Slovenija

'Nisem nekdo, ki vzame rešilni jopič in skoči z barke, ko se ta potaplja'

Ljubljana, 07. 02. 2024 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K., U.Z.
Komentarji
1327

Vzdušje v stranki SD je po domnevnih nepravilnostih nakupa sodne stavbe na Litijski cesti precej napeto. Zaradi očitkov o domnevnem vmešavanju v posel je s funkcije generalnega sekretarja SD že odstopil Klemen Žibert, vendar pa pozivi k umiku celotnega vrha stranke, tudi Tanje Fajon, še ostajajo. Ta je priznala, da je stranka pod hudim pritiskom in da preživlja najtežje trenutke, odkar je prevzela vodenje. Tudi sama si želi odgovore glede negospodarnega nakupa. Poudarila pa je, da ne stranka SD ne ona, najmanj pa pravosodna ministrica in tudi predsednik vlade niso tu, da raziskujejo in iščejo krivdno odgovornost. "Za to so pristojni organi."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je ministrica sploh odstopila?
    03:19
    Iz 24UR: Je ministrica sploh odstopila?
  • Iz 24UR: Fajonovi se dogaja stranka
    01:33
    Iz 24UR: Fajonovi se dogaja stranka
  • Iz SVETA: Socialni demokrati v krizi
    04:20
    Iz SVETA: Socialni demokrati v krizi
  • Tanja Fajon o dogajanju v stranki SD
    05:31
    Tanja Fajon o dogajanju v stranki SD

 

Tanja Fajon je na novinarski konferenci povedala, da je stranka SD v zadnjem času pod hudim pritiskom. "Vemo, da vse od negospodarnega nakupa sodne palače letijo obtožbe, kritike z imeni in priimki mnogih ljudi, da se odpirajo številna vprašanja in da so tu pristojni organi, ki raziskujejo. Lahko samo rečem, da terja ta negospodarni nakup sodne palače vrsto odgovorov in tudi jaz si jih želim. Vsi tisti, ki so bili politično ali krivdno vpleteni v ta nakup, verjamem, da bodo odgovarjali. Ne bom pa kot predsednica SD pristajala, da kdor koli blati člane in članice naše stranke, posebej vse tiste, ki danes trdo in odgovorno delajo," je povedala.

Vse, ki imajo kar koli povedati o kakšnem njihovem članu, je javno pozvala, naj to sporočijo, predvsem pa prijavijo pristojnim organom. 

"Ne stranka SD ne jaz, najmanj pa pravosodna ministrica in tudi predsednik vlade niso tu, da raziskujejo in iščejo krivdno odgovornost. Za to so pristojni organi," je poudarila.

"Ne skrivam nobene odgovornosti, ne želim metati problemov pod preprogo, sem nekdo, ki se iskreno pogovarja, in to pričakujem tudi v ponedeljek na konferenci. Znam sprejemati kritike, znam poslušati in videli bomo, kakšne bodo poteze naprej." - Tanja Fajon

Skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom se bo zvečer sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom. Pričakuje, da se bodo iskreno pogovorili, ali imajo zaupanje, da sodelujejo v vladni koaliciji še naprej, ali so zavezani k temu, da izpolnjujejo koalicijske prioritete, in ali je to zaupanje med njimi lahko okrepiti. 

O nadaljnjih korakih stranke bo med drugim članstvo razpravljalo na ponedeljkovi konferenci, najvišjem organu SD med dvema kongresoma. "V tem delu razumem legitimne pozive vodstvu, naj prevzame odgovornost, tudi meni osebno, ampak za to imamo v stranki pristojne in poklicane organe, ki odločajo, in ne bodo nam drugi delali agende. Razumem tudi legitimne pozive marsikoga, ki na drugi strani pričakuje od vodstva, da ravna premišljeno in odgovorno. Stranke nisem prevzela zato, da jo bom vodila samo v lepih časih za nas, ampak tudi takrat, ko je najbolj težko in priznam, da je danes, odkar vodim to stranko od leta 2020, verjetno najtežji trenutek. Nisem nekdo, ki, ko se barka potaplja, vzame rešilni jopič in skoči z nje, to bi bilo najlažje," je še dejala. 

Zdaj je največja odgovornost, da zaradi članstva najdejo pravo pot naprej in ljudem povrnejo zaupanje. Priznala je, da stranka ni v dobri kondiciji. "Ampak z delom, ki smo ga velik del v zadnjem času dokazovali, in zaradi vseh teh ljudi bomo samozavestno po tej poti sprejemali odgovornost."

Tanja Fajon se je zahvalila Klemnu Žibertu, da je odstopil z mesta glavnega tajnika SD.
Tanja Fajon se je zahvalila Klemnu Žibertu, da je odstopil z mesta glavnega tajnika SD. FOTO: Bobo

Ob zaostrovanju odnosov med največjo vladno stranko Gibanje Svoboda in SD tudi v parlamentarnih razpravah je Fajonova kot samoumevno ocenila, da letijo iskrice po tem, ko je ministrica Švarc Pipanova del odgovornosti prelila na posameznike v stranki. Tako priznava, da je zaupanje koalicijske partnerice načeto, zato je na mestu iskren pogovor. "Mogoče je bilo v zadnjem času malce preveč neiskrenosti," je ocenila.

Sama verjame, da politične alternative aktualni koaliciji ni. "Če bo zaupanje, če bo iskrenost, imamo mi željo s to vlado nadaljevati," je dejala.

Kot je znano, se ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in koalicijska SD v zadnjih dneh otepata očitkov o odgovornosti za negospodaren nakup sodnih prostorov. Afera je sicer po večdnevnem razčiščevanju med ministrico in njeno matično stranko, pa tudi predsednikom vlade, že terjala prve politične posledice, a končnega epiloga še ni.

Švarc Pipanova je tako prevzela objektivno odgovornost in po izgubi zaupanja vodstva stranke in več pozivih k odstopu tega v ponedeljek ponudila premierju Golobu. Predsednik vlade ga bo sprejel, a sta se z ministrico dogovorila, da ga predvidoma v tednu dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede spornega nakupa.

Žibertov odstop morda ne bo dovolj, s terena tudi pozivi k umiku celotnega vrha SD

Ob tem pa je napeto tudi v ministričini SD. Zaradi očitkov o domnevnem vmešavanju v posel je v torek s funkcije generalnega sekretarja SD odstopil Klemen Žibert. "S svojim odstopom želim stranko Socialni demokrati razbremeniti očitkov, ki te dni padajo name in žal tudi na mojo družino ter posledično črnijo ugled stranke," je zapisal. 

Žibertovega naslednika bi utegnila stranka voliti na kongresu marca, ki naj bi bil sicer zgolj statutarni, a se utegne razširiti na volilnega. 

Švarc Pipanova je njegovo potezo označila za pravo odločitev. "Upam, da je to prvi, ne pa edini korak stranke SD v smeri aktivnega in odločnega spopadanja s sistemsko korupcijo, ne glede na politične barve in preference," je zapisala. 

Pojasnila so od Žiberta na sinočnjem sestanku terjali tudi predstavniki občinskih organizacij. Prva reakcija jedra najostrejših kritikov trenutnega vodstva SD je bila, da je Žibert z odhodom zagotovo sprostil velik del napetosti v stranki in s tem deloma zaščitil tudi Fajonovo. Toda to še ne pomeni konca nezadovoljstva in pozivov k umiku celotnega vrha stranke, tudi Fajonove. 

Nekatere lokalne organizacije v posebnem pamfletu – naslovljenemu 'SD v življenjski krizi' – opozarjajo, da je stranka pod sedanjim vodstvom postala stranka kapitala, korupcije, kriminala in osebnih interesov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
09. 02. 2024 09.48
+2
Tanja vse bolj deluje kot najbolj zvesta in pridna učenka velikega vodje gargamela.
prinašalec2
08. 02. 2024 19.42
+2
Fajon , kakorkoli ti to obračaš kot pesek v oči narodu, nimaš več nobene pravice in zaupanja biti članica vlade. Saj če te tvoji kolegi v stranki še hočejo za predsednico, ni problema. To samo pomeni da bo konec cele stranke. Ampak to ni naš problem, dokler si član vlade katero mi plačujemo, moraš pač ravnati v skladu z normami zapriseženih ministrov.
jutri_pa_res
08. 02. 2024 14.15
-1
Je NPU že dobil od banke podatke, kam vse (oz. komu) je bil prenakazan denar od Litijske ali je to za NAŠE 'pristojne organe' prezahtevna operacija? Na podlagi sodnega naloga je to opravilo 1 (ene) ure. Ampak, NPU in policija so itak naši...Tudi primer 25 miljonov, ukradenih v Onkološkem je poniknilo v neskončni preiskavi...Imaš pa folk, ki s kešom kupuje milijonska stanovanja po LJ...
jutri_pa_res
08. 02. 2024 14.18
+1
In dejstvo je, da to niso kao 'janšisti'...Jim pa je s strani 'janšistov' res grozilo zaprtje pip...
ap100
08. 02. 2024 12.20
+1
seveda ne, taka je dominika v odrivu iz palube pa še malo pospeši potapljanje - vodja stranke pač nima izhoda dokler ga ne odstavijo draga Tanja
Janez_53
08. 02. 2024 11.52
+5
Mogoče pa bi bilo zdravo zapustiti "ladjo"? Saj nekako ni verjetno, da šefica stranke ne ve, kaj počnejo njeni podrejeni. Zdi se mi precej verjetno, da je Švarc Pipanova bila nategnjena na celi črti in je besna kot sam hudič. In njena stranka zahteva njen takojšnji odstop??? Iz strahu, da ne bi pregloboko kopala in odkrila celo zgodbo plenjenja? Če se prav spomnim, je tudi pri aferi TEŠ6 bilo omenjeno, da so pri plenjenju sodelovali preverjeni kadri SD in SDS. Ali pa se mi je to le sanjalo?
son?ek11
08. 02. 2024 11.41
+5
Ta ženska dela v koaliciji sranje že veš čas!! Naj že enkrat podpiše zvestobo janezu in prestopi!!
Alfaa
08. 02. 2024 11.39
+3
Le kako bi stavbo vrnili saj plen 8milj so pa že vsi udeleženi razkosali.
ROMELS
08. 02. 2024 10.58
+1
A je še lahko katera bolj namazana??????????
pojtrarara
08. 02. 2024 10.56
+7
kje pa je zdaj objektivna odgovornost tanja... drugim si metala očitke kako se oklepajo položaja, pa so odstopili potem sami, samo ti NE...
plejadanka
08. 02. 2024 09.52
+11
Seveda ne. Osebno zamasis luknjo v barki,ki se potaplja. Do volitev za EU komisarko bos pa ze zdrzala,kajne?!🙃
jutri_pa_res
08. 02. 2024 09.45
+9
So 'organi' že preiskali, kam se je prenakazal denar od kupnine? Pa bo vse jasno, črno na belem. Vendar se bojim, da je plan C, preiskavo zavlačevati v neskončnost, dokler počasi vse ne utone v pozabo...NPU in policija so itak naši...
Janez_53
08. 02. 2024 11.57
+3
Jaz mislim, da po vsej verjetnosti delež kupnine ni bil nakazan na račun stranke, ker bi to bilo preveč očitno. Gotovina bo po mojem mnenju na nek način dvignjena preko kakšnega slamnatega podjetja in potem dostavljena "končnemu porabniku".
Ibržnik
08. 02. 2024 09.36
+12
Zgodba mi deluje kot scenarij filma "Reševanje vojaka Rayana", le da se mi poraja vprašanje, kdo v zgodbi je Rayan? Za tiste, ki zgodbe ne poznate; "rešiti za vsako ceno"! Takole bi predlagal vodilnim iz SD-ja. Celotno vodstvo naj odstopi (Fajonova, Prednik in še kdo).... ko lastnemu "vojaku" (beri Dominika) zariješ nož v hrbet, zato, da ščitiš nekoga drugega postaneš nezanesljiv tudi za vodjo koalicije. Že v fazi evidentiranja ministrske ekipe SD-ja ste si na Dominikinem mestu odkrito želeli drugo ministrico, le zakaj? Se je mogoče tu pojavilo vprašanje integritete in vodljivosti? Odstop brez debate, pa tudi če SD-a več ne bo. Tudi sam sem bil podpornik te stranke, ko pa se začne prati umazano perilo na očeh vseh drugih (potikanja, pozivi, k odstopu iz lastne stranke, obdolževanje med glavnimi akterji) je vsega konec. Jani Prednik, do sedaj sem te imel za poštenega, zdaj pa vidim, da bo res nekaj na "tistem dogovoru treh prijateljev", mladih koroških politikov, ki skupaj naredijo načrt, da kandidirajo vsak v svoji stranki in potem v fazi vladanja "poskrbijo eden za drugega"! "Esmeralda", ... Dominika nikoli ne bi takole nastopila proti svojemu strankarskemu kolegu, tudi za ceno, da ubrani svoj položaj! Se pa strinjam s komentarji, če sama ne bo sodelovala pri odkrivanju gnilobe v SD-ju bodo "strici iz ozadja" ali tako imenovani "organi" že poskrbeli, da bodo pravi krivci ostali skriti. Statistično poglejte, obstajajo podatki, koliko potencialno vpletenih zamenja telefone isti čas? in tudi sam se pridružujem pobudam, da se preveri premoženjsko stanje Žibertovih, ker, kolikor je informacij, gre vse skupaj v posmeh poštenim državljanom. Ja kredit..., tudi takšen kredit danes ne dobiš, brez očitno strankarskih vez. To je bankirje, upam, da izučila afera "bančna luknja", kjer so nezavarovane miljonske kredite delili tistim, ki jih praviloma nikoli niso vrnili, danes pa so lastniki vil ala Shellenburg, in vsega družbenega premoženja (beri dobrih tovarn), ki so ga naši starši gradili 50 let. Glede na to, kaj so do pred kratkim imeli Žibertovi in še marsikateri drugi iz ožjega kroga politikov, je vse skupaj na meji dobrega okusa, danes pa ti postajajo eni najpremožnejših v Sloveniji. Nekako sem mislil, da se je divja privatizacija v Sloveniji že zaključila, pa očitno tisti na položajih najdejo luknje, da praznijo še drža "davkoplačevalske žepe" skozi državni proračun ali po domače plenijo državljanom. Kako dolgo bo narod to še toleriral? Danes je kulturni praznik in tudi tole bom zaključil s temo iz filma; vse skupaj mi deluje na scenarije filmov "Igre lakote". Za vse, ki ne poznate vsebine, filmi govorijo o 12 revnih lončinah, to so kaste ljudi, ki so podrejeni peščici bogatih imenovanih "Kapitol", kjer uživajo bohotno življenje na račun teh kast ali podložnikov. Slovenija zbudi se!
Janez_53
08. 02. 2024 12.05
+3
Popolnoma se strinjam! Zamenjava telefonov štirih vpletenih ob istem času je po mojem mnenju v nebo vpijoči dokaz, da je v ozadju organizirano plenjenje! Zakaj hudiča bi neka skupina ljudi istočasno zamenjala telefone???
Astalaviva1958
08. 02. 2024 09.35
+8
Ja, se pravi te bo treba vržt brez jopiča prek..
TO-91
08. 02. 2024 09.33
+9
Kako še niste spoznali v SD da je tanja "lepa brez vsebine"😜
mr.poper
08. 02. 2024 09.30
+10
Tanja uporaba rešilnega jopiča je brezvezna obale ni videti
Renolt
08. 02. 2024 09.28
+14
Odstop fajonka!
ulebule
08. 02. 2024 09.28
+7
a je malo spremenila retoriko? samo ne vem, če ji bo to kaj pomagalo.
zelen
08. 02. 2024 09.24
+10
sd je stranka kapitala največji plenilci državnega premoženja takoj za njimi pa sds
Bolfenk2
08. 02. 2024 09.20
+15
Riba smrdi pri glavi. Fajonka bi morala odstopiti prva potem pa še celo vodstvo SDja.
Balki36
08. 02. 2024 09.19
+11
Lepo tanja....ti se bos z ladjo potopila...pa to