Gospodarstvo

Ministrstvo bi uvedbo novega sistema omrežnine zamaknilo, agencija ne

Ljubljana, 18. 04. 2024 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Agenciji za energijo predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki naj bi se po zadnjih napovedih začel uporabljati 1. julija letos, zamakne še za dve leti. Gospodarstvo opozarja na dodatne stroške, dobavitelji na nujnost testiranja novega obračuna. Agencija za energijo odgovarja, da o tem ne razmišlja. Ocenjujejo, da bi morali biti deležniki tudi z vidika informacijske podpore že danes dovolj dobro pripravljeni, saj nova metodologija velja že leto in pol.

Ministrstvo je v prošnji agenciji zapisalo, da iz odziva akterjev na slovenskem trgu električne energije, predvsem zbornic in združenj, ki zastopajo poslovne odjemalce elektrike, izhaja, da razmere še ne dopuščajo uvedbe novega modela obračunavanja omrežnine. Ministrstvo se sicer strinja, da je sprememba modela potrebna za zagotavljanje zadostnih sredstev za razvoj elektro omrežij na pravičen način, ki ne bi nesorazmerno obremenil ene skupine odjemalcev, a ob tem opozarja na pozive glede načina in časa izvedbe.

Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije je v dopisu ministrstvu in agenciji opozorila, da lahko obračun omrežnine po novem sistemu optimalno uvedejo le po množičnem testiranju v času trajanja vsaj treh mesecev. Le tako naj bi namreč zajeli vse možne primere obračuna in odpravili morebitne napake, v nasprotnem primeru pa da obstaja zelo veliko tveganje, da bo izdanih veliko napačnih računov.

Da bi omogočila testiranje, je agencija konec leta 2023 uvedbo novega sistema zamaknila na 1. julij letos, a kot pravijo dobavitelji, za začetek testiranj potrebujejo celovite priloge s podatki med drugim za 15-minutne meritve po časovnih blokih za različne uporabnike, a jih še niso prejeli.

Električno omrežje
Električno omrežje FOTO: Shutterstock

Poleg tega z aktom glede omrežnine še ni usklajen nov sistem določanja prispevkov za obnovljive vire in za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom, odprta ostajajo tudi vprašanja glede obračuna omrežnine za samooskrbo po energetskem zakonu oz. zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, še opozarjajo dobavitelji.

Gospodarska, trgovinska in obrtno-podjetniška zbornica ter združenje delodajalcev in združenje delodajalcev obrti in podjetnikov so v dopisu ministrstvu opozorili, da elektrodistributerji poslovnih odjemalcev niso seznanili s finančnimi posledicami novega sistema pri omrežnini.

Kot pravijo, so podjetja zaradi visokih podražitev elektrike v zadnjem obdobju že izkoristila skoraj vse možnosti optimizacije pri porabi elektrike, konic porabe pa v gospodarstvu ni možno bistveno spreminjati, zato da je njihov strah pred dodatnimi stroški upravičen.

Po mnenju ministrstva je treba upoštevati, da se Evropa še vedno spopada z energetskimi in neenergetskimi posledicami vojne v Ukrajini, poleg tega je v zadnjih dveh letih prišlo do pospešenega razvoja obnovljivih virov v EU in posledično do vpliva na razmere na trgu.

"Presodili smo, da je morda potrebnega malo več časa. Razlogi so trije. Trenutno kaže, da stvari tehnično morda še niso dovolj pripravljene, da bi lahko s 1. julijem zagotovili brezhibne obračune oz. račune za končne odjemalce. Drugi razlog je poziv gospodarskih združenj, da potrebujejo prehodno obdobje za spremembo, saj so se že v preteklih dveh letih soočali z visokimi cenami energije na trgu in bi jih sedaj dodatno prizadela še povišana omrežnina. Tretji razlog pa je, da je šla energetika v zadnjih dveh letih čez izjemno turbulentno obdobje, soočali smo se z velikimi spremembami tako pri pri samih virih kot pri delovanju energetskih trgov v EU, in morda je to priložnost, da preden se taka velika sprememba uvede, še enkrat pogledamo, ali metodologija zajema nove realnosti," je povedala državna sekretarka na ministrstvu Tina Seršen.

Novi sistem obračunavanja omrežnine naj bi bil po prvotnih načrtih uveden 1. januarja 2024, nato je bila uvedba sprva prestavljena na 1. marec, nato pa na 1. julij 2024.

Agencija ne razmišlja o zamiku

Glede na cilje in učinke na odjemne skupine je prenova obračuna omrežnine nujna, so navedli v odzivu na predlog ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

To je agenciji predlagalo, da bi uvedbo novega sistema, ki je predvidena za 1. julij letos, prestavila še za dve leti. Med razlogi je navedlo opozorila dobaviteljev elektrike, da bi bilo potrebno vsaj trimesečno testiranje vseh mogočih obračunov, česar pa do predvidenega datuma ne bodo mogli izvesti, ker še ni na voljo vseh podatkov. Poleg tega so predstavniki gospodarstva opozorili, da so se podjetja v zadnjih dveh letih spoprijemala z visoko rastjo cen elektrike in da so že izkoristila možnosti optimizacije glede porabe, tako da bi jih obremenili še dodatni stroški z omrežnino. Kot tretji razlog pa ministrstvo navaja spremembe na trgu zaradi pospešenega razvoja OVE v EU, čemur bi bilo morda smiselno prilagoditi metodologijo.

Plačevanje elektrike
Plačevanje elektrike FOTO: Shutterstock

"Dejstvo je, da se v zadnjem obdobju vrstijo številni pritiski in poskusi, da se prenova obračuna omrežnine prepreči. Čeprav se pogosto navajajo gospodinjstva, na agenciji ocenjujemo, da ta odjemna skupina ni razlog za prestavitev obračuna omrežnine, saj bodo prav gospodinjstva deležna pozitivnih učinkov," so zapisali na agenciji, ki jo vodi Duška Godina in ki je pristojna za določitev sistema obračuna omrežnine.

Dodali so, da bo velika večina gospodinjskih odjemalcev zaradi pravičnejše porazdelitve stroškov plačevala manj, v dveletnem prehodnem obdobju bodo lahko tudi spoznali priložnosti, ki jih prenova obračuna prinaša, in se prepričali, da se jim ob nespremenjenih navadah rabe elektrike ni treba bati zaračunavanja dodatnih stroškov. Enako velja tudi za male poslovne odjemalce, so zatrdili na agenciji.

Po njihovih navedbah so na voljo podrobni merilni podatki za več kot 90 odstotkov odjemalcev. Tisti, ki so do zdaj plačevali več, kot dejansko uporabljajo omrežje, ker ni bilo podatkov o njihovi dejanski rabi omrežja, bodo po novem plačevali manj. Tisti, ki so plačevali premalo, pa bodo plačevali več. Bodo pa lahko slednji s pomočjo tehnologij, kot je npr. pametno upravljanje naprav, in naložbami v hranilnik s prilaganjem odjema in pomikanjem rabe v obdobja, ko je omrežje manj obremenjeno, vplivali na stroške omrežnine.

Več bo predvidoma plačevala industrija, ampak ne vsa, pravijo na agenciji. Vsak bo plačal toliko, kolikor uporablja omrežje, so dodali.

Industrijski odjemalci nad 43 kilovati moči so že zdaj merjeni, zato po navedbah agencije zanje prehod na nov obračun ne bo predstavljal novosti. Že zdaj vedo, kakšne moči dosegajo in koliko energije porabijo, poznajo tudi priložnosti vplivanja na stroške porabljene energije, ki jih ponuja odprti trg z električno energijo.

Omrežnina pri industrijskih odjemalcih na srednji napetosti predstavlja od sedem do 15 odstotkov končnega stroška za oskrbo z energijo, porabnikom na visoki napetosti pa od tri do štiri odstotke. "Zato prenova obračuna omrežnine, kljub temu da se bo tem odjemalcem omrežnina zvišala, ne pomeni pomembnega vpliva na končni strošek oskrbe z električno energijo," so zapisali na agenciji.

Tisti, ki so vključeni v shemo net meteringa, še vedno ne bodo plačevali električne energije in tarifne postavke omrežnine za preneseno energijo, saj se jim proizvedena in porabljena energija izravna na letni ravni. Ker pa so kljub sončni elektrarni še vedno zelo odvisni od omrežja, bodo plačevali nekoliko več omrežnine iz naslova moči oz. obremenitve omrežja.

Novi sistem bo po navedbah agencije deloma saniral negativne vplive net meteringa na odjemalce, ki niso v shemi. Zaradi net meteringa zdaj npr. enočlansko gospodinjstvo, ki se ogreva na plin (in mu je obračunano šest kW, elektrooperater pa je ugotovil, da dosega manj kot tri kW), plačuje enkrat več omrežnine za elektriko, ob tem pa plačuje še plinsko omrežnino. Na drugi strani pa npr. štiričlansko gospodinjstvo, ki ima sončno elektrarno, se ogreva na toplotno črpalko in ima tudi druge energetsko potratne naprave, plačuje med sedem in 10 kW moči, dosega pa konice več kot 12 kW.

"Ker so odjemalci, ki imajo sončno elektrarno in se ogrevajo na elektriko predvsem v zimskem obdobju, skoraj popolnoma enako odvisni od omrežja kot ostali odjemalci, je prav, da plačajo omrežnine toliko, kolikor dejansko uporabljajo omrežje, stroški pa se pravično porazdelijo," pravijo na agenciji.

Imajo pa ti odjemalci možnost, da z npr. majhno spremembo navad, kot sta premikanje rabe toplotne črpalke ali polnjenje avtomobila v del dneva, ko bo omrežnina nižja, strošek omrežnine znižajo.

Učinkovita raba omrežja je poleg pravične porazdelitve stroškov ključen razlog za prenovo omrežnine, še trdijo na agenciji.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
20. 04. 2024 18.16
+3
Lastniki zemljišč bomo elektro gospodarstvom zaračunavali za uporabo zemljišča, kjer stojijo električni drogovi.
marker1
20. 04. 2024 15.15
+1
Gre se spet za nov način, s katerim bi odjemalcem elektrike pobrali še več denarja. Sedanja veljavna pravila ne prinašajo več denarja in so izčrpana. Dnevna in nočna tarifa sta skoraj enakovredni, čas nočne tarife se je pomaknil v zelo pozne ure. Najdražja elektrika bo ob času kuhanja kosila in ogrevanja stanovanja.
Slovener
19. 04. 2024 11.32
+1
Vlada dela dobro! Tudi g. premier dela zlo dobr in vleče niti, predvsem za svoje prijatelje in pa seveda svoj žep!
rato
19. 04. 2024 10.01
+3
Upam, da se nam ne bo zgodila ulica, ker v takem primeru so scenariji nepredvidljivi. Posledice slabo premišljenega ukrepa s strani elektro lobijev lahko povzročijo gospodarstvu nepopravljivo škodo, ki se posledično prenese na blaginjo državljanov.🤔
SDS_je_poden
19. 04. 2024 08.08
+3
100% sem prepričan, da bo položnica še večja, kot je sedaj, pa že sedaj jo imamo preko 100€.
bojer
18. 04. 2024 21.29
+6
To, se mi zdi, je ena bolj zgrešenih "bedarij" in ena zagotovo dragih "štosov" za vse državljane.
Omas1313
18. 04. 2024 21.26
+6
Ne vem zakaj sploh plačujemo el. saj so vse elektrarne in plače delavcev pokrite in narejene iz davkov. To je tako kot da bi si pred hišo postavil el. veternico ki mi napaja hišo žena bi mi pa računala elektriko? Kupiš da boš imel zastojn. Pa ne govorit da jo je treba uvažat ali da je potrebno še kaj odplačat mogoče je treba odplačat to kar se krade….
SDS_je_poden
19. 04. 2024 08.07
-2
Niti pod razno ne razumeš ekonomije podjetja, zavoda.... Dej napiši še, da bi tudi vodo iz pipe rad imel zastonj.
Tetrapan89
18. 04. 2024 20.54
+4
Ni čuden, da se v Sloveniji tako malo električnih avtov proda. Ta agencija poleg Eko sklada zavira prodajo le teh ...
123soba
18. 04. 2024 20.04
+14
Ukinite te blesave agencije, ker so same sebi namen...
Truth
18. 04. 2024 19.18
+16
Z Novim sistemom bodo revezi placevali bogatim. Hvala Golob
Rainbow warrior
18. 04. 2024 19.02
+20
Agencija za mešanje megle in odiranje državljanov.
bandit1
18. 04. 2024 19.04
+14
Rainbow warrior
18. 04. 2024 19.12
+10
Verjemi da če bi bilo odvisno od mene bi ukinila vse mešalce megle.
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 18.56
+11
Če nebi imela ta država mafijskih prijemov, bi vsakomur privijačila toliko panelov na streho...kot jih potrebuje. Če znajo števec kontrolirat tako pridno in položnice pošiljat, bi to zlahka preračunal da bi blo za vse dobro. Ne pa tako, da je realno za vse slabo.
First Last
18. 04. 2024 18.38
+3
ble ble ble kaj vse prihaja blabla polno vas je blablačev tuki, kot ste nabijal da se z korono vspostavlja nov svetovn red, da korone sploh ni (sam mal dlje nazaj se spomnite),kako bodo vsi spomrli ceplen ipd ipd, sami facepalmi tle gor k vam paše da ga mal pobluzite da na blodnje dobite plusekee
slayer2
18. 04. 2024 19.11
+1
Dej pejt se še 1x špiknit,ker ti je doza več kot očitno popustila!!!
Fluxx
18. 04. 2024 18.37
+17
Na hrvaškem je elektrika še 1x cenejša kot pri nas? Kako je možna taka razlika?
HardKore
18. 04. 2024 18.39
+8
SDS_je_poden
18. 04. 2024 20.13
+0
Ker imajo tudi precej veternic, mi pa samo dve.
Beli bober
18. 04. 2024 18.35
+20
Ce bom v 15 minutnem intervalu prekoracil njihovo moc, bom placal penale. Zakaj? Nihanja so vedno bila, zdaj bom pa gledal, ce dela pralni stroj in da ne bi slucajno zacela zena kuhat kavo…
HardKore
18. 04. 2024 18.39
+9
Truth
18. 04. 2024 19.19
+5
Seveda nadzor kako pa. Kar ste volili to imate. Antijansa zapor
HardKore
18. 04. 2024 19.27
+3
Res je... so volili, moji majo ponavadi par % ker bi rad nekaj NOVEGA
ap100
18. 04. 2024 18.22
+9
podjetniki nehujejo plačevati davke ker ni dovolj posla, sedaj je treba obriti še ostale državljane
Bukovlist
18. 04. 2024 18.06
+21
Revščina trka na vrata dragi moji državljani...
2mt8
18. 04. 2024 18.04
+26
Elektroomrežje iz 50. let prejšnjega stoletja, železniški tiri so še iz Avstroogrske...cene za vse skupaj pa takšne kot bi imeli najmodernejšo japonsko tehnologijo 🤣🤣🤣
HardKore
18. 04. 2024 18.40
+5
Prepoceni... vpraš Golobnjaka... al pa Spahorja, k ne prezivi s 3k na mesec, s cimer nazanja, da je nesposoben....
gongash
18. 04. 2024 17.55
+26
Kaj če kar ukinemo to agencijo
V SHESHELJ
18. 04. 2024 17.50
+11
A se bojijo dela...oz ni v časovnici izvesljivo...tudi če bi "začeli delati" na tem, za dve leti nebi bilo narejeno nič, kot vse ostalo. Sloveniji se bliža državni mrk ki ga Hrvaška, Italija, Madžarska in Austrija z veseljem gledajo...samo še sestanek manjka kako si bodo kokoš razdelili 🤣