Slovenija

Afera Koprivnikar: za dva policista pregon ustavljen, za ostale se nadaljuje

Ljubljana, 08. 03. 2018 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državno tožilstvo je umaknilo zahtevo za sodno preiskavo zoper škofjeloška policista, ki sta leta 2015 ustavila Borisa Koprivnikarja. "Za druge policiste se pregon nadaljuje. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je vložena zahteva za preiskavo zaradi kaznivih dejanj dajanja podkupnine in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje," je pojasnila Mojca Gruden.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je umaknilo zahtevo za sodno preiskavo zoper škofjeloška policista, ki sta 29. novembra 2015 po navodilih policijskih sindikalistov ustavila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Zoper sindikaliste, ki naj bi sodelovali pri načrtovanju kontrole, pa bodo pregon nadaljevali, poroča Dnevnik.

Ljubljanska sodnica Mojca Kocjančič je zavrgla zahtevo za sodno preiskavo zoper škofjeloška policista Davida Oblaka in Dejana Kelemana. SDT je namreč umaknilo zahtevo za preiskavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Tožilstvo je ob umiku zahteve za preiskavo navedlo, da dejanje Oblaka in Kelemana po spremembi kazenskega zakonika, ki je stopil v veljavo julija 2017, ni več kaznivo dejanje in zato ni več zakonske podlage za uvedbo kazenskega postopka.

Sindikaliste, ki naj bi sodelovali pri načrtu kontrole Borisa Koprivnikarja, čaka pregon.
Sindikaliste, ki naj bi sodelovali pri načrtu kontrole Borisa Koprivnikarja, čaka pregon. FOTO: Miro Majcen

Oblakov zagovornik David Sluga je z odločitvijo tožilstva zadovoljen, čeprav meni, da je prišla prepozno. Kot Dnevnik povzema njegovo izjavo, bistvene spremembe kazenskega zakonika po mnenju zagovornika ni, temveč mora biti razlog za umik zahteve za preiskavo drugje. "Po mojem mnenju je lahko samo v tem, da več kot očitno ni šlo za kaznivo dejanje in je tožilstvo to ugotovilo relativno pozno," je dejal Sluga. Strinjal se je, da se je kazenski zakonik v delu, ki govori o kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja, dejansko spremenil, vendar pa po njegovem mnenju ne bistveno vsebinsko, temveč gre bolj kot ne le za iste premetane besede.

Za ostale obtožene se pregon nadaljuje

Na SDT so za Dnevnik potrdili, da bodo zoper sindikaliste, ki naj bi sodelovali pri spletkarjenju in zaustavitvi Koprivnikarja, pregon nadaljevali. "Za druge policiste se pregon nadaljuje. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je vložena zahteva za preiskavo zaradi kaznivih dejanj dajanja podkupnine in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje," je za časnik pojasnila vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu Mojca Gruden.

Med obdolženimi so tako ostali nekdanji policisti Vojko Marguč, Miha Sakač, Dušan Raj, Denis Kadirić in nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrović. Po aferi so bili vsi odpuščeni iz policijskih vrst, policista Oblak in Keleman, ki sta ministra dejansko ustavila, pa sta že takrat prejela le opozorili pred izredno odpovedjo.

Kot povzema časnik, je tedanja zaseda Koprivnikarju, v kateri je patrulja ministra preizkusila z alkotestom, vendar je Koprivnikar napihal znotraj dovoljene meje, močno odmevala že v samem času dogodka, še bolj pa čez nekaj mesecev, ko je neznani pošiljatelj razkril dogovarjanje sindikalistov, da Koprivnikarju postavijo zasedo. Minister je kritične noči s svojim ansamblom igral v priljubljenem škofjeloškem lokalu Loški pub, policijska patrulja pa ga je ustavila na poti domov.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Von_Clausewitz
09. 03. 2018 13.28
Pa naj policajčki drugič dobro premislijo koga ustavit z razlogom. Ne pa glumit šerifa v selu... zdaj pa se naprej hvalite po FB-ju kolk ste pametni teletine jedne
Timy15
09. 03. 2018 07.58
+6
Namesto bi bili ponosni na policista,ki sta si dovolila ustaviti ministra se ju preganja.S tem oblat jasno kaže,komu je vse dovoljeno.
kren10
09. 03. 2018 07.23
+6
Še zdaj ne vem, kaj je bilo tu narobe - policisti so izvedeli, da bo določena oseba po vsej verjetnosti vozila v javnem cestnem prometu pod vplivom alkohola (in s tem ogrožala druge). Ker so tudi v prostem času dolžni ukrepati, če je potrebno, da se zavaruje javno varnost, so to informacijo posredovali policistom, ki so bili takrat v službi. Policista, ki sta to informacijo dobila, sta tudi bila dolžana ukrepati tako, kot sta - preizkus alkoholiziranosti, ker sta ugotovila, da oseba ni prekoračila dovoljene stopnje alkoholiziranosti, sta jo pustila, da nadaljuje pot. V praksi se je zagotovo velikokrat zgodila, da je zadeva potekala na podoben način, vendar je pač šlo za navadne ljudi.
Von_Clausewitz
09. 03. 2018 13.30
Očitno si pozabil, da so se po FB-ju hvalisali kako ga bodo legitimirali...pa so se fajn ušteli, ker jih je njihov kolega prijavil za sporne komentarje. To ti pove vse o policiji, da še svojega partnerja bi potopil v kozarcu vode. Zato policaju ne moreš nikoli zaupat, ker je ritolizec in pokvarjenec !
brabusednet
08. 03. 2018 17.16
+10
Ta je škode naredu državi za pet let,enako ministrica za zdravje in minister pravosodja totalni luzerji.
pbjr
08. 03. 2018 16.52
+7
Tako "pretkanega" ministra pa še nismo imeli. Povabil je Uber, prisvojil si je v svoj resor IT tehnologijo (kjer je veliko denarja). Zaposlil nekih 3000 uslužbencev v JS, ki ne prinašajo nič. In v to je šel ves naš zunanji trgovinski presežek. Preračunljivo se je odmaknil s pogajalske pozicije v dogovorih s sindikati. Kar pa se tiče njegovega primera (pihanje v pojočo travico), pa menim, da je bilo vse dogovorjeno, kar je razvidno tudi iz današnjega članka.
plejadanka
08. 03. 2018 15.37
+10
nihče ni nad zakonom. zakaj bi pa ravno kopriva moral biti
26277
08. 03. 2018 14.11
+15
Velik uspeh je prenova vaše strani, plod inžinirjev...Vsebina, katera je bistvo, pa v prostem padu...kot Miro.
bergman
08. 03. 2018 14.09
+15
A je tale "minister" takrat kaj sankcioniran, ker se je s službenim avtomobilom, za katerega smo vsi prispevali denar, in še pod vplivom alkohola, ker bi moral imeti 0,00 alkohola, pa da ne omenim bencin in privat zabava to je nedopustno za tako osebo!!!!! Vem pa za primer ko je šel revež iz službe, kjer je delal kot "zamorc" s kolesom in med potjo spil dva "pira" je pa plačal 100€ ko so ga ustavili policaji pred vhodom na svoje dvorišče in mu noben izgovor ni pomagal !!Plače je pa imel "potrjeno"400€ pa se malo zamislite! In ta revež ravno tako prispeva za tega "ministra"????
deltex
08. 03. 2018 14.45
+0
Pomešal si par stvari. Tudi jaz vozim službeni avto (ne delam v javnem sektorju), ki ga lahko vozim 24/7, seveda tudi v zasebne namene. Vozijo ga lahko tudi ožji družinski člani. Gorivo plačujem s službeno kartico. Za vse te ugodnosti mesečno plačujem boniteto, ki se upošteva tudi kot dohodek pri odločbi o dohodnini. Za voznika službenega vozila veljajo enaka pravila kot za vse ostale, torej ni treba da si 00 šofer...Seveda so drugi zakoni za PROFESIONALNE voznike službenih vozil, pa za policiste, gasilce, reševalce v času službe. Ne gre za zagovor Koprivnikarja, v bistvu ne vem točno, kaj sploh počne, toda tip ni naredil nobenega prekrška, zato tudi oglobljen ni bil...
Brakedirt
08. 03. 2018 16.51
+7
cas je, da se zacne nacrtno ustavljati tudi komuniste iz sence
bergman
08. 03. 2018 16.53
-2
deltex, tudi ti si precej stvari pomešal, zato ne bi bil jaz na tvojem mestu tako prepričan! Pravih stvari javnost ne bo nikoli izvedela, kar je zelo narobe! Je pa v tem primeru ogromno neznank, ki so že krepko pod preprogo,žal!!
Brakedirt
08. 03. 2018 16.53
+5
sicer pa sveckarje nic ne motijo kazniva dejanja sindikalistov...
deltex
08. 03. 2018 18.55
+0
Jaz se nikjer nisem politično opredelil, niti komentiral ozadja postopka, kar sem napisal glede vožnje službenega vozila, pa drži in niti ti nisi zanikal...
tron3
08. 03. 2018 12.41
+21
Tale Koprivnikar bo pa imel pestro življenje, ko ne bo več minister, bo čist navadn državljan a ne de, policaji, kr privoščite si barabo!!!
staridida
08. 03. 2018 12.58
+12
Mojega soseda so policaji hodili čakat, dokler ga niso prijeli,bil je ovajen, da gre z gostilne vinjen z avtom domov. So ga prijeli, je napihal in izgubil vozniško-pa ga nihče ni branil...
staridida
08. 03. 2018 12.58
+8
Mojega soseda so policaji hodili čakat, dokler ga niso prijeli,bil je ovajen, da gre z gostilne vinjen z avtom domov. So ga prijeli, je napihal in izgubil vozniško-pa ga nihče ni branil...
mallonge
08. 03. 2018 13.40
+17
To je pravi državni škodljivec. Takoj za Cerarjem.