Slovenija

Alenka Ermenc: V vojski ni bilo razprtij

Ljubljana, 20. 08. 2019 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je vendarle prekinila molk in na srečanju z mediji odgovarjala na vprašanja. Zatrdila je, da je dobrega zdravja, zadnje kadrovske pretrese v slovenski vojski pa označila za običajne in poudarila pomen spoštovanja, zaupanja in lojalnosti med pripadniki vojske. Poudarila je, da primanjkuje kadra, ki je povprečno tudi vse starejši.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na čajanki z Ermenčevo
    02:48
    Iz SVETA: Na čajanki z Ermenčevo
  • Iz 24UR: 'Spoštujte vojaško kulturo'
    03:00
    Iz 24UR: 'Spoštujte vojaško kulturo'
Zanikala je vse navedbe v zvezi s svojim zdravstvenim stanjem in dejala, da je dobrega zdravja. 

Generalmajorka Alenka Ermenc je vendarle stopila pred medije. Na daljšem srečanju je najprej predstavila poslanstvo in stanje v slovenski vojski (SV). Poudarila je pomanjkanje virov, tako kadrovskih, finančnih kot materialnih, pa tudi normativnih, saj si, kot je poudarila, želijo nujno potrebnih sprememb predmetne zakonodaje.

Letos vojsko zapustilo 155 pripadnikov

V zvezi s kadrovskimi viri je Ermenčeva predstavila aktualno stanje. SV ima trenutno 7113 pripadnikov, od tega 6406 v stalni sestavi in 707 v pogodbeni rezervi. Glede na kadrovski načrt vlade za leto 2019 je skupni primanjkljaj 1341 pripadnikov, od tega 848 v stalni sestavi. Kljub ambicioznem kadrovskim idejam se je število pripadnikov v letošnjem letu celo zmanjšalo in sicer za 276 pripadnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pri nalogah SV je prva dama vojske izpostavila, da imajo od migrantske krize tudi dodatne naloge v zvezi z varovanjem državne meje, medtem ko kadrovski in materialni viri ostajajo nespremenjeni. Pri podpori policiji pri varovanju državne meje je od sredine julija v dnevni izmeni stalno angažiranih 137 pripadnikov vojske, kar za vzdržljivost delovanja pomeni 411 pripadnikov.

Glede odhodov je sicer še dodala, da je njihovo število v povprečju zadnjih let, pripadniki pa da so zaradi svojih kompetenc in znanj zelo iskani na trgu dela, zato je prestopi v gospodarstvo ne presenečajo. Dodala je, da je plača pripadnikov od časa osamosvojitve iz nekaj nad povprečno plačo, padla na nekaj nad minimalno, zato ni nepričakovano, da pripadniki iščejo druge zaposlitve.

Ermenčeva je še dejala, da se zvišuje tudi povprečna starost pripadnika, ki se je od leta 2005 dvignila za 6,6 leta in je trenutno 42,2 leta.

Kot glavne dejavnike, ki že več kot desetletje botrujejo kadrovskim težavam je izpostavila odprtje trga dela po vstopu v EU, varčevalne ukrepe v javni upravi, zahtevnost dela in slabo plačilo ter nekonkurenčnost na trgu dela.

'V vojski ni bilo nobenih razprtij'

Ermenčeva je v odgovorih na novinarska vprašanja komentirala tudi aktualne kadrovske odločitve na nekaterih pomembnih mestih v vojaški organizaciji in zatrdila, da v vojski ni bilo nobenih razprtij, krivdo za takšno dojemanje stanja pa je, kljub menjavam v vrhu vojske, pripisala medijem.

Marjan Sirk je na mestu vodje oddelka za odnose z javnostmi zamenjal Simona Koreza.
Marjan Sirk je na mestu vodje oddelka za odnose z javnostmi zamenjal Simona Koreza. FOTO: Aljoša Kravanja
Pomanjkljivosti, ki so se v minulih letih nabirale v vojski, od nikoli dokončane profesionalizacije pa do vsakokratnih zaostankov v njeni modernizaciji, po njenih besedah ni mogoče odpraviti v enem koledarskem letu. Je pa mogoče ob zagotovitvi ustreznih finančnih sredstev pričakovati obrat trenutnih trendov.

Glede postopkov zoper Miho Škerbinca pravi, da zoper njega teče pregon zaradi njegovih navedb, da pa glede tega ni nobenih sprememb. Dodala je, da v vojski štejejo lastnosti kot so čast, pogum, lojalnost in zaupanje, izpostavila pa je pomen medsebojnega spoštovanja med nadrejenimi in podrejenimi v SV, varovanja zasebnosti, dostojanstva in enakopravnosti.

Dodala je še, da se mora ravnati po pravilih vojaške službe, v katerih je zapisano tudi, da pripadnik ne sme uporabljati službenih informacij za neslužbene namene.

Pri menjavi tiskovnega predstavnika, Simona Koreza je zamenjal Marjan Sirk, je zanikala, da bi šlo za zamenjavo. Dejala je, da je samo ravnala odgovorno in v skladu z "obveznimi usmeritvami" in pravili za starostno upokojitev poskrbela za kontinuirano delo na vrhu oddelka za odnose z javnostmi. Dodala je, da sama ne more čakati na 'zadnjih pet minut'.

Ermenčeva je izpostavila, da je vse manke prejšnjih let nerealistično obrniti v enem letu, da pa se je trend obrnil navzgor.
Ermenčeva je izpostavila, da je vse manke prejšnjih let nerealistično obrniti v enem letu, da pa se je trend obrnil navzgor. FOTO: Aljoša Kravanja
Glede na lansko leto se je za kar 62 odstotkov povečala helikopterska nujna medicinska pomoč. Letos so v te namene izvedli že 358 letov, medtem ko je število letov (119) za naloge reševanja v gorah praktično enako tistemu iz lanskega leta.

Vnovič je poudarila, da so vsi ti postopki normalni in redni ter da je v letu 2012 prišlo do praktično popolne reorganizacije vojske, kjer je bilo 7000 prerazporeditev, zoper katere je bilo vloženih le okrog 170 ugovorov, pa se o tem "ni nič pisalo v medijih".

Glede postopka zoper predsednika sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka se, ker postopek še ni formalno zaključen, načelnica ni želela opredeljevati. Poudarila je, da ona imenuje disciplinski organ, potem pa se v njegovo delovanje ne spušča. Kot je večkrat zatrdila je Novak za njo najprej častnik in šele nato vse drugo, s čimer je namignila na njegovo sindikalno dejavnost. Poudarila je, da je Novak, kot častnik, s svojim komentiranjem prekršil pravila službe.

Letos vojski namenjenih 412 milijonov evrov, naslednje leto štiri več, leta 2020 pa 452 milijonov

Predstavila je tudi finančne vire in načrt za prihodnja leta. Kot je predstavila se bodo sredstva za vojsko v naslednjih letih povečala, a bodo kljub temu ostala nižja kot v času pred krizo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Med ključne izzive SV je Ermenčeva uvrstila vire (kadrovske, finančne, materialne in normativne) in izboljšanje znanja ter organizacijske kulture.

Glede vadišča v Počku je dejala, da imajo dogovore z vsemi petimi občinami, ki mejijo na vadišče in da v skladu z načrtom izvajajo petletni monitoring tega območja. Pričakuje, da bosta imela ministrstvo in občina Postojna glede Počka uspešen dialog.

Opisala je še, v katerem delu je imela Slovenija težave pri vrednotenju potrebne pripravljenosti. Izmed petih področij ocenjevanja – kadrovska popolnitev mirnodobne sestave, popolnitev mirnodobne sestave z oborožitvijo in opremo, vojaška infrastruktura, usposobljenost mirnodobne sestave in načrt uporabe SV – sta bili vedno kritični prvi dve. A dokler ne bodo rešili kadrovskega primanjkljaja, tega ne bo mogoče ustrezno urediti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3