Slovenija

Evropska komisija prejela Hojsovo 'opravičilo' brez opravičila

Bruselj/Ljubljana, 05. 07. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Tadej Grešovnik, Urša Zupan
Komentarji
721

Izjavi Aleša Hojsa o "svinji v vrhu evropske birokracije" so sledili številni burni odzivi v Sloveniji in Evropi. Potem ko je predsednik države Borut Pahor povedal, da bi notranji minister moral najti način za opravičilo, je Hojs sporočil, da so bila vsa pojasnila in opravičila poslana Evropski komisiji še pred predsednikovim pozivom. Toda v Evropski komisiji navajajo, da so zgolj prejeli pojasnilo vladnega predstavnika, v katerem komisiji zagotavljajo, da izjava ni bila usmerjena proti kateremu izmed njenih članov. Prav tako v opravičilu, razen v njegovi oznaki, ni razbrati opravičila ministra za sporne izjave, zgolj obžalovanje zaradi pojasnjevanja notranjepolitičnih tem.

Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je bila izjava ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa o svinjah nevredna položaja, ki ga minister zaseda. Po njegovih besedah bi moral Hojs poiskati način, da se opraviči. Pahor je ob tem tudi povedal, da si želi pazljivosti premierja Janeza Janše v torek v Evropskem parlamentu. Hojs se je nato na Pahorjeve besede odzval z zagotovilom, da so bila v Bruselj že poslana tako pojasnila kot opravičila. Pa je temu res tako? 

Na današnji novinarski konferenci Evropske komisije je na vprašanje medijev glede Hojsovih izjav odgovarjala tiskovna predstavnica komisije Dana Spinant. Kot je povedala, so s strani slovenskih oblasti prejeli pojasnilo, v katerem so bila podana zagotovila, da se ministrove izjave niso nanašale na nikogar v Evropski komisiji. "Ni šlo za uradno pismo ministra, zgolj za pojasnilo s strani slovenskih vladnih predstavnikov, da izjave niso bile usmerjene na nikogar v EK."

Spinantova sicer ni želela podati dodatnih komentarjev glede načina komuniciranja ministra Hojsa in slovenskih oblasti. "Ne komentiramo izjav, ki jih podajajo uradne osebe na novinarskih konferencah, družbenih omrežjih ali kjerkoli drugje. Vključevanje v polemike glede izjav ni del naše politike. Kot razumem, obstaja pojasnilo, ki ga je omenjeni minister naslovil na EK. Enostavno si želimo tukaj zadevo končati in v nadaljevanju ne podajati dodatnih komentarjev."

Dana Spinant
Dana Spinant FOTO: 24ur.com

Opravičilo brez opravičila: 'Minister obžaluje, da je ob predstavitvi prioritet predsedovanja moral pojasnjevati tudi notranjepolitične teme'

Prejeli smo tudi prepis oz. kopijo besedila, ki ga na ministrstvu za notranje zadeve označujejo kot opravičilo, in ki je bilo poslano na EK. Zapisali so, da je bilo na brifingu ministru Hojsu postavljeno vprašanje o komentarju ministra na proteste ob državni proslavi ob 30-letnici samostojnosti Slovenije in obeležitvi začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU. Ob tem so dodali celoten ministrov odgovor, v katerem ta zagotavlja, da se njegov komentar o svinjah ni nanašal na nikogar osebno, ampak na vrednote nekaterih. 

"Na današnjem brifingu je minister ta komentar ponovil, pri čemer je poudaril, da s svinjo ni imenoval nikogar osebno. Dodal je, da bi tako morda lahko koga poimenoval v prihodnje, a v tem trenutku to ni pomembno. Kot je po brifingu še dodatno pojasnil minister na svojem profilu na družbenem omrežju, pri tem zagotovo ni imel v mislih podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa. S tem minister zaključuje pojasnila o tem in obžaluje, da je ob predstavitvi prioritet našega predsedovanja moral pojasnjevati tudi notranjepolitične teme," je zapisano v besedilu.

V Evropski komisiji Hojsovih izjav ne želijo komentirati.
V Evropski komisiji Hojsovih izjav ne želijo komentirati. FOTO: Aljoša Kravanja

Zmedena so tudi Hojsova pojasnila 

Na vprašanje našega novinarja, ali gre v omenjenem besedilu za obrazložitev ali opravičilo, je Hojs odgovoril: "V prvem delu je to obrazložitev, kjer sem še enkrat pojasnil, da nisem nikogar na Prešernovem trgu imenoval za svinjo. Tam sem še enkrat jasno razložil, da sem govoril o dveh različnih tipih vrednot – tistih, ki so se predstavljale na Trgu republike in tistih na Prešernovem trgu. V drugem delu pa jasno piše, da se opravičujem, da se je komisija ali kdorkoli že čutil prizadeto, da je bila deležna notranje političnih dilem ali tem, ki niso stvar našega predsedovanja."

Na komentar novinarja, da v pismu vendarle ne piše, da se opravičuje, pač pa, da obžaluje, pa minister: "Opravičevati se pravzaprav nimam za kaj, ker nisem nikogar imenoval s tem izrazom. Škoda, ker niste vprašali novinarja, kdo mu je to vprašanje sugeriral, ker sem prepričan, da sam, v kolikor ne bi dobil sugestije s strani domačih novinarjev, takega vprašanja na predstavitvi prioritet niti ne bi postavljal."

Še enkrat – je šlo torej za obrazložitev? "Za obrazložitev in opravičilo. Tam piše obžalujem," je strnil Hojs. 

'Mislim, da je že vsem jasno, koga sem mislil'

Tina Štrafela iz kabineta komisarja Janeza Lenarčiča, na katerega naj bi se zaradi domnevnega zavzemanja za blokado slovenskega načrta za okrevanje po nekaterih ugibanjih nanašale Hojsove izjave, je na družbenem omrežju zapisala, da je šlo za nedopusten način komunikacije. "V zvezi z institucijami, skomuniciranimi na skrajno nedostojen in nedopusten način, sporočam naslednje dejstvo: komisar Janez Lenarčič se v nobenem trenutku in v nobeni fazi postopka ni zavzemal za pogojevanje ali blokado načrta za okrevanje."

"Svetujem, da gospoda komisarja povprašate po zapisniku iz seje komisije, kjer se bo videlo, ali so to, kar sem povedal, insinuacije ali nesporna dejstva. Neokusno in neprimerno se mi zdi to, da se nek komisar obrne proti lastni državi. To se mi zdi sramotno. Če pa so kasneje v komisiji ugotovili, da taki zadržki, ki se jim je pridružil tudi gospod Lenarčič, ne morejo biti sprejeti v proceduri sprejemanja tega našega programa, pa to z ničemer ne zmanjšuje tega sramotnega dejanja," pa je danes odgovoril Hojs.

Še enkrat je ponovil, da ni nikogar imenoval "svinja". "Samo povedal sem, da bi glede na to, kar sem slišal, nekoga lahko imenoval tako. Koga, po vsem tem, kar se že dva dni pregovarjamo, pa ni treba dodatno pojasnjevati. Mislim, da je že vsem jasno," je še dodal.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (721)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
12. 08. 2021 13.57
+1
nebo miru v slo doklej bo toti belogardisti in lopovska crkva
Alternativasmopikasi
10. 07. 2021 10.18
+2
Svinja? Hojs.
ksenak2
06. 07. 2021 15.43
+3
En šank krjavel o svinjah, drugi zarobljen krjavelj pa o novinarkah prostitutkah, sram nas je, da so se taki osebki orebili na čelo države. Kako naj vzgajamo otroke s takimi vzgledi, kako jim lahko pojasnimo tako obnašanje in vrednote v družbi?
ksenak2
06. 07. 2021 15.43
+1
Milan Dukic 1
06. 07. 2021 12.32
+3
Goli otok za vso elito od 1991
cakra
06. 07. 2021 10.00
+1
Vprašanje kje je več nesramnosti na desni ali na levi strani. Čas je da nepreklicno nehajo z žaljenjem enih in drugih.
Petur
06. 07. 2021 09.52
+6
tako pokvarjenega reveza se tudi mati zagotovo sramuje!on torej ni dolzan slovencem nic pojasnjevati? bruselj misli da so bvsi naivni ki poslusajo milana,in mu verjamejo?umazan zasluzeni konec ga caka mizernega domoljubcka!
sinhron
06. 07. 2021 09.39
+9
Koga je imel v mislih Hojs , ko ga je imenoval svinja , je bil to EU poslanec Timmermans ali Lenarčič niti ni važno , važno ni niti to , da je imenoval za svinje udeležence praznovanje ob 30 obletnici samostojnosti na Prešernovem trgu , važno in nedopustno je da take izjave sploh lahko prihajajo iz ust ljudi , ki naj bi bili izvoljeni od ljudstva in zastopali državo , tak politik bi moral takoj odstopiti , če bi imel količkaj politične in osebne kulture , kar pa Hojs nima in nima je nihče sedaj obstoječe vlade !
abmam
06. 07. 2021 09.44
-4
ne bit kot voy
06. 07. 2021 11.56
+5
Jaz jemljem hojsov komentar v stilu vseh komentarjev sekte prazn*glavcev. Se pravi če se dere svinje pomeni da je on svinja, isto kot janez ko se dere komunist pa je sam največji komunist, ko se dere kradejo krade in tako naprej. hojs in janez namerno z malo ker ta osebka si velike začetnice na zaslužita.
grumf
06. 07. 2021 09.25
+4
Zdi se mi, da je za tako nizek nivo obnašanja na vodilnih mestih v državah dejansko kriv Trump. Trajalo bo še kar nekaj let, da se bo to končalo. Pri nas najbrž najkasneje.
srebrnibreg
06. 07. 2021 09.35
+6
Jaz sem pa mnenja, da je to posledica umsko prizadetih kot je recimo naš Slowenische patient.
Pati--
06. 07. 2021 09.20
+6
Našo državo bi morali voditi razumni ljudje, ki si nikoli ne bi dovolili obnašati tako škodljivo in neugledno, kot nekateri predstavniki sedanje vlade.
jg57
06. 07. 2021 09.41
-4
CIGU MIGU
06. 07. 2021 09.11
+6
in kaj pravi strokovnjak za nizke udarce,pardon za nizke gradnje
No pasaran
06. 07. 2021 09.10
+6
Svinjski pastir še kar nabija. Bliža se mu konec in sam še z repom maha.
abmam
06. 07. 2021 09.45
-3
simc167
06. 07. 2021 08.50
+12
Hojs ne vem v kateri hlev se boš skril, ko bo te nočne more enkrat konec.
ad21
06. 07. 2021 08.43
+15
Če bi se kot gradbenik tako obnašal na gradbišču bi ga že zdavnaj kultiviral !
BellaCiao
06. 07. 2021 08.42
+13
Hojs laže kakor pes teče!
mario7
06. 07. 2021 08.33
+20
Kaj ima hujsek toliko proti svinjam? Da ni prestopil v muslimansko vero?
BellaCiao
06. 07. 2021 08.28
+21
Hojs in SĐS druščina so dno od tega kar Slovenija lahko ponudi! SO OPOMIN, da se kaj takega NIKOLI VEČ NE SME PONOVITI! Stranka SĐS je tisto v kar Hojs meče bisere. So politični "svinjak" in so ogledalo kako smo kot narod mentalno hendikepirani, da takim ljudem sploh pustimo, da so izvoljeni. Tu pa je KRIVDA LEVIH STRANK, ki so 24 let + bile tako nesposobne in tako koruptivne, da so te "populistične s.vi.n.j_e" sploh prišle tam kjer so!
amedeo
06. 07. 2021 08.27
+16
Tipičen besednjak neonacistov...
peglezn
06. 07. 2021 08.26
+17
Tegale bo morala mama spet malo v roke vzet...
No pasaran
06. 07. 2021 09.12
+8
Tako ga je vzgojila. Ni pomoči za svinjskega pastirja.
Nimasmisla
06. 07. 2021 08.24
+11
Čuna hojs pač ne ve kaj je to opravičilo potem pa laže na tv
Frzenk
06. 07. 2021 08.24
+13
hojs je imel v mislih, da smo svinje vsi, ki smo proti trenutnemu sistemu....pride konec hojsek