Slovenija

Obračunavanje elektrike po novem: 'Ne bo nam treba kuhati ponoči'

Ljubljana, 13. 12. 2023 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za povprečnega gospodinjskega odjemalca elektrike bo omrežnina po novem načinu obračunavanja, ki naj bi stekel 1. julija 2024, brez sprememb porabe nižja. Za odjemalca npr. s toplotno črpalko in polnjenjem električnega avtomobila ter sončno elektrarno pa bo višja, a bo lahko s prilagoditvijo to zvišanje manjše, zagotavlja agencija za energijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Letni stroški omrežnine nekoliko nižji
    03:04
    Iz 24UR: Letni stroški omrežnine nekoliko nižji
  • Iz SVETA: Prenova sistema obračunavanja
    03:08
    Iz SVETA: Prenova sistema obračunavanja

 

"Ne bo nam treba kuhati ponoči, uporaba toasterja nas ne bo udarila po žepu in obračun omrežnine sam po sebi ne prinaša dviga omrežnine," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani zagotovila direktorica Agencija za energijo Duška Godina, potem ko so se v medijih pojavile objave, ki so bile po njenih besedah zavajajoče ali neresnične.

Izračuni agencije kažejo, da bo povprečen gospodinjski odjemalec (s porabo okoli 4000 kWh letno) v letu 2024, v katerem bo novi način veljal od 1. julija naprej, plačal približno en odstotek manj omrežnine kot v letu 2023. Približno enak učinek bo po navedbah agencije tudi pri malih poslovnih odjemalcih. Če bi nov obračun omrežnine veljal vse leto, pa bi ta odjemalec na letni ravni ob nespremenjeni rabi omrežja plačal 11,91 evra oz. pet odstotkov manj omrežnine kot v letu 2023.

"Zaračunavanje presežene moči ni kazen"

Bo pa strošek omrežnine drugače porazdeljen – v višji sezoni, v zimskih štirih mesecih, bo višji, v nižji sezoni pa nižji.

Poleg razlikovanja v nižji in višji sezoni ter po časovnih obdobjih posameznega dneva bo po novem pomembno, ali bo odjemalec presegel dogovorjeno obračunsko moč – to bo elektrooperater določil za vsakega odjemalca glede na njegovo končno porabo v preteklem obdobju – saj se bo ta prekoračitev dodatno zaračunala.

Dodatnega zaračunavanja prekoračitve pa v prvih dveh letih še ne bo, saj je določeno prehodno obdobje. Zato Godinova gospodinjstvom za naslednji dve leti ne priporoča spreminjanja dogovorjene moči. V tem času bodo lahko spremljali svojo porabo ter bodo obveščeni o morebitnih prekoračitvah in o tem, kakšni bi bili dodatni stroški.

"Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Elektrika pozimi
Elektrika pozimi FOTO: Shutterstock

"Zeleni prehod nas bo stal"

Primer odjemalca s sončno elektrarno, toplotno črpalko, električnim vozilom pa kaže, da je njegova trenutna obračunska moč precej nizka in ima zaradi tega razmeroma nizko omrežnino iz konic, ki bodo pa podlaga za določitev dogovorjene moči, je povedala Godina. Dodala je, da takšen odjemalec omrežje bremeni bolj, kot mu je zaračunano. Po novem bo obremenjen bolj, bo pa lahko to zvišanje s prilagoditvami – npr. z določanjem obratovanja toplotne črpalke v obdobjih, ko bo omrežnina nižja – ublažil.

Skupno pobrana omrežnina bo do vključno leta 2026 ostala nespremenjena, saj se bodo višji stroški elektroperaterjev, ki so med drugim posledica višjih cen elektrike, ki se izgubi v omrežju, po lani sprejeti interventni zakonodaji krili iz drugih virov, je povedala Godinova.

So bo pa omrežnina, iz katere operaterji zagotavljajo oskrbo z električno energijo in razvoj omrežij, v prihodnje zaradi zelenega prehoda ter predvidoma večje porabe elektrike in večjih koničnih obremenitev omrežja – s povečevanjem števila toplotnih črpalk in električnih avtomobilov – morala zvišati, je dejala Godinova. "Zeleni prehod nas bo stal," je dodala.

Podobno je predsednik Energetske zbornice Slovenije in direktor Elesa Aleksander Mervar poudaril, da zelenega prehoda "za ta denar, ki je danes", ne more biti.

Eles je to, da se omrežnina v Sloveniji v zadnjih letih ni zviševala, uspel zagotavljati s povečanimi prihodki, ki jih je ustvaril s povečanjem t. i. komercialnih čezmejnih prenosnih kapacitet, je pojasnil. A ob zvišanju vseh stroškov po njegovih besedah ni mogoče pričakovati, da bi omrežnina ostala na enaki ravni.

Novi sistem obračunavanja omrežnine bo po dveh prestavitvah – najprej je bilo določeno, da bo uveden 1. januarja 2024 in nato 1. marca 2024 – začel veljati 1. julija 2024. "Tega datuma ne bomo več prestavljali," je danes dejala Godinova.

Po novem bo obračunavanje različno v višji (od začetka novembra do konca februarja) in nižji sezoni. Določenih bo pet časovnih blokov, pri čemer bodo lahko v posameznem dnevu nastopili trije časovni bloki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmajskorpion
14. 12. 2023 21.02
+2
A sedaj bomo morali vsi 2 tarifne števce zamenjati za 5-10 tarifne?
cool1
14. 12. 2023 10.47
+3
Ne razumem tega, da bi imeli odjemalci z sončno elektrarno na strehi dražjo elektriko .... Zakaj ? Najprej so vložili denar v čisto pridobivanje elektrike, z soncem, sedaj pa bodo kaznovani z večjimi stroški. Torej zaračunaj tistim, ki jim do sedaj nisi.... ali kako je to ?
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 12.56
+3
To je čisto zavajanje. Omrežnine za proizvedeno kvoto lastniki sončnih elektrarn po starih pogojih sploh ne plačujejo, niti za proizvedeno kot tudi ne za odvzeto elektriko kasneje iz omrežja. Tudi vse viške, ki jih porabijo izven proizvedene kvote, plačujejo po akcijskih cenah. In praviloma so vsi lastniki toplotnih črpalk in el. avtomobikol so lastniki sončnih elektrarn, tako da je čista laž da bi ta priviligirana gospodinjstva plačevala kaj več. Vse se namreč obeša na porabnike, ki plačujejo elektriko po porabi in praviloma najmanj obremenjujejo omrežje, saj nimajo za to nobenega vzroka!
MarkoSn
25. 01. 2024 15.27
+1
@PomisliNaSonce, tudi lastniki SE plačujemo omrežnino. Jaz jo in nikogar ne poznam, ki ima na računu znesek omrežnine 0€. Dejstvo pa je, da prav vsi že 30+ let plačujemo omrežnino. Namenjena je vzdrževanju in nadgradnji omrežja. Tega pa zelo očitno niso uspešno delali, ker jih je čas prehitel in sedaj želijo strošek nadgradenj naprtiti narodu. Tudi v osnovi smo omrežje zgradili že sami. Davkoplačevalski denar. A ko sem gradil hišo v Kr sem za infrastrukturo (elektro, komunalo, metorno...) odštel 24.000 eur, kljub temu pa sem dobil še v plačilo komunalnega prispevka v višini 14.000 eur. Se vprašaš zakaj že? Izgradnja sončne elektrarne je stala 14.000 eur. Stroški povezani z njo (zavarovanje 120€/l, meritve števcev vsake 4 leta 350€/4l, stroški el. priklopa, omrežnina 25€/mes, čiščenje 150€/2l...). Ko tole lepo sešteješ in pomnožiš na 30 let, vsaka postavka igra vlogo. Omrežnine recimo po trenutnih pogojih znese za 9000 eur. Dodaš še vse ostalo pa si skupaj hitro na 35.000 investicije v 30. letih. No, za ta denar trenutno ne porabim elektrike. Vse v redu in prav, vzameš v zakup in investiraš. Ampak trenutno pa gre za prevaro državnikov. Strašna promocija pod enimi pogoji, potem pa sprememba ključnih pogojev, ki investicijo dodatno obremenijo za vsaj 9.000 eur. Dobesedno prevara. Ni problema sedaj, ko znani so novi pogoji, pod katerimi se odločaš za postavitev SE ali ne. Ampak bistveno spreminjanje pogojev za že izvedene investicije, pa je podlo. Ker enostavno plačuješ dodatni davek na nekaj, kar so sami pspodbujali. Sedaj lahko se gremo popolnoma poštene porabe vseh javnih sredstev. Recimo: - količina prevoženih km po cestah, saj eni se vozijo več, kot drugi - število otrok, ker več otrok pomeni več vrtcev, šol, učiteljev... - dosežena izobrazba, ker več kot si študiral, več si uporabljal pripadajoče javne dobrine - število obiskov pri zdravniku - vrednosti prejetih zdravil - število telefonskih klicev in prenesenih podatkov (tk omrežje)... Mislim, ne vem, če si to želimo. Kakorkoli, resnica je vedno nekje na sredini. Dejstvo je, da so izračuni že dolgo znani, kako omrežje ne more pogoltniti vseh dodatnih željenih električnih naprav tako za proizvodnjo, kot za uporabo. To so strokovnjaki poudarjali že ob zamišljenih idejah zelene energije. Niso pa omrežja posodabljali, ko bi jih lahko in sedaj bi to radi prenesli na uporabnike. Nič ni zastonj gre pa trenutno v tej smeri, da je vse samo še dražje in manj prijazno za vse. Kompliciranje s temi petimi fazami obračuna ne prinese uporabnikom prav nobene dodane vrednosti, lastnikom SE, ki pa so pred kratkim vložili cca 15.000€ in bodo v življenjskem obdobju elektrarne cca 35.000€ pa bodo naprtili za cca 10.000 € dodatnih stroškov. Tako da ni na mestu stresanje jeze na lastnike SE. Smo vložili lasten denar in želeli pomagati, sedaj pa bomo za to kaznovani. In PS: nisem prejel tudi nobenih subvencij, da se ne bo kdo potem še na to obesil.
apodgra
14. 12. 2023 10.43
+2
Porabniki toplotnih črpalk , polnilne postaje za električna vozila in lastniki sočnih central bodo plačevali višje omrežnine . Ne vem zakaj višja omrežnina za sončne centrale, sedaj plačemo samo prispevek za varovalko ( cca 20Eurov) . Na višek energije ,ki jo proizvede sončna centrala je možno koristit v naslednjem letu ali prenesti na drugo merilno mesto, s tem ,da se plačajo na oddano neto energijo vsi prispevki, kar znaša cca 40% od vrednosti oddane energije . Na neto ceno 100 , plačaš 40 Eurov omrežnine . Najbolj za državo bi bilo, da ta višek energije preprosto podariš. Zakaj smo torej nameščali sončne centrale? Vsaka sončna centrala ustvarja viške od marca pa vse do meseca oktobra. Namestiti samo toliko panelov, da bi pokrivali lastno porabe energije čez ta čas , bi bilo ekonomsko neekonomično . Počakajmo na konkretne rešitve .
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 12.59
+2
Spet en, ki zavaja. Nobene omrežnine ne plačujete lastniki sončnih elektrarn....in to, da vse to zdej pokrivajo porabniki, ki plačujejo elektriko po porabi...je kriminal
Miskic a
14. 12. 2023 10.11
+2
Eni ste taki ko clovek vrze kamen vsi tam bezite ko peseki. Ko so govorili kak je toplotna oh in sploh ste se vsi nvm v kolko zakreditirali, da bi se greli kao zastojn. Zdaj pa so vam dvignili. Logicno ce pa smo preobremenjeni. Mislite, da ste prisparali pa niste. Razumem novogradnje, kjer vse nastimas ze v osnovi. Samo staro pa ne grem pre*ukavat, ce je ne, bi ne bo ogrela zadostno hise in bom rabla podporo. Drugic malo pocakajte kaj bo iz tega, ne kupovati na prvo zogo
rato
14. 12. 2023 10.05
+3
Samo en primer. Kot je razvidno iz grafa bodo poceni kuhali tisti, ki delajo zjutraj in pridejo ob 14 h domov (javna uprava)! Tisti, ki delajo popoldan pa morajo zgodaj zjutraj začeti, da ne bodo lačni odšli na delo. NEKDO SI JE PRILAGODIL URNIK PO SVOJIH POTREBAH (saj je pri koritu)🤔
User300173
14. 12. 2023 10.01
+1
Gospodinjstva imamo nove števce, katere lahko skoraj neomejeno programiraš, zamenjani ne dolgo nazaj. Dobro. Imaš določeno moč 7kw in ko to naenkrat dosežeš, bi lahko števec "vrgel" ven varovalko in prepreči večji skok. S tem ni več možnosti prekoračitve in s tem dodatnega plačevanja (dražjega). Števec pa lahko spet usposobiš s preprostim pritiskom na zunanji gumb omarice. Stvar je precej preprosta, le volja mora biti. Naj me nergači prišparajo s svojimi negativnimi razmišljanji.
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 13.00
+2
Ja seveda...pa seveda ni to šefetim v interesu. Elektriko niti ne sme kar tako ven metat
Grma53
14. 12. 2023 09.37
+3
Laž ima kratke noge, ali pa perje.
patogen
14. 12. 2023 09.22
-3
60% povišanje cene štroma je cena Svobode. Ki jo volilci z veseljem plačukjejo. Samo da ni Ivan janez.
User300173
14. 12. 2023 09.10
+5
Izpust nekaterih plinov skozi dimnik plačaš "onesnaževanje", stanje ostaja isto. Star avto pravočasno ne odjaviš na UE in kazen 250 evrov, ampak avto ostaja. Imaš greznico in plačuješ onesnaževanje okolja, čeprav vnaprej plačaš odvoz, greznica ostaja...itn. Kam gre ta kraja denarja? Zakaj kraja? Ker denar poberejo, stanje pa ostaja isto. Torej, vse te lahko mirne duše poimenujem lopovi in ker je to država, je potem institucionalna kraja. Sedaj še elektrika in poraba na štoparico, v nasprotnem te useka. Ta država ima birokrate, keteri samo opravičujejo svojo foteljo in kradejo denar državljanom. Mislim, da živim v državi lopovov in skorumpiranih institucij.
Kollerik
14. 12. 2023 08.40
-1
Glede na sosednje države gre pri nas za najmanjšo podražitev štroma od vseh. Vlada dobro opravlja svoje delo, ni kaj...
User300173
14. 12. 2023 08.25
+3
Lepo. Kar montiranje toplotne črpalke in solarne panele. Mislim, da je nekdo šel totalno remengo, se mu je odtrgala ali le opravičuje svojo birokratsko foteljo. Sem ateist, ma včasih mi zaide pogled "tam gor".
Kollerik
14. 12. 2023 08.48
+2
Montaža TČ je dober korak. Sploh če zraven obdržiš za alternativo še kurišče na trda goriva
Janik1111
14. 12. 2023 09.41
+0
torej kot atesist zavračaš božičnico ?
zvoneti
14. 12. 2023 08.19
+3
Obračunavanje elektrike po novem: na zelo prefrigan način nesramno podražimo elektriko, kriva bo pa gospidnja, ker ni pazila in je naenkrat prižgala pečico in pralni stroj. Najbolj podo podražitve občutili mali odjemalci z to mahinacijo, je povedal profesor z biotehnične fakultete sinoči na dnevniku.
TOP MOJSTER
13. 12. 2023 21.59
+8
Sosed je ugasnu toplotno črpalko staro 4 leta, in obrnu ventil na staro centrometal na drva in kuri smeti odpad in stare palete.....zeleni prehod po vaše.....
kavelj22
13. 12. 2023 21.56
+4
in tole je prva stvar za katero se mi v zivljenju resnicno da je potreben referendum in naj si vraknejo svoje zelene nebuloze nekam.
Oknaj 4
13. 12. 2023 21.50
+3
Varujmo planet zato vam bomo podražili elektriko , Zelena energija zato vam bomo podražili omrežnino . Do nedolgo nazaj je bila stalna propaganda za sončne elektrarne in toplotne črpalke ,sedaj pa globe za pridnost v obliki podražitev
apodgra
14. 12. 2023 10.56
+1
Oknaj 4 Vse skupaj postaja nerazumljivo in premalo je informacij . Pri nas je možno vse. Lansko leto sem sosedu podaril 3000 KWh in državi 1500KWh odvečne ustvarjene energije . Letos pa bom ta višek energije na dan 31.12.2023 prenesel na drugo merilno mesto. Na neto oddano energijo pa bom plačal vse prispevke cca 40% od vrednost cene oddan energije. Na 100 40 Eurov prispevki , torej 60 Eurov nižji strošek. Torej država misli prispevke povišati na višjo stopnja cca 50%.
+3
A se da za to razpisati referendum? Sprašujem kakšnega pravnika.
2mt8
13. 12. 2023 21.32
+4
Kosila bodo odslej ob polnoči, lažnivci!
Infiltrator
13. 12. 2023 21.09
+12
To bodo naredili zato ,da nas bodo lahko goljufali
pomlad 2020
13. 12. 2023 21.06
+20
In sedaj nam bo državno podjetje zaračunalo 'kazen', če bodo naši 15 minutni intervali mogoče preveč obremenjeni?! Kam smo prišli? Omrežje in vse kar sodi zraven so in smo plačali vsi mi, naši starši in stari starši, sedaj pa mi bo nekdo nabijal kazni in me omejeval, ter mi solil pamet kdaj in kako naj kurim, kuham, pečem, perem, sušim,se umivam, sesam, ...??? Zraven tega pa do konca zakomplicirano odčitavanje porabe, da nas bodo še bolj imeli za norce.
bojer
13. 12. 2023 21.10
+3
...se ti ne zdi, da je v tem "fora", kar praviš na koncu.
kavelj22
13. 12. 2023 21.05
+16
in kako prilagajas toplotno crpalko. Njen smisel je da deluje ko mora in sama regulira toploto. To ni radijator. se vidi da tile pojma nimajo sploh kaj govorijo se manj kaj delajo.
Kollerik
14. 12. 2023 08.42
+2
TČ lahko prilagajaš, kar pa s vsemi tistimi nastavitvami ni enostavno.
PomisliNaSonce
14. 12. 2023 13.12
+1
Toplotna je najbolj učinkovita sredi dneva, kasneje učinkovitost strmo pada. Sploh pa če jo sklapljaš in začne z ohlajeno hišo. Pol si na mrzlem definitivno
Japajadeja
14. 12. 2023 13.32
Gospa je lepo povedala: obratovanje toplotne črpalke v obdobjih, ko bo omrežnina nižja. Z njimi se bomo torej ogrevali poleti.