Slovenija

Šarec: Če Krajčič ne bo odstopil, bo težko še član LMŠ

Ljubljana, 01. 03. 2019 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanec LMŠ Darij Krajčič, ki je nedavno zaradi kraja sendviča odstopil s funkcije poslanca v Državnem zboru, razmišlja, da bi odstopno izjavo umaknil. Kot meni sam, je bila njegova odločitev prenagljena, saj v sklopu svojega "eksperimenta" ni kradel. Šarec pa odgovarja: Če Krajčič ne bo odstopil, bo težko še član LMŠ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Krajčič razmišlja o umiku odstopne izjave
    01:25
    Iz 24UR: Krajčič razmišlja o umiku odstopne izjave
  • Iz 24UR: Krajčič ne bo odstopil?
    03:01
    Iz 24UR: Krajčič ne bo odstopil?
  • Iz SVETA: Krajčič ne bi odstopil
    02:37
    Iz SVETA: Krajčič ne bi odstopil

Marjan Šarec sicer verjame, da bo Krajčič temeljito premislil tako o svojem dejanju kot tudi o tem, da je svoj odstop že podal ter kaj bi pomenilo, če svoje napovedi odstopa ne bi uresničil. Dodal pa je, da Krajčiča nihče ne more prisiliti, naj odstopi, saj so poslanci avtonomni.

Če Krajčič ne bo uresničil svoje napovedi, to Šarčeve avtoritete po prepričanju slednjega ne bo zmanjšalo: "Svoje sem namreč povedal. Povedal sem, da poslanec v primeru odstopa izgubi službo, ohrani oziroma še pridobi pa dostojanstvo."

"Za krajo morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji, med drugim mora biti izkazan naklep, namen, da se okoristiš, da tajiš, da ne plačaš," pa je Krajčič povedal za STA in Dnevnik ter hkrati pojasnil, da vseh teh elementov v njegovem dejanju ni bilo. Kot pravi, je sendvič pozneje tudi plačal. 

Te okoliščine so ga privedle do razmišljanja, ali bi morebiti odstopno izjavo umaknil. To možnost ima sicer teoretično še vedno do ponedeljka, ko se bo Državni zbor uradno seznanil z njegovim odstopom. Odločitev bo sprejel po dobrem premisleku, pravi.

Krajčič meni, da je bila njegova odstopna izjava prerana odločitev.
Krajčič meni, da je bila njegova odstopna izjava prerana odločitev. FOTO: POP TV

Darij Krajčič je še zatrdil, da nihče iz stranke ne pritiska nanj, pač pa je pri svoji odločitvi svoboden. Če se bo odločil ostati poslanec, še ne ve, ali bo ostal v poslanski skupini največje vladne stranke ali ne. Spomnil je, da ga iz poslanske skupine nihče ne more vreči. "Kako bi to naprej naredil, ne vem, ker bi bilo odvisno tudi od poslanske skupine, kako bi me sprejela in razumela," je pojasnil. Možnost je, da se umakne med nepovezane poslance.

Povedal je, da ima pri svojem razmišljanju o tem, ali naj ostane poslanec ali ne, ene in druge zagovornike, na koncu pa je to njegova odločitev. Vsa sporočila s terena in tudi iz njegovega volilnega okraja so po njegovih navedbah dejansko pozitivna. Kot je dejal, ga podpirajo in ocenjujejo, da je bila njegova poteza prenagljena, češ da so dobro delali in so dobri obeti tudi za naprej, zato bi bilo škoda, če odide iz DZ.

Dodal je, da ga tudi na cesti ustavljajo in nihče ni rekel karkoli zoper njega v smislu kraje sendviča, pač pa so mu izrazili podporo. "A če bi bil pri mojem dejanju izkazan element kraje, ne bi imel nobenega pomisleka, da bi vztrajal pri odstopni izjavi," je poudaril Krajčič.

'Ni šlo za krajo, ampak za družbeni eksperiment' 

 "Ni šlo za krajo, ampak za družbeni eksperiment. Žal mi je, opravičujem se javnosti, trgovkam in poslancem, ker nisem ravnal prav – četudi sem šel sendvič kasneje plačat –  izstopam iz DZ," pa je Krajčič ob izbruhu novice povedal naši novinarki Suzani Perman.

Da je odstop edina možnost, so se strinjali tudi v stranki LMŠ. Kot je povedal vodja poslanske skupine Brane Golubović, je bilo dejanje poslanca nedopustno. Kot je še dodal, je Krajčič sam podal odstopno izjavo, saj se poslancev in poslank zaradi avtonomnosti ne da razrešiti.

Krajčiča bi v parlamentu moral nadomestiti 27-letni Nik Prebil. Zadnje mesece ga je strankarska izkaznica popeljala na ministrstvo za zdravje, kjer je pri Samu Fakinu delal kot PR-ovec.

Šarec zahteva odstop Krajčiča.
Šarec zahteva odstop Krajčiča. FOTO: POP TV

Naredil samoprijavo

Krajčič je sicer takrat na seji odbora DZ za kmetijstvo priznal, da je v bližnji trgovini ukradel sendvič. "Zdaj bom naredil eno samoprijavo," je, kot je razvidno z magnetograma seje, napovedal. "Čakam tam pri pultu, kjer so se trije ljudje pogovarjali med seboj. Zagotovo sem čakal tri minute," je pojasnil in dodal, da ga niso videli oziroma upoštevali. "Kot da sem tam 'luft'," je bil slikovit.

"In potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če kaj odneseš iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil. Šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Torej tudi tam, kjer imajo vse pod video nadzorom in ne vem, kaj še vse, gre tu in tam kaj skozi," je pojasnil.

Kot je razbrati z videoposnetka seje, so poslanci in drugi udeleženci seje Krajčičevo pripoved pospremili s smehom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
02. 03. 2019 21.47
Problem ni v enem sendviču. Gospod je pač z njim doživel svojih pet minut slave daleč naokoli tudi preko meja. Je podal odstopno izjavo, ker je njegova morala na višku? Si res ne predstavljam kako je lahko nekdo tako dvoličen. Vsaj za svojimi besedami naj bi stal. Ali pa molčal, ko je bi čas za to. Prav ima predsednik vlade. Ven naj ga vrže iz stranke. Saj tako ali tako taki postanejo samostojni poslanci. Saj se jih še spomnite, mar ne?
nedelja30
02. 03. 2019 19.00
+0
Bedak nori zaradi enega sendviča mora iti kaj pa tisti kateri kradejo milijone pa so še počaščeni mislim da cela vlada bi morala oditi. Tako je v Sloveniji če eno kuro ukradeš si zaprt 3. let mislim da ni tu logike. Taj je še popularni postal zaradi enega sendviča moro bi dobiti še nagrado koga je cel svet spoznal mislim da zaradi enega sendviča nebi smel odstopiti, to je moje razmišljanje vi pa si mislite kaj želite.
Thinc25
02. 03. 2019 17.41
+5
Krajčič nima 100 pik !
bracobaldo
02. 03. 2019 15.10
+8
Kakšno testiranje preden greš v parlament bi tudi prav prišlo.
Thinc25
02. 03. 2019 17.35
+3
Vsi politiki, s Šarcem na čelu bi morali na psiho-test. Tisti, ki krade sendviče ni čisto pri sebi, saj ne pri teh letih.
Bigbadjohn
02. 03. 2019 13.37
-1
Ponavljam- naj se sklicuje na FURS: "Če ne dobiš računa, ti ni treba plačati!" Ali je z zakonom določeno, koliko časa moraš čakati trgovce, da si nehajo praskati jajca in "opazijo" stranko? Naj raje odpustijo njih!
glava2
02. 03. 2019 13.31
+1
ma ke smetišče
kr--en
02. 03. 2019 13.11
+2
Glede na spodnje komentarje smo očitno narod poštenjakov. Le zakaj rabimo zapore in sodišča....
kr--en
02. 03. 2019 13.03
+2
Rad bi slišal PM, da nikoli ni dobil plačila na roko. Bo šlo?
NA LEVO ni OK
02. 03. 2019 10.55
+5
Kdor je KLEPTOMAN, bo to tudi ostal. Takoj mora zapustiti poslanski stolček, ker narod ne bo hranil kradljivcev še posebno z dr. predznakom. Taki so sposobni krasti tudi " večje štruce kruha". S tem je samo pokazal kakšen je njegov način in namen...Lopov , da ga ni sram sploh še prestopit parlamentarni prag.
JApajaDAja
02. 03. 2019 11.35
+8
ali je kleptoman ali samo nadut, bahat...prepričan, da mu je kot poslancu dovoljeno,brez sankcij, več kot sleherniku...o tem naj presodi sam,stranka in njegovi podporniki (če še jih sploh kaj ima)!
zmago56
02. 03. 2019 08.14
-3
Zakaj bi toti Darjo odstopil? Bal se je, da bi bi ga Šare odpustil, če mu ne bi pravočasno sendviča prinesel, ker pa so imele trgovke preveč opravka same s sabo mu ni ostalo drubega kot da tega sendviča ni plačal in z njim do šefa pohitel, da ga ne bi lačnega pustil. Poskus odpusta ga je čakal v vsakem primeru. Tudi to je samo eksperiment.
JApajaDAja
02. 03. 2019 11.37
+2
ukradi sendvič in ga nesi , pod nujno, svoji ženi, otroku, staršem...z opravičilom, da so bili la tako lačni, da bi "volka pojedli"!
Nimasmisla
02. 03. 2019 08.07
+3
denar in dobra služba bo pa šel med samostojne šarecu pa bo manjkal 1 glas že tako jih nima veliko
JApajaDAja
02. 03. 2019 11.39
+5
treba je sprejeti zakon, da glas pripada stranki...te ptice selivke niso legitimne!
anakondabox
02. 03. 2019 07.43
+3
Nekaj eksperimentov sem tudi sama izvedla (dva v UKC in enega v Merkatorju), zato se znam postaviti v čevlje Darija Krajačiča. Nekatere teoretične stvari so ga zanimale, pa jih je enostavno preveril v praksi, da bi videl njihov učinek. Ako bi tudi drugi politiki znane fraze z eksperimenti izvedli v praksi, bi živeli v Raju in ne v Kradistanu. Izjav njegovih stanovskih kolegov enostavno ne razumem, saj njegovo krajo primerjajo s krajo makete, ki je 125 000x več vredna od kraje sendviča, ki ga je nato plačal. Z besedo 'odstopam' se je prenaglil, ker je bil verjetno, še vedno pod vtisom tega 'štosa'. Ko bi se le tako do potankosti sodilo vsem , ki nepravno prisvojenega denarja niso nikoli vrnili pa je šlo za milijone, tu pa gre zgolj za 2€ , ki jih je gospod povrnil. #neenakost
medo357
02. 03. 2019 08.00
+2
Kako pa se je pripravil na ta zahtevni preizkus v praksi, ni se mu dalo čakati v vrsti in dobil je to genialno idejo.
NA LEVO ni OK
02. 03. 2019 10.57
+1
anakondabox , če te prav razumem je dovoljeno kras drobiž večkrat in povsod in vsem... Poštenost ti kar sije iz sihta.
acco98
01. 03. 2019 22.16
+15
Ne deluje mi povprečno", brihten". Samo dogajanje okoli tega sendviča je na meji zdrave pameti.
mallonge
01. 03. 2019 20.57
-9
Šarko bo pokazal sedaj poštenje na svojem primeru in za vedno odšel iz politike . sam še izračuna svojo zapadlo davčno obveznost.
komarec
01. 03. 2019 22.58
+8
miselna policija
01. 03. 2019 20.55
+12
seveda ni prav da je sunil sendvič,ampak kolk sendvičev je končalo v davčnih oazah,pa te tudi ni nihče videl kako izginjajo!!
bundy crocodile
01. 03. 2019 20.54
+4
Pustimo Kavčiča in glejmo na problem širše. Glede nato, da je človek kradel, priznal in bo zelo verjetno kmalu odletel na podlagi sendviča me zanima, kakšen zgled dajemo ostalim lopovom na tem mestu. Kot že pisano pravilo v Sloveniji, ne kradi sendviča če misliš krast ampak kradi da se splača, sploh pa nikoli ne priznaj dejanja. In tako smo nezavedni izdali veliko podporo največjim lopovom..touche
Kollerik
01. 03. 2019 20.49
+9
Do sedaj je še vedno vsak minister naletel na nekaj "žlaprtkov" v košarici z jajci ministrov. Uspešno čiščenje teh pokvarjenih jajčkov še naprej, Šarec!
sodelujem
01. 03. 2019 19.57
-4
Ja, v prejšnji vladi bi moral cel parlament odstopiti,pa še vlada,pa so pacal do skoraj konca,najbrž bodo sedaj enako levica bo pa "ta glavna"....Transparentno...
Kollerik
01. 03. 2019 20.55
+7
za tadesne itak vemo, da bi najraje kar cel narod zamenjali....
buksl12
02. 03. 2019 10.35
-2
MiroF
01. 03. 2019 19.52
-5
Ali mogoče kdo ve kaj se dogaja s Slovensko politiko ??? Kaj so zdej oni v službi zaradi sami zase ali za ljudi ?? Pol leta je mimo oni se pa ukvarjajo kdo bo odstopil danes, kdo jutri Slovenija pa nazaduje, Torej Šarc pokazali ste, da ne znate in ne zmorete zato prosim baj, baj !!!
srebrnibreg
01. 03. 2019 20.34
+5
Ne kradi nickov levičarjev in se ne skrivaj za njimi, ker so geniji za tebe.
Pan1
02. 03. 2019 13.03
+0
Exiip
01. 03. 2019 19.43
+14
A še vi gospodje v parlamentu zavedate da se brukate...brukate celo slo....zarad sendviča...halo.....in mi smo kao evropska država...cev svet se nam smeji...fak a ne kje živim..