Slovenija

Tonin: Večina slovenskih politikov in novinarjev je na listi SOA za prisluhe

Ljubljana, 10. 04. 2019 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.S. / V.Š.
Komentarji
1073

Predsednik KNOVS Matej Tonin je o hrvaških prisluhih in pritiskih po seji komisije povedal, da prisluškovanje, tudi med zavezniki, v današnji informacijski dobi ni presenetljivo, tuji obveščevalci pa da so pri nas zelo dejavni. KNOVS bo tudi obudil preiskavo slovenske agentke na arbitraži Simone Drenik, poslanka Jerca Korče pa je potrdila, da imajo dokaze o poskusu vplivanja Hrvaške na POP TV.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nedopustno vtikanje
    01:50
    Iz 24UR: Nedopustno vtikanje
  • Iz 24UR: 'Hrvatom ne gre verjeti'
    03:35
    Iz 24UR: 'Hrvatom ne gre verjeti'
  • Iz 24UR: Brez komentarja
    02:27
    Iz 24UR: Brez komentarja
  • Iz 24UR: Sodelovanje s tujimi službami
    03:02
    Iz 24UR: Sodelovanje s tujimi službami
  • Iz SVETA: Prisluškovalna afera
    03:35
    Iz SVETA: Prisluškovalna afera
  • Iz SVETA: Hrvaška želi zakriti svoje sledi
    03:21
    Iz SVETA: Hrvaška želi zakriti svoje sledi
  • Iz SVETA: Odzivi hrvaške strani na prisluhe
    02:16
    Iz SVETA: Odzivi hrvaške strani na prisluhe
  • Iz SVETA: Tonin o prisluhih in delovanju varnostnih služb
    04:09
    Iz SVETA: Tonin o prisluhih in delovanju varnostnih služb
  • Tonin o prisluškovanju med državami
    00:45
    Tonin o prisluškovanju med državami
  • Tonin o interesu Hrvaške v zvezi z arbitražo
    01:09
    Tonin o interesu Hrvaške v zvezi z arbitražo
  • Tonin o ponovnem odrptju preiskave zoper Drenikovo
    01:39
    Tonin o ponovnem odrptju preiskave zoper Drenikovo
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin o tem, zakaj se hrvaški vladi ne da verjeti na besedo
    07:20
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin o tem, zakaj se hrvaški vladi ne da verjeti na besedo

O hrvaških pritiskih je danes razpravljala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). Predsednik komisije Matej Tonin (NSi) je v izjavi za javnost pojasnil, da je za njimi pester dan: "Stvari so se nekoliko zavlekle, razprava je bila nekoliko poglobljena. Vmes smo šli še na Sovo, kjer smo si ogledali še določene dokaze, zato se opravičujem za zamudo". 

'V hrvaškem strateškem načrtu je bilo, arbitražo kompromitirajo in onemogočijo'

Na Sovo je danes odšla delegacija Tonin ter poslanci Žan Mahnič, Jerca Korče in Monika Gregorčič, ogledali pa so si dokaze v zvezi z Ivanom Toljem in druge informacije v zvezi z dejavnostjo SOA v Sloveniji.

"Zakaj Simona Drenik, ki je bila brifirana, ni upoštevala protiobveščevalnih ukrepov?," se sprašuje Tonin.
"Zakaj Simona Drenik, ki je bila brifirana, ni upoštevala protiobveščevalnih ukrepov?," se sprašuje Tonin. FOTO: 24ur.com
Po našem razkritju o pritiskih hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe (SOA) je premier Marjan Šarec v torek sklical Svet za nacionalno varnost, kjer so se seznanili s poročilom v zvezi s prisluhi v arbitražni aferi in obsodili poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Prav tako so izrazili pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje "vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin".

Uvodoma je dejal, da je obveščevalna dejavnost druga najstarejša obrt na svetu in da so dobre informacije zlata vredne, zato se vse obveščevalne agencije na svetu trudijo dobiti za svojo državo najboljše informacije. Izpostavil je odmevna primera prisluškovanja med zavezniki, med drugim prisluškovanje ZDA nemški kanclerki Angeli Merkel in primer, ko je slovenska Sova prišluškovala hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju.

Dodal je, da arbitraža ni v interesu Hrvaške, temveč je bilo v njihovem strateškem načrtu, da čimprej kompromitirajo arbitražo in jo onemogočijo. Zato po njegovem njihovo prisluškovanje ne bi smelo biti presenečenje za nikogar, ki se s temi stvarmi ukvarja.

KNOVS bo obudil preiskavo ravnanja Simone Drenik

Komisija je preverila, kako je Sova protiobveščevalno ozavestila slovensko skupino, ki je delala na arbitraži in ugotovila, da je Sova opravila dobro delo. Odločili so se, da bodo nadaljevali s preiskavo slovenske agentke pri arbitraži Simone Drenik.

Drugi mediji so objavili ime direktorja, ki ga je klical lobist hrvaške vlade Ivan Tolj. Gre za direktorja ameriškega finančnega sklada KKR Luda Bammensa. Sklad je bil pred kratkim v igri za nakup naše medijske hiše. Sami smo ime prikrili, ker je bil v prisluhih, grobo rečeno, le kolateralna škoda. 

Delo KNOVS v zvezi z arbitražo v prejšnjem sklicu DZ ni bilo v celoti opravljeno, saj Drenikova ni bila povabljena na zaslišanje. "Zakaj Simona Drenik, ki je bila s strani Sove ustrezno seznanjena, ni upoštevala protiobveščevalnih ukrepov," se sprašuje Tonin.

Toninova komisija je, po njegovih besedah, že od decembra 2016 imela informacije o tem, da je Jerneju Sekolcu in Drenikovi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba SOA. Sova jih je o vsem tem dobro obveščala, Tonin pa je zadovoljen, da ta informacija ni prej pricurljala v javnost.

"Jasno je, da hrvaška SOA dela intenzivno in nadzira tudi mednarodne telekomunikacijske linije, zato je večina slovenskih politikov, novinarjev in mnenjskih voditeljev na listi SOA za prisluhe. Zato bi bilo dobro, da se obnašajo samozaščitno," je prepričan Tonin.

Tonin je trditve hrvaške vlade, ki je zanikala prisluhe in pritiske zanikal: "Ali je še kakršna koli država, razen Slovenije, ki je kadarkoli potrdila svoje aktivnosti."
Tonin je trditve hrvaške vlade, ki je zanikala prisluhe in pritiske zanikal: "Ali je še kakršna koli država, razen Slovenije, ki je kadarkoli potrdila svoje aktivnosti." FOTO: Pixsell

"Če politik ali novinar kliče v Avstrijo ali v Bruselj, to ne pomeni, da bo šel signal direktno, ampak se lahko obrne in potuje preko Hrvaške. Zato je velika možnost, da je signal prestrežen," je še povedal Tonin.

Tonin je ob koncu opisal svoje osebne zaključke in dejal, da hrvaški vladi ne gre verjeti na besedo: "Ko gledam nazaj je bila napaka, da smo Hrvaško spustili v EU, preden je bil rešen mejni spor. Uporabiti bi morali politiko Grčije v zvezi z Makedonijo." 

Dodal je, da so vlada in mediji, ki so sprožili močno ofenzivo v zvezi s prisluškovanjem, pokazali, da Slovenija ne bo tolerirala agresivnega hrvaškega vmešavanja in še, da nobena vlada, ne slovenska ne hrvaška, glede arbitraže ne bo mogla pristati na manj, kot je odločilo arbitražno sodišče.

Sova in policija bosta preverili, ali ima ravnanje Tolje znake kaznivega dejanja

Tonin je trditve hrvaške vlade, ki je zanikala prisluhe in pritiske zanikal: "Ali je še kakršna koli država, razen Slovenije, ki je kadarkoli potrdila svoje aktivnosti."

Na vprašanje, ali obstaja še kakšen drugi posnetek patra Tolja s kakšno drugo osebo, morda hrvaškim politikom, je Tonin odgovoril, da ni pooblaščen, da daje te informacije.

Sova se bo, po njihovih besedah, sestala tudi s policijo, kjer bodo pregledali tudi kazenskopravne elemente, da bi zoper Tolja in njegove somišljenike tudi kazensko ukrepali.

Ta odnose med Slovenijo in Hrvaško je Tonin dejal, da "niso na najboljši točki". "Želim si, da bi se odnosi izboljšali," pravi in dodaja, da je v splošnem ekonomskem in družbenem interesu, da bi se ta konflikt razrešil. "Verjetno bo tudi veliko Slovencev šlo poleti na morje na Hrvaško in upam, da bo veliko Hrvatov prišlo k nam na smučanje ali v toplice."

"Morda je treba kakšne stvari razumeti v luči prihajajočih volitev," je zaključil Tonin.

Jerca Korče: Imamo dokaze o poskusu vplivanja Hrvaške na POP TV

Korčetova je pojasnila, da je delegacija Knovsa ob obisku Sove prepoznala "politične" dokaze, da so hrvaške oblasti poskušale vplivati na POP TV pri poročanju o prisluhih v arbitraži, poroča STA

Po besedah Korčetove so lahko razbrali, "da imamo politične dokaze, da je Hrvaška postopala narobe in da bomo branili svoj nacionalni interes ter svobodo naših medijev".

Na vprašanje, v koliko časa je Sova o tem obvestila državni vrh, je Korčetova odgovorila, da je o tem po ustaljeni praksi obvestila predsednika vlade Marjana Šarca. Kdaj točno je to storila, je treba po njenih besedah vprašati kabinet predsednika vlade.

"Po tem, kar smo danes videli, je ključno, da slovenska politika pokaže enotnost in da želja po izrabi teh dogodkov za notranjepolitične razkole ali boje ne prevlada nad tem, da branimo nacionalni interes," je v izjavi novinarjem v DZ dejala Korčetova. Ocenila je tudi, da Sova dela dobro, tako kot se spodobi za normalno in sodobno obveščevalno agencijo.

Konkretno ni povedala, kakšne vrste dokazov so dobili, prisluhe, dokumente ali kaj drugega, saj da bi bilo to škodljivo za nacionalni interes. Je pa napovedala, da bo politika v tem primeru enotna in bo sodelovanje z agencijo še naprej potekalo korektno.

Korčetova je dejala, da ni pristojna za presojo avtentičnosti prisluhov o poskusih hrvaškega medijskega vplivneža Tolja v imenu hrvaške vlade, da POP TV ne bi objavil prispevka o tem, da je za arbitražne prisluhe odgovoren Davor Franić oz. "Davor Mehanik". Poslanka pri tem zaupa Sovi, ki po njenih trditvah pravi, da je posnetek avtentičen. Korčetova je ob tem zatrdila, da je na Sovi prepoznala dokaze, da so hrvaške oblasti poskušale vplivati na POP TV, naj ne poroča o prisluhih v arbitraži.

Trčka veseli, da Sova ustrezno deluje

Poslanec Levice Franc Trček pa je v izjavi novinarjem ocenil, da bo ta vlada, "če bo padla, padla na javnem zdravstvu, ne pa na zgodbi pogrevanja arbitraže in zgodbi POP TV". Ob tem pa ga veseli, da slovenska obveščevalno-varnostna služba ustrezno deluje.

Trček je na vprašanje, ali se mu zdi prav, da obudijo preiskavo zoper Drenikovo, odgovoril, da so ob tem pozabili "na nekega gospoda, ki ga boste težje dobili kot Drenikovo". Ni sicer izrecno povedal, na koga misli, si je pa KNOVS že v prejšnjem mandatu prizadeval, da bi se pogovorili s slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, a neuspešno.

"Učimo se na lastni napaki in želel bi si, kar je odgovornost politike, da se učimo tako, da se nam drugi ne bodo smejali. Ne sosedje ne kdor koli drug," je še dejal Trček.

'Na Hrvaškem ni politika tista, ki vodi politike, ampak nekdo drugi v ozadju'

Matjaž Nemec (SD) je novinarjem namignil, da prisluhi iz afere, ki jih obravnavajo "črno na belem", nakazujejo, kateri so centri moči na Hrvaškem: "Na podlagi slišanega - več pa o tem ne smem povedati - lahko zatrdim, da na Hrvaškem ni politika tista, ki vodi politike, ampak nekdo drugi v ozadju. In to je iz teh prisluhov jasno razvidno. Torej niso ministri tisti, ki vodijo igro na Hrvaškem.

Moramo biti previdni pri dajanju izjav, ampak mislim, da se pri tem prisluškovanju lepo vidi neposreden vpliv na dogajanje v vsaj treh državah - v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški," je dejal poslanec.
Moramo biti previdni pri dajanju izjav, ampak mislim, da se pri tem prisluškovanju lepo vidi neposreden vpliv na dogajanje v vsaj treh državah - v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški," je dejal poslanec. FOTO: POP TV

Kdo konkretno pa naj bi potem "vodil hrvaško politiko", Nemec ni hotel povedati, piše STA. "Ne morem komentirati, je pa to razvidno iz zapiskov in prisluškovanj," je dejal.

"Za celotno regijo gre. Moramo biti previdni pri dajanju izjav, ampak mislim, da se pri tem prisluškovanju lepo vidi neposreden vpliv na dogajanje v vsaj treh državah - v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški," je še dodal poslanec.

Bruselj medtem ne želi komentirati najnovejše afere. Kot so sporočili za STA, so sicer videli medijska poročila, vendar zadeve ne komentirajo, ker gre za bilateralno vprašanje in podrobnosti ne poznajo. Kot so še sporočili Evropska komisija v okviru svojih pristojnosti podpira svobodo in pluralizem medijev, vendar pa so primarno članice odgovorne ukrepati za zaščito svobode medijev.

Po pričakovanjih se bodo o aferi Patergate, kot jo je poimenoval hrvaški portal Index.hr, pogovarjali tudi na seji odbora DZ za zunanjo politiko v okviru poslanskih vprašanj, zunanji minister Miro Cerar pa se je sešel s slovensko veleposlanico v Zagrebu Smiljano Knez, ki jo je ministrstvo poklicalo na posvete v Slovenijo.

SMC je medtem s sopodpisi koalicijskih LMŠ, SAB in DeSUS vložila zahtevo za sklic skupne seje odborov DZ za zunanjo politiko in za kulturo, na kateri bodo razpravljali o pritiskih sosednjih držav na naše medije. Želijo, da politika enotno obsodi vmešavanje Madžarske v poročanje Mladine in domnevno vmešavanje Hrvaške preko posrednika na poročanje POP TV.

PREBERITE TUDI: 

Hrvaška vlada in SOA očitke zavračata.

Prisluhi sami nekaterih političnih strank ne presenečajo, obsojajo pa poskuse vplivanja na medijsko hišo.

Hrvaška vlada je prek posrednika poskušala pritiskati na POP TV

Spomnimo. Že večer pred objavo imena in fotografije Davorja Franića, hrvaškega vodje akcije prisluškovanja v aferi "arbitražni prisluhi", smo v uredništvu dobili prvi klic, v katerem so nas "prosili" in nam "predlagali", naj zgodbe ne objavimo. Lobist, ki je z nami vzpostavil stik, se niti ni zavedal razsežnosti, prav tako ni poznal glavnega naročnika poskusa pritiska na slovenski neodvisni medij. Namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na POP TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami.

Kdo je Ivan Tolj? 

V ponedeljek smo nato z zvočnimi posnetki razkrili, da je hrvaška vlada angažirala Ivana Tolja, da bi pri enem od direktorjev, ki je v preteklosti sodeloval z našo hišo, dosegel, da ne objavimo, da je hrvaška obveščevalna služba prisluškovala Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1073)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Absolutist 1
11. 04. 2019 11.16
-2
KJE STE BILI VSI MRHOVINARJI PREJ.SOVA JE BILA CELO LETO NA ŠTRAJKU,VI STE SE Z LJUDMILO UBADALI Z JJ,SKRATKA NISTE BILI DRŽAVOTVORNI.POSTALI STE SATELIT VLADAJOČI KASTI.
ROMELS
11. 04. 2019 10.06
+18
Erjavc je najbolj zmučkan naš politik in nosi večji del odgovornosti za to lumparijo-sicer so ga pa volilci vseeno nagradili na volitvah???????????????
cirenij
11. 04. 2019 11.13
+11
Volilci ga niso nagradili. Ampak politika. Zakaj mora vedno zasedat stolčke, ki jim ni kos?
El Toro
11. 04. 2019 09.55
+35
Najprej naj razčistijo zakaj sta Sombolec in Drenikova klepetala po navadnem telefonu, če sta imela drugačna navodila. Ali sta tako naivna ali pa sta dobila takšna navodila.
ROMELS
11. 04. 2019 10.01
+11
V sloveniji ni herojev, ki bi štrafali take in podobne lopove, le kurje tatove znajo kaznovati. Za takele primere pa niso "usposobljeni".
JohannDoe
11. 04. 2019 10.02
+13
Potem pa naj raziščejo, če je bahanje s tem, da imaš nedovoljeno "vezo" z arbitri po javni TV še preden je izbruhnila afera, v skladu z dolžnostmi in pristojnosti Erjavca ali ne. In, če ne, kako se temu reče in kako je treba ukrepat?
JohannDoe
11. 04. 2019 10.04
+5
JohannDoe
11. 04. 2019 09.46
+3
Senzacionalno "odkritje" bi bilo, recimo, da so nekateri politiki na SOA spisku za desetega v mesecu. To bi pojasnilo marsikako "uganko", ki potone v pozabo brez odgovora.
murinar
11. 04. 2019 09.32
+3
Saj ne veš ali hrvat boli žale ali k.r.a.d.e !
murinar
11. 04. 2019 09.31
+10
Pri hrvatu nikoli ne veš ali bolj laža ali bolj kradhe !
murinar
11. 04. 2019 09.31
+0
Pri hrvatu nikoli ne veš ali bolj laža ali bolj krade !
zulj001
11. 04. 2019 09.06
+19
Takratno zunanje ministrstvo pod ministrom Erjavcem je zavrnilo varnostne ukrepe (varne telefone itd.),ki jih je predlagala SOVA za udeležence arbitraže. Kaj pa če Rjavec od samega začetka arbitraže igra še kakšno dodatno "vlogo",ne bi me presenetilo ,da je on to zavestno zapeljal v to smer.............
murinar
11. 04. 2019 09.29
+14
Ja ,človek bi rekel ,da so namerno to naredili ,saj niso tako zabiti !
JohannDoe
11. 04. 2019 08.54
+12
"Po tem, kar smo danes videli, je ključno, da slovenska politika pokaže enotnost in da želja po izrabi teh dogodkov za notranjepolitične razkole ali boje ne prevlada nad tem, da branimo nacionalni interes," Haha. Prvo bo treba malo pospraviti na domači sceni in v glavah, kvizlinški duh je še vedno ovira temu, da bi se razvil zdravi nacionalizem in domoljubje. Po domače: stiska prpa pa se zdi bolj varno glancat škornje drugemu kot jih obuti.
DEEP
11. 04. 2019 08.02
+14
Zunaj ,piha in dežuje!!To je res ,ker to vidimo!!
revirji
11. 04. 2019 07.47
+27
Šele danes so spoznali, da rvatom ne gre verjeti na besedo. Kaj ste do sedaj spali? Ni nam treba bit poslanec, da veš da rvaška beseda ne velja nič. Ko ti nekdo od rvatov reče dober dan dobro poglej če je res dan.
Nimasmisla
11. 04. 2019 07.43
+13
normalno zato so pa tajne službe tudi na cesti paziš da te policaj ne ulovi na radar ali prekršek
Patiana
11. 04. 2019 07.26
+22
"Tonin je ob koncu opisal svoje osebne zaključke in dejal, da hrvaški vladi ne gre verjeti na besedo: "Ko gledam nazaj je bila napaka, da smo Hrvaško spustili v EU, preden je bil rešen mejni spor. Uporabiti bi morali politiko Grčije v zvezi z Makedonijo." A dej, ga sračkat. A res?
janezpodre
10. 04. 2019 20.58
+11
Mahnič se je vratarju na Sovi predstavu: Bond, Žan Bond.
sagesse
10. 04. 2019 20.51
+0
Potrebno jenaposati še eno resnico, katero večina verjetno ne ve. V času
sagesse
10. 04. 2019 20.53
+22
V času ko se je dogajala komunikacija med drenikovo in sekolcem, je sova predlagala nakup kriptiranih telefonov in je bil erjavec kot zunanji mister preti nakupu, ker da je to brezvezni strošek....
JohannDoe
11. 04. 2019 08.56
+16
Kjerkoli smrdi v zunanji politiki, je blizu Erjavec.
korintos23
10. 04. 2019 20.40
+7
Tonin tak, Breznik tak, a naj sedaj Hrvatom verjamemo?
pogan
10. 04. 2019 20.26
+11
Kakšen fantastičen dan, bi rekel barbika.
Radoveden
10. 04. 2019 19.40
+9
Kje je bila ta komisija - ali mi sploh mamo obveščevalno službo? Če se je vedelo za vse to, zakaj ni nihče ukrepal? Samooklicani lepotec iz SD je pa le povedal, da politiko vodijo strici iz ozadja na Hrvaškem - saj ve, da se to dogaja tudi v Sloveniji.
srebrnibreg
10. 04. 2019 19.43
+6
Kdo že je v tistem času nadzoroval našo obveščevalno službo, da tega ni videl?
Radoveden
10. 04. 2019 19.46
+6
Kako bi lahko kdo videl pri nadzoru, če Sova ni vedela oziroma se je delala da ne vidi, ker so štrajkali bivši SDV-jevci? Res si inteligenten, Srebrni.
Bol?ev Pepe
10. 04. 2019 19.46
+2
Alergija na rdece ti ne pomaga do resnice, ampak
srebrnibreg
10. 04. 2019 19.50
+2
Ob branju tvojih postov in ostalih fehtarjev pod nešteto nicki (standardno pri svečkarjih) se tega tudi zavedam.
deus volt
10. 04. 2019 19.19
+15
hahaha tonin kuc kuc !
Sandalphone
10. 04. 2019 19.09
-8
Zanimivo, pred leti mi je zdaj pokojni obveščevalec dejal, da zaradi zunanjih interesov morata hrvaška in slovenija ostati vsaj na videz skregani, saj bi bili v nasprotnem primeru premočni ekonomski duo za to regijo
poneumljanje
10. 04. 2019 19.48
+10