Slovenija

'Plačnega sistema kot smo ga poznali, ni več mogoče obnoviti'

Ljubljana , 20. 10. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
72

V sporazumu o začasni prekinitvi stavke, ki ga je s Fidesom podpisal zdravstveni minister Bešič Loredan, se je vlada zavezala, da bo do prvega aprila oblikovala ločen plačni zdravstveni steber v okviru javnega plačnega sistema. Ločeno bo tudi urejanje položaja zdravnikov ter zobozdravnikov, če bi drugi sindikati pogojevali ali omejevali urejanje zdravniških plač. A v sindikatu ostalih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu pravijo, da gre le za prazno lupino brez vsebine. Razočarani so predvsem mladi zdravniki, ki jim je Bešič Loredan v prvi vrsti obljubil ureditev statusa in višje plače.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Ajanović Hovnikovo in Štrukljem
    12:02
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Ajanović Hovnikovo in Štrukljem
  • Iz 24UR ZVEČER: Podpis sporazuma med vlado in Fidesom
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Podpis sporazuma med vlado in Fidesom

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je dejala, da sprejetje današnjega sporazuma nikakor ne pomeni izstopa zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Pojasnila je, da so se na centralnih pogajanjih z vsemi sindikati dogovorili, da bodo preoblikovali plačni sistem, ki bo enoten za vse. Na tej skupni osnovi pa bodo nato za različne dejavnosti postavili različne stebre. "Koliko stebrov pa bo, tega še ne vemo," je povedala.

Sindikalist Branimir Štrukelj je ob tem izpostavil, da bo določanje novih stebrov davkoplačevalce verjetno stalo precej denarja. "Imeli bomo nove plačne sisteme. To zahteva veliko časa, truda in denarja," je povedal. 

Štrukelj je prav tako dejal, da so z dogovorom "zabili zadnji žebelj v krsto plačnega sistema". Kritičen je bil do vlade, saj je le-ta po njegovem z ločenim oblikovanjem plač kršila dogovor, kjer se je zaobljubila vsem sindikalistom v javnem sektorju in ne le eni skupini. "Sezona lova posameznih plačnih skupin se je s tem dogovorom odprla. Vsaka skupina si bo prizadevala dobiti svojo pozicijo, ki ne sme biti slabša, kot je bila doslej," napoveduje sindikalist.

S tem, ko se je vlada dogovorila samo z eno skupino in drugo le postavila pred izvršno dejstvo, je kršila dogovor, je še dodal Štrukelj. "Tu ne dosegamo obljubljenega soglasja. Situacija bo zdaj zelo nepredvidljiva. Prekršili ste zaobljubo, da se bomo skupaj dogovarjali o spremembah, " je povedal. 

Hojnikova je zanikala, da so jih postavili le pred izvršno dejstvo, saj da "je še vse odprto" in da je zadeva trenutno "le začrtana". "Še se bomo pogajali," je povedala in dodala, da plačnega sistema, kot smo ga poznali do sedaj, ni več mogoče obnoviti. Po njenem je potrebno "primerljive stvari primerjati na primerljiv način, z ustreznimi kriteriji," je zaključila. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
20. 10. 2022 12.42
+1
ko že imate tega štrukla non stop po tv , bodite toliko nepristranski do ostalih državljanom ne samo svoje elite pa ga povprašate kakšno mnenje ima ali se bo kaj ukrepalo tudi proti elitam in grupam ki vstrahujejo in pretepajo svoje sošolce po šolah ali ga zanima samo njegova plača za kar je non stop na nogah. šolstvo zagovarja šolstvo je njegov resor in moral bi videti tudi to ne samo kar mu njegov tast natolcuje
primorec2
20. 10. 2022 12.35
+2
V kratkem bo v javnem šolstvu problem učiteljev. So primeri, ko je na šoli precej učiteljev pred upokojitvijo. Tam bo nastal problem, ker učiteljev enostavno primanjkuje. Poznam primer, ko so pred 30 leti odprli novo šolo. Zaposlili so se pretežno mladi učitelji, kateri so sedaj pred upokojitvijo in ni jih malo. Mislim, da bi morale šole redno poročati ministrstvu o kadrovskem stanju in potrebah sproti ob letnih poročilih ali kako drugače. Tu naj zavzamejo, kateri učitelji bodo šli v pokoj čez pet let, tako lahko prej kaj pripravijo. Je sodelovanje sol z ministrstvom le uskladitev malic, ostalo je na občini? Poslušam problematiko prehrane, katera je bolj spolitizirany kot drugo. O problemih kadra pa ničesar. Kdaj so v DZ obravnavali in kaj konkretnega sprejeli v zvezi z ucitelj? Ni toliko popularno, z brezplačnimi obroki py bodo naredili pravo "stalo", ker se večina na to ne spozna ali noče.
najboljšisosed
20. 10. 2022 12.31
+1
Nič ne bo iz tega.
primorec2
20. 10. 2022 12.23
+2
So mnenja, da z ukinitvijo "dvozivk" bo razpadlo ali vsaj težave v javnem zdravstvu. Dobro. Storitve opravlja zdravnik in ne aparatura. Torej, prisoten mora biti zdravstveno osebje. Zdravnik "opravi" svoj delavnik v zdravstveni ustanovi, ko konca gre k privatnih. Zakaj to ne bi opravil v bolnišnici za dodatno plačilo? Ne more, ker je utrujen? Ni dovolj aparatur, ker popoldne dela drugi na njih? Pregledati koliko so prostori in aparature zasedeni časovno in bolje uskladiti zasedenosti. Mislim, da se da se veliko organizirati, ampak če si že v startu proti, potem je vse zastonj. Vsega še verjetno ne da v bolnišnici urediti, ampak večino se. Vsako delo zdravstvenega osebja izven rednega delovnega časa, bi moral direktor posebej vsako delo potrditi. S tem bi imel uvid in kontrolo, ali je res potrebno, ali pa se da to zdravstveno opravilo opraviti v bolnišnici. Kako pa urediti tam, kjer ima sam direktor ali vodilni pogodbo z par privatnim izvajalci? Tak direktor tega ne more objektivno ocenjevati in odločiti, ker je tudi sam v tem cirkusu. Torej, nekaj reda na tem področju urediti, v nasprotnem nam bo zdravstveni lobi in sindikat uničili javno zdravstvo. Tam kjer si redno zaposlen moraš izključno delati, popoldansko je direktna konkurenca in tudi direktno materialno škodi zdravstvu. Dodatno izobraževanje plača tudi privatnih ali samo bolnišnica?
kr--en
21. 10. 2022 13.01
>>Tam kjer si redno zaposlen moraš izključno delati, popoldansko je direktna konkurenca in tudi direktno materialno škodi zdravstvu.<< To se sliši tako, kot, da bi zaradi dela pri privatnikih, v javnem zdravstvu imeli prazne ambulante in operacijske dvorane. ZZZS-ju zelo ustreza, da ljudje storitve plačujejo iz lastnega žepa. Slabšanje stanja (nezadovoljstvo zdravnikov s plačami v javnem zdravstvu) je voda na mlin privatnikom.
Brakedirt fafa očetu
20. 10. 2022 12.08
-1
Mi ,ki smo volili naš sab zadovoljstvo
231koak
20. 10. 2022 11.46
+1
Najlepše gre onim, ki imajo zraven še inštruktorje popoldan po 20-25 eur na h
neobremenjen
20. 10. 2022 11.38
+1
Ustanovite sindikat? A naj vlada tvojega šefa fehta, da ti bo dal višjo plačo? Dogovori se s šefom.
User1832247
20. 10. 2022 11.27
+1
sedaj ko so dobili peneze pričakujem izvid v naslednjem tednu ne pa kot mi je bilo rečeno da bo dotore napisl izvid čez tri mesece!!!!
Vselepo
20. 10. 2022 11.46
+2
Vsi v javni upravi so dobili z povišanje In dodatki povišanje cca 10%, tudi vsi v zdravstvu, sodstvu, občine, poslanci, ministri in Klakucer ter Golob itd.........
marul?ek
20. 10. 2022 11.16
+0
pa kaj hudiča samo javna uprava kaj pa ostali
User768643
20. 10. 2022 11.26
+2
Vsak ima svojega šefa in lastnika. A se bodo delavci v privat firmi z državo pogajali o plači?
MladInPerspektiven
20. 10. 2022 10.50
+6
Med zdravniki je potrebno narediti red. Ne more delati v javni in privat ustanovi. Samo zamislite si čakalna doba v javni ustanovi za določeno zadevo je 1 leto greš privat istemu zdravniku in mu plačaš 60 do 80 evrov in te naroči v javno ustanovo v roku meseca dva.... bolano. Poleg tega v privat ustanovah ne izvajajo SLABO plačanih zadev za to te napoti v JAVNO ustanovo. Ali, ko nekaj zašuštrajo te PRELOŽIJO na JAVNO ZDRAVSTVO naj se tam mučijo. Preprosto lahko verjamete ne bo šlo dosti zdravnikov v tujino KOT GROZIJO, prelepo je v SLO.
Entip?ek
20. 10. 2022 11.18
+1
Si kot papiga..pol jih pa naj primerno plačajo..seveda izstopajo plače zdravnikov, ki so pri koritu, načeloma so pa plače mlajših ali plače mladih zdravnikov izpod vsake kritike.....mladi zdravnik ima mal cez 1000 eurov neto plače...in to za 6 let tezkega študija...dejte se mal zamislit ...bojo pa moral vladnimi poskrbeti za tiste ki so na polno polno izkoristili sistem in si talajo raznorazne dodatke
kr--en
21. 10. 2022 13.06
+1
Kljub plačam tistih prvih 1000 na seznamih najbolje plačanih, je povprečna zdravniška plača le 1,5x večja od slovenskega povprečja. Kar pove kako slabo je plačnana velika večina ostalih. Dosti zdravnikov najbrž res ne bo šlo v tujino. Ni potrebe - bodo šli raje med privatnike.
FONDAČ
20. 10. 2022 10.25
+4
Pokojninskega verjetno tudi ne.
Emtisunce
20. 10. 2022 10.14
+6
V JU kronično primanjkuje sposobnih informatikov. Kateri dober informatik z 20 let delovnih izkušenj in magisterijem bo tam delal za 1300€. Po drugi strani pa se najema zunanje izvajalce za miljone in miljone €. Očitno so dohtarji vredni več za isti nivo izobrazbe in let dela že sedaj dobi 2800€ kar je dvakrat več kot drugi v JU-sramota! Zato nam politiki, 8 marci, ..., nehajte trobiti o enakosti!
kakorkoliže
20. 10. 2022 10.08
+5
Plače v JU se delijo kakor komu paše, javni dolg, ki bremeni vse pa rekordno narašča, ampak za to je kriv kovid in vojna v Ukrajini.
Brakedirt fafa očetu
20. 10. 2022 10.07
-3
Za nas ,ki smo volili naš sab zadovoljstvo
Vselepo
20. 10. 2022 10.14
+6
Kako smo pa mi upokojenci se zadovoljni z našim ZPIZ-om, da je dal izjavo o povečanju pokojnin v okviru zmožnosti vlade, vodilni na ZPIZ pač pravijo za nas stol se je vredno tako odločit, vi upokojenci itak ne rabite povišanja.
Emtisunce
20. 10. 2022 10.04
+6
Tale Bežić in Golob sta ravnokar zafurala javno zdravstvo za forever. Dobrodošli v slovenski način ameriškega zdravstva.
JanezNovakJohn
20. 10. 2022 10.04
+3
Menim, da bo ta sporazum sprožil val izsiljevanja in stavke. Smo v riti.
kr--en
20. 10. 2022 10.03
+3
Zelo zdravilno bi bilo če bi zares prepovedali "dvoživkarstvo". To bi dokončno povzročilo razpad javnega zdravstva.
razumi če lahko
20. 10. 2022 10.00
+8
Tako plačni sistem kot celotna JU in JS so potrebne korenite spremembe saj zadeva ni pod kontrolo že dolgo časa in za to ni kriv niti Janša nit Golob niti Šarec ampak so krivi vsi skupaj ,ker nihče ni upal nikoli dejansko poseči v to problematiko tako kot bi moral saj so vedno blizu volitve in ta volilna baza je zelo močna in ti odločajo o zmagovalcu na volitvah !!
OvcjiPastir
20. 10. 2022 09.42
+3
Zaposleni v zdravstvu imajo že tako napihnjene plače pa še več bi imeli. Samo grabili bi, nikoli dovolj. Čas je, da jim postavimo vprašanje ' kaj pa sploh naredite za to plačo?'.
Posteni
20. 10. 2022 09.45
+2
Silvo... Pridruzi se zdravstvenem timu... Zdej zaposlujejo..
0123456789
20. 10. 2022 11.24
-1
problem je, da ne delajo ne glede na lepo plačo oz. prihodek. oni pač vidijo, da bi morali dobiti 5x več, te pa pač delajo 5x manj za isti denar. pol pa se skrivajo.
medo90
20. 10. 2022 09.39
+5
samo javni sektor štrajka nikol dovolj realni pa životari in nabijajo davke,.... to je sposobnost te države