Slovenija

Afera Žilne opornice: Košutar Gašparićeva zanika krivdo, na sodišču brez Bunca

Ljubljana, 27. 11. 2023 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irma Košutar Gašparić, ki ji tožilstvo očita nedovoljeno dajanje daril v aferi Žilne opornice, na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznala krivde. O krivdi bi se moral izreči tudi drugi obtoženi v tej zadevi, ljubljanski kardiolog Matjaž Bunc, ki ga na sodišče ni bilo zaradi zdravstvenih razlogov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Afera žilne opornice
    03:29
    Iz 24UR: Afera žilne opornice
  • Iz SVETA: Sojenje v aferi žilne opornice
    02:59
    Iz SVETA: Sojenje v aferi žilne opornice

 

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi morala biti dva predobravnavna naroka v aferi Žilne opornice, a se je o krivdi izrekla le obtožena Irma Košutar Gašparić. Drugega obtoženega v tej zadevi, kardiologa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Matjaža Bunca, na sodišče ni bilo. Njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič je le uro pred začetkom predobravnavnega naroka obvestila sodišče, da imata oba zdravstvene težave, je pojasnil sodnik Srečko Škerbec. Predobravnavni narok je tako sklican za 4. december.

Je pa na sodišče v zgodnjih dopoldanskih urah prišla druga obtožena v tej zadevi, Irma Košutar Gašparić. Tožilec Luka Moljk ji očita, da je med julijem 2012 in februarjem 2015 kardiologu Buncu v več manjših zneskih izplačala nedovoljeno darilo v skupni višini 21.700 evrov kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla žilnih opornic, ki jih je prodajala sama, ter da bi pri svojih kolegih spodbujal čim večji nakup teh žilnih opornic s strani UKC, je pojasnil Moljk.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Košutar Gašparićeva krivde ni priznala, je pa njen zagovornik Janez Koščak zahteval zelo obsežno izločitev dokazov iz sodnega spisa in izločitev sodnika Škerbca. Kot je pojasnil, obtožba njegove klientke temelji na izjavah, ki jih je bila prisiljena dati pred parlamentarno komisijo državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju žilnih opornic, pri čemer pa ni bila opozorjena na privilegij zoper samoobtožbo.

"Takšna zahteva zelo podaljša začetno fazo, da sploh pride do sojenja," se je odzval tožilec Moljk. Kot je pojasnil, je obramba izločitev dokazov zahtevala tudi med sodno preiskavo, to pa zato, ker naj bi vodja preiskovalne komisije DZ Jelka Godec nedopustno vplivala na obtoženko, da je povedala stvari, ki jih sicer ne bi.

"Preiskovalna sodnica je ta razlog zavrnila, prav tako je višje sodišče potrdilo, da so ti zahtevki utemeljeni," je poudaril Moljk. Kot dokaj pogost manever za zavlačevanje sojenja je označil današnje opravičilo Bunca in njegove zagovornice glede nastopa zdravstvenih težav.

Po navedbah tožilca imajo za izpeljavo sodnega postopka čas do sredine leta 2025.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
15. 01. 2024 12.48
Dober biznis, nabavna cena 60€, prodajna preko 1000 x ????????????
Finfer
27. 11. 2023 19.25
+2
Ko so kradli denar in ga skrivali v davčne oaze so bili popolnoma zdravi oziroma so pokali od zdravja sedaj ko pa so jim stopili na lepljive prste so pa takoj zboleli in in se zgovarjajo na bolezni so pa v resnici bolani v glavah polne pohlepa in požrešnosti!!
123soba
27. 11. 2023 18.44
+5
Lažnivci in kradljivci težko pridejo pred roko pravice. Se bojim da ni fasal kovid. Kakšna banda je pri nas.
Sixten Malmerfelt
27. 11. 2023 16.58
+12
kakšne zdravstvene težave! dajte jim pritvor, pa bodo jim arešt že polj odbijali, mafiji v beli halji!
Špinača
27. 11. 2023 16.56
+12
zdaj se učim! ko si na sodišču...govoriš nič kriv, ne priznam nič, sploh me ni bilo tam, ne poznam nobenega, izločite vse dokaze...
Petur
27. 11. 2023 19.09
+1
moraš pa vedeti,komu je treba in kako pod ma za ti...kdo pa bo tistemu napisal zdravniško potrdilo za odsotnost,oz izmikanje???
GAYPROPAGANDA
27. 11. 2023 16.53
+8
"Zgodaj popoldne bi se moral o krivdi izjasniti tudi Matjaž Bunc, a ga na sodišče ni bilo, prav tako tudi ne njegove zagovornice, odvetnice Nine Zidar Klemenčič. Le uro pred narokom sta poslala opravičilo, da imata oba zdravstvene težave.".......................norčevanje iz sodišča! Ta opravičila bi morali preveriti pri zdravnikih!
Darko32
27. 11. 2023 16.33
+7
Kaj se delamo norca in prepucavamo tukaj. Državno tožilstv ov bistvu z takšnimi šalabajzersiki potezami sodelujejo pri pranju in povzročanju megle. Posltavlja se vprašanje na nivoju države. ALI JE PRAVILNO, DA VSAK LOKALNI ZDRAVNIK ZASE ODLOČA V IMENU PRORAČUNA KAJ SE BO NABAVLJALO. TUKAJ JE POŠTENO DO ZDRAVNIKOV, DA SE JIH NE SME OBREMENJEVATI AMPAK DAJO SVOJE MNENJE IN NABAVA MORA BITI CENTRALISTIČNA ZA CELO DRŽAVO. Na ministrstvu se dodeli oddlek kdo bo nabavljal in kako. Tako se mešalce megle p oministrstvih zaposli in če zamočijo se jih pozapre. Glede provizij pa je anarhija, da si v službi in zato, ker si nekaj naročil moraš dobiti provizijo. Vse to kaže, da smo daleč daleč od poslanstva, katerega bi moral nekdo delati na delovnem mestu, katerega zaseda.
zibertmi
27. 11. 2023 16.25
+3
a mine kaj kar je povezano s belimi zaslužkarji v zdravstvu.zato pa nobena reforma v 30 letih ni zagledala luči sveta samo ministri so odstopali