Slovenija

Alen Kobilica z električnim tandemom na promocijsko etapo Gira d'Italia

Nova Gorica, 18. 05. 2021 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
3

Na Goriškem narašča napetost, saj se približuje nedeljska 15. etapa Gira d'Italia, ki se bo odvijala tudi na slovenski strani meje – v Novi Gorici in Goriških brdih. Med spremljajočimi dejavnostmi bo tudi čezmejna promocijska etapa E-bike, ki se je bodo udeležile znane športne osebnosti z obeh strani meje. Med njimi bosta tudi slovenski paratriatlonec Alen Kobilica in spremljevalec Urh Klenovšek, ki bosta vrtela pedale električnega tandemskega kolesa. Kolo bo po etapi namenjeno rehabilitaciji slepih in slabovidnih v domačem in lokalnem okolju.

Električno tandemsko kolo je izdelal nemški proizvajalec koles po naročilu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Danes ga je na novinarski konferenci predstavila Mestna občina Nova Gorica (MONG) skupaj s članico slovenske smučarske reprezentance Ano Bucik in nekdanjim slovenskim nogometnim reprezentantom Matejem Rožičem Mavričem, preostalima dvema slovenskima udeležencema promocijske etape E-bike, so sporočili predstavniki iz MONG.

Več kot polovico sredstev za nakup kolesa, ki stane 6000 evrov, je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica zbralo od donatorjev, preostanek sredstev pa društvo zbira s pomočjo SMS-donacij.
Več kot polovico sredstev za nakup kolesa, ki stane 6000 evrov, je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica zbralo od donatorjev, preostanek sredstev pa društvo zbira s pomočjo SMS-donacij. FOTO: Mateja Pelikan

Čezmejna promocijska etapa E-bike se bo začela v Ogleju 

Peljala bo naprej čez Goriška brda in Novo Gorico ter se zaključila v Gorici, tako kot redna etapa Gira. Start etape je predviden dve uri pred začetkom redne etape. Na promocijski vožnji bo sodelovala mešana slovensko-italijanska ekipa, sestavljena iz šestih članov – treh slovenskih, Ane Bucik, nekdanjega uspešnega manekena in člana paraolimpijske reprezentance Slovenije Alena Kobilice in Mateja Rožiča Mavriča, ter treh italijanskih, nekdanjih gorskih kolesarjev Samire Todoneja in Andree Zorattija ter nekdanjega košarkarja Michela Miana.

Kot so nam sporočili iz MONG, je novogoriški podžupan Simon Rosič, ki je k sodelovanju v etapi povabil Alena Kobilico in s tem dal pobudo za pridobitev električnega tandemskega kolesa, o načrtovani promocijski etapi povedal, da gre za posebno zgodbo v kontekstu Gira d'Italia. V prvi vrsti je namenjena promociji množičnega kolesarjenja, po drugi strani pa promociji kolesarjenja z električnimi kolesi. "Ideja, da naredimo skupno ekipo Gorice in Nove Gorice s šestimi kolesarji, se nam je zdela seveda izjemna v luči čezmejnega sodelovanja. Hkrati pa smo začeli izbirati, kdo bodo tista tri imena, ki bodo na njej zastopala barve tako našega mesta kot tudi celotne Slovenije. Izredno sem ponosen in vesel, da smo sestavili trojko z imeni Ana Bucik, Matej Rožič Mavrič in Alen Kobilica, ki na nek način predstavljajo mešanico vrhunskega športa, hkrati pa osebnosti v pravem pomenu besede. Lahko rečem, da gre za osebe, ki so navdih in vzor. Ponosni smo, ker vemo, da bodo več kot dostojno zastopali barve naše države na tako uglednem tekmovanju," je prepričan podžupan.

Na fotografiji od leve proti desni: Matej Rožič Mavrič, Ana Bucik, Matej Leban, Igor Miljavec in Simon Rosič (zadaj), Anton Ukmar (spredaj ob kolesu). V imenu medobčinskega društva sta e-kolo dvojec prevzela nekdanja goriška kolesarja, Anton Ukmar in Matej Leban, ki sta tudi člana društva.
Na fotografiji od leve proti desni: Matej Rožič Mavrič, Ana Bucik, Matej Leban, Igor Miljavec in Simon Rosič (zadaj), Anton Ukmar (spredaj ob kolesu). V imenu medobčinskega društva sta e-kolo dvojec prevzela nekdanja goriška kolesarja, Anton Ukmar in Matej Leban, ki sta tudi člana društva. FOTO: Mateja Pelikan

Ana Bucik pa je na današnji predstavitvi novega električnega tandema dejala, da je vesela in počaščena, da je lahko del te zgodbe in tega lepega nedeljskega dogodka. "Sploh to, da smo v naši občini odprti za nove ideje in da skušamo stvari približati vsem, ne glede na njihove ovire, se mi zdi zelo pozitivno in lep poziv tudi ostalim, da se trudimo in kot okolje prispevamo k takim pobudam. Moja mama dela v centru za usposabljanje invalidnih otrok, zato skušam z raznimi akcijami večkrat pomagati, otrokom polepšati vsaj kakšno uro, narediti kaj drugače, kaj bolj zanimivo," je ponosna. 

Matej Rožič Mavrič pa je poudaril pomen takega mednarodnega dogodka, kot je Giro d'Italia. Meni, da je udeležba na njem zadovoljstvo, poklon, ki ga ne doživiš prav pogosto. "Vemo, da je bil Giro tukaj pred leti, vprašanje je, kdaj bo spet. Upam, da že prihodnje leto. To je zame tudi velik poklon mojemu pokojnemu dedku, ki je bil doma iz Brd. Če bi bil danes živ, bi bil najbolj ponosen na to, da njegov vnuk kolesari po Brdih. V veliko veselje mi bo, da bom na trasi skupaj z bivšimi olimpijci in športniki iz Gorice. To pomeni, da smo skupaj boljši, močnejši, nenazadnje pa tudi bolj prepoznavni," je prepričan nekdanji nogometni reprezentant.

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec pa je bil navdušen nad tem, da jim je v kratkem času uspelo kupiti ustrezno kolo. Prepričan je, da je to rezultat sodelovanja z MONG in nenazadnje nadgradnja njihovega programa rehabilitacije slepih in slabovidnih, ki jo izvajajo na severnem Primorskem. "Osebe z oviranostmi usmerjamo v ta šport, saj vemo, da so med nami kolesarji. 5. junija bomo skupaj s Kletjo Brda organizirali 25. maraton Junaki vinogradov, ko bomo vozili s petimi tandemi," je napovedal. 

Direktorica Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erika Lojk je pred TIC-em Nova Gorica z veseljem gostila današnjo predstavitev električnega tandemskega kolesa: "V veliko veselje nam je, da je dogodek povezan tudi s humanitarno dejavnostjo. Hkrati je tudi samo kolo za nas priložnost, da na našo destinacijo povabimo slepe in slabovidne, da spoznajo naše krasne kraje s kolesom."

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
18. 05. 2021 20.08
+1
In na koncu se bosta hvalila kako sta prekolesarila pot.
akmt
18. 05. 2021 17.57
+4
Maja Korosec, prosim, da opozorite ostale pisce clankov na rabo slovenscine. In ne da pisejo v stilu:"pisi kao sto govoris". Tudi vi bi lahko napisala Džiro di Italija, pa niste, a ne. Dajte jih naucit pravopisa. Tukaj je Slovenija.
VAREN
18. 05. 2021 20.10
+1
Napisala je tako kot je v Izvirniku. Predno pa ti klikneš, pa preberi še svoj tekst, da ne bo imel pravopisnih napak pametnjakovič.