Slovenija

Akos ponudil rešitev: Italija naj se umakne s frekvenc, ki so dodeljene Sloveniji

Ljubljana, 24. 03. 2021 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
75

Pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) so se odzvali na pismo direktorja Radia Ognjišče Franca Trstenjaka o težavah oddajanja radijskih programov na meji z Italijo, ki ga je naslovil na zunanjega ministra Anžeta Logarja. Akos rešitev problematike vidi v tem, da Italija začne spoštovati mednarodne sporazume in se umakne s tistih frekvenc, ki so na obmejnem območju dodeljene Sloveniji.

Agencija je pojasnila, da so motnje sprejema slovenskih radijskih postaj, "ki jih na zahodni meji povzroča nekoordinirana raba frekvenc s strani Italije, več desetletij trajajoč problem, ki ga v Sloveniji zaradi kompleksnosti in obsežnosti rešuje več institucij".

Pojasnili so, da je vzrok motenj v tem, da pristojni italijanski organi zaradi zgodovinskih razlogov "številnim italijanskim radijskim postajam dovoljujejo uporabo frekvenc, ki niso mednarodno usklajene oziroma za njih Italija ni pridobila potrebnih soglasij sosednjih držav". Razložijo, da je takšna uporaba v nasprotju z določili mednarodnega sporazuma Ženeva 84, ki podrobneje ureja radiofrekvenčni pas od 87,5 MHz do 108,0 MHz, "prav tako je v nasprotju z določili Radijskega Pravilnika Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), ki ureja uporabo radiofrekvenčnega spektra na mednarodni ravni".

Na Akosu so pojasnili, da je težava rabe frekvenc s strani Italije že več desetletij trajajoč problem.
Na Akosu so pojasnili, da je težava rabe frekvenc s strani Italije že več desetletij trajajoč problem. FOTO: POP TV

Z motnjami s strani italijanskih radijskih postaj pa se ne srečuje le Slovenija, ampak tudi vse italijanske sosede, vključno z Malto in celo Tunizijo. "Medsebojno motenje radijskih postaj, ki ga povzroča nekoordinirana raba frekvenčnega spektra, je v zadnjem času pripeljalo celo do pravd med motenimi postajami."

Italijanske postaje so vložile že več tožb na prenehanje motenja in plačilo odškodnine, "med drugim tudi zoper slovenske radijske postaje".

Slovenska vlada je leta 2012, ker gre za zahtevno in mednarodno obarvano problematiko, ki presega pristojnost posamičnih organov v Sloveniji, ustanovila posebno medresorsko delovno skupino za urejanje radiofrekvenčnega spektra z Italijo. "Ta deluje pod vodstvom ministrstva za javno upravo, v njej pa sodelujejo predstavniki agencije, državnega odvetništva, ministrstva za pravosodje, ministrstva za zunanje zadeve in ministrstva za kulturo. Naloge skupine so predvsem usklajevanje postopkov in predlaganje ukrepov."

Nespoštovanje mednarodnih sporazumov s strani Italije in povzročanje motenj vsem sosednjim državam obravnavajo tudi institucije EU ter ITU. Na Agenciji so še pojasnili, da so podali že več kot sto takšnih prijav.

Oddajnik na Nanosu
Oddajnik na Nanosu FOTO: Dreamstime

"Agencija poleg opisanega sistemskega delovanja v okviru svojih pristojnosti pristopa tudi k reševanju konkretnih težav motenih slovenskih radijskih postaj. V zvezi s tem je agencija na podlagi Zakona o elektronskih komunikacijah slovenskim radijskim postajam ob meji z Italijo že dovolila višje oddajne parametre. Kjer je to bilo možno, pa je tudi dodelila dodatne frekvence, s katerimi se skuša omiliti vpliv motenj iz sosednje države."

Toda zaradi že zelo zasedenega radiofrekvenčnega spektra za FM radiodifuzijo in majhnega števila še prostih frekvenc, so omenjene možnosti močno omejene. Agencija ob tem poudarja, da je pri podeljevanju frekvenc dolžna spoštovati veljavno zakonodajo in splošno sprejeta priporočila. "Zakonodaja pri zahtevah, ki jih mora pri upravljanju z radiofrekvenčnim spektrom upoštevati agencija (npr. učinkovita raba spektra, pogoji za dodeljevanje dodatnih frekvenc), ne razlikuje radijskih postaj (frekvenc) ob meji z Italijo od ostalih v Sloveniji. Agencija mora upoštevati vse veljavne nacionalne in mednarodne predpise kljub dejstvu, da Italija zaseda frekvence, ki ji ne pripadajo."

Na Agenciji so v zvezi z navedbami, da bi naj Radio Ognjišče bil prisiljen ugasniti oddajanje na Sveti gori, pojasnili, "da je Radio Ognjišče sam zaprosil agencijo za prestavitev oddajanja z oddajne lokacije Skalnica (Sveta gora) na lokacijo Trstelj, čemur je agencija ugodila".

Agencija poudarja, da je celovita rešitev opisane problematike možna le tako, da tudi Italija začne spoštovati mednarodne sporazume, ki urejajo uporabo radijskih frekvenc, in se umakne s tistih frekvenc, ki so na obmejnem območju dodeljene Sloveniji. "Navedeno pa bistveno presega pristojnosti, ki jih ima v zvezi s to problematiko agencija." 

Radio Ognjišče je minuli teden ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja v pismu seznanil z večletnimi težavami, ki jih ima pri oddajanju na meji z Italijo. Na radiu so ministra Logarja prosili za proaktivno vlogo pri reševanju problematike, ki "ne predstavlja samo pravnega in tehničnega problema, ampak odpira tudi vprašanje suverenosti in nacionalnega interesa naše države". Pismo so v vednost med drugi poslali predsedniku republike Borutu Pahorju, premierju Janezu Janši, več ministrom slovenske vlade, poslanskim skupinam SDS, NSi, SMC in SNS ter direktorici Akosa Tanji Muha.

Ob tem so na radiu Ognjišče pojasnili, da težave z Italijo nastajajo, ker ta za razliko od drugih sosednjih držav ni ratificirala mednarodnega sporazuma GE84 in svojim medijem dovoljuje uporabo frekvenc, ki jim po mednarodnem sporazumu ne pripadajo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
25. 03. 2021 09.13
Imamo AKOS in ostale totalno nesposobne javne delavce ,ki jih je potrebno zamenjeti in to taloj , da se škoda začne odpravljati in ne samo ugotavljati ! Pobrati jim letne plače .
Petur
24. 03. 2021 21.08
+1
radio marija in radio ognisce prebija usesa v vsaki luknji!
Eastman
24. 03. 2021 20.45
+1
Bravo super AKOS super rešitev, zaslužite si Nobelovo nagrado za najbolj neumno izjavo.... svašta res in vi dobivate plačo za te bistroumne izjave.
lado-a1
24. 03. 2021 20.44
Res ne razumem teh naših pravosodnih organov. Dejstvo je, da Italija že desetletja krši mednarodne dogovore o porazdelitvi radio in TV frekvenčnega spektra. Vse sodbe, ki jih Italija v zvezi s tem izdaja bi naši organi morali DOSLEDNO zavreči v hipu, ko preveri ali so frekvence in moči oddajnikov na naših tleh v skladu z ITU pogodbami. To skladnost mora AKOS tako in tako preveriti še preden oddajniko izda dovoljenje za delo. Torej bi preverjanje moralo vzeti le minuto ali dve. Seveda bi Slovenija lahko izdajala sodbe (ki so za razliko od italijanskih upravičene), vendar mislim, da bi to bilo nesmotrno, kajti stroški bi bilo visoki, izplena pa bi bilo malo ali nič.
asdfghjklqwertz
24. 03. 2021 20.17
-1
Spet makaronarji ... A se kdo spomni onega, zakaj se je Radio Center mogel preimenovati v Hitradio Center? Jaz bi makaronarjem vrnil duplo .. in to v trstu ... vse njihove radijske frekvence, ki jih lovijo v Trstu, bi zmrdal in tja gor postavil samo Radio Ognjišče ... zdaj pa molite.
BUONcaffee
24. 03. 2021 20.35
+1
Treba je videti dokumentacijo katere sta podpisala Italija in SFRJ, pa bi bilo vse jasno in razumljivo. Naj še enkrat povem, da naj novinarji preverijo dokumente o frekvencah in sporazumih. Zagotovo imamo v arhivu, Italijani pa tudi. Ni smisla da se razburjaš, če sam nimaš pojma o čem se gre. Sem prebral članek tu na 24 ur, pa žal se ne strinjam z tem kar pišejo.
Eastman
24. 03. 2021 20.44
+1
Radio Center se je preimenoval v HITRadio center popolnoma iz komercialnih razlogov. So pa res morali plačati oz. jim je kar naše sodišče zarubilo kar četrt mio € zaradi tožbe makaronarjev. Tudi Radio Antena je zdaj HITRADIO Antena.
Eastman
24. 03. 2021 21.00
+1
BUONcaffee... Kako pa si potem razlagaš, tole: Nespoštovanje mednarodnih sporazumov s strani Italije in povzročanje motenj vsem sosednjim državam obravnavajo tudi institucije EU ter ITU. Ker ostale države nimajo veze z SFRJ.
BUONcaffee
24. 03. 2021 21.47
Slovenija je mednarodna naslednica vseh sporazumov SFRJ z Italijo in tudi o radijskih frekvencah. Kot sem seznanjen ima Italija uporabo vseh FM frekvenc, katere lahko segajo na določeno naše območje glede na sporazum z SFRJ. Glede ostalih držav ne vem in ne morem komentirati. Sedaj glede spoštovanje mednarodnih sporazumov je vprašanje kdo jih ne spoštuje. Kot sem rekel bi morali pogledati te pogodbe pa bi lahko videli kdo spoštuje in kdo ne. Ne vem zakaj novinarji ne raziščejo tega. Verjamem, da Radiu Ognjišče in nekaterim ostalim to ni všeč, pa vendar sedaj ne moremo trditi, da Italijani kršijo sporazume. Sicer pa ni vse verjeti kar se piše na 24 ur.
ibro2
24. 03. 2021 20.04
+2
a je problem ojačat signal naših frekvenc,da preglasijo njihove noben sam naši ne upajo
asdfghjklqwertz
24. 03. 2021 20.18
+0
A ne ... Val 202 in maribor komaj vlečeta do Avstrijskega Gradca .. med tem ko hrvaški rado brez težav vleče čez celo slovenijo in do gradca ...
BUONcaffee
24. 03. 2021 20.40
+1
ibro2 @ Naši niti ne smejo ojačati frekvence in preglasiti italijanskih, ker bi nas Italijani tožili. Zgodba ni taka kot zgleda da je. GLEDE FREKVENC OBSTAJAO MEDNARODNI DOGOVORI IN SPORAZUMI KATERE SE MORAMO DRŽATI MI. Pač je treba preveriti kaj so naši tovariši podpisovali še v SFRJ pa ti bo vse jasno. Pa ne narobe razumeti, da držim z Italijani. Žal pa je članek enostransko napisan, da človek niti ne ve zakaj se gre.
lado-a1
24. 03. 2021 20.48
+1
Po mojem odgovor na kršitve, v temu primeru tako Italijanov kot Hrvatov, pač ne sme biti nova kršitev - to bi pač pomenilo, da smo enaka srala kot oni!
slim386
24. 03. 2021 20.03
+2
Nemaram lahov. Ampak ko se gre pa za radio ognjišče pa naj zasedejo vse njihove frekvence
Eastman
24. 03. 2021 20.46
No saj potem boš pa poslušal njihov Ognjišče Radio Maria.
lado-a1
24. 03. 2021 20.59
Jaz tudi ne maram Radia Ognjišče. Vendar za to ne bom sprožil vojne z lahi, ali ka podobnega. Obrnem pač gumb na drugo postajo pa je. Če obstajajo posebneži, ki ta radio poslušajo, pa naj ga pač poslušajo. Ne vem zakaj naj bi me to motilo??
Ost1234
24. 03. 2021 20.00
+3
Borutka pošljimo v Italijo. Se bo v luft zmenil. Se bosta z italijanskim predsednikom malo za rokce prijela in vse bo rešeno ... 😂😂😂😂
David Murn
24. 03. 2021 19.59
+2
A protestna nota je že bla odpeta 😂🤣😂
User1538643
24. 03. 2021 19.59
+1
Tako ali drugače, so naši oddajniki in repetitorji v hribovitih predelih preveč slabi in na redko piostavljeni, tako da tudi RDS ne pomaga in hrešči in šumi, bolj ali manj povsod. Zakaj tega v hriboviti Avstriji praktično nikjer ni?
ProtiNaborništvu
24. 03. 2021 19.56
+2
Ni tok problem uporabljene frekvence kt pa lokacije in moč oddajanja, pri toliko radijskih postajah je samo naravno da se mora frekvenca ponoviti, za različne radijske postaje na vsake toliko geografskega ozemlja. Problem je da imajo italjani oddajnike ki so blizu meje nastavljene na preveliko moč oddajanja in te so potem premočni še posebej v območjih ob meji proti tem kar oddajajo naši, sicer pa pod določenimi pogoji pride italjanski signal lahko tudi dlje, recimo na vsake toliko mi v okolici Tržiča nek italjanski radio preglasi radio ekspres, verjetno vas zanimajo tudi rešitve tega problema? Ena od opcij je da italjani na obmejnih oddajnikih zmanjšajo moč oddajanja, druga pa je prehod na dab oz. digitalni radio, s tem je rešen ves problem prekrivanja frekvenc saj so vse članice EU podpjsale sporazum s katerim vsako geografsko območje dobi svojo frekvenco na kateri lahko oddaja(slovenija ima 2 coni eno za vzhod in drugo zahod), sicer če bodo poskušali zbasati preveč radijskih postaj v isti multiplex pri dab-u bo trpela kakovost zvoka, a to je pogovor pri drugi temi
Kolani
24. 03. 2021 19.47
+2
Predlagam, da naši pač malo pojačajo signal in mir. Proti beda... se boriš tako, da se spustiš na njihov nivo.
slovenc59
24. 03. 2021 20.22
To ni rešitev ! Verjemi, radioamaterji se s tem soočamo na daleč večjem podroćju kot je območje ob Italiji !
M757
24. 03. 2021 19.29
+0
Radio ognisce 😃😃😃😃😃😃😃 Pa te res niso normalni....
BLAŽEN
24. 03. 2021 19.35
+3
saj ne gre za radijsko postajo temveč za frekvence
TistoPravo
24. 03. 2021 19.36
+3
Sj so uredu, kaj teb ni všeč...šaltej na une ta ponavljajoče hit trobila :)
BalalajkaGTI
24. 03. 2021 19.26
+0
Ko se voziš po italiji.. ni vmešavanja... Slovenskih frekvenc... Pa vete zakaj?
BalalajkaGTI
24. 03. 2021 19.27
-1
Eastman
24. 03. 2021 20.47
Ker slovenske postaje morajo spoštovati naše zakone, sicer jim grozi, da jim slovenski AKOS odvzame frekvenco.
BalalajkaGTI
24. 03. 2021 19.25
-5
Kaj ti bo frekvenca če maš pa internet..
borut_p
24. 03. 2021 19.22
+2
ali pa v največji luknnji na gorenjskem .... hrvatski narodni in nič drugega
mk67
24. 03. 2021 19.22
+1
Če sem prav razumel, Italija ni ratificirala sporazuma in tako sporazum ne velja. Verjetno pa ni ratificirala zato, ker je pri njih radijskih postaj kot solate in morajo pač vsem dodeliti frekvence, teh pa ni dovolj.
Definbahija
24. 03. 2021 19.17
+3
Bravo. se voziš po Vipavski pa prou povsod slišiš Tljane al pa Radio Maria
Bojan 69
24. 03. 2021 19.16
+3
Nabavi naj se motilce frekvenc in se jih usmeri proti Italiji, makaronarje bo že srečala pamet.
felix59 drugič
24. 03. 2021 19.13
+6
Zvočnike na meje , kot v Koreji.