Slovenija

Afera kloramfenikol: Inštitut se brani pred obtožbami

Ljubljana, 14. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi parlamentarni odbor za kmetijstvo se ukvarja z anonimnim pismom o domnevnih nepravilnostih v mlečni aferi. V anonimki je največkrat omenjen Inštitut za mlekarstvo, ki je do nedavnega pripravljal zdaj prepovedani konzervans Azidiol, ki vsebuje kloramfenikol.

Slavica Golc Teger: Inštitut je pripravljal preparat, ki vsebuje prepovedan kloramfenikol, uporabljali pa so ga za analize mleka, te pa so pokazale, da naj bi mleko vsebovalo kloramfenikol
Slavica Golc Teger: Inštitut je pripravljal preparat, ki vsebuje prepovedan kloramfenikol, uporabljali pa so ga za analize mleka, te pa so pokazale, da naj bi mleko vsebovalo kloramfenikol FOTO: POP TV

Pismo, ki je v bistvu ovadba, je na tožilstvo naslovil neznanec z izmišljenim imenom J. Novak. Ovadeni, na čelu s kmetijskim ministrom Butom, napovedujejo, da bodo podpisanega "Novaka" zaradi laži in podtikanj ovadili nazaj. Na očitke anonimneža, da so Azidiol pripravljali nelegalno, na Inštitutu za mlekarstvo odgovarjajo, da to ni res, saj so kljub temu, da Azidiol ni registriran, vse njegove sestavine registrirane.

Kot je zapisano v anonimnem pismu, visokošolske organizacije niso proizvodni obrati, zato so proizvodnja, prodaja in distribucija zanje že vnaprej prepovedane. Na Inštitutu za mlekarstvo se s tem ne strinjajo. Poudarjajo, da je inštitut registriran za opravljanje analiz in tudi za pripravo določenih pripravkov, glede Azidiola pa trdijo, da je šlo za pripravo in ne proizvodnjo tega konzervansa. Res pa je, da so ga odstopili drugim laboratorijem. Med drugim tudi laboratorijem mariborskih in pomurskih mlekarn ter mlekarne Celeia.

"Ker konzervans Azidiol vsebuje nevarne snovi in ker vsi laboratoriji nimajo možnosti ali pa niso pripravljeni za pripravljanje ali uporabo takih nevarnih snovi smo mi del našega pripravljenega konzervansa adiziola odstopili tudi drugim večjim laboratorijem, ki so ga prav tako uporabljali izključno za namen konzerviranja vzorcev mleka namenjeno analizi," je za 24ur povedala dr. Slavica Golc Teger, vodja laboratorija na Inštitutu za mlekarstvo. Golc Tegerjeva trdi, da so Azidiol pripravljali po mednarodno priznanih, preverjenih recepturah.

"Konzervans je izključno namenjen konzerviranju vzorcev mleka, namenjenih inštrumentalnemu določanju bakteriološke kakovosti mleka in ničemur drugemu," pravi Golc Teglerjeva in dodaja, da so tako na veterinarski upravi kot kmetijskem ministrstvu morali vedeti za Azidiol, saj so v poročilu o vzorčenju mleka iz leta 1999 pisali tudi o Azidiolu in tem, da ta konzervans vsebuje kloramfenikol.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja