Slovenija

Aleksandra P. Lukašenko

Ljubljana, 04. 10. 2020 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
620

Odločitev dr. Aleksandre Pivec, da po izraženi nezaupnici s strani poslanske skupine stranke DeSUS, kljub vsemu vztraja na položaju ministrice v vladi, kaže na uzurpacijo demokratičnih mehanizmov. Otopelost političnega instinkta jo je pripeljala v pozicijo, v kateri se vede podobno kot beloruski diktator Lukašenko, za nobeno ceno ne želi zapustiti položaja, ki ga zaseda. Ministrica svojo odločitev zagovarja s tezo, da gre za njeno ”politično in medijsko diskreditacijo”. Žalostni dnevi za slovensko demokracijo, kot sama pravi, naj bi bili uperjeni v končni cilj in sicer v rušenje vlade Janeza Janše. Ampak - ali je zares tako?

Aleksandri Pivec je v vladi Marjana Šarca in sedanji vladi Janeza Janše pripadel resor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za svoje delo trdi, da ga opravlja kakovostno in za dobro Slovenije. Tukaj nastopi prvi problem. Ministri v nobeni vladi niso podvrženi evalvaciji kvalitete njihovega dela. Bolj kot za to, kako oblikujejo in implementirajo javne politike, se pred javnostjo morajo zagovarjati o stvareh, ki nimajo veliko zveze z njihovim delom. To so različne afere, problemi v stranki, iz katere prihajajo, nesporazumi s koalicijskimi partnerji in predsednikom vlade. Tako na primer minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, kot indikator kvalitetnega dela, navaja število obiskov zunanjih ministrov drugih držav v času njegovega ministrovanja. Enako Aleksandra Pivec za svoj uspeh šteje število obiskov pri slovenskih kmetih in vinogradnikih, pri čemer ne razume, da to ni primarno delo ministra. 

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Tako kot številni ministri v tej in prejšnjih vladah Aleksandra Pivec ne želi razumeti, da vprašanje reform ni le vprašanje metod, po katerih bi Slovenija postala uspešnejša država. Popolnoma zanemarja vprašanje ideologije. Ponuja se kot neideološka izbira, ne leva in ne desna, ampak želi le delati v dobro Slovenije. Ideologijo omejuje na neumne izjave o polpretekli zgodovini in delitvi slovenskega naroda. Latentna posledica takega razmišljanja je odsotnost resnega premisleka o temeljnih družbenih delitvah, ki bi dejansko odpravile nekatere anomalije v resorju, ki ga vodi. Namesto tega je raje izbrala pozicijo preseganja delitev, v kateri se zlahka izogne ukvarjanju z resnimi težavami – na primer za zaščito interesov slovenskih pridelovalcev hrane, ki v odnosu do velikih trgovskih verig vedno potegnejo krajšo (odkupna cena pšenice, krompirja itd.). 

Drug velik problem je izguba zaupanja pri poslanski skupini DeSUS. Kot del izvršne oblasti Aleksandra Pivec ne želi razumeti, da je v sistemu predstavniške demokracije primarno odgovorna ljudstvu, v njenem primeru izvoljenim predstavnikom oziroma poslanski skupini. Kategorično prisega na to, da jo podpira predsednik vlade, pri čemer zanemarja dejstvo, da v politiki ni prijateljev. Janez Janša jo podpira samo zato, ker mu ustreza neenotna stranka DeSUS, ki jo kot tako zlahka obvladuje v koaliciji. Na ta način Aleksandra Pivec, zavestno ali nezavestno, uničuje stranko DeSUS. Pranje umazanega perila v javnosti, kot je to definiral Tomaž Gantar, vodja stranke do prihajajočega kongresa, Pivčevo ne zanima. Tudi ne želi razumeti funkcije javnega mnenja, saj s tem, da kot predsednica stranke ni nikoli popeljala na volitve, prispeva k političnemu samomoru lastne stranke.

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Tretji, in verjetno največji problem, ki ga ima Pivčeva, je trenutna podpora Janeza Janše. V politiki te nihče ne podpira zastonj. V objemu predsednika vlade, ki ji zagotavlja prostor, v katerem lahko predstavlja svojo resnico, se počuti varno. Ampak takšna pozicija ni večna. Ne nazadnje je prav Janša tisti, ki je v Državni zbor poslal vprašanje o njeni razrešitvi. Zvestoba Pivčeve, kot potencialnega kadra v kvoti stranke SDS, Janše ne zanima. V specifičnih okoliščinah gre za subtilnost odnosa med političnim vodjo in njegovim sledilcem. Subtilnost tega odnosa je odvisna od pripravljenosti Pivčeve, da podpre Janšo v zameno za izpolnitev določenih osebnih koristi. Kar pomeni, da Janša lahko vpliva na vedenje Pivčeve in jo usmerja vse do takrat, dokler lahko v zameno za to izpolni njene potrebe ali želje. Z drugimi besedami, Janez Janša odseva vse želje, strahove, pričakovanja in frustracije Aleksandre Pivec.

Tako kot številni ministri v tej in prejšnjih vladah Aleksandra Pivec ne želi razumeti, da vprašanje reform ni le vprašanje metod, po katerih bi Slovenija postala uspešnejša država.
Tako kot številni ministri v tej in prejšnjih vladah Aleksandra Pivec ne želi razumeti, da vprašanje reform ni le vprašanje metod, po katerih bi Slovenija postala uspešnejša država. FOTO: Aljoša Kravanja

Tukaj pridemo do ključnega momenta. Janez Janša je Aleksandro Pivec (tako kot prej Zdravka Počivalška) uspel prepričati, da se v relaciji do dominantnega političnega diskurza v družbi počuti deprivilegirano oziroma drugorazredno. Pivčeva verjame, da je žrtev delovanja struktur, ki želijo uničiti Janeza Janšo. S tem, ko je sprejela tolažilno razmišljanje, utemeljeno na teoriji zarote, Aleksandra Pivec za pojasnitev svoje iracionalne zamere pri svojem političnem vedenju preneha uporabljati razum. Ne verjame v demokratično državo, urejeno z zakoni, ki vse državljane obravnavajo enako in pravično. Ne verjame, da pristojne institucije sankcionirajo njene zakonsko sporne podvige (obisk na Krasu itd.). Verjame pa, da se jo nepravično sankcionira s strani struktur, ki bi rade prevzele stranko DeSUS in uničile Janeza Janšo.

V svoji misiji gre Aleksandra Pivec tako daleč, da razmišlja o ponovni kandidaturi za predsednico stranke na prihajajočem kongresu DeSUS-a. Prepričana je, da uživa podporo večine delegatov, in da bo znova izvoljena za predsednico. Pri tem niti za trenutek ne razmišlja o posledicah takega ”uspeha”. Tudi če bi prišlo do pirove zmage, kako bi pa sodelovala s poslansko skupino, ki ji je že odrekla podporo? Tak scenarij vodi v razpad stranke DeSUS. Ampak Aleksandra Pivec o tem ne razmišlja. V poziciji ujetosti ne želi razumeti, da bo za preživetje funkcije, lepo oblečene ministrice, žrtvovala vse – na koncu tudi sebe, kar bi lahko ocenili kot avtodestruktivno. 

Pivčeva verjame, da je žrtev delovanja struktur, ki želijo uničiti Janeza Janšo.
Pivčeva verjame, da je žrtev delovanja struktur, ki želijo uničiti Janeza Janšo. FOTO: Miro Majcen

Ostaja vprašanje epiloga dogajanja okrog stranke DeSUS. Epizoda z Aleksandro Pivec je vsekakor zamajala temelje etablirane stranke z jasno zaokroženim volilnim telesom, ki ga nagovarja na vsakih volitvah. Stranki je zato v tem trenutku potreben resen obraz za prevzem dveh nalog. Prva je povrnitev zaupanja s strani članov in podpornikov, druga pa utrjevanje položaja stranke DeSUS v relaciji do predsednika vlade. Aleksandra Pivec se z Janezom Janšo ni nikoli pogovarjala kot predsednica DeSUS-a. Po drugi strani se Janša s Pivčevo in z ostalimi koalicijskimi partnerji (Počivalškom in Toninom) vedno pogovarja kot njihov nadrejeni in nikoli kot koalicijski partner. To se vidi v dejstvu, da med politiko te vlade in politiko stranke SDS praktično ni razlik. Stranke v koaliciji so odrinjene na margine vladnega odločanja. Zato potrebuje DeSUS predsednico ali predsednika, ki se bo znal pregovarjati z Janezom Janšo in od njega iztržiti več za stranko in za populacijo, ki jo stranka primarno zastopa (upokojence).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (620)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franko žgavec
10. 11. 2020 12.45
dragi moj res je že skrajni čas ,da se vprašaš odkje ti izhajajo tvoje korenike.
kristofus@email.si
06. 10. 2020 13.54
+2
A danes že vsak lahko piše za medije?
reike
05. 10. 2020 14.18
+4
Če bi se ti novinarček-politolog oglasil ob aferi SRIPT bi bil verodostojen... Tako si samo še eden od levih drobtiničarskih pisunov...
zelo star kavkaški ov?ar
05. 10. 2020 10.26
-1
Zelo primitiven članek, po vzoru Berije....
bovin
05. 10. 2020 09.35
+1
Zopet ta nakladač Maksuti slab medi še slabši analitik če se mu lahko sploh tako reče.
anakondabox
05. 10. 2020 08.16
+0
Presenečenj bo še veliko, ker ministrica ga. Pivec ve (pre) več za vlado neugodnih podatkov. #samooklicana analitičarka
mačo123
04. 10. 2020 19.56
+2
Spet ste najeli Maksutija,ki je navaden levičarski gobezdač.Isto kot Pirnat.
Kaktus111
04. 10. 2020 20.19
-3
Ti si pa desen nakladač kaj se tukaj oglašaš ........
mačo123
04. 10. 2020 19.53
-1
Pivčeva ima jajca.Šarec pa je brez.
kaktusar1
05. 10. 2020 09.55
+1
Zmaga Ukrajini ...
04. 10. 2020 19.30
+0
Zelo dober članek. Bravo. 👍
realyman
04. 10. 2020 19.02
+3
HVALA BOGU DA BO JUTRI RAZREŠENA POL PA JO ŠE IZKLJUČIT IZ DESUSA
loveca
04. 10. 2020 19.00
+6
Očitno je stopila na žulj nekomu ??????????????
Kolesar5678
04. 10. 2020 18.39
+0
Čas je da spoka pa tudi veliki vodja JJ ker samo škodita državi in svojim strankam,in volilcem
Scorpionnn
04. 10. 2020 18.19
+9
Toliko ,kolikor je uspelo DESUSU iztržiti v tej vladi, še ni v nobeni.Pivčeva je lepo komentirala odnos JJ do njih in ostalih koalicijskih partnerjev,zelo pozitiven...no, to pa je glavni problem levega dela politike,zato je potrebno stranko potegniti iz koalicije za vsako ceno ..ali je pa nebo.Tov. Maksuti to je to...in vi to dobro veste.
Saloreich
04. 10. 2020 17.23
-4
Držite se A. Pivec! 👍
Berenika
04. 10. 2020 17.32
+6
V članki piše, da je že v objemu Janše. Ljubezenska drža. "Ne nazadnje je prav Janša tisti, ki je v Državni zbor poslal vprašanje o njeni razrešitvi."
marker1
04. 10. 2020 17.11
-5
Ga. Pivčeva ima jajca. Zaradi nekaj rezin pršuta in kozarcev vina pa res ne bo odstopila. Če odstopiš, priznaš krivdo. Če pa odstopiš na levi politični strani, pa te več ne preganjajo. Če se enak dogodek zgodi na desni te preganjajo še vsaj deset let, obvezno pa pred vsakimi volitvami. Ko bodo izbirali novo vodjo DeSUS-a, bo Pivčeva med kandidati.
CIGU MIGU
04. 10. 2020 16.56
-8
ptujska lisička bo še dolgo opletala z repom,tako,da si ne smemo delati iluzij
realyman
04. 10. 2020 16.49
+12
KOMAJ ČAKAM NA PONEDELJEK KO JE NE BO VEČ NA NASLOVNICAH ČASOPISOV IN NE BO VEČ KRALJEVALA NA SPLETNIH PORTALIH
janko umek
04. 10. 2020 16.48
+2
mene osebno je globoko globoko sram ob tem pisanju..... :-( S komer se družiš, takšen si tudi sam. :-(((
Ost1234
04. 10. 2020 16.53
+4
PS2Xministri
04. 10. 2020 16.40
-9
JA spoštovani dr.Enver Hodža Maksuti zaslužite si takojšno tožbo za vašo opranoglavo primerjavo g.Pivec z diktatorjem Lukašenkom.
ArkaMast
04. 10. 2020 16.52
+10
Izjava "Odslužene prostitutke" je šlo čez, bo šlo tudi to, pa Kordiš in še bodo izjave. Tako da tožbe propadejo.
marker1
04. 10. 2020 16.21
-3
Če primerjamo Aleksandro Pivec z osebami iz SAB, SD, LMŠ in iz Levice z lahkoto ugotovimo, da ji ne sežejo niti do gležnjev, ne po izobrazbi, znanju, oblačenju in tudi ne strokovni retoriki v javnih nastopih.
Ost1234
04. 10. 2020 16.50
+11
marker1 Res je ... V nepravilnostih in narcisoidnosti gospa res nima konkurence !!
marker1
04. 10. 2020 17.04
-4
V SD-ju je ena nakupovala strankarske jakne za občinski denar pa to...
Karel12
04. 10. 2020 17.21
+8
Predvsem v oblačenju, vse drugo pa tako ali tako ni pomembno..