Slovenija

Zadevo Bošnjak predali enoti za integriteto: 'Poročilo pričakujemo v 14 dneh'

Ljubljana, 17. 03. 2023 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Maja Pavlin, Urška Bitenc
Komentarji
106

Potem ko so v javnost prišle informacije o zasebnem honorarju nevrokirurga Romana Bošnjaka, so v UKC Ljubljana analizirali primer in kirurgu izdali opozorilo pred odpovedjo. V četrtek zvečer so nato v javnost prišla nova odkritja, generalni direktor UKC Marko Jug pa je dejal, da bi Bošnjaka, če bi se izkazalo, da ugotovitve držijo, lahko odpustili. UKC Ljubljana je zadevo zdaj predal službi za korporativno varnost, podrobnejše poročilo pa pričakujejo v 14 dneh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bošnjaku opozorilo pred odpovedjo
    04:06
    Iz 24UR: Bošnjaku opozorilo pred odpovedjo
  • Iz SVETA: Razlogi za odstop ostajajo skriti
    03:03
    Iz SVETA: Razlogi za odstop ostajajo skriti

 

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je povedal, da so "zadevo Bošnjak" predali službi za korporativno varnost, enoti za varnost in integriteto, ki bo to zadevo zdaj preučila. "Ali je prišlo do okoriščanja na nepravilen način oz. pogojevanja, bodo morali zdaj povedati oni."  Enota je sicer namenjena preiskavi notranjih zadev, trenutno pa poteka zbiranje dokumentacije. Jug pričakuje, da bodo podrobnejše poročilo o tem, kako je prišlo do vseh naročil, prejeli v 14 dneh.

Marko Jug
Marko Jug FOTO: 24ur.com

Kot smo že poročali, je ljubljanski UKC nevrokirurgu Romanu Bošnjaku že poslal opozorilo pred odpovedjo. "Kolikor vem, ga profesor Bošnjak še ni prevzel, saj je v tujini. Veljati začne z njegovim prevzemom," je dejal Jug. UKC tako trenutno čaka, da nevrokirurg prevzame obvestilo, nadaljnji postopki pa bodo odvisni od nadaljnjih ugotovitev.

Bošnjak je sicer že odstopil z mesta predstojnika oddelka za nevrokirurgijo na UKC, na njegovo mesto pa so za vršilca dolžnosti imenovali Boruta Prestorja. "V delu in razvoju ni zastoja, nevrokirurški oddelek mora ostati kvaliteten in na visokem nivoju, kot je bilo pred tem."

Na novinarsko vprašanje o odstopu strokovne direktorice Jadranke Buturović Ponikvar pa je generalni direktor UKC Ljubljana dejal, da z razlogom za njeno odločitev ni seznanjen. "Z njo sem govoril, vendar pa razlogov ne želi razkriti," je povedal.

Kot smo razkrili že prejšnji teden, je Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu. 

Strokovni svet UKC je primer obravnaval v sredo in ni odkril nepravilnosti, je isti dan pojasnil generalni direktor. Strokovni svet UKC se je po njegovih besedah omejil na strokovna vprašanja, denimo "ali je bil račun pravilno sestavljen za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času ter ali je to vplivalo na dostopnost zdravstvenih storitev drugih zavarovancev". Do zadev, ki niso v njegovi pristojnosti, denimo do izstavljanja računov, pa se strokovni svet ni opredeljeval, je na sredini novinarski konferenci poudaril Jug.

Roman Bošnjak
Roman Bošnjak FOTO: POP TV

V četrtek so nato v oddaji Tarča na TV Slovenija poročali o nekaterih novih odkritjih. Med drugim so ugotovili, da kostne nadomestke in potrošni material oddelku za nevrokirurgijo kot edini dobavitelj dobavlja podjetje Medicolink d. o. o. Direktorica podjetja je Katarina Bedina, ki pa je z Bošnjakovim bratom Igorjem Bošnjakom delala na SKB banki, prav tako si delita lastništvo nepremičnine v Celju. Ni jasno, ali je Bedina le formalna lastnica podjetja, dejanski lastnik pa Igor Bošnjak. 

UKC Ljubljana za dobavo materiala ni objavilo nobenega javnega razpisa, saj so se na račun podjetja Medicolink zneski zlivali v manjših nakazilih. Kljub temu je podjetje v zadnjih štirih letih od UKC Ljubljana prejelo več kot 700.000 evrov. 

UKC Ljubljana se je za sodelovanje s podjetjem odločil leta 2019, le pol leta po tem, ko je bilo podjetje ustanovljeno. Poleg tega podjetje nima ne spletne strani ne zaposlenih, še poroča TV Slovenija. Jug je v oddaji dejal, da za ta nova odkritja sliši prvič, in dodal, da so bistveno bolj obremenilna, kot so bile doslejšnje informacije. Napovedal je, da bi Bošnjaka, če bi se izkazale za resnične, lahko odpustili. 

MZ in Zdravniška zbornica z zadevo Medicolink seznanjeni prek medijev

Na Ministrstvu za zdravje so nam odgovorili, da so s premerom podjetja Medicolink seznanjeni prek medijev. Pričakujejo, da se bo UKC Ljubljana skupaj z drugimi institucijami aktivno vključila v razjasnitev okoliščin. "Transparentnost v zdravstvu in jasen nadzor nad porabo denarja so namreč ključne usmeritve, katerim sledimo in za katere se bomo zavzemali tudi v prihodnje," so tudi pripisali. 

Ob tem se nadejajo, da bo v boju proti korupciji pripomogla tudi digitalizacija slovenskega zdravstva in strukturna prenova ZZZS.

Poleg zdravstvenega ministrstva se je na nova medijska odkritja odzvala tudi Zdravniška zbornica, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da prav tako zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj in korupcije. Hkrati so poudarili, da je zloraba javnih pooblastil, poleg zakona, v nasprotju tudi s Kodeksom zdravniške etike. 

"V kolikor se bodo očitki izkazali za resnične, zbornica meni, da je zdravnik povzročil veliko škodo vsem svojim stanovskim kolegom," so zapisali. Dodali so, da je zbornica v okviru svojih pristojnosti že minuli teden sprožila postopke za razjasnitev dogajanja, in da bo ob tem  državnim organom pri obravnavi primera nudila vso potrebno strokovno podporo.

Zdravnike ob tem pozivajo, da je tudi delovanje zdravnika v prostem času bodisi da gre za delo pri drugih, zasebnih delodajalcih, v tujin ali za konzultacije oziroma kaj drugega, potrebno izpeljati na etičen, zakonit in transparenten način. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ceta69
16. 04. 2023 10.03
kje so pa službeni akti ali za javni sektor ne veljajo
ceta69
15. 04. 2023 21.37
kaj pa kz kazenski zakonik za zdravstvo ni veljaven in sovražni govor ,rimsko pravo že 2000 let govori kdor je tiho se strinja
Betuul
18. 03. 2023 10.25
In res je!? To okoli našega kirurga:” /Ki ga še kako potrebujemo! /“ je en sam sovražni govor, brez primere!.
cecen
18. 03. 2023 10.17
+1
Če je teh par jurjev tak trn v peti celotnega slovenskega zdravstva in naše vesoljne publike in rešitev za vse težave, ki jih v zdravstvu imamo, potem naj jih na kaže na npr. Zvezo prijateljev mladine, poda odpoved in gre delati v tujino. Bo tam zaslužil nekajkrat več, raja in novinarji bodo zadovoljni, ko bo pa potebno opraviti neko zahtevno operacijo na nivoju svetovnega kirurga, mu bomo pa z veseljem plačali par 10 jurjev, da se vrne. Še prispevke in zamaške bomo zbirali, da bo nekdo lahko po bolezni normalno živel....pa kaj vam je ljudje? Zmanjkuje nam bolničarjev, sester, zdravnikov, bi bi pa še te ki dobro delajo pognali ven iz zdravstvenega sistema. Bravo! Res bravo!
Betuul
18. 03. 2023 10.17
+2
To vse okol g. Romana je neokusno!in preveč javno!? Najbolj pošteno oceno glede tega; in vsega in trenutno; bi zagotovo slišli od g. dr. m.zorc
mario49
18. 03. 2023 10.02
+1
Govoriti o SLO zdravstvu, ki ga že dolgo ni več (razen svetlih izjem) je povsem brezpredmetno.Mnogim v tej panogi zaposlenim je Hipokratove zasprisega povsem "stranska zadeva",gre jim izključno za "denar",ki ga bodo zaslužili in ob smrti odnesli s seboj v onostranstvo,da si poplačajo "bivanje v lepših razmerah",vsaj tako mnogi od njih razmišljajo. Kar se pa tiče Nike in njenega položaja ,pa je več kot evidentno,da so "vladajoči" vzpostavili še en instrument več za kontrolo prebivalcev te tki. "države ZLO imenovane". Torej v "dolini Šentflorijanski nič novega,le novi obrazi,ki želijo čimprej priti do našega denarja"!!!!!!!
18. 03. 2023 09.28
UKC so kačja gnezda
bohinj je zakon
17. 03. 2023 20.36
Za tko malo dnarja - propadneš? Razumem, da je v igri nekaj milijonov.
Betuul
17. 03. 2023 20.25
Zadeva bošnjak! Je že v pozabi! Zastaral ?! Je že oglodana 🦴kost
zmerni pesimist
17. 03. 2023 20.15
+1
Lepo pišite drugače vas bo Nika štrafala
nominator13
17. 03. 2023 20.15
Ne samo odpoved, za tole bi moral eno leto sedet da malo premisli kako je služil na račun nekoga(nekaterih), ki so bili hudo bolni in so si morali sposojati denar za tega pokvarjenca. Fuj in da te ni sram....
cecen
18. 03. 2023 10.11
Eno leto za 6000€ vrhunskemu kirurgu. Malo se zamisli nad svojimi besedami. Bavčar je bil oproščen, Janković je bil oproščen, ne vem kdo še vse je bil oproščen...za milijone.
AlexReal
17. 03. 2023 20.14
Kakšen odvzem licence za določen čas bi zelo hitro prekinil take in podobne rabote !
2fast4
17. 03. 2023 19.50
+4
Te stvari se v zdravstvu ne smejo dogajati. To je podobno kot da bi operater na cnc stroju v službi med delom še delal isto stvar za lastne interese in proizvod prodajal drugemu...
slayer2
17. 03. 2023 19.38
+2
Mi mamo,vas baše,tako nekako razmišljajo!!!
aviktora
17. 03. 2023 19.25
-2
Zaslužil si je honorar. Dal mu ga je tisti, ki ima denar in verjetno tudi sam dobiva honorarje. Samo, da je otrok zdrav. Zdravje je bogastvo...
Abrams
17. 03. 2023 19.28
+0
Ja sramota za tale usran socializem. Holob je financiral svojo nasedlo HSE z 500 mio je pa vse OK. A ne sociobacki.
Abrams
17. 03. 2023 19.02
+1
Našli so kurjega tatu. Pa sploh ni kradel. Holob je Beselinoviča poslal v boj. Zmaga na obzorju. Še tajnico izpostavite no. Pa hišnika, k mu je šel za 200 eur domov menjat žarnice. Samo metanje peska v oči.
JOCR1255
17. 03. 2023 19.09
martin celin
17. 03. 2023 18.38
+7
Iz vesolja se vidi,da gre za sistemsko korupcijo. Ampak mi bomo izpostavili enega grešnega kozla medtem,ko bomo vse drugo poskriloi in pometli pod preprogo. Saj vemo kako to gre. Od samega začetka.......Boris Šuštar,Srečko Prijatelj..... In sedaj tale doktor....? In korupcija gre naprej 👍
flojdi
17. 03. 2023 18.44
+4
.bi ne bil koncno ze cas , da bi to znali poslihtat ? /ampak zagrizeni" si ne bodo zlahka pustili spremenit svojih Tradicij"..sumim
flojdi
17. 03. 2023 18.29
+4
..:predali so./kera lepa Prelaganja
flojdi
17. 03. 2023 18.38
+2
..a naj komu nalozim prestihat moj vrticek..ce ga (se)lohk tud jest /ampak eni so taki..spoznani mi mnogi mnogokje : to ni moje delo./za dol past od smeha.
flojdi
17. 03. 2023 18.41
+2
.pa se neki..ce kdo rabi svetovalca za drzat lopato..ej..
jutri bolje bo
17. 03. 2023 18.21
+3
30 dni, malo je to
Cryptofag
17. 03. 2023 17.55
+1
Jug bo kmal odletu