Slovenija

Akcija gradbenih inšpektorjev: več kot 40 odstotkov pregledanih objektov nedovoljenih

Ljubljana, 06. 09. 2021 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
109

39 gradbenih inšpektorjev je v akciji preverjalo, ali imajo objekti v gradnji gradbeno dovoljenje. Opravili so 100 načrtovanih inšpekcijskih nadzorov in uvedli kar 143 postopkov. Med drugim so spisali štiri odločbe o prekršku z izrečeno globo v višini 27.000 evrov ter dva plačilna naloga z izrečeno globo v višini 2.500 evrov.

Gradbeni inšpektorji Inšpektorata za okolje in prostor so v letošnji akciji nadzora objektov v gradnji med pregledanimi objekti odkrili več kot 40 odstotkov nedovoljenih objektov. Preverjali so, ali imajo investitorji gradbeno dovoljenje, oziroma skladnost objekta z izdanim gradbenim dovoljenjem. Ob 100 načrtovanih inšpekcijskih pregledih oziroma nadzorih je bilo uvedenih 143 postopkov, od teh 133 upravnih inšpekcijskih in 10 prekrškovnih. Opravljenih je bilo 220 rednih inšpekcijskih pregledov.

Odločbe so bile izdane za 34 nedovoljenih objektov.
Odločbe so bile izdane za 34 nedovoljenih objektov. FOTO: Dreamstime

Kot so sporočili, je bilo do 17. avgusta od skupno uvedenih 133 upravnih postopkov zaključenih 80. V 41 obravnavanih zadevah, v katerih nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija, že odpravljene, pa so postopke ustavili. 

V zadevah, v katerih so odkrili nepravilnosti, so izdali 49 upravnih inšpekcijskih odločb in sedem prekrškovnih odločb.

Odločbe so bile izdane za 34 nedovoljenih objektov (19 nelegalnih, 9 neskladnih in 6 nevarnih objektov, za katere so bile odrejene takojšnje prepovedi uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev oziroma zavarovanje). 12 odločb je bilo izdanih zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri gradnji (nepopolna označitev gradbišča s tablo ter neograditev in nezavarovanje gradbišča pred začetkom del v skladu z načrtom organizacije ureditve gradbišča). Dve odločbi sta bili izdani v zvezi z izvajanjem gradnje brez prijave oziroma brez popolne prijave začetka gradnje, ena odločba pa je bila izdana zaradi neskladne uporabe objekta. Izdana je bila tudi prekrškovna odločba z izrečenim opominom. Izdane so bile kar štiri odločbe o prekršku z izrečeno globo v višini 27.000 evrov ter dva plačilna naloga z izrečeno globo v višini 2.500 evrov.

Zaradi ugotovljenih lažjih nepravilnosti je bil zavezancem v treh primerih odrejen rok za njihovo odpravo z opozorilom, da bodo, če nepravilnosti ne bodo odpravljene v navedenem roku, izrečeni drugi ukrepi v skladu z Gradbenim zakonom.

Z inšpektorata so sporočili še, da je gradbena inšpekcija za letos načrtovala dve akciji nadzora, usmerjeni v odkrivanje nedovoljenih gradenj. Akcija nadzora objektov, za katere je inšpektorat dobil pobudo za izvedbo nadzora, je še v teku, akcija nadzora, ali imajo objekti v gradnji gradbeno dovoljenje, pa je zaključena. V akciji je sodelovalo 39 gradbenih inšpektorjev. Ti so na rednih pregledih območij, ki jih nadzirajo, opravili še dodatne nadzore, pretežno na zavarovanih območjih objektov, ki se še gradijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Megli?
07. 09. 2021 21.43
PA ŠE TO, naprej od omenjenega parkirišča je kmetijsko zemljisce na katerem lastnik že 25 let kopiči in predeluje gradbeni odpad. Neke minimalne kazni je dobil vendar jih polovico ne plača, ker pac nima denarja. Tu se inspekcijski postopek konca ker takim prekrskarjem ocitno popolnoma nic ne morejo.
Simon Megli?
07. 09. 2021 21.41
Pri nakupovalnem centru Rudnik nasproti trgovine Rutar podjetje z kamioni je zgradilo ogromno parkirisce za tovorna vozila na kmetijskem zemljišcu. Inspektorat jim je izdalo ukrep, ki ni bogve kaj saj podjetje parkirisce uporablja nemoteno. Da bo zadeva se bolj smesna, isto podjetje kupi zraven se eno ogromno kmetijsko njivo in trenutno jo s polno paro nasipava in izdeluje se eno ogromno parkirisce na kmetijski zemlji. Hocem povedati, da kdor je pripravljen placati neko simbolicno kazen mu nihce nebo porusil ze zgrajeno.
niktalop
06. 09. 2021 20.26
Večina teh ugotovljenih ''nepravilnosti'' so samo birokratski bombončki ki bi jih morali iz zakonodaje izbrisati. Edina nepravilnost je gradnja brez dovoljenja na tuji zemlji. Kdor gradi na svoji zemlji ki je zazidljiva, da bi rešil svoj stanovanjski problem, bi bil dolžan samo obvestiti občino in si pridobiti lokacijsko dovoljenje. Politiki in birokrati s takimi neživljenskimi zakoni opravičujejo svoj obstoj. Red mora biti, a z manj birokracije, z manj kaznimi in več svobode.
Andree
06. 09. 2021 17.16
+7
Skoraj 2 leti sem rabil,da sem dobil vsa dovoljenja in soglasja pa mi pride model na dvorišče in reče; dobili smo anonimno prijavo,da gradite na črno. Ko je dobil vse papirje pa toliko,da se ni razjokal od žalosti. Kaj nimajo ti mešalni zraka nobenih evidenc kjer bi najprej preverili ali ima oseba vsa dovoljenja?. Aja pozabil sem gre se za terenske dnevnice
abcda.10@gmail.com
06. 09. 2021 20.31
+2
Na terenu sem doživel, da je inšpektor ustavil gradnjo za cca pol leta, potem so pa ugotovili da je vse ok in potem vse tiho je bilo. Drugi primer: stanovanjska hiša zgrajena na javni povrsini, poti, drzava je legalizira, sosedi, ki jim je onemogočen dostop, zaradi stavbe, ki stoji na poti, niso stranka v postopku in nimajo nobene pravice..... Vladavina prava po komunistično....
AlexReal
06. 09. 2021 17.08
+3
Kaj pa če bi inšpektorji obiskovali še tiste prodajalce, ki prodajajo STANOVANJE velikosti 12m2 ?
AlexReal
06. 09. 2021 17.06
+2
Jaz se nisem upal zgraditi kukerla , ker zakonodaja predvideva samo do 1/3 strehe. In to že leta nazaj. Hodim po Viču in na Cesti na brdo vidim 2 hiše, na katerih so naredili kukrle po celotni dolžini. Prav zanima me, kaj se bo zgodilo. Očitno imajo nekateri veze in se ne bojijo posledic kršenja zakonov, drugi pa nimamo jajc !
abcda.10@gmail.com
06. 09. 2021 20.36
+1
Jaz bom delal enostaven objekt, pa če mi dovolijo ali ne, papirji so v postopku, najbližja tuja parcela je več kot 50 m od objekta, parcela je zazidljiva, če ne dobim dokumentacije gradim na črno in tu boste prebrali : ubil inšpektorja, inšpektorji niso dovolj zaščiteni.... Ne inšpektorji delajo po zakonu naši vaši..
Simon Megli?
07. 09. 2021 21.47
Iz izkusenj ti povem da kdor je pripravljen placati neke simbolicne kazni ki so predvidene za posameznika lahko brez problema zgradi na crno, ker mu ne smejo porusiti, ker ga scitijo drugi zakoni, ce je to njegov edini dom. Inspektorji si najvec denarja naberejo od gradbenih podjetij, ker so kazni visoke podjetje pa mora placati ce hoce delati naprej. Recimo jaz sem dobil 1200 eur kazni ker mi je na delovnem odru v trenutku prihoda inspektorja manjkalo 2m ograje.
Žogica
06. 09. 2021 17.01
-1
40% nepravilnosti, kot so neograjeno gradbišče, nepravilna tabla z podatki, morda ne prijavljen začetek gradnje, morda ni sklenjena pogodba z izvajlacem ali nadzornikom itd. To še ne pomeni, da je 40% črnoraditeljev. Glede na kazni in ukrepe ne vem kdo bi se dane še upal graditi na črno. Na žalost. Pravzaprav bi morali dati v ustavo, da bi vsak državljan imel pravico do doma tako kot do vode in če si želi zgraditi enostanovanjsko ali dvostanovanjsko hišo, da za to , ne glede na velikost, pridobi zelo enostavno dovoljenje. Glede modsosedske zavisti je škod izgubljati besede. Če sosed gradi na svojo parceli z primernimi odmiki briga me če gradi na črno ali z dovoljenjem. Tako bi morali delovati in ne za vsako figo klicati naše skupne sovražnike-inšpektorje, ki komaj čakajo, da koga oglobijo. Državne inštitucije se do naroda obnašajo zelo mačehovsko, mi pa njim pri tem pomagamo. Narode zbudite se in razmislite o svojih dejanjih. "Kdor drugem jamo koplje sam vanjo pade." " Vsaka palica ima dva konca, danas tepe mene jutri pa tebe." :)
nono1234
06. 09. 2021 17.22
+3
Žogica, zelo rad bi se strinjal s teboj, vendar se ne morem. Tudi sam sem bil graditelj in sem vse pošteno plačal (kolikor se temu lahko reče pošteno, če sem npr. samo spremembo namembnosti za 400m2 takrat plačal 11.000 DEM). Pred desetletji, ko ni bilo nobenega reda je res vsak zgradil kar je hotel in kjer je hotel, vendar to nikamor ne vodi. Nekdo je naredil barako, iz te vikend, na koncu je nastala hiša na vrhu hriba, ki potrebuje vodo, elektriko in ostalo komunalno infrastrukturo in vsak, ki enkrat nekaj zgradi, pričakuje, da do vsega tega ima pravico. Dovolj je če se pelješ po Sloveniji in hitro opaziš kako razmetane so hiše po vseh hribih in dolinah. Če hišo zgradiš legalno in ti grozi plaz je nekdo za to odgovoren, ker si za gradnjo potreboval tudi geodetsko dovoljenje. Če hišo zgradiš brez dovoljenja, je plaz tvoj problem in tako je prav. Torej, ne vem kdo tu komu jamo kopa, kot praviš. V vsaki urejeni državi morajo obstajati urbanistični plani in skladno s temi urejene gradnje.
abcda.10@gmail.com
06. 09. 2021 20.53
Pozabi, v naši gnilo, sedanji in pretekli državi ni nihče za nič odgovarjal, ve so bili in so še samo papirji, birokracija in skublenje tistih ki delajo in plačujejo davke, da lenuhi lahko živijo. Primeri: imel sem nadzornega pri gradnji, mastno sem ga plačal, sedaj hiša poka, na moje vprašanje zakaj, saj sem delal tako kot je zahteval, je samo skomignil z rameni, odgovornosti nima nobene, samo denar pobira. Druga, vsi ki smo kdaj gradili smo se srečali z geodetom, zadolžena usluga in ko čez leta ugotoviš, da si gradil na sosedovem, se vprašaš zakaj si plačal geodeta. Podobno je z raznimi statiki, izvedenci ta plazove in podobno. Če bi bila to vsaj malo državljanom prijazna država, bi naprimer za hišo prinesel načrt, kaj želiš in na osnovi tega dobil dokumente, na hitro, sedaj pa rabiš kup brezveznih odiralcev, ki ti poberejo kup denarja, ko se ti pa hiša podre, je odnese plaz, je na sosedovi parceli, pa ne odgovarjajo nič, to je samo komunistično izkoriščanje delovnega človeka, ki dela in plačuje davke zato da država futra lenuhe. Od vsake gradnje plačaš ogromno davka če ne od drugega vsaj od materiala. ko sem hodil v OŠ nas je učiteljica učila in propagirala komunizem, "veter otroci, biriči so hodili po vaseh in pobirali desetino, izpulili so vsak desti snop, ubogemu kmetu, vidite kako je bilo to krivično, v socijalizmu ne bo davkov. Ko nam je tako prala možgane, je bil prometni davek na večino gradbenega materiala 33,5*%, vzeli so več kot vsak tretji snop. Ne deseti
abcda.10@gmail.com
06. 09. 2021 20.56
Se opravičujem za napake, sem pač hodil v šolo pred mnogimi leti in me sedaj Google popravlja :(
Žogica
07. 09. 2021 13.05
Če pa sosedu plaz odnese hišo kakšne veze to ima s teboj. Prav je, da je nek red in nisem proti redu. Proti temu sem, da za gradnjo hiše potrebuješ goro papirjev ter veliko časa, denarja inb stresa. Samo za to, da bi si zagotovil streho nad glavo, kar ti po vse naravnih zakonih pripada. Poleg tega, če slučajno kakšno šupo na črno zgradiš so te inšpektorji pripravljeni do golega obrati in proti tebi, če je potrebno, voditi doživljensi postopek. Sosedi pa se pri tem veselo naslajajo. Fovšija, zavist in hudoželjnost so problem, ne pa gradbeni red, ki bi moral biti bolj enostaven.
Harpuna
06. 09. 2021 15.35
+4
Tudi jaz sem že večkrat videl,da so si priseljenci z Balkana kar na lepe oči marsikaj sezidali,pa jih še dandanes ni nihče niti povohal.
kekko
06. 09. 2021 15.32
+5
dejte no.... NAŠA VAS SKUPNO PRIJAVLJA ŽE 4 LETA VSAKO LETO ENEGA TIPA, KI SI JE KLEPO NA ČRNO POSTAVIL PRVO BAJTO, POTEM PRIZIDEK NA PRIZIDEK K PRIZIDKU S PRIZIDKOM... SKRATKA NEOKUSNO IN IZGLED KOT NAPOL SMETIŠNA BAJTA... IN KAJ JE BILO - NIČ!!!! NIČ!!!! KLJUB TEMU, DA S TO GRADNJO DEGRADIRA CELO VAS, ZDAJ JE SEZIDAL ŠE VERANDO, IN FASADO NAREDIL.... MI BUMBARJI PA VSE PO PRAVILIH IN KOT MORA BIT... INŠEPKOTJI ENOSTAVNO NE REAGIRAJO NA PRIJAVE, TAKO ANONIMNE KOT TUDI PISNE NA OBČINO IN V LJUBLJANO - NEKATERI PAČ LAHKO A NE
abcda.10@gmail.com
06. 09. 2021 21.02
Fejst pob?
06. 09. 2021 15.13
-1
40% nedovoljenih? Se pravi, je to utečena praksa. Najbrž pa bo vse pokril kakšen nov, spreten zakon.
User416781
06. 09. 2021 15.45
+0
No, pri 40% so ugotovili nepravilnosti, v veliki večini gre za birokratske zadeve, ki so jih gradbinici tudi hitro odpravili. Ni pa 40% nelegalnih gradenj.
Uporabnik1812060
06. 09. 2021 15.09
+5
Ni mi še vedno jasno, kako lahko sploh začnejo graditi, če nimajo gradbenega dovoljenja? Če ti nekdo nekaj še ni dovolil delati, pač ne moreš? Še bolj bizarno pa je bilo, da so ljudje zidali na črno, potem pa dobili vodo in elektriko? Kako npr. jim je lahko Elektro priključil elektriko, če hiša "ni obstajala"?
kekko
06. 09. 2021 15.33
+1
enostavno bagar plata in sezidajo... elektrika potegnjena na črno, voda prav tako.
User416781
06. 09. 2021 15.33
+1
Saj to je problem. Da ni nobene skupne baze podatkov oz. povezave med GURS, zemljiško knjigo, regisrtom prebivalstva in da se ti podatki med seboj ne preverjajo oz. se niso v preteklosti. Tudi ni neke javno dostopne baze podatkov. Če želiš od UE pridobiti kopijo gradbenega dovoljenja, potrebuješ pooblastilo lastnika nepremičnine. Z novim gradbenim zakonom, ki je bil sprejet 2018, nepremičnina brez dovoljenj naj ne bi več dobila hišne številke in s tem tudi ne priključkov. Vendar je stanje tako zatečeno, da bi najprej bilo potrebno urediti obstoječe nepremičnine.
Perovsky
06. 09. 2021 15.07
+12
Naj obiščejo še kakšno naselje na dolenjskem. Aja saj res, "oni" so nedotakljivi pred zakonom.
setisfekšn
06. 09. 2021 15.06
+2
To so kvazi inšpektorji ki hodijo samo po gradbiščih kjer jim je ukazano in dovoljeno kjer lahko pišejo kazni drugje ne smejo!
setisfekšn
06. 09. 2021 15.03
+8
Gradbeni "inšpektorji" na drżavnih brrzskrbn8h jaslihkaj ste pa do sedaj počenjali da je do te situacije prišlo!spali in se praskali po......v pisarnah
Wolfman
06. 09. 2021 15.06
+1
So imeli rdeči luč! Veš, nepremičnine so močnejši lobij!
Mother Russia
06. 09. 2021 15.01
+7
Albanski gradbinci veselo lomastijo na Gorenjskem. Kdo pa naj bi jih preganjal, če je še župan Kranja - črnograditelj. Polovica objektov je zgrajena na črno, za ta drugo polovico pa Arifaji, Ahmetaji in Butiqyji dobijo gradbena dovoljenja v četrt ure. Normalni slovenski državljani pa za gradbeno dovoljenje za postavitev nadstreška za avto pa čakajo v povprečju po štiri leta in pol. Kranjski novinarji si ne upajo poročati tudi o tem, na kako perfiden način je pohopsal javno zemljišče in del javne poti, ker je njegova parcela bila premajhna za postavitev garaže, kaj šele za postavitev takšne graščine.
Samo gasssss...
06. 09. 2021 15.00
+5
30 let prepozno so se zganili. Dokler je cel partijski sistem ex yuge gradil smo morali vsi ostali biti tiho ter leta in leta nabirati poleg papirjev še za gradbeni materijal.
Fifi 24
06. 09. 2021 14.58
+2
Proračunski paraziti izvajajo PR da opravičijo obstoj in se v 90% obešajo na vejice v odločbah in centimetre v naravi pri malih domačih investitorjih pri velikih ali tistih največ iz juga pa se delajo francoze in žvižgajoč odskakljajo dalje......Res pa so jim drugi proračunski paraziti torej poslanci v zadnjih letih olajšali delo z novo zakonodajo ki je zbirokrtaizirana do obist pri malem človeku.... Človek bi pomislil da so se vse hiše grajene udarniško v 60/70/80 letih porušile da so potrebni tako zgirokratizirani postopki gradnje a NE VSE ŠE STOJIJO. RES pa je nova zakonodaja nahranila kar nekaj novih ali obstoječih birokratov, malemu investitorju pa pojedla žep in živce ... kdo mu je pa kriv da ni v politiki ali vsaj inšpektor
Hellsrael
06. 09. 2021 14.49
+3
Enostanovanjska hisa, v kateri zivijo 3 druzine v 3eh locenih stanovanjih z lastnimi stopnisci
Hellsrael
06. 09. 2021 14.50
+3
User416781
06. 09. 2021 15.04
-2
Mother Russia
06. 09. 2021 15.12
+4
Kaj pa je to kaj takega? V kranjskem stanovanju v izmeri 47m2 je svoje bivališče prijavilo, reci in piši. 672 kosovskih Albancev. Na UE Kranj pravijo da so od državnih organov in župana dobili zagotovila da pri tej zadevi ni nič spornega.
User416781
06. 09. 2021 15.34
-3
To je pa druga zadeva. Ti ljudje ne živijo dejansko tam in to nima veze z nepremičnino.
Samo gasssss...
06. 09. 2021 14.47
+5
So na Gorenjskem kaj bili a je to že urejeno. Vprašam za prijatelja.
Mother Russia
06. 09. 2021 15.09
+2
Res je. Naveza župan Matjaž Rakovec - inšpektorica svetnica Aleksandra Velkavrh - direktorica Domplana Vera Zevnik je kar nekaj časa delovala kot podmazan stroj. Ob odstavitvi Zevnikove, ki je v koronskem letu 2020 ustvarila kar 500.000 evrov čistega dobička na račun Bosancev v blokarskih naseljih, so domine začele padati... Državni gradbeni inšpektorat raziskuje čudne dogodke okoli izgradnje nove županove graščine in posle kranjskih inšpektoric za okolje, gradbeništvo in stanovanjsko problematiko.... Veselica bo.
Samo gasssss...
06. 09. 2021 14.47
+9
Pošten Slovenec ne sme imeti škarpo niti za centimeter višjo od dovoljene. Pride Albatros podplača gradbena dovoljenja postavi 2 m škarpo in nikome ništa. V bistvu se smeji sosedu, ki se čudi kako mu je uspelo. Hehe temu se reče iznajdljivost in tako je tudi prav! Smo dovolili sedaj pa glejmo.