Slovenija

Janša: Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva

Ljubljana, 02. 06. 2013 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sojenje v zadevi Patria se približuje koncu. Tožilstvo pričakuje, da ima dovolj trdne dokaze, da je Janez Janša prejel obljubo podkupnine. Janša pa je prepričan, da bi bila obsodilna sodba zgolj politična. Tudi Janševi privrženci so prepričani, da je Janša žrtev politično motiviranega procesa.

Pet let po izbruhu afere Patria ter več kot letu in pol od prvega naroka se sojenje v tej zadevi končuje. Jutri ob 9. uri bodo obtoženi vstopili v sodno dvorano.

Tožilstvo je svoje zaključne besede imelo v začetku tedna, svoj pogled je predstavil tudi že zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz, ki pričakuje oprostilno sodbo. V primeru, da bi bila izrečena obsodila sodba, Janša napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v EU, da bi taka sodba bila razveljavljena.

"To, kar je naredil tožilec, je ponovitev tega, kar smo slišali pred 25 leti. Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva. Če bi bila kljub temu izrečena obsodilna sodba, bi bila ta bolj politična, kot je bila pred 25 leti," je dejal Janša.

Čeprav obramba pričakuje, da bo sodba izrečena že v popoldanskih urah, se utegne zgoditi, da razglasitve jutri sploh še ne bo. Vrhovno državno tožilstvo se namreč lahko odzove na dopoldanske sklepne besede obrambe. Po zaključnih govorih odvetnikov bosta namreč sklepne besede nanizala še Ivan Črnkovič in Anton Krkovič, zaključni govor Janeza Janše naj bi trajal vsaj eno uro. Po vseh zaključnih govorih pa ima sodnica še največ tri dni časa do izreka sodbe.

Janševi privrženci napovedujejo, da mu bodo v znak podpore  izročili podpise pod peticijo, v kateri so zapisali, da je Janša žrtev politično motiviranega procesa, v katerem mu kratijo človekove pravice. Kršenje človekovih pravic pa očitajo Branku Masleši in z isto peticijo tudi zahtevajo njegov odstop s položaja predsednika vrhovnega sodišča. Janševi podporniki po navedbah policije shoda, ki naj bi se začel ob 15. uri, pred sodiščem niso prijavili, policija pravi, da bo po potrebi opravljala nadzor.

Janša meni, da bi vsaka drugačna sodba kot oprostilna pomenila večji razpad prava in pravičnosti v Slovenij, kot je bilo to v primeru procesa JBTZ pred 25 leti.
Janša meni, da bi vsaka drugačna sodba kot oprostilna pomenila večji razpad prava in pravičnosti v Slovenij, kot je bilo to v primeru procesa JBTZ pred 25 leti. FOTO: POP TV

Kaj očitajo obtoženim?

Javnost je bila na trnih, ko so septembra 2011 na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sedli nekdanji predsednik vlade Janša, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, poslovnež Walter Wolf, lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov 8 x 8 za Slovensko vojsko. Posel, ki so ga sklenili ministrstvo za obrambo, slovensko podjetje Rotis in finsko podjetje Patria, je bil vreden dobrih 278 milijonov evrov.

Janša naj bi sprejel obljubo nagrade, prav tako Zagožen, meni tožilstvo, ki pravi, da sta Wolf in Zagožen tudi posredovala v poslu. Kot še piše v obtožnem predlogu, naj bi Zagožen ostale posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije.

Črnkovič pa naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

V Sloveniji poteka tudi proces v t. i. zadevi Patria II, v katerem tožilstvo upokojenemu brigadirju Petru Zupanu očita prodajanje podatkov, ki jih je bila Patria pripravljena plačati, slikarju Juretu Cekuti pa napeljevanje Zupana k zlorabi položaja.

Priče niso neposredno potrdile obtožb

Od septembra 2011 se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Zvrstile so se številne priče, od zaposlenih na ministrstvu za obrambo do uslužbencev Patrie in posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla, ki ga je avstrijsko sodišče aprila obsodilo v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji.

Vendar nobena od prič ni neposredno potrdila obtožb tožilca, nekateri so pojasnjevali le, da je bila pri projektu pomembna podpora vlade, vendar zato, ker je pri poslu šlo za veliko davkoplačevalskega denarja in da je tako pri vsakem velikem poslu.

Oklepnik Patrie
Oklepnik Patrie FOTO: Reuters

Neuspelo Wolfovo nakazilo razkrilo celotno zgodbo?

Ključni dokazi tožilstva so elektronski zapisi in sporočila, ki so jih našli policisti na računalnikih obtoženih v vseh treh državah. Tožilec Andrej Ferlinc je tako prepričan, da je linija vplivanja potekala od nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena in Riedla prek Wolfa in Zagožna do Janše. Toliko členov v verigi naj bi bilo, ker bi tako lažje drug na drugega prevalili odgovornost, meni tožilec.

Svoje trditve med drugim naslanja na osnutek elektronskega sporočila, namenjenega Riedlu, ki ga je sestavila Črnkovičeva žena in v katerem se omenja poznanstvo z Janšo, ter šablono, najdeno na Črnkovičevem računalniku. Ta je nastala le nekaj dni po sestanku 1. septembra 2005 in na katerem naj bi se "daleč pred razpisom" dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. V šabloni je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaško opremo ter formulo "TK + IC + JZ", kar po mnenju tožilstva kaže na namen razdelitve provizije.

Prav neuspeli poskus izplačila provizije je razkril celotno zgodbo, opozarja tožilstvo. Februarja 2007 je namreč Riedl na osebni račun Walterja Wolfa nakazal 2,3 milijona evrov, kar naj bi bilo 30-odstotno predplačilo provizije, vendar se je dvig tega denarja Wolfu izjalovil. Bančni uslužbenec je prijavil sum nepravilnosti, kar je sprožilo preiskavo v Avstriji.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1786)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orehi
05. 06. 2013 18.56
+5
ja teško je sprejeti od lidera do lopova tud sanader se je po prsah tokel
Flenca
05. 06. 2013 15.28
+1
A je naumen kakšna oprostilna sodba ,zapret in to kuj vse.
prpa24
03. 06. 2013 20.06
+4
Ja kaj pa vam je na 24 ur, da ste zamenjali naslov novice. Kdaj in po navodilih koga pa ste to storili? Janša: Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva. Čudno, da niste dodali še drugi del izjave : Če bi bila kljub temu izrečena obsodilna sodba, bi bila ta bolj politična, kot je bila pred 25 leti. Kaj si ta Janša ne dovoli? Res je bolnik. Kaj ga briga ugled tožilcev, Skrbi naj za svojega, ki ga je v 25 v celoti zapravil. Kaj diskreditira tožilce, kot da so vojaški tožilci,.. Naj ga čimprej zaprejo. Vi na 24 ur pa mu odklonite pozornost in ne služite njegovi propagandi.
Dora Gašperši? Daša
03. 06. 2013 15.07
+7
Nihče se ne vpraša odkod JANŠI denar za odvetnika MATOZA vsa ta leta. Glede na to kako je drag si ga z rednimi dohodki ne more orivoščiti ali pač?
Flenca
05. 06. 2013 15.29
+1
Polly ß
03. 06. 2013 10.30
-9
Tako je! Vsi se spravljate na Janša.Malo poglejte sebe in druge še okrog vas. Vsi več ali manj imate kaj masla na glavi. Nič mu ni dokazano, zato ne more biti obsojen in se enačiti s tistimi, ko so nas pripeljali do stanja v kakršnem smo. Obsodite tajkune in jim vzamite imetje toda prepričana sem, da ste vse že zamudili!!!!!!!!!!!!!!!!!!
osat1
03. 06. 2013 11.30
+12
Nič mu ni dokazano? Ne more pojasniti izvora svojega premoženja, dokumenti iz Patrije in Avstrije vsebujejo zapise o procentih ..... Vi pa še kar trobite, da je nedolžna ovčka
pesnitev
03. 06. 2013 21.34
+3
Seveda trobijo, saj jih podpira podkupnina, ki jim jo je JJ razdelil!
terra luna
03. 06. 2013 09.48
-5
dejansko uživam ko gledam zafrustrirane levake kakšne travme doživljajo na račun JJ
pesnitev
03. 06. 2013 21.38
+1
Zastarele floskule, dragi Shock, državljani se prepiram omed seboj in to je JJ želel doseči! Ne dajmo se no sprovocirat! Raje skupaj poprimimo za delo! Le poglejmo, kaj vse smo ustvarili v letih po 2. vojni in kaj sedaj po osamosvojitvemni
prašek
03. 06. 2013 09.10
+14
Danes se bo pokazalo, če je država še kaj pravna ! Če je, se bo Janez usedel !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Feinstein
03. 06. 2013 11.05
-4
pesnitev
03. 06. 2013 21.40
+1
Ehrlich, malo si preberi komunistični manifest in tske stvari pa uživaj v demokratičnih krajah naše najslabše variante kapitalizma!
prašek
03. 06. 2013 09.08
+2
Eno lepo jutro in veliko ☼ sončka želim na obe strani Rubikona ! Dobro jutro tudi adminu !
MARK AUREL
03. 06. 2013 09.03
+8
Upajmo, da bo dobil kar si zasluži !
Terezinka
03. 06. 2013 09.05
+6
Končno, če je v tej državi vsaj malo pravice. Dogovori o korupciji so korupcija, ki draži vse kar se naroči. Će ni dobil denarja za katerega so se dogovorili, so lopovi okradli lopove
belaovca
03. 06. 2013 08.33
+3
Danes bodo reke narasle HE HE.
Grison Rajko
03. 06. 2013 07.44
+16
ni dileme in če je svaj malo pravice na svetu, mora janša dobiti zapor ...
Feinstein
03. 06. 2013 07.12
+15
Če Janšo oprostijo, je napovedana vsesplošna stavka...
arto56
03. 06. 2013 07.19
+1
Terezinka
03. 06. 2013 09.06
+4
Pri državljanih, ki smo in bomo plačevali lumparijo
Feinstein
03. 06. 2013 07.10
+0
Kam pa so šli dokazi? A jih že tiskajo?
Terezinka
03. 06. 2013 09.08
+3
Dokazi so bili, zato so stalno vztrajali, da jih je treba umakniti. Dokazi so dobri za Fince in Avstrice. Oboji so svoje, ki so dali obsodili. Samo pri nas ni "baje" dokazov kateri lopov je kasiral. Brez dvoma pa so kasirali kar so se dogovarjali in dogovorili. Brez dogovora se pri nas ne dela poslov
pesnitev
03. 06. 2013 21.43
+1
Več kot preveč časa je bilo dano našim kriminalcem v zadevi Patria, da so uničili vse dokaze, a ne bodo se izmaknili roki pravice!
Ljubljanski Snob
03. 06. 2013 07.01
-2
Da ne boste gobce otresal v prazno,grem na čik, 2 minuti in 132 sekund kreativne pavze si bom vzel !
Ljubljanski Snob
03. 06. 2013 06.59
-1
Ejga ti tam majister al kva si že ! Prijavi me protikorupcijski komisiji odkod mi denar za troslojni wc papir, vonj breskve, pa to......
Mane..pa to ...
03. 06. 2013 06.56
-8
Če bo JJ...OPROŠČEN...bojo Levaki visel k Kardeljeva Pjepa...pa to ...
Mane..pa to ...
03. 06. 2013 06.59
-2
Grem pogledat na Planet...a maš isega NIKA...pa to ...
Ljubljanski Snob
03. 06. 2013 07.00
-2
Istega, samo sem samo en komentar oddal, počakaj da se ogrejem, do 17 ure bom skoz gor !
Mane..pa to ...
03. 06. 2013 07.01
-2
Jst tut...še pred Sodišče bom šel...pa to ...
Terezinka
03. 06. 2013 09.11
+3
SAj si v eni osebi prav povsod. Koliko PCjev imaš, da hkrati delaš
pesnitev
03. 06. 2013 21.44
SDS mu jih je kupil, da lahko podpira njihovega liderja
belaovca
03. 06. 2013 06.56
+7
Danes bo znana romarska pot, ja ja
dr.dare
03. 06. 2013 06.55
+9
Slovenska zastava obešena, borovničk ein kavico smo popili.. zdaj gremo pa drva za peč nasekat! Dva odojčka na kolih, dve cisterni vina polni!!! Sam da se čuje KRIV iz sodne dvorane in začnemo!
Terezinka
03. 06. 2013 09.13
+3
Imamo svojo zastavo. Naša zastava je Slovenska. Toda naša zastava ne visi za preteklost ampak za bodočnost. Zato naj se da državi čast, ljudem svobodo in ponos, oblastnikom pa moralo in odgovornost. Ko pa lopova sodijo, ni sodba sodstvu ampak lopovom
Ljubljanski Snob
03. 06. 2013 06.55
+0
Vidim da se en levi intelekt spušča v Janševo kanto za vrednost pičlih 40 tisoč evrov ( Volvo, pa to.... ) Ejga ko grem po Sloveniji, vidim same šotore, kolibe, nage in bose ljudi, vsi se vozijo s skiroji, jejo v ljudskih kuhinjah..... Mater ste nekateri zaplankani, še dobro da imate net, da lahko vidite kako izgleda bela štruca v smetnjaku !
Mane..pa to ...
03. 06. 2013 06.57
+5
Terezinka
03. 06. 2013 09.16
+1
Tistih pičlih 409.000 in tista štruca v smetnjaku sta izgovor za neznani znesek za prodano orožje, ki nikdar ni prišel v proračun, je izgovor za vse tisto kar je iz ubogega fanta iz Grosuplja naredilo gospoda Janšo. On je v 20 letih naredil res velik napredek v bogastvu njega in njegovega roda. V tem smislu se mu je res odprlo nebo
Feinstein
03. 06. 2013 06.51
-1
Obsodba brez dokazov? Živela partija...
Ljubljanski Snob
03. 06. 2013 06.52
-1
Ave Ehrlich ! Saj, kot leta 45, ropanje in pobijanje na osnovi ideološkega prepričanja, ampak samo v malo bolj celofanski obliki kot takrat !
Feinstein
03. 06. 2013 06.54
-1
Ja, volk dlako menja, nravi ne..ne pustimo si prati možganov...nikoli več...
Terezinka
03. 06. 2013 09.19
+1
triton, napačni pogled. Sedaj se ne obsoja domobrancev. To je obsodba gospodom in gospodu Janši tudi, za dela v času zadnjih let. To ni nič s preteklostjo. Mene in tiste, ki tistih domobrancev nismo iskusili in z njimi nič slabega počeli ti tudi nič ne brigajo. Janša je stvar danes in brebe otrokom in vnukom. Zato se sodi zadevi danes
pesnitev
03. 06. 2013 22.02