Slovenija

Mramor po naroku: Fakulteta je sama zaslužila sredstva za dodatke

Ljubljana, 24. 01. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
197

Vsi štirje zdajšnji in nekdanji vodilni na ljubljanski ekonomski fakulteti, ki so obdolženi v zadevi, povezani z izplačili dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah, so se izrekli za nedolžne. Ob tem so napovedali, da bodo vse argumente in dokaze predstavili na glavni obravnavi. Kdaj se bo ta začela, zaenkrat še ni določeno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek sojenja
    02:29
    Iz 24UR: Začetek sojenja
  • Iz SVETA: Krivde ne priznavajo
    02:47
    Iz SVETA: Krivde ne priznavajo
  • Izjava Dušana Mramorja
    00:25
    Izjava Dušana Mramorja

Nekdanji dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor, zdajšnja dekanja Metka Tekavčič in nekdanja prodekanja Polona Domadenik so se na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani o krivdi izrekli osebno, nekdanja prodekanja Mojca Indihar Štemberger, ki se ni udeležila naroka, ker je na dopustu na smučanju, pa preko svojega zagovornika.

Mramor je sicer povedal, da danes prejema 2900 neto evrov mesečne plače. Tekavčičeva naj bi trenutno dobivala 3300 evrov neto mesečno.

Tožilstvo obdolžene bremeni zlorabe uradnega položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pri tem. Tožilec Matija Hostnik je v predstavitvi obtožnice vsem štirim očital, da so omogočili izplačilo dodatkov za stalno pripravljenost določenim zaposlenim, ne da bi za to imeli kakršnokoli vsebinsko ali pravno podlago.

Mramor je po koncu naroka v izjavi za medije izrazil prepričanje, da so delali zakonito: "Ekonomska fakulteta je sama zaslužila sredstva za plačilo dodatkov in naši sodelavci so z visoko odzivnostjo stalno pripravljenost več kot oddelali. To kažejo tudi rezultati fakultete, ki se je uspela uvrstiti v najožji krog najboljših fakultet na svetu."

Metka Tekavčič na sodišču
Metka Tekavčič na sodišču FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi v imenu ostalih treh obdolženih je Mramor napovedal, da bodo vse okoliščine in dejstva predstavili na glavni obravnavi. "Če pogledate podatke, noben profesor, ki je učil in raziskoval, ni dobil tega dodatka," je še dodal.

Višje sodišče v Ljubljani naj bi razveljavilo sodbo v zvezi z neupravičeno izplačanimi dodatki za stalno pripravljenost, po kateri bi morale fakultete v državni proračun vrniti 781.000 evrov.

V pisni izjavi pa je Mramor opozoril, da je stalna pripravljenosti v predpisih urejena izredno nejasno in kontradiktorno, obtožnica pa to po njegovem mnenju še nadgradi: "Najprej zavajajoče in nepravilno navaja pravne norme in vsebino sodne prakse, nato pa enostavno ne upošteva več kot 70 prič in rezultatov ekonomske fakultete."

Priče so po Mramorjevih navedbah jasno izpovedale, da je bila stalna pripravljenost, ki je zagotavljala ustrezno odzivnost, nujna za doseganje visoko postavljenih ciljev, sprejetih na organih fakultete: "Ekonomska fakulteta pa danes lahko s ponosom pove, da je od leta 2015 inštitucija z najvišjimi mednarodnimi priznanji kakovosti."

"Mramor in Tekavčičeva sta kot dekana, ki vodita in zastopata fakulteto, odgovorna in zadolžena za zakonito in namensko porabo javnih sredstev," je dodal tožilec. To pomeni, da dekan zaposlenim ne sme zagotavljati več pravic, kot mu jih pripada, plač pa ne sme določiti drugače, kot je predpisano, glede na sistem plač v javnem sektorju. Prav tako Mramor in Tekavčičeva nista imela soglasja rektorja univerze za izplačilo tega dodatka.

"Ob tem je ekonomska fakulteta, tako kot mnogo drugih izdatkov, dodatek za stalno pripravljenost pokrivala iz neproračunskih virov, saj, kot je znano, proračunskih virov ni bilo dovolj niti za redno, od države potrjeno dejavnost fakultete, kaj šele za doseganje nadstandardne kakovosti," je pojasnil Mramor, ki je tudi nekdanji finančni minister.

Mramor je prav tako zapisal, "da kar je sicer pravilno opredeljeno kot zakonito ravnanje v javnem sektorju za okoli 8000 prejemnikov dodatka v več kot 200 javnih inštitucijah, tudi na ministrstvu za javno upravo, je pri enaki ali celo bolj čvrsti pravni podlagi na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani opredeljeno kot nezakonito".

Po Mramorjevi oceni je zanimivo, "kako diskriminatorna je praksa organov pregona, saj tožilstvo preganja samo ekonomsko fakulteto in članice Univerze v Ljubljani". Kot je dodal, "tožilstvo torej verjame v zakonitost ravnanja ostalega javnega sektorja, saj bi sicer, če bi šlo res za nezakonitost, moralo vse sedanje in pretekle odgovorne v več kot 200 javnih institucijah preganjati po službeni dolžnosti".

Mramor se brani, da je ureditev dodatka za stalno pripravljenost nejasna in kontradiktorna.
Mramor se brani, da je ureditev dodatka za stalno pripravljenost nejasna in kontradiktorna. FOTO: Aljoša Kravanja

Zagovorniki obdolženih so sicer na današnjem naroku, ki ga je vodil sodnik Tomaž Bromše, podali dokazne predloge. Eden od teh je, da naj sodišče zasliši tudi vse prejemnike dodatka za stalno pripravljenost. Tožilec Hostnik se je strinjal z večino predlogov. Tomše pa je napovedal, da zaradi drugih obveznosti sam ne bo vodil glavne obravnave.

Datum začetka obravnave bo določen naknadno.

Višje sodišče razveljavilo sodbo v zvezi z vračilom izplačanih dodatkov

Višje sodišče v Ljubljani naj bi razveljavilo sodbo v zvezi z neupravičeno izplačanimi dodatki za stalno pripravljenost, po kateri bi morale fakultete v državni proračun vrniti 781.000 evrov. Zadevo je višje sodišče vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mich Diam
25. 01. 2019 15.12
+3
Tale Mramor pa je res slab ekonomist! Sami so zaslužili, a potem pa lahko državo molzejo 300 na uro! Hallo!
Transformerji
25. 01. 2019 14.10
+7
Kjerkoli komentiram o naši skorumpirani, mafijski državi, pa če dobim kakšen minuse, se jih morate sramovati. To je samo dokaz, da ste del te mafijske, pokvarjene države. Tudi naš sodni sistem je tak - ni neodvisen in ni pravni. Lahko ga enačimo s tistim bedakom, ki je v neregistriranem vozilu, brez izpita, prevažal otroka brez varnostnega pasu.
martinov
25. 01. 2019 14.01
+6
Ubogi reveži so vračali denar ! Le zakaj, če so ga dobili po pošteni poti in se sedaj izjavljajo za nič krive. Sistem je deloval, dokler ji ni neplačani izdal !!
Chon
25. 01. 2019 11.56
+26
Kakšno sprenevedanje osebe, ki je bila celo finančni minister, torej strokovnjak glede javnih financ. Fakulteta ni privat firma, ampak javni zavod katere morebitni prihodki se stekajo neposredno v državni proračun. Tudi razni dodatki pri plačah so neposredni odliv iz javnega proračuna po postavki plačne mase za javne uslužbence. Mislim da je v tem primeru, kljub vsemu sprenevedanju in izmotavanju vse popolnoma jasno!!!
krnekilojz
25. 01. 2019 12.03
+7
tako je! vse je jasno in bo oproščen zaradi pomanjkanja dokazov, ker je večino denarja zagonil v Špajzi, kjer pa zrezek ni 10€ in dokazov ni, ker jih je pojedel.
krnekilojz
25. 01. 2019 12.04
+9
tako nekako se bo glasila oprostilna sodba ali pa bo že tožilec zavrgel, ker ni dokazov, no vsaj dovolj jih ni. To pa ne pomeni, da boš ti oproščen z enakimi dokazi, ker ti nisi bil v stalni pripravljenosti in ogrožen od preveč dela.
Maxx365
25. 01. 2019 11.47
+31
Torej lahko po tej logiki policaji ves denar, ki ga pokasirajo na cesti kar v žep vtaknejo, al kako? Ne samo, da mora vrniti ves neupravičeno izplačan denar, še zapret ga je treba. Kot en bivši finančni minister bi kot prvi moral vedeti kaj je prav in kaj ne, pokvarjenec.
Diebaumaister
25. 01. 2019 14.34
+8
++++++++++++++++ Isto sem jaz napisal včeraj.
NA LEVO ni OK
25. 01. 2019 11.45
+21
Teta Metka Tekavčič se mi prav smili, saj iz njenih izjav je razvidno, da ni niti vedela za mesečni dotok € na njen račun, saj si na finance ne spozna, ker je le profesor, doktor ekonomije. Stalna pripravljenost sledit stanje na svojem TRR računu ni tako preprosta.
0OO7
25. 01. 2019 12.29
+9
0OO7
25. 01. 2019 11.39
+20
Naša ekonomska fakulteta v LJ je nedvomno ena najboljših v Evropi. Poglejte samo, koliko menepožerskih kadrov je vzgojila. In kako??! Pokradli so skoraj vse, kar je ostalo za politiki in jim kljub temu nihče nič ne more. Vprašam se edino, če so se pri plači v plus morda zmotili pri kaki čistilki ali morda pri šoferju?
lahunin
25. 01. 2019 11.03
+15
KAJ PA OSTALO OSEBJE FAKULTETE IMAJO TUDI DODATKE PRIPRAVLJENOSTI SNEZILKE VZDRZEVALCI
krnekilojz
25. 01. 2019 12.01
+10
edini na fakulteti, ki so najbrž dejansko v pripravljenosti, če telim učenim nebodigatreba slučajno umivalnik ne požira ali je treba zamenjati žarnico!
krnekilojz
25. 01. 2019 09.45
+21
1:5 je bilo včasih pri plačah in velika, velika večina zelo zadovoljnih. To da ima pa sedaj nek direktor zdravstvenega doma Krško, KRŠKO 13000€ plače je pa absurd in velika kraja našega denarja. V javni upravi je razmerje med najnižjim in najvišjim dohodkom krepko čez x15. in seveda nas to nič ne briga plačuj v javno blagajno in bodi tiho.
cirenij
25. 01. 2019 11.06
+3
krnekilojz
25. 01. 2019 09.37
+20
Mene pa zanima koliko dokazov jim je uspelo uničiti, ker so jih pustili na položajih čeprav so jih dobili pri kriminalnem početju!
KrTakoNeki
25. 01. 2019 09.36
+17
...vsi omenjeni itak nimajo stika z realnostjo, take plače so si nastavili... seveda pa iščejo vsako luknjo, da si to še nadgradijo...če pa luknje v zakonu ni, se jo pa s pomočjo "prijatljev" naredi...plače teh javnih uslužbencev bi morali vrnit na stanje leta 1990...pred samoosvojitvijo...takrat so bila razmerja realna in dostojanstvena tudi do malega človeka...
Franc Petrovi? 1
25. 01. 2019 08.26
+30
Če je Slovenija res pravna država,me zanima samo zapor za te izkoriščevalce,Mramor,kako te ni sram.POKVARJENEC
krnekilojz
25. 01. 2019 08.14
+36
"Ekonomska fakulteta je sama zaslužila sredstva za plačilo dodatkov in naši sodelavci so z visoko odzivnostjo stalno pripravljenost več kot oddelali. To kažejo tudi rezultati fakultete, ki se je uspela uvrstiti v najožji krog najboljših fakultet na svetu."?????????????????????hahahah lažnivec ta denar ste dobili od študentov, kot podkupnino, da so naredili izpit, vi, kot ekonomisti, ste ga pa oprali na ta način. Vi še v življenju niste bili nikakršna dodana vrednost ne fakulteti ne kakšnemu realnemu sektorju kaj šele, da bi sami kdaj kaj zaslužili na legalen način.
Diebaumaister
25. 01. 2019 10.47
+7
SFRJ ekonomska fakulteta med najbolšimi na svetu, hahahahahahahah, no ja morda je mislil fakultete iz SK. Venezuele, Kube in Slovenije, potem OK, morda je še prva.
elrocco77
25. 01. 2019 07.38
+48
Ja super. Pol če se je fakulteta sposobna sama financirat, je pa treba takoj ustavt dotok državnega denarja in super če so tko sposobni. Itak pa vsi vemo da je pohlep teh nepridipravov isti kot Tekavčičin bajskin vamp.
kekec_pokec
25. 01. 2019 07.23
+38
Mater Mramor pa kaj tebi kradljivcu ni jasno. Tut če so zaslužili 10x več, kot so si izplačali, pravila za izplačevanje so tam z namenom in morate jih spoštovat ne pa ukrivljat pravil v svojo korist. To je tako, kot če bi komercialist v podjetju naredil posel za 1M z 300.000EUR profita in bi rekel eh pol je tako ali tako mojega, ker sem jaz zaslužen za to, da je podjetje naredilo tak profit. Si bom to kar izplačal skozi dnevnice in skozi prometne stroške. Sej sem si zaslužu. TAKO TO NE GRE ampak večina v javni upravi tega enostavno ne razume ampak si jemlje pravico v svoje roke in si pravila razlaga po svoje.
DasaizDalasa
24. 01. 2019 21.16
+22
Tovarišem in tovarišicam je ekonomija popolnoma jasna.
martinov
25. 01. 2019 14.04
+1
Po Karlu Marxu je tudi kapitalistom in politikom SDS
zibertmi
24. 01. 2019 20.51
+49
fakulteta se potem naj tudi sama preživlja in ne da je na plačilni listi države
bossanoga
24. 01. 2019 19.52
+56
fakulteta je zbrala denar tako, da je od študentov zahtevala plačilo nepotrebnih stvari, zato da se zdaj lahko mafijaši izgovarjajo, da so denar zaslužili na trgu - od študentov.
puspan
24. 01. 2019 19.37
+68
Bom jaz dal dodatek za pripravljenost. Saj niso doma dežurali in čakali na vpoklic. Tak dodatek lahko prejme edinole zdravnik specialist, ki je doma v stalni pripravljenosti na klic, če je treba nujno priti nazaj v bolnišnico zaradi urgentnega posega. Enako velja tudi za med. sestre, ki asistirajo pri takem posegu. Seveda tak dodatek ni upravičen samo za med. osebje, temveč tudi nekaterim, ki so vpoklicani zaradi nujnih zadev. Predavatelji na visokih šolah???, lepo vas prosim, saj nimajo urgentnih predavanj ponoči. Še dobro kazen naj jim napišejo in za nekaj mesecev v ćuzo, da bodo imeli čas za razmislek o njihovih lažeh.
minkica91
24. 01. 2019 19.10
+33
levi niso nikoli nič krivi, oni delajo vse zakonito. Ali ni tako.
krnekilojz
25. 01. 2019 08.16
+7
ko je denar v igri so levi in desni najboljši prijatelji!