Slovenija

Afera Planica: Ovadeni dve osebi

Kranj, 07. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kranjski kriminalisti so zaradi suma davčne utaje ovadili dva funkcionarja Športnega društva Planica.

Janez Gorišek
Janez Gorišek FOTO: POP TV

Ovadena naj bi bila predsednik športnega društva Planica Janez Gorišek ter sekretar društva in dolgoletni sekretar organizacijskega komiteja Planica Branko Dolhar.

Gorišek in Dolhar naj bi omogočila društvu, da se je izognilo plačilu davčnih obveznosti v skupni vrednosti 6,9 milijona tolarjev. Zagrožena kazen za omenjena kazniva dejanja je do tri oziroma do pet let zapora.

Gorišek je povedal naslednje: "Nimam kaj priznati, drugič še nismo dobili in tretjič, to je rutina, saj se vsako leto vse pregleduje, davke pa redno plačujemo kot se naše računovodstvo in 'davkarija' zmenijo. zaenkrat smo plačali vse davke in nikdar nismo zavestno česa utajili."

Simon Velički
Simon Velički FOTO: POP TV

Vodja Urada kriminalistične policije PU Kranj Simon Velički je povedal, da gre za dva različna sklopa: eno je nekorektno in netočno navajanje prihodkov in na drugi strani odhodkov, drugi segment pa je neplačevanje prispevkov iz osebnih prejemkov.

Gorišek je davčnemu uradu predložil obračun davka od dobička pravnih oseb za leto 2002, v katerem naj bi prikazal nepravilne podatke o prihodkih in odhodkih društva. Zaradi tega se je športno društvo izognilo plačilu davka od dobička pravnih oseb v višini 2,7 milijona tolarjev. Dolhar pa naj davčnemu uradu ne bi dostavil obračuna davka od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost v letu 2002. Na ta način se je pravna oseba izognila plačilu davka od osebnih prejemkov v višini dveh milijonov tolarjev in plačilu posebnega davka na določene prejemke v višini približno 2,2 milijona tolarjev.

Kriminalisti sicer čakajo tudi na poročilo davčnega urada za leto 2003. Če bodo tudi za to obdobje ugotovili nepravilnosti, bodo kriminalisti izvedli še eno preiskavo. Planica je bila za kriminaliste zanimiva že pred časom zaradi suma nepravilnosti pri prodaji vstopnic za lansko prireditev, vendar so bili, po ugotovitvah policije, takrat računi čisti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou