Slovenija

Končno odziv ministrice: Nesprejemljivo, da sem za afero izvedela iz medijev

Ljubljana, 16. 10. 2019 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmen Lugarič / Tanja Volmut
Komentarji
51

Afera mleto meso: ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se je po tednu dni vendarle oglasila: odredila bo notranji nadzor, ker je bila o nevarni hrani javnost obveščena štiri mesece prepozno. Kot pravi je tudi sama za junijske ugotovitve izvedela šele oktobra, zavrača pa očitke na račun slabe komunikacije in združitve služb za odnose z javnostmi ministrstva in UVHVVR.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaradi mesa odrejen interni nadzor
    03:27
    Iz 24UR: Zaradi mesa odrejen interni nadzor
  • Iz SVETA: Afera mleto meso
    03:26
    Iz SVETA: Afera mleto meso
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo bo odgovarjal zaradi mesa?
    03:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo bo odgovarjal zaradi mesa?
  • Iz 24UR ZVEČER: Aleksandra Pivec o aferi mleto meso
    12:59
    Iz 24UR ZVEČER: Aleksandra Pivec o aferi mleto meso

Slab teden dni po izbruhu afere mleto meso, po vsem sprenevedanju in obmetavanju z očitki, zakaj javnost o žveplanem mesu kar štiri mesece ni bila obveščena in kdo je za to kriv, je pred kamero stopila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Kot pravi, je za junijske ugotovitve inšpekcije o oporečnem mesu izvedela šele v začetku oktobra iz medijev, kar je nesprejemljivo.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bo zaradi afere uvedla notranji nadzor.
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bo zaradi afere uvedla notranji nadzor. FOTO: Kanal A
Direktor UVHVVR Janez Posedi je pred dnevi odločitev, da javnosti ne seznanijo z rezultati nadzora, dejal: "Takšna je pač ustaljena evropska praksa." Pojasnjeval je, da je šlo za pripravke, ki so postreženi v vitrini, torej neposredno sveži končnemu potrošniki. In po pridobitvi rezultatov teh živil ni bilo več ne pri prodajalcih in po njihovi oceni tudi ne pri potrošnikih.

Obljublja notranji nadzor, s katerim bodo ugotavljali, kaj se je dogajalo v vseh teh mesecih, na očitke, da je komunikacija zatajila tudi na račun združene službe za odnose z javnostmi Uprave za varno hrano (UVHVVR) in njenega ministrstva, pa odgovarja, da menjava pisarne nikakor ne more biti izgovor, da ljudje v sezoni piknikov o nevarnem mesu niso obveščeni.

"Tudi sama v tem trenutku ugotavljam kaj se je v resnici v vmesnem času dogajalo in bom po tem vprašanju tudi odredila notranji nadzor," je zagotovila in dodala, da bo, v kolikor bo potrebno, poskrbela, da bodo našli tistega, ki je za to odgovoren.

V torek je namreč glavna inšpektorica Andreja Bizjak dejala, da če gre za živilo, ki je že umaknjeno s police, o tem ne obveščajo javnosti. Na vprašanje ali bi naredili kakšno kršitev če bi o tem obvestili javnost pa odgovorila: "Kršitve ne bi naredili, saj mi lahko obveščamo o različnih tveganjih, vendar bi morali spremeniti prakso".

Javnost je bila o izsledkih posebnega nadzora obveščena šele štiri mesece kasneje.
Javnost je bila o izsledkih posebnega nadzora obveščena šele štiri mesece kasneje. FOTO: POP TV

Inšpekcija še vedno obvešča po svojih ustaljenih kanalih samostojno. Ko inšpekcijske službe ocenijo, da moramo obvestiti splošno javnost in medije, mora to sporočilo priti do službe za odnose z javnostmi. In v trenutku, ko bi mi to informacijo dobili, bi seveda o tem komunicirali tudi z javnostjo. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec

Glede tega, kdaj in kje bo objavljen rezultat posebnega nadzora pa je po njenem "verjetno odločal PR ministrstva".

Nekdanja generalna direktorica UVHVVR Vida Čadonič Špelič je bila v torkovi oddaji 24UR ZVEČER ostra. Dejala je, da je bil prenos službe za odnose z javnostmi inšpekcije pod okrilje ministrstva škodljiv: "Treba je povedati, da gre v tem primeru za politični organ, ki prej pregleda poročila strokovnjakov, ki so namenjena potrošnikom. Poročila, ki so namenjena potrošnikom in ne vidim nobene potrebe za neko takšno recenzijo!"

"Inšpekcija ni tista, ki bi naj obveščala potrošnike, ona mora vzorčiti, ona mora delati in sprejemati ukrepe. Generalni direktor pa je tisti, ki mora obveščati," je dodala.

Očitno se inšpektorjem ni zdelo vredno posvariti vsaj tistih, ki so meso denimo zamrznili in ga pojedli po predvidenem roku uporabe. In ob aferi, ki nanje meče slabo luč in spodkopava zaupanje potrošnikov, se ti upravičeno sprašujemo: kaj sploh jemo in kaj vse smo že pojedli?

A tudi direktor UVHVVR Janez Posedi je za poseben nadzor inšpekcije, niti ne za junijske rezultate, izvedel šele v začetku septembra. Ministrica odgovarja: "Priti nam morajo najprej povedati, da lahko mi obvestimo javnost, čeprav bi jo prek svoje spletne strani lahko obvestili tudi sami."

"Če bi se mi to zdelo normalno, ne bi zahtevala številnih pojasnil in odgovorov na to, in ne zdi se mi tudi normalno, da je ministrica tista oseba, ki je prvič seznanjena o takšnih pomembnih zadevah iz medijev," je bila jasna Pivčeva.

Dodala je: "Prav je, da smo o teh postopkih obveščeni in da tudi zaupamo službi ki s tem upravlja v tem, da oceni kdaj je informacija zrela da doseže širšo javnost."

Načina komuniciranja na ministrstvu, kot pravijo, ne nameravajo spremeniti, ker je dober. Ali in kdo ni opravil svojega dela, pa bo torej ugotavljala posebna komisija. Ob očitnem medsebojnem notranjem obračunavanju pa na koncu kratko potegnemo zgolj in samo potrošniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
22. 06. 2020 20.32
+12
Res je neprejemljivo, da imamo ministrico, ki se izgovarja, da je za takšne svari izvedela iz medijev. Temu bi lahko rekli tudi višek nesposobnosti....
prinašalec2
17. 10. 2019 20.40
+13
Tebi nesprejemljivo, men in narodu pa "čudno" ...ha, ha.... kaj pa delate, nič ne delate, se ukvarjate zgolj sami s sabo....da do vas ne pridejo glavne vesti o stanju na področju za katerega odgovarjate? Kakšna je vaša organizaciija dela (v enem letu) pa bi že kaj postorili v tej smeri, nje?
Trippin balls
17. 10. 2019 13.12
+10
prelagajo odgovornost iz enega na drugega.mi smo se pa najedli prvo kebaba spomladi in čevapol čez poletje.Predlagam vsem en detox
FC Chelsea2
17. 10. 2019 13.09
+6
Ministrica pravi vse je isto kar se tiče obveščanja javnosti pa je res? Če se ni nič spremenilo potem takem res ne razumem čemu so isto osebo, ki je prej skrbela za obveščanje javnosti kao samo preselili. Tu obstajata samo dve opciji: Ali se na ministrstvu delajo norca in iz dolgčasa selijo zaposlene iz pisarne v pisarno ali pa druga bolj verjetna, da so jo preselili, da imajo več nadzora nad obveščanjem in s tem lahko več stvari prikrijejo kar pred tem niso mogli. Ministrica je včeraj sama rekla, da je dobila poročilo 2. oktobra ok je takoj zahtevala nova pojasnila ampak javnost bi pa seveda lahko takoj takrat obvestila pa zraven dodaja, da pričakuje nova pojasnila pa seveda tega ni storila. Potem so objavili poročilo na svoji spletni strani 8. oktobra medtem ko je ustno izjavo zmogla šele včeraj, ko smo bili 16. oktobra zakaj? Dejstvo je, da se ministrica zapleta in da to ni res, da je šele oktobra izvedela iz medijev ampak je to vedela že junija pa se jim ni zdelo vredno, da bi obvestila ljudi.
FC Chelsea2
17. 10. 2019 13.14
+6
Ali še koga tole spominja na afero ponarejanje podatkov o čakalnih vrstah v zdravstvu takrat se je tudi minister vžigal na ves glas tri dni po Evropskih volitvah in trdil, da je šele takrat izvedel, da neki ni uredu z podatki? No mene to zelo spominja samo da so tukaj v ospredju čevapčiči oz hrana, ki ni primerna za uživanje in lahko določenim osebam povzroči ne malo težav in tu niso bile volitve krive ampak čas piknikov in več denarja za proračun, ki je nujen, da se lahko potem deli bonbončke.
kristofus@email.si
17. 10. 2019 12.53
+8
Mene pa zanima, kdaj ji bodo povedali, da ni primerna za ministrico in da je čas za odstop? Verjetno šele takrat, ko bodo po medijih že dva tedna govorili, da ni več ministrica.
METKA102
17. 10. 2019 11.36
+8
Lani (2018) se je rodilo 19.585, umrlo pa 20.485 oseb. Tj. 900 se jih je manj rodilo, kot umrlo. Na tak način, kot nas sedaj zastrupljajo, bo letošnja razlika še večja (če je ne bodo priredili). Lažejo nam, kako zelo se je podaljšala življenjska doba.
Primula1
17. 10. 2019 11.24
+9
Ko sem včeraj gledal Slakovo mrcarjenje ministrice sem si dokončno potrdil, da to našo državo vodijo ljudje iz 5. lige, totalni nesposobneži.
najvsivedo
17. 10. 2019 09.08
+8
NE VEM ČE NISO PREMLELI VSO POLJSKO MESO ,KI SO GA TAKO SKRIVNOSTNP VOZILI OKOLI PO SLOVENIJI....ZA RAJO JE VSE DOBRO.
AlternativeFacts
17. 10. 2019 09.06
+9
Jaz bi rekel, da es ministrica debelo spreneveda. Ljudje pač nismo prioriteta, kot so to volkovi in medvedi
Primus Slo
17. 10. 2019 09.12
+11
Ja, če bi se oglasila isti dan kot je bilo objavljeno v medijih, bi lahko še nekako verjel, da je niso seznanili, sicer pa naj se ne smeši s takšnimi izjavami. Kaj imajo informacijski molk v MKGP? So odrezani od sveta? Nihče nič ne bere? Se ne pogovarjajo?
letmeseeit
17. 10. 2019 08.21
+18
aha, zakaj pa jih sploh plačujemo ? Ko pa so na vrsti plače, so vsi v JU na tekočem in vedno glasni.
StarWars
17. 10. 2019 08.04
+30
Najprej naj odstopita oba direktorčka, potem pa še ministrica.
roten
17. 10. 2019 07.49
+17
in tale direktorica andrejka bi si pa tudi lahko malo frizuro uredila če se sklepa po urejenosti nič čudnega če reča pol leta gor ali dol z rezultati
bodi
17. 10. 2019 07.46
+25
Zanimivo da vse afere izvejo iz medijev ja zakaj so pa sploh tam kjer so ,se vidi kako se delajo norca iz raje in ta jih se voli na volitvah ,res smo opice.
anakondabox
17. 10. 2019 07.31
+19
To je dejansko nesprejemljivo , da so obvestili ministrico in to štiri mesece prepozno. Ako bi jo obvestili prej, bi že pred štirimi meseci ukrepala. #vrag je vzel šalo
macek_garfield
17. 10. 2019 07.20
+18
ta posedichi bo odletel kot zrela hruska pa to
barjan?ek1
17. 10. 2019 07.16
+23
Bog si ga vedi kaj smo do sedaj že vse pojedli, kaj jemo in kaj bomo še pojedli. Imamo to srečo da se nobenemu ni nič zgodilo. Ta zgodba po poniknila kot skoraj vsaka taka in podobna. Tresla se je gora rodila se je miš.Ali po toči zvoniti je itak prepozno
enposvoje
17. 10. 2019 07.24
+14
Če bi se pa kateremu kaj zgodilo, pa tako težko, da bi kdo na hrano pomislil, če pa imamo tako dobro vse pošlihtano!
biggbrader
17. 10. 2019 07.11
+25
Saj se že dolgo ve, da je nekaj narobe s totimi lulčki na žaru; ko jih kupiš so napeti, lepe krvave barve, ko pa jih spečeš so kot drek na palci.
mijavci
17. 10. 2019 07.10
+37
Ministrici svetujem da naj vsako jutro prebere Požarreport da bo bolje obveščena, če sedaj dela tako da čaka da jo javnost obvešča, potem ne vem zakaj jo imamo.
kristofus@email.si
17. 10. 2019 12.56
giiinem
16. 10. 2019 21.59
+2
kristofus@email.si
16. 10. 2019 21.57
+22
O, ministrica nickriva:) še marsičesa ne ve, tudi o kmetijstvu bolj malo