in SMC - SMC kot napovedujejo se po poslovila iz političnega parketa SDS-ovci na čelu z Jajotom, pa bodo še naprej popularna stranka brez vsake možnosti, da bi še kdaj sestavljali vlado!
ooResnicA
22. 03. 2019 09.18
+6
.....a totemu so že prepovedali vstop na PF ?
jg57
22. 03. 2019 09.13
+14
Miro se je pač iztrošil. Preveč je garal in je znucal roke in noge, partija pa takih več ne rabi. Še dobro, da imamo Šarca, ki se blešči namesto njega. Ovce pa zadovoljno blejajo.
poneumljanje
22. 03. 2019 12.32
+1
jg57
22. 03. 2019 13.05
+0
Si se zmotil. Vodsvo SdS ni nikoli podpiralo Mirota.
letmeseeit
22. 03. 2019 09.07
+15
Pumpajo LMŠ, čez 4 leta bo enak naslov pri Šarcu. In spet nova instant stranka, oldboysi se bodo pa dalje mastili z državnim denarjem.
staridida
22. 03. 2019 09.55
+5
maršal Broz
22. 03. 2019 13.09
+2
Vi pa še kar naprej in to že 28 let ponujate plašasto strašilo. Ni čudno, da ne boste nikoli več na oblasti.
pravica5
22. 03. 2019 08.58
+13
vedno neki novi obrazi še posebno pri levih, in vedno ista zgodba.
vertex
22. 03. 2019 09.12
-12
tako kot v ameriki...svečkarji pa bi radi imeli samo stari komunistični obrazek dr.alban jajota
buksl12
22. 03. 2019 12.25
+3
Počakaj še malo ko ti bodo vse obdavčili da ne boš imel niti za svečo ko ne boš več mogel plačat elektriko če boš še potem kar naprej bluzil o svečkarjih
maršal Broz
22. 03. 2019 13.10
Seveda, mi jih imamo trenutno vsaj tri v igri.
matej1111
22. 03. 2019 08.48
+12
Nič bat, pride nova stranka z "novi obrazi".
poneumljanje
22. 03. 2019 09.05
+1
pogan
22. 03. 2019 08.39
-3
Levi ali desni oz. vsi ki so nam vladali, so bili slabi in delali za sebe in svoje prisklednike. to je dejstvo in v Sloveniji to ne bo boljse, ker je korupcija, klientelizen in ostale grde reči zakoreninjene v naši zavesti.
pravica5
22. 03. 2019 08.56
-2
levi desni,levi desni sam da so naši na oblasti pa je vse ok, Taki kom. so naj bolj bolani
mallonge
22. 03. 2019 08.25
+7
Cerar si bi lahko močno okrepil stranko s klienti z Doba. Povšetove ipd. Seveda pa je le vprašanje, če ni tudi za te kriminalce prevelik lopov?
vertex
22. 03. 2019 08.32
-3
Misliš da bi vzal dobskega kriminalca komija jajota?
poneumljanje
22. 03. 2019 08.35
+0
Jajo je pase, Bavčarja pa tudi ne bo vzel !
noire
22. 03. 2019 08.25
+10
Isto čaka LMŠ.
veronqa
22. 03. 2019 08.18
+15
Cerar ni za politiko. To bi z malo samokritike lahko sam opazil in bi se po svojem klavrnem odstopu podal nazaj v svoje profesorske vode. Politik ne odstopa zato, ker je pretežko! Sedaj pa bo doživel tako hud poraz, da mu bo lahko nerodno do konca življena!
kaslc 1
22. 03. 2019 08.09
-3
janjo slugo,bi moral dat na prvo mesto,zna vsaj kaj pametnega povedat
SRALS
22. 03. 2019 08.07
+15
Pomembno je, da bo vse etično.