Slovenija

Afera Emporio Medical: Antolič, Vengust, Cirman in Žafran morajo v zapor

Ljubljana, 19. 02. 2022 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc, STA, M.P.
Komentarji
215

Višje sodišče je skoraj v celoti potrdilo sodbo okrožnega prvi skupini obsojenih korupcije v zdravstvu. Pritrdilo je zapornim kaznim za tri zdravnike, Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Roberta Janeza Cirmana, in nekdanjega komercialista Emporia Medicala Darka Žafrana. Ne bo jim sicer treba plačati denarne kazni, bodo pa morali trije vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Za Sama Karla Fokterja je medtem sodišče izdalo zavrnilno sodbo, saj je očitano kaznivo dejanje zastaralo. Zagovornik Vengusta, Miha Kozinc, in Antolič sta za 24ur.com napovedala, da bosta zoper sodbo vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

 

Okrožno sodišče v Ljubljana je prvo sodbo v odmevnem primeru korupcije v zdravstvu izreklo 17. februarja lani. Zdravnike ortopede Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana je sodišče spoznalo za krive nedovoljenega sprejemanja daril od podjetja Emporio Medical, ki je bolnišnicam dobavljalo medicinsko opremo. Nekdanjega komercialista pri tem podjetju Darka Žafrana je prvostopenjsko sodišče takrat obsodilo zaradi nedovoljenega dajanja daril. Sodišče jim je izreklo od 10 mesecev do treh let zaporne in denarne kazni, Cirmanu, Fokterju in Vengustu pa še odvzem prejete nedovoljene nagrade. Ker so se zagovorniki obsojenih pritožili na sodbo, je odločalo še višje sodišče, javna obravnava je potekala v začetku januarja.

Sojenje zdravnikom zaradi podkupovanja.
Sojenje zdravnikom zaradi podkupovanja. FOTO: Damjan Žibert

Višje sodišče je tako po poročanju Večera potrdilo zaporne kazni za tri zdravnike. Antolič je bil obsojen na šest mesecev zaporne kazni, Vengust na dve leti in dva meseca, Cirman pa na tri leta. Višji sodniki so ob tem odločili, da Antoliču, Cirmanu in Vengustu ni treba plačati denarne kazni, ki so jim bile izrečene na prvostopenjskem sodišču. Cirman in Vengust bosta morala medtem vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist, prvi 53.000 evrov, drugi 33.000 evrov. Antoliču premoženja ne bo treba vračati, saj je 41.000 evrov namenil Društvu za razvoj ortopedije.

Višje sodišče je potrdilo še obsodilno sodbo nekdanjemu komercialistu v Emoporiu Medical Žafranu, ki ga je doletelo leto in pol zaporne kazni.

Prvostopenjsko sodišče je obsodilo tudi nekdanjega vodjo celjske ortopedije Fokterja, ki je bil zaradi prejemanja podkupnine obsojen na deset mesecev zapora in 6000 evrov stranske kazni. Kot poroča časnik, višji sodniki menijo, da je kaznivo dejanje, ki ga je Fokterju očitalo tožilstvo, med kazenskim postopkom že zastaralo in so zanj izdali zavrnilno sodbo.

Višji sodniki, prav tako kot senat prvostopenjskega sodišča, pa niso sledili predlogu tožilstva, da bi zdravnikom izrekli še varnostni ukrep prepoved opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje. Kaznivih dejanj, za katera so bili spoznani za krive, namreč niso storili v povezavi z zdravljenjem, še poroča časnik.

Nekdanja direktorica in solastnica podjetja Emporio Medical Urška Jurkovič je bila sicer krovna priča tožilstva, tako se je tudi izognila obtožnici. Obramba pa se je med sojenjem večkrat obregnila v njeno verodostojnost.

Vengust in Antolič z zahtevo za varstvo zakonitosti

Miha Kozinc, ki je zagovarjal Vengusta, je za 24ur.com potrdil, da so sodbo višjih sodnikov prejeli v petek. Ob tem je napovedal, da bo zoper sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Tudi Antolič je za naš portal napovedal, da bo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, saj v svojem ravnanju ne vidi elementov kaznivega dejanja. "Zbiral sem donacije, kot je to običajna praksa v slovenskem zdravstvu. Delal sem izključno v korist bolnikov in UKC Ljubljana. Osebno se nisem okoristil, niti mi ni bilo to očitano," je dodal Antolič.

Vložitev zahteve za varstvo zakonitosti sicer ne zadrži izvršitve kazenske sankcije, saj je sodba z odločitvijo višjega sodišča postala pravnomočna. 

Ortoped Vane Antolič trdi, da je deloval v dobrobit bolnikov.
Ortoped Vane Antolič trdi, da je deloval v dobrobit bolnikov. FOTO: Bobo

Kriminalistične preiskave v tej zadevi leta 2013

Korupcijska afera s podkupovanjem zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor medicinskih materialov in zdravil je izbruhnila pred skoraj 10 leti. Kriminalisti so namreč 19. decembra 2013 v tej zadevi opravili preiskave na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Kot so takrat pojasnjevali kriminalisti, naj bi dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Javna sredstva naj bi s tem po takratnih podatkih kriminalistov oškodovali za okoli milijon evrov. Dobavitelji naj bi te nagrade nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli še gotovino in zlate palice.

Zaradi obsežnosti primera in velikega števila obtoženih – obtožnica je bila vložena proti 11 fizičnim osebam in pravno osebo Advanta – se je sodnica na prvi stopnji Dejana Fekonja odločila primer razdeliti na tri skupine. Poleg omenjenih se je v prvi skupini obtoženih znašel tudi nekdanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, ki pa ga je sodišče zaradi zdravstvenih težav nato začasno izločilo iz postopka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrew16
20. 02. 2022 14.49
+1
A jim sodi sodnik srednjesolec z bosanskimi papirji o izobrazbi
MladInPerspektiven
20. 02. 2022 16.46
-1
Ne sam Maršal Twito a nisi gledal na noriTV
JOCR1255
24. 02. 2022 08.24
Ne. Željo pa imaš da bi prevzel mesto pacient z Doba s pomočniki. Mogoče kakšen domači islamist.
Andrew16
20. 02. 2022 14.48
Ortopedska mafija k se dela norca iz ljudi. A bodo zmogli vrnit 120 eur k so jih vratarji stempljali oni so pa veselo delali pri zasebniku. Pogoltnost na denar. Neozdravljiva mantra bogov v belem. Ogabno
METKA102
20. 02. 2022 11.51
+2
Ni prav, da so se okoriščali. Kar se pa kazni tiče, bi morale biti sorazmerne. Pa niso. Marsikdo sedi za skoraj prazen nič, drugi so oproščeni velikih kriminalnih dejanj. Če pričakuješ pravico na sodišču, je ne boš dočakal. Izgubili bomo še nekaj dobrih zdravnikov, kriminalci pa se smejejo, ko zapuščajo sodišče zaradi ene kot pravijo 'procesne napake'.
zavetnik
20. 02. 2022 10.57
+2
Nič ne bodo sedeli ampak nagrada za izredno delo v covidnem času epidemije je še višja inštanca in tako do zastaranja in zopet odškodnina nas davkoplačevalcev, vedno isti scenarij dajte nekaj novega vsaj za mesec dni bi jih lahko dali v preiskovalni zapor bi bil že uspeh a ne ker to v SLO ne gre za elito to velja za navadne smrtnike.
zoky007
20. 02. 2022 10.41
+2
mogoče bodo kak mesec sedeli,potem jih bodo oprostili zaradi kakšne tehnične napake in na koncu bodo dobili še odškodnino...klasika..
CIGU MIGU
20. 02. 2022 10.32
+4
mojemu kolegu je dejal,da ga loči od vozička še 1mm,od tedaj je minilo 12 let,možakar pa je šel že 5x a triglav
gostb6fa2
20. 02. 2022 10.27
+2
Mater kako lahko kaznivo dejanje sploh zastara.
pizzamargerita
20. 02. 2022 10.23
+4
koncno!!! A zdaj pa glejte, kaj bo na vrhovnem... grem stavit, da bodo razveljavili, poslali v ponovno sojenje od zacetka, potem bo pa zastaralo. Ce po cudezu potrdijo sodbo, bodo pa zihr dobil samo vikend areste.
čevapgpt
20. 02. 2022 10.13
+4
samo 4 ste našli?
medusa
20. 02. 2022 10.42
-1
Eruj?ek
20. 02. 2022 09.44
+5
Prvi sem da gre zdravstvo v zasebno,zakaj zato če si bolan tako moraš plačati,da prideš na vrsto,samo v lanskem letu sem plačal preko 1.800evrov za razna specialiste,ponovne preglede,magnetne resonance,rtg slike,elektromagnetno monografijo,samo da omenim pod zelo hitro je bila mi izdana napotnica za MR čakalna doba je bila 6 mesecev,ko sem vprašal kaj pa kot samoplačnik pa takoj jutri ob 11.00 uri,plačal 480 evrov za MR celotne hrbtenice,tako da ukinejo naj zdravstveno zavarovanje in si bo vsak sam plačal to kar rabi,ne pa da v neznosnih mukah trpi!
muci007
20. 02. 2022 10.42
Ja, ker zavarovalnice morajo imeti dobičke, ki jih realizirajo z manj plačanimi operativnimi posegi.
resslovenka
20. 02. 2022 09.34
+6
Hja spoštovani komentatorji. To je zato, ker se imajo nekateri zdravniki za bogove. Sploh tisti z dolgoletno prakso. Saj jim strokovnosti res ne gre oporekati, samo človek bi od njih pričakoval maksimalno mero poštenosti, v vseh ozirih . In ja, ne glede na njihovo strokovnost, ko nekdo od njih zagreši nemoralno delovanje, ki ni v skladu z zdravniško etiko, zasluži kazen. Tudi za ceno izgube licence. Le tako se bo naredil red v zdravstvu. Če se to sploh želi. Do sedaj se ni! Dejte mi razložit, kako ima nek zdravnik obraz , znan po svoji strokovnosti, prejeti plačilo za delovno obveznost, ki je ni opravil? Dejte se spomnit zgodbe ortopedov, ki morajo vrniti "120 eur", ker je njihovo registracijo prisotnosti opravil kar varnostnik. Pa verjetno ni bil znesek, ki ga, je prejel zdravnik samo 120 eur. 🙄 Delavec v gospodarstvu bi dobil takoj nepreklicno odpoved. Za ene tako, za druge pa drugače? 😎
123soba
20. 02. 2022 09.29
+5
To je kaplja v morje. Dobesedno...
Antena
20. 02. 2022 09.27
+7
Ajoj 10 let sodni postopek. Ajoj 10 let
Hajni
20. 02. 2022 09.26
+5
Še kakšnih 10.000 v zdravstvu in vladi zaprejo pa smo rešeni.
Abica
20. 02. 2022 09.25
+6
Se bodo cakalne vrste se podaljsale za eno leto na ortopediji.
Toksin
20. 02. 2022 09.24
+8
Tako je tudi prav. Sedaj pa še na druge oddelke in bolnice. Mogoče bodo bogovi v belem končno sestopili s svojega piedestala.
prince of persia
20. 02. 2022 09.17
+5
Fokter pa hodi kot puran po UKC Mb. Kot da se ga ne tiče...narod danes res nima več nobenega sramu...eni so še ponosni na to.
Andrew16
20. 02. 2022 14.52
Antolic pa odgovarja bralkam v rumeno rdeci reviji JANA namesto da bi igral klavir. Posmeh postenim ljudem
Zaposleni--
20. 02. 2022 09.16
+3
če bi bil matoz njihov odvetnik, bi dobili še odškodnino...
AlexReal
20. 02. 2022 09.15
+4
Ok, zdaj se je malo potresla gora, sedaj pa .....
Banion
20. 02. 2022 09.12
+3
A kuštrin še ni dal nobene zahteve, je kar tiho?