Slovenija

Razočarani odzivi iz Slovenije: '20-letna prizadevanja končana v 10 dneh'

Ljubljana, 16. 08. 2021 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Politične stranke so se v odzivih na dogajanje v Afganistanu večinoma s kritiko ali razočaranjem ozrle na dolgoletno prisotnost zahodnih sil v tej državi in prizadevanja za preobrazbo družbe. Premier Janez Janša je razmere v tej državi označil za največji poraz za zvezo Nato v zgodovini in dodal, da smo kot del zavezništva zanj soodgovorni. V večini strank opozarjajo, da mora tudi Slovenija pomagati ljudem, ki bežijo iz Afganistana.

Letališče v Kabulu je preplavilo na tisoče ljudi, ki želijo zbežati iz nemirnega Afganistana.
Letališče v Kabulu je preplavilo na tisoče ljudi, ki želijo zbežati iz nemirnega Afganistana. FOTO:

"Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300.000 mož talibanom je doslej največji poraz za Nato v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni. Prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov pa je sramotno dejanje. Vse skupaj je simbol konca neke dobe," je zapisal predsednik slovenske vlade, ki je o razmerah v Afganistanu govoril tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Pogovarjala sta se tudi o ukrepih za varovanje zunanjih meja Evropske unije pred okrepljenim valom ilegalnih migracij in potrebi po hitri širitvi schengenskega območja.

Tudi predsednica parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Monika Gregorčič je dogajanje v Afganistanu pospremila z oceno, da gre za umik, ki zaveznikom ni v čast. Po njenem mnenju je najbolj tragično, da bodo ženske in otroci na milost in nemilost prepuščeni talibanskemu režimu, veliko Afganistancev pa bo emigriralo, tudi v Evropo. "Talibani so se po predaji vladnih sil skoraj brez boja vojaško še okrepili z najsodobnejšim orožjem," je ugotavljala Gregorčičeva, sicer poslanka stranke SMC.

V LMŠ so razočarani nad tem, da so se prizadevanja za preobrazbo afganistanske družbe, tudi prizadevanja Slovenije, končala tako klavrno. "Zahod je odigral slabo vlogo. 20-letna prizadevanja ne le ZDA, ampak tudi celotne EU in Nata, so se končala v 10 dneh," je spomnil poslanec Nik Prebil. Tudi v LMŠ pričakujejo, da bo Slovenija aktivno pomagala tistim, ki so v Afganistanu pomagali zavezniškim silam, v okviru EU pa tudi aktivno pristopila k migrantskemu vprašanju, ki bo zaradi razmer tudi nastalo.

Podpredsednik SD Matjaž Nemec opozarja, da mednarodna skupnost ne sme gledati stran ob dogajanju v Afganistanu. "Slovenija kot predsedujoča Svetu EU ima pri tem posebno odgovornost. Nujno je treba zaščititi civilno prebivalstvo, zlasti ženske, dekleta in manjšine ter zagotoviti temeljno spoštovanje človekovih pravic," je dejal. Tudi on je opozoril, da smo dolžni poskrbeti za ljudi, ki so pomagali v Afganistanu. Vlado poziva k sodelovanju v skupnih mednarodnih prizadevanjih, da se tujim in afganistanskim državljanom omogoči miren odhod iz države, mednarodna skupnost pa naj zagotovi potrebne mirovne pogovore, ki bodo omogočili dolgotrajno politično rešitev in pogoje za varno življenje tam.

Po ocenah poslanca SAB Andreja Rajha gre za veliko odgovornost mednarodne skupnosti. Pričakuje enoten odziv EU, tudi Slovenije. Če obstaja možnost, da ljudem pomagamo, je po njegovih besedah to naša moralna dolžnost. Odgovornost vlade je, da – če je le mogoče – pomaga tistim, ki so v Afganistanu pomagali našim silam, je dodal. Po njegovem mnenju pa so razmere v Afganistanu tudi opomin za BiH, da se mednarodna skupnost iz te države še nekaj časa ne sme umakniti.

Koordinator Levice Luka Mesec ugotavlja, da so talibani po 20 letih zahodne intervencije v Afganistanu v bistvu močnejši, kot so bili takrat, ko so zahodne sile tja prišle. To je po njegovem mnenju še en argument proti zahodnim intervencijam v tretjih državah. Kot pravi, se mora Slovenija zavedati, da je bila soudeležena v intervencijah v Afganistanu in za tamkajšnjo katastrofo nosi odgovornost, zato moramo ljudem, ki so iz Afganistana že pribežali v Slovenijo, ali pa zdaj bežijo iz Kabula, po njegovem prepričanju ponuditi azil. Temu pa nasprotuje prvak SNS Zmago Jelinčič, ki meni, da je dogovor med ZDA ter Albanijo in Makedonijo o sprejemu Afganistancev del širšega ameriškega načrta destabilizacije Evrope.  

V DeSUS menijo, da je bila prisotnost Nata v Afganistanu ključna za zagotavljanje nemotenega in uspešno izvedenega mirovnega procesa. "Z žalostjo se lahko spomnimo preteklega ozkoglednega pozivanja nekaterih političnih strank v Sloveniji, ki so zahtevale tudi umik enot Slovenske vojske iz Afganistana. Izkazalo se je, da je bil odhod držav prezgoden, kar bo v prihodnje povzročilo dodatno destabilizacijo v regiji," ocenjujejo in od mednarodne skupnosti pričakujejo konkretne odzive.

Tudi nepovezani poslanec Branislav Rajić meni, da je bila odločitev za umik iz Afganistana nepremišljena. Dogajanje v Afganistanu je najbolj klavrn konec izvoza demokracije, pravi Rajić, ki meni, da so nujni takojšnja akcija Nata za povrnitev v predhodno stanje, interventen sprejem beguncev in pozornost na speče celice v Evropi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi79
17. 08. 2021 21.28
Nisem presenečena, da se je to zgodilo. Vprašanje je, ali so bili talibani sploh kdaj obsojenem na sodišču Združenih narodov za vojne zločine?
Maki3322
17. 08. 2021 16.36
Kaj ima sploh DESUS za komentirat saj so vse narobe naredili v našem parlamentu. Imamo najbolj pametne poslance, so vsi podkupljeni, dobivajo dodatek 600 EUR za stik z volivci in kakšen stik imajo, da odločajo bo butasti pameti.
totalka
17. 08. 2021 11.11
+2
Zdaj se vidi da je NATO poleg USA največja teroristična organizacija ki se upa v boj samo iz zraka če ima tam popoln nadzor...
Uporabnik1175947
17. 08. 2021 10.46
+4
Po jajčkovem mnenju je predaja orožja sramotno dejanje, prodaja pa bi bila prava stvar.
Adolph
17. 08. 2021 10.39
Politiki imajo spet eno temo o kateri kot po navadi nimajo pojma . . . . . . . .
Jimi1
17. 08. 2021 10.37
-1
20 let smo vlagali sredstva v ,,kačje gnezdo,,
Jimi1
17. 08. 2021 10.38
-1
In sedaj se bomo cudili temu,da bomo strupeno obgrizeni...
genir
17. 08. 2021 10.36
+2
Zdaj se vidi kakšne o ištruktorje so imeli.
realno1
17. 08. 2021 10.32
+2
Afganistan ni več in, ker tudi opij in heroin nista več tako in, sedaj je bolj popularen kokain... Tudi vojaška industrija je naredila, kar je imela namen, Sedaj se bo prestavila bližje Rusiji (Ukrajina, Belorusija), ker proti plemenski vojski se je že preizkusila, sedaj mora preizkusiti še svoje novo orožje proti bolj sofisticiranem nasprotniku.. Je pa tudi res, da se je Evropa začela pobirati in jo je potrebno spet malo spodnesti z rekami beguncev, terorističnimi napadi...
olafur
17. 08. 2021 10.28
+6
Naj živijo v skladu s svojimi navadami. A v Saudski Arabiji, ko so ženske ravno toliko vredne ali pa še manj kot v Afganistanu (do nedavnega niso smele niti za volan in same iz hiše), če tam ni potrebno posredovanje in nadzor nad pravicami žensk ne vem zakaj delamo razliko v Afganistanu.
Brezveznik
17. 08. 2021 10.23
+4
Če bi hoteli bi to rešili v nekaj dneh a je v ozadju nekaj čisto tretjega in slabo za nas. Pa lep dan
bogam
17. 08. 2021 10.01
+4
Še en dokaz več, da se pred amerikanci lahko ubraniš samo tako, da imaš jedrsko orožje.
bogam
17. 08. 2021 09.55
+2
Po moje moramo nabaviti še več oklepnikov, da bo NATO zadovoljen z nami.
prevalanar
17. 08. 2021 09.53
+7
Kar naenkrat takšna skrb za Afganistan? O njem in 20 letnih prizadevanjih govorijo o tem ljudje, ki so jim takrat visele še plenice okoli zadnjice. Naši vojaki naj bi tam na misiji bili uspešni, kot so poročali. Kakšna uspešnost in sodelovanje z drugimi je to, da nimajo niti toliko informacij, da bi vedeli, kdaj je treba zbežati (uradno - evakuacija) in jih je potrebno posebej reševati. Pričnimo se reklamirati, kot država reševalcev, ki je specializirana za reševanje Covidnih turistov in izgubljenih vojakov, pa še begunce bomo sprejeli, čim se dogovorijo ali lahko pridejo brez testa na covid, k nam in kdo ga bo plačal.
Minovak
17. 08. 2021 09.29
+9
Če država pade v nekaj dneh, brez strela, potem je lahko samo dejstvo, da so tako državo hoteli. Ta hotenja so dobro zakamuflirali prej, tako so dobili najmodernejše orožje in urjenje od Nata, sedaj pa pokazali pravi obraz. Nikoli ne zaupaj islamistu, če to nisi sam, saj so njegova dejanja in misli nasprotne od realnosti, ker po njihovem obstajajo samo oni. In to prihaja in je že v EU...smo to hoteli?
xyxyxyxyxyxyxy
17. 08. 2021 10.14
+2
Minovak, talibani oz po islamisti so tam že od nekdaj. Kaj imajo tam ameri deliti svojo demokracijo in pobijat prebivalstvo ko se bori za svojo svobodo
rjurij
17. 08. 2021 09.28
+0
Zmanjkalo olja pa so šli, za sabo pustili pa kaos. Nič novega za Američane. Drugače pa tak zdej delajo reklamo in poizkušajo v vojsko dobit LGBTQ+ in ostalo woke zadevo. Kaj jim preostane drugega ko pa spokat.
_endrug
17. 08. 2021 09.18
+4
Glede na hiter razvoj dogodkov, bi sklepal, da so Američani spet narobe ocenili situacijo. Njihovi analitiki so velik problem. Ne le v Afganistanu, tudi drugod. Lokalcem ne verjamejo, sami pa ne poznajo situacije.
alicante123
17. 08. 2021 08.58
+2
A bo kdo za to odgovarjal ? Disciplinski postopki ? Odpoved delovnega razmerja ? Kazenske ovadbe ? Zaporne kazni ? Vračanje denarja ? Upam, da bo eden od ministrov za obrambo Korl velikodušno odstopil svojo vikendico na morju za afganistanske begunce.
patogen
17. 08. 2021 08.50
-3
Zahod se je pomehkužil, liberalni levičarji so se zarinili v vse pore družbenega življenja. V resnici pa bi ena četa vojakov z dovoljenjem za streljanje na meji rešila migrantski problem.
olafur
17. 08. 2021 10.31
+1
A imaš ti vse pospravljeno na dilah, meni se zdi, da ne.
ValterUdovernik
17. 08. 2021 08.48
+5
Pa tako navduseni so bili nekateri nad naso udelezbo pri okupaciji Afganistana.
asgard
17. 08. 2021 09.07
+0
Slovenija ni imela nikoli okupacijskih sil gor, pravtako se naši vojaki niso borili nikdar. Bili so samo INŠTRUKTORJI !! Ne vem kdaj vam bo kapnilo v vaše zeljnate glave !!!
_endrug
17. 08. 2021 09.14
+0
bogam
17. 08. 2021 09.58
+4
Instruktorji bi se tam lahko kvečjemu česa naučili.
xyxyxyxyxyxyxy
17. 08. 2021 10.06
+2
Te flavze govorijo janšisti. Resnica je drugačna, na patruljah so tudi streljali na ljudi.
olafur
17. 08. 2021 10.33
No to bi bilo pa zanimivo slišati ali so naši vojaki izstrelili kakšen naboj v Afganistanu, to bi bilo pa dobro poslansko vprašanje.
kapljač1
17. 08. 2021 08.39
+9
ZDA in Nata ne spuščat nikamor več .