Slovenija

Agencija za civilno letalstvo se ni odločila za zaprtje vzletišča Kovk za jadralne padalce

, 26. 05. 2020 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po tragični letalski nesreči ultralahkega letala in jadralnega padalca nad Budanjami v Vipavski dolini je bilo pričakovati zaprtje vzletišča Kovk. Služba za preiskovanje letalskih nesreč je namreč priporočila, naj začasno prepovedo letenje v coni Budanje zaradi tveganja za ponovitev dogodka. Vendar agencija za civilno letalstvo tega ni storila.

Javna agencija za civilno letalstvo RS bo izdala direktivo o varnosti, s katero bo do uskladitve operativnih priročnikov za varno izvajanje letenja znotraj letališke cone Ajdovščina in cone letenja z jadralnimi padali in zmaji iz vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi, uvedla obvezno javljanje jadralnih padalcev letališču Ajdovščina tudi za primere, ko ne gre za organizirano letenje petih ali več pilotov letalnih naprav, usposabljanje, športno tekmovanje ali prireditev.

Po sklenitvi dogovora morata letališče Ajdovščina in Društvo jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina izvesti aktivnosti za obveščanje uporabnikov vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi o obveznem javljanju, npr. z namestitvijo ustreznih informativnih tabel.

Med krajema Budanje in Dolga Poljana v bližini Ajdovščine sta 25. aprila v zraku trčila ultralahko letalo in jadralni padalec. Po trku sta strmoglavila, pri čemer je jadralni padalec umrl. Pilot in potnik v letalu domačega Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina sta bila poškodovana, vendar sta nesrečo preživela.

Nesreča se je zgodila konec aprila.
Nesreča se je zgodila konec aprila. FOTO: Aljoša Kravanja
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jernam
26. 05. 2020 21.17
+9
Pravilna odločitev agencije.
pingvinislo5
26. 05. 2020 17.53
+28
neuradno kroži informacija, da sta se pilot in sopotnik fotkala v času trka. krivi so pa sedaj jadralni padalci, ki so leteli tam, kjer so imeli dogovor z lokalnim letalskim klubom.... eh ja.
Tapravsavinj?an
26. 05. 2020 17.46
+19
No končno razumna odločitev, vsak jadralni padalec ima UKW postajo, pa naj javi, vpraša, kakšna je situacija v zraku!!!! Tudi sam grem na Kovk večkrat letno jadrat s padalom, tako, da se prav vesel , ker tu so pogoji za letenje, ko v večini SLO še ptiči peš hodijo!!!!!
sebak81
26. 05. 2020 18.16
+13
Pogoji so dobri na Lijaku, kot jadralni padalec bi moral vedeti, da je Kovk izpostavljen tako burji kot tudi močnem JZ.. ukv ti nič ne pomaga, ker letališče komunicira na povsem drugem frekvenčnem planu, kjer postaje jadralnih padalcev enostavno ne delajo.. pa tudi drugem načinu dela (AM).. vse skupaj je bedarija in birokracija, ki ne more it skozi..
staridida
26. 05. 2020 16.57
+5
Previdnost je mati modrosti...
Borza
26. 05. 2020 17.46
+8
Rožice cvetijo
26. 05. 2020 16.50
+41
Pravilno, da niso zaprli. Po njihovo bi morali tudi vse ceste, kjer so se zgodile prometne nesreče, zapreti.
Marko Jecelj
26. 05. 2020 17.17
+9
ker so naše ptice izrazito slsbovidne (vetrnice žičnice ipd stop) smatram, da bi.lahko bile prav one krive za letalske nesreče. vključiti DOPPS v okoljako presojo letenja in zagotovo je problem rešen