Slovenija

Agencije kritične do predloga zakona, ki 'posega v njihovo neodvisnost'

Ljubljana, 05. 10. 2020 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
110

Javne agencije so bile v odzivu na združevanje agencij kritične, saj jih, kot trdijo, nihče ni obvestil, da se pripravlja omenjeni predlog zakona. Prav tako so mnenja, da združevanje bistveno vpliva na njihove pristojnosti in delovanje, hkrati pa tudi posega v njihovo neodvisnost. V Agenciji za civilno letalstvo medtem opozarjajo, da "predlagana ureditev v principu krši mednarodnopravno vzpostavljeni sistem".

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravljajo predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge, ki je še v medresorskem usklajevanju. Kdaj bi se lahko zgodila realizacija morebitnega povezovanja, ministrstvo še ne ve. Vlada bi po predlogu ustvarila dve t.i. super agenciji. 

Ena od super agencij bi postala Javna agencija RS za trg in potrošnike, ki predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS. 

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. 

Nekatere javne agencije so bile v odzivu na združevanje agencij kritične, saj jih, kot trdijo, nihče ni obvestil, da se pripravlja omenjeni predlog zakona.

Predlog omenjenega zakona prav tako bistveno vpliva na pristojnosti in delovanje posameznih agencij in posega v njihovo neodvisnost, še dodajajo. 

AVK
AVK FOTO: POP TV

AVK: Predlog zakona je v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami in predpisi

Predlog zakona, po katerem bi osem regulatorjev združili v dve agenciji, je v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami in predpisi, ki veljajo v Sloveniji, ter z evropsko direktivo, meni Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK). Bistveno bi se namreč zmanjšali neodvisnost in samostojnost AVK, kar je v nasprotju z direktivo, poudarja.

Kot so povedali v AVK, so predlog zakona od gospodarskega ministrstva prejeli v četrtek, časa za pripombe pa so imeli do danes do 10. ure. "Agencija s predlogom zakona predhodno ni bila seznanjena niti ni bila vključena v postopek njegove priprave," so povedali. Svoj odziv so posredovali gospodarskemu ministrstvu.

Agencija predlogu zakona "odločno nasprotuje" in meni, da je v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami in predpisi, ki veljajo v Sloveniji – resolucija o normativni dejavnosti, poslovnik DZ in poslovnik vlade –, pa tudi z direktivo EU iz decembra 2018 o krepitvi vloge organov držav članic, pristojnih za konkurenco, da bodo učinkoviteje uveljavljali pravila konkurence, in o zagotavljanju pravilnega delovanja notranjega trga, ki jo mora Slovenija prenesti v svoj pravni red.

"V skladu s predlogom zakona se namreč bistveno zmanjšuje neodvisnost in samostojnost agencije, kar je izrecno v nasprotju z zgoraj omenjeno direktivo," so zapisali.

Iz Javne agencije RS za varnost prometa so nam odgovorili, da so seznanjeni z načrtom združevanja agencij, na katerega so tudi že podali pripombe. 

CAA: Takšen zakon bi negativno vplival na zagotavljanje letalske varnosti

S predlogom zakona se ne strinjamo, so jasni v Agenciji za civilno letalstvo CAA in dodajajo: "Predlagana ureditev v principu krši mednarodnopravno vzpostavljeni sistem, ki gradi varnost civilnega letalstva na temelju kompetentnega pristojnega organa. Pri tem izpostavljamo, da je slovenski letalski organ za svoje delo podvržen dvema inšpekcijama."

Po njihovih besedah je predlog zakona v nasprotju z vsemi predpisi s področja letalstva: "CAA mora biti neodvisna, vendar ne v smislu, kot ga določa drugi odstavek 5. člena predloga zakona. Osnovna uredba EU namreč določa, da države članice zagotovijo, da njihovi pristojni nacionalni organi neodvisno sprejemajo strokovne odločitve o certificiranju, nadzoru in izvrševanju ter svoje naloge opravljajo nepristransko in pregledno ter da so ustrezno organizirani in upravljani ter imajo ustrezne kadre." Opozorili so, da iz predloga zakona izhaja načelo vitke uprave, kar bo povzročilo krčenje kadra, posledično pa nezmožnost izvajanja predpisanih nalog v obsegu, v kakršnem se izvaja trenutno s ciljem zagotavljanja letalske varnosti. "Ta del je bil v preteklosti že predmet presoje Evropske komisije, ki je Sloveniji očitala nezadostno število zaposlenih, zaradi česar je bil leta 2014 sprožen postopek kršitve prava EU, ki bi, če se ne bi CAA ustrezno okrepila (tako številčno kot strokovno), pripeljal do prizemljitve vseh zrakoplovov, vpisanih v register zrakoplovov, ki jih vodi CAA," so poudarili.

Poleg tega ima vpliv urejanja področja varstva potrošnikov in trga za posledico negativen vpliv na zagotavljanje letalske varnosti, ki je ključnega pomena, menijo na CAA. "Povedano drugače, certifikacija zrakoplova nima nobene povezave z varstvom potrošnikov in urejanjem trga. Tako glede na njene naloge in pristojnosti CAA ni mogoče združiti niti s področjem prometa ( AVP in AŽP), saj so pristojnosti AVP in AŽP glede na veljavne predpise popolnoma drugačne," so še izpostavili in dodali, da mora vlada "o morebitni spremembi organiziranost CAA nemudoma obvestiti mednarodne institucije ICAO, ECAC, EK, EASA, ki preverjajo ustreznost organiziranosti, usposobljenosti kadra in zagotavljanja finančne stabilnosti, skladno s predpisi".

Akos
Akos FOTO: POP TV

AKOS: Pri drugih zakonih je bila redna praksa, da smo bili vključeni v njihovo pripravo

Predlog omenjenega zakona bistveno vpliva na pristojnosti in delovanje agencije, zato je toliko večje presenečenje, da agencija ni bila niti seznanjena z dejstvom, da se pripravlja takšen zakon, so zapisali na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). "Pri drugih zakonih, ki se dotikajo dela agencije, je namreč redna praksa, da je agencija vključena v njihovo pripravo, še preden pridejo predlogi zakonov v medresorsko obravnavo (npr. pri pripravi ZEKom-2 so zaposleni na AKOS že od samega začetka priprave novega zakona vključeni v delovno skupino; enako velja tudi v primeru priprave novele ZAvMS)," so izpostavili.

Dodali so, da so kljub zelo kratkemu roku proučili osnutek zakona in pristojnim ministrstvom poslali več kot 20 strani argumentiranih pripomb: "Agencija med drugim ugotavlja, da je predlog zakona v nasprotju z več evropskimi direktivami, ki poudarjajo samostojnost oz. čim večjo neodvisnost agencije od ustanovitelja, pri čemer se neodvisnost nanaša tako na financiranje kot na organizacijo in notranje postopke. Del direktive na področju elektronskih komunikacij ter direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah pa je tudi prepoved, da se direktorju agencije spreminjajo pogoji v času trajanja mandata oz. da se ta prekine zaradi organizacijske spremembe."

Nadalje agencija opozarja, da iz predloga zakona ni jasno, kje bo sedež novonastale Javne agencije Republike Slovenije za trg in potrošnike agencije, niti ni predvidene organizacijske strukture. Po mnenju agencije bo predlagana spojitev dolgotrajna, vodila bo v daljše postopke pred agencijo, upočasnjeno bo opravljanje zakonsko določenih nalog in odzivnost na razmere na trgu, kar bodo na koncu občutili tako deležniki na trgih, ki jih regulira agencija, kot tudi končni uporabniki storitev.

Na argumente predlagatelja zakona, pa na AKOS ugotavljajo, da imamo "mehanizme, ki jih predvideva predlog zakona, že vzpostavljene (denimo Sektor za ekonomske analize, zgledno urejen informacijski sistem, vzpostavljen nadzor ministrstev in sodišč nad delom in odločitvami agencije ter vzpostavljeno pregledno financiranje)". Glede skladnosti z evropskimi pravili, neodvisnosti in samostojnosti, bolj preglednega financiranja ter večje učinkovitosti in fleksibilnosti pa agencija meni, da bo s predlaganim zakonom dosežen ravno obraten učinek.

Ob tem agencija še posebej izpostavlja, da je po področjih dela že danes eden največjih regulatorjev v Evropi, saj pokriva kar pet vsebinskih področji: elektronske komunikacije, radiokomunikacije, pošta, elektronski mediji in železnice, obenem pa je četrti najmanjši regulator po številu zaposlenih. Pet področij je tudi sicer največje število različnih področij, ki jih pokrivajo regulatorni organi v državah EU. Agencija s kar devetimi področji, kot jo predvideva predlog zakona, bi tako predstavljala bistven odmik od praks v Evropi.

"Upamo, da bo predlagatelj skrbno proučil posredovane pripombe in začel dialog z vsemi vpletenimi, da bi skupaj našli ustrezno rešitev," so še zapisali na AKOS.

ATVP: Odločitev o združevanju je politična, način priprave takšne zakonodaje neprimeren

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) ni sodelovala v nobeni fazi priprave zakona, niti niso predloga zakona prejeli v mnenje, so sporočili iz agencije. Po njihovem mnenju je odločitev o združitvi ATVP in Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) politična. Z vidika politike kot stroke je način takšne zakonodaje neprimeren, prav tako nekatere določbe predloga zakona dodajajo. 

"ATVP in AZN sta del finančnega sistema Republike Slovenije, zato je združevanje teh dveh organov pomembna odločitev, ki zahteva širši konsenz in mnenje stroke. Že trenutne razmere, povezane z negotovostjo zaradi pandemije covid-19 in bližajočim predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, bodo imele velik vpliv na operativne in nadzorne naloge ATVP, brez projekta združevanja dveh regulatornih organov v enega."

Regulator kapitalskega trga mora biti organ, ki je samostojen in neodvisen, a ne zgolj na papirju. Na to so Slovenijo večkrat opozorile mednarodne institucije, kot so OECD, Mednarodni denarni sklad, Evropska komisija in Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA), pojasnjujejo v agenciji. "Po predlogu zakona je namreč vlada tista, ki bi imenovala upravo in svet agencije, kar je korak nazaj v zagotavljanju tega cilja. Po obstoječi zakonodaji tako direktorja obeh kot tudi člane sveta imenuje Državni zbor RS.

Dodali so še, da se ATVP ne financira iz proračuna, ampak iz taks in nadomestil zavezancev za nadzor. Nadzor nad zakonitostjo in namembnostjo porabe sredstev se vrši preko vlade, državnega zbora in računskega sodišča. "Dodatno omejevanje samostojnega razpolaganja s finančnimi sredstvi je zato nepotrebno in zmanjšuje finančno neodvisnost regulatorja." 

Pri pripravi zakona pričakujejo predvsem sodelovanje z resornim ministrstvom in vlado ter upoštevanje zahtev glede statusa in delovanja regulatorjev finančnega sistema. ATVP je svoja stališča tudi posredovala pristojnim ministrstvom in vladi. 

AŽP: Pozitivnih učinkov združevanja nismo mogli razbrati

Na Javni agenciji za železniški promet RS (AŽP) so uvodoma pojasnili, da pri pripravi predloga zakona niso sodelovali, z njim pa so bili seznanjeni šele 1. oktobra z rokom pripomb do 2. oktobra. V danih okoliščinah so ob upoštevanju obsežnosti gradiva svoje pripombe poslali na ministrstvo za infrastrukturo. Kot so navedli, predlog novega zakona predvideva združitev regulatorjev na različnih področjih trga. AŽP ni regulatorni organ na področju železniškega prometa, a so kljub temu presojali predloženo gradivo in iz namena niso mogli razbrati pozitivnih učinkov združevanja. 

Sedanja organiziranost AŽP je po njihovem mnenju popolnoma ustrezna, kar je bilo potrjeno tudi v nadzoru s strani Agencija Evropske unije za železnice. 

Agencija za energijo: Združevanje agencij je v nasprotju z evropskim pravom

Tudi v Agenciji za energijo s predlogom zakona niso bili seznanjeni in pri njegovem nastajanju niso sodelovali. Predlog zakona so od ministrstva prejeli pretekli četrtek, svoje pripombe pa poslali, čeprav je bil rok za to zelo kratek. Združevanja agencij ne podpirajo, saj je v nasprotju z evropskim pravom in za energetski trg ter odjemalce ne prinaša koristi. Tudi predlog zakona ne vsebuje nobene finančne ali druge analize, ki bi dokazovale smotrnost oziroma nujnost takšnega združevanja, menijo. 

"Združevanje tako obsežnih in po vsebini nezdružljivih področij bi v praksi povzročilo še dodatne stroške. Prav tako bi to pomenilo podaljševanje postopkov odločanja in večjo birokratizacijo. Če pa je cilj pripravljavcev zakona zmanjševanje števila zaposlenih, je ta cilj v očitnem nasprotju z enim temeljnih vidikov neodvisnosti sektorskih regulatorjev, kot jih naslavljajo evropske direktive. Poleg popolne neodvisnosti od kakršnihkoli javnih ali zasebnih interesov se za učinkovito delo regulatorjev namreč zahteva, da lahko sami odločajo o tem, koliko človeških in finančnih virov potrebujejo za uspešno in učinkovito opravljanje svojih nalog," so še dodali. 

Agencija za energijo med drugim regulira trg z električno energijo in zemeljskim plinom, nadzorujejo veleprodajni trg in finančne transakcije na tem trgu, spremljajo delovanje maloprodajnega trga in vplivajo na končno ceno oskrbe z energijo. Energetika je ena izmed pomembnejših gospodarskih panog države, ki je v javnem interesu. "Na tem trgu vlada veliko različnih interesov, še posebej v obdobju, ko se celotna energetika preoblikuje in ko bomo morali najti najboljše rešitve za stroškovno učinkovit prehod na podnebno nevtralno družbo. Hkrati je značilnost trga z energijo ta, da so skoraj vsi udeleženci trga, še posebej tisti, ki upravljajo z omrežji in jih tudi stroškovno regulira agencija, v lasti države. Zato mora regulator s svojim nepristranskim delovanjem in neodvisno od kakršnihkoli političnih ali zasebnih interesov uravnavati interese vseh deležnikov na trgu, vzpostavljati zaupanje v trg in skrbeti, da bo odjemalcu zagotovljena zanesljiva, okolju prijazna in cenovno dostopna energija."

Navedeno združevanje bi pomenilo zmanjševanje stopnje neodvisnosti, še več, predlagane določbe o upravljanju in nadzoru v nasprotju z evropskim pravom, opozarjajo. Energetski regulatorji so bili v prvi vrsti ustanovljeni z namenom, da bodo njihove odločitve neodvisne od ekonomskih in političnih interesov. Ker ima država vsaj potencialno, ekonomske ali politične interese, mora biti energetski regulator neodvisen tudi od vlade, so še zapisali v agenciji. "Večja kot je neodvisnost, boljše deluje trg, večje je zaupanje odjemalcev/potrošnikov v trg, več je koristi za posameznika in družbo kot celoto."

AZN: Edini namen preoblikovanja sistema nadzora je lahko v tem, da se doseže učinkovitejši nadzor

Po mnenju Agencije za zavarovalni nadzor je edini legitimni način in namen združevanja agencij lahko le v tem, da se doseže učinkovitejši nadzor oziroma vsaj enako uspešen nadzor, ki je finančno učinkovitejši. V agenciji tudi menijo, da je pred vsakršnim posegom v sistemsko ureditev in organizacijo nadzornih organov potrebno skrbno tehtanje in predstavitev strokovnih argumentov, vključno s predvidenimi posledicami in učinki namernih sprememb. V primeru omenjenega predloga zakona pa ta pogoj ni izpolnjen. Določbe ob tem zmanjšujejo neodvisnost agencije in niso skladne z usmeritvami predpisov EU in ugotovitvami mednarodnih rganizacij, dodajajo. 

AZN sicer še vedno ni prejela osnutka predlaganega zakona. Z združevanjem so se seznanili šele preko novinarskih vprašanj in spletnih strani. Prav tako v predlogu zakona niso navedena dejstva niti analize, ki bi kazale, da je trenutni sistem neučinkovit. Prav tako niso predstavljeni finančni in sinergijski učinki združenega nadzora. Trenutno obdobje je tudi zaradi oteženih gospodarskih okoliščin izrazito neprimerno za spreminjanje organizacijske strukure nadzora finančnega sistema, saj je vloga AZN kot nadzornika v času krize bistvenega pomena za trden zavarovalniški sektor, so še zapisali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
14. 10. 2020 18.29
+1
O javnem sektorju . Bolj je država ekomsko razvita in uspešna močnejši javni sektor ima . Pa če se janševci postavite na pleše . Dejstva .
MucaNeGrize
14. 10. 2020 18.26
+1
Kako se bo torej kadrovalo pod novo streho ? V stilu Lazar NPU , ki nima nikakršnih referenc in ni spisala prej niti ene same ovadbe .
Lumpx
06. 10. 2020 10.50
+1
Hja bo treba zacet delat... skoraj 30 let ste odlagalisce nesposobnih levih kadrov in ste vecinoma delali sam skodo. Priznam pa da ste NEODVISNI... predvsem kar se tice nedela oz celo delanje skode delovnim slovencem.
JApajaDAja
06. 10. 2020 10.03
+4
politično kadrovani so kr naenkrat postali "neodvisni"...pa še brez ustreznih referenc so bili imenovani!
prinašalec2
06. 10. 2020 08.51
+2
Upam, da narod spregleda, da se obstoječi kader, ki so ga nastavile prejšnje vlade, bori za svoje položaje. Sigurno bi združevanje teh organov, od katerih itak bolj malo slišimo in je malo koristi za nas, bi kar nekaj vodilnih plač šlo po vodi, ne? Tako je nastavila jih je politika, sedaj pa kriičijo, da se jim obeta krivica.... Ljudje, da bo potrebno v državni upravi še več takih potez za racionalizacijo dela, bi moralo biti jasno in bi ga morala večina ljudi, ki živi bolj na sredini brez nekih večjih privilegijev, podpirati.
zmago56
06. 10. 2020 08.24
+2
Mi lahko prosim kdo razloži katera Evropska direktiva zahteva od Slovenije, da imamo nešteto agencij samo zato, da tam brez konkretnega dela dobre plače vlečejo vsi sorodniki, znanci, znanci od znancev, ljubice, ljubčki od strankarskih veljakov.
jackrussel
06. 10. 2020 08.24
+0
Pa naj ostanejo,vendar sorazmerno razdeljene po vseh mestih v Sloveniji. Se bodo pač aparatčiki vozili sem in tja,če bodo hoteli obdržati službe.
Jaka Jack
06. 10. 2020 08.21
+3
Vse agencije ukiniti, ksr so samo zato, da politiki kadrujejo vanje svoje ljudi za usluge... Vse naj bo pod pristojnim ministerstvom in naj se nosi odgovornost za nepravilnosti.
hotchilipoper
06. 10. 2020 08.19
+2
JJ je dregnil v sršenje gnezdo
nostalgik
05. 10. 2020 21.48
-3
PREDLAGAM, VSE AGENCIJE ZDRUŽNO SE MORATE ODLOČNO UPRETI JANŠEVEM PREDLOGU O ZDRUŽENJU, KAJTI TO JE DIKTATORSKI NESPREJMLJIV NAČIN ZA DEMOKRACIJO. TA NJEGOV NAČIN VODI V POGUBO SLOVENIJE.
hotchilipoper
06. 10. 2020 08.18
-1
supergigi
05. 10. 2020 21.11
+5
Sem pričakoval odpor ampak, da bodo pa tako cvilili pa vseeno ne 😆
fjfjf
05. 10. 2020 21.05
+8
Če je že kdo bil na ministrstvu za infrastrukturo mu je jasno da je skrajni čas da se pol jadra vrže ven. Stavba oblikovana tako da ti ne daje občutka da je v njej en kup pisarn in se več ljudi in kadar koli greš mimo polovica ljudi sploh ne če kaj dela tam
Common_sense
05. 10. 2020 20.37
+7
Svinje pri koritu so kriticne do predlaganega odstavljanja od korita.
gz9999
06. 10. 2020 08.23
+1
Največja svinja pri največjem koritu je veliki vodja. In niti to mu ne zadošča. Želi biti EDINA svinja pri VSEH koritih.
riss
05. 10. 2020 20.37
+7
Levičarji so proti racionalizaciji na vseh področjih, ker je treba zagotoviti čimveč dobro plačanih služb za njihove "brezdelneže", ki niso navajeni delati kaj konkretnega.
MucaNeGrize
14. 10. 2020 18.27
+1
Za koliko ljudi se bo zmanjšalo po novem na tem področju z združitvijo ? Argumenti ? Številke ?
riss
05. 10. 2020 20.35
+5
Vsi štirje levi predsedniki bi bili vodje, a samo enemu bo mogoče to uspelo. Mandatarja menda že določajo. Samo to vlado je treba še zrušit na demokratičen ali na kakršenkoli drugi način. Nazadnje se je vključilo še sodstvo in tožilstvo je že ovadilo predsednika vlade. To se redkokje dogja. Nobene empatije do ničesar, kar ni levo.
zurbrigen
05. 10. 2020 20.32
+7
Neodvisne agencije bi se morale tudi financirati NEODVISNO, ne pa da so če jih kaj lifraš NEODVISNI, a vsakega prvega v mesecu pade mezda iz proračuna, to se pravi da so ODVISNEŽI od proračuna. Torej kdor jih plačuje jih lahko tudi KOMANDIRA, al pa naj preživijo na trgu dela.
slo_veter
05. 10. 2020 20.19
+9
saj nisem za JJ .. ampak tole pa je res nekih agencij.. Vsaka pa polna tajnic in kr nekih svetovalcev.
slo_veter
05. 10. 2020 20.19
+3
saj nisem za JJ .. ampak tole pa je res nekih agencij.. Vsaka pa polna tajnic in kr nekih svetovalcev.
SnowmanR
05. 10. 2020 19.26
+10
Vidim da se nobena agencija ne pritožuje za podgane in miši v pekarnah ki jih posedujejo tujci v Sloveniji...
Lumpx
05. 10. 2020 19.36
+3
Špina?ni njoki
05. 10. 2020 19.26
-8
Veliko vas tukaj pljuva čez "300 000 parazitov, ki delajo v javni upravi". Kar nekaj teh 300k parazitov čuva vas in vaše premoženje, skrbi za vaše otroke, jih uči v šolah in vam bo morda pomagalo, ko boste v težavah. Vse to je JU čez katero pljuvate. Bi lahko svoje delo opravljali bolje? Seveda. Bi bilo bolje, če jih ne bi bilo? Sami se odločite. Ampak na polagi lastnega razmisleka, ne na podlagi mnenja politikov, ki imajo vedno v ozadju neko osebno korist. So levičarji v preteklosti nakladali o "vitki" državi in potem zgolj zaposlovali svoje ljudi? So. So to isto počeli desničari na oblasti? So. Ne gre za to, da ni potrebno zmanjšat birokracijo. Gre za to, da se to dela z iskrenim namenom naredit dobro za državo, ne pa zgolj za svojo stranko. In to počnejo vsi. Kdor tega ne vidi je bodisi slep bodisi naiven.
Lumpx
05. 10. 2020 19.37
+9
A z agencij "za trazenje rude i gubljenje davkoplacevalskih para" cuvajo nasa zivljenja? Ja zdaj bom pa laze spal. Ha ha
Špina?ni njoki
05. 10. 2020 19.39
-4
No recimo ti si odličen primer kako nekdo, ki je zaposlen v javnem sektorju (oziroma parazit, kot jih imenuješ), ni dobro opravil svojega dela. V tem primeru osnovnošolska učiteljica.
sky100
05. 10. 2020 19.43
+6
Špinačni njoki, eno je javni sektor, drugo pa javna uprava.
Lumpx
05. 10. 2020 19.55
+3
sky100 ++++++++ na zalost fajonisti nlevicarji tega ne locijo... ker to je vse NJIHOVO. Pravzaprav si dimisljajo da je vse to sam zanje... privat servis za polnjenje zepovv in lagodno zivljenje.
Tobleron
05. 10. 2020 20.22
+4
špinača, prvič govorimo o agencijah, ki so se jih izmišljali zato, da so svojim kadrom našli nova delovna mesta. Drugo, napredek je gonilo družbe in treba je iti v korak s časom in posodabljati delovne procese in usposabljati ljudi, da temu napredku sledijo in ga tudi sami izboljšujejo. Google in piši Deming. Tega pri nas v JU ni, agencije pa itak služijo tistemu, kar sem opisal zgoraj.
Špina?ni njoki
05. 10. 2020 21.09
+1
sky in lumpi... zelo dobro vem kaj je JS in kaj JU. Vasi somisljeniki spodaj so to enacili in vse skupaj imenjvali paraziti. Btw..na pivu sm ne lub se mi vec razpravljat z vami