Slovenija

Aleš Šabeder: brez izkušenj iz zdravstva na že drugo ključno zdravstveno funkcijo 

Ljubljana, 08. 03. 2019 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po dobrem letu dni na čelu največje zdravstvene ustanove v državi se Alešu Šabedru obeta skok še na mesto ministra za zdravje. Ekonomista, ki je na čelo ljubljanskega kliničnega centra prišel brez prejšnjih izkušenj v zdravstvu, čakajo izzivi, povezani predvsem s financiranjem, organizacijo zavodov in staranjem prebivalstva.

Šabedrovo ime je v zdravstveno sfero konec leta 2017 priletelo kot strela z jasnega. Ekonomist, ki je dotlej vodil Semenarno Ljubljana, je krmilo največje bolnišnice z okoli 8000 zaposlenimi s podporo takrat vodilne v vladi SMC prevzel januarja kot vršilec dolžnosti, sredi februarja pa je dobil polni mandat.

Za direkorja UKC so ga izbrali, ker je imel izkušnje z vodenjem sistemov

Soglasje k njegovemu imenovanju je podala takratna ministrica Milojka Kolar Celarc, soglasja celotne vlade pa ni potreboval, ker je bil imenovan v času poteka sanacije v UKC, ko glede imenovanja velja zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov. Kljub temu je imel podporo največje vladne stranke.

Šabeder je Ptujčan, rojen leta 1970, po izobrazbi pa ekonomist.
Šabeder je Ptujčan, rojen leta 1970, po izobrazbi pa ekonomist. FOTO: Damjan Žibert

Tako kot njegov predhodnik Andraž Kopač, novi prvi mož UKC pred prihodom na ta položaj ni imel nobenih izkušenj v zdravstvu. Izbrali so ga, ker ima izkušnje z vodenjem sistemov ter izkušnje s pogajanji s sindikati, je ob njegovem imenovanju za vršilca dolžnosti dejal predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

Po odstopu ministra za zdravje Samo Fakin, ki je že več tednov v bolniškem staležu, je premier Marjan Šarec že sporočil, koga bo predlagal za njegovega naslednika. Kandidat za ministra bo postal direktor ljubljanskega kliničnega centra Aleš Šabeder.

Ob njegovem imenovanju za v. d. generalnega direktorja UKC so bili zelo skeptični v koalicijskih SD in DeSUS, saj da nima izkušenj v zdravstvu. Iste pomisleke so imeli tudi v Sindikatu Kliničnega centra, a so pozneje dejali, da je nanje v kratkem času naredil zelo dober vtis.

Ko je prevzel vodenje UKC od predhodnika Kopača, je med ključnimi prioritetami naštel skrb za bolnike, zagotavljanje podlage za nadaljnjo nemoteno delovanje zavoda, dobre medsebojne odnose, sodelovanje, enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, pripravo srednjeročnega načrta, identifikacijo ključnih žarišč in pripravo ukrepov za sanacijo ter umestitev zavoda na evropski in svetovni zemljevid. S svojim programom je prepričal tudi zaposlene v UKC.

Lani UKC z 10 milijoni manj izgube kot leto prej

V tem času se je Šabeder soočal predvsem s sanacijo poslovanja UKC. V lanskem letu je UKC posloval z dobrimi 23 milijoni evri izgube, kar je deset milijonov evrov manj kot v letu 2017, ko je izguba znašala 33,5 milijona evrov. Po prejetju skoraj 80 milijonov evrov sanacijskih sredstev iz proračuna pa so v UKC lani na papirju zabeležili 46,4 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Po dobrem letu dni na čelu največje zdravstvene ustanove v državi se Alešu Šabedru obeta skok še na mesto ministra za zdravje.
Po dobrem letu dni na čelu največje zdravstvene ustanove v državi se Alešu Šabedru obeta skok še na mesto ministra za zdravje. FOTO: Damjan Žibert

V letu 2018 so v ljubljanskem UKC izvedli za dobrih osem milijonov evrov sanacijskih ukrepov, ki so se po Šabedrovih besedah pokazali tudi v znižanju izgube. Največ sanacijskih učinkov, okoli dva milijona evrov, so ustvarili pri stroških vzdrževanja, pri realizaciji delovnega programa in pri izboljšanju obračuna storitev do zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Dokončnih usmeritev za poslovanje UKC v letošnjem letu vodstvena ekipa še ni izoblikovala. Imajo pa, kot je nedavno pojasnil Šabeder, oblikovana izhodišča za kadrovski načrt, ki predvideva stanje števila zaposlenih, kot je bilo konec leta 2017. Torej znižanje za približno 130 ljudi in izravnan poslovni rezultat.

Zaradi zagotovil UKC vlada ukinila NIOSB

Premier Marjan Šarec sprejema in spoštuje odstop ministra za zdravje Sama Fakina, ki s položaja odhaja zaradi zdravstvenega stanja. Na njegov odstop so se že odzvali v nekaterih strankah in v zdravniških organizacijah.

Drug večji izziv je bilo urejanje področja otroške srčne kirurgije. Zaradi zagotovil vodstva UKC, da so uspeli vzpostaviti stabilen in varen program otroške srčne kirurgije, se je aktualna vlada odločila za ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). V UKC pa so januarja znova ustanovili center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Letos v UKC načrtujejo od 80 do 100 operacij bolnikov s prirojeno srčno napako.

Ministrstvo je v poročilu o izvajanju programa otroške srčne kirurgije v UKC, ki ga je v teh dneh posredovalo parlamentarnemu odboru za zdravstvo, ocenilo, da program poteka uspešno in da se stanje na tem področju ureja. Obenem je opozorilo, da bo zaradi nizkega števila bolnikov Slovenija na tem področju še naprej odvisna od sodelovanja s tujino. Je bilo pa dogajanje v otroški srčni kirurgiji v teh dneh vendarle znova pod drobnogledom medijev. Časnik Finance je namreč poročal o zapletih pri operaciji srčne zaklopke pri 14-letni deklici v začetku februarja. V UKC so očitke zanikali, so pa odredili izredni interni nadzor, ki še poteka.

Šabeder delal v Semenarni, Mercatorju, Petrolu in Boschu

Šabeder je sicer Ptujčan. Rojen je bil leta 1970, po izobrazbi pa je ekonomist; diplomiral je na ljubljanski Ekonomski fakulteti. Po študiju je ostal v Ljubljani in tam gradil kariero, večinoma se je ukvarjal s področji vele- in maloprodajne trgovine, marketinga in financ.

Kot je razvidno iz njegovega profila na omrežju Linkedin, Šabeder govori angleško in nemško. Ima ženo in hčerko, živi pa na Škofljici.

V UKC je prišel s položaja predsednika uprave Semenarne Ljubljana z okoli 300 zaposlenimi. Pod njegovo taktirko je Semenarna uspešno končala postopek prisilne poravnave, v katero so jo pahnili prejšnji italijanski lastniki.

Na čelu Semenarne je bil od leta 2014, pred tem pa je bil med drugim na več vodstvenih položajih v večjih poslovnih sistemih - Mercatorju in Petrolu.

V Mercatorju je bil tako skoraj dve leti in pol direktor maloprodaje, pred tem pa med drugim slaba tri leta direktor veleprodaje.

V Petrolu je delal med letoma 2006 in 2008, med drugim je tam vodil divizijo za dodatni asortiman. Pred tem je bil direktor družbe Top service, več let pa je delal tudi pri Boschu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
09. 03. 2019 18.08
+3
Naše zdravstvo se je potrebno lotiti organizacijsko in policisko. Za to pa zdravniki niso usposobljeni.
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 18.06
+4
Šabeder bo za ta hip kar taprav.
Castrum
09. 03. 2019 12.15
+4
kakšen dan imam občutek, da je vse skupaj ena šala, stand up komedija, recimo....
ecnarf
09. 03. 2019 11.22
+4
pr ns je važn da si talev pa si taprav
kakafonijaprava
09. 03. 2019 09.27
+7
vsi dosedanji mionistri so bili zdravniki, razen milojke! in kam so pripeljali ta zdravstveni sistem!
kakafonijaprava
09. 03. 2019 09.26
+5
Ukc je treba razbit najmanj na dva dela. pa to je največja firma v Sloveniji s 7000 zaposlenimi!
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 09.03
+2
Ne ve še da ni mogoče pozdraviti naš zdravstveni sistem pa ga bo kar pozdravil. Zato niti slučajno ne rabi biti zdravnik.
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 09.05
+3
Najprej je potrebno odstraniti največjega voluharja Kuštrina. Druga rešitev je da bi bil Kuštrin minister. To bi tudi šlo.
puspan
09. 03. 2019 08.25
+7
Poštenje, poštenje in še stokrat poštenje potrebujemo na vodilnih mestih. Brez tega tudi najboljši menagerji nimajo nobenih možnosti. Tega človeka ne poznam, zato o njemu ne morem soditi, le upamo lahko, da bo obrnil kolo, ki se je doslej vrtelo vedno v napačno smer.
ivanzDoba
09. 03. 2019 08.14
+2
Zafural je Semenarno in očitno ima močne politične botre, ki jim je odgovarjalo, da prevzame UKC in sedaj zdravstveno ministrstvo. Če tudi tu ne bo uspešen, bo kandidiral za predsednika države? Šarec, upam, ds ta izbira ni bila napaka, saj slovensko zdravstvo potrebuje temeljito reorganizacijo, ki bi jo morda bil sposoben izpeljati Fakin, Šebeder pa.....Še semen in karjol ni bil sposoben prodati z dobičkom.
Jerneja Bren?i?
09. 03. 2019 12.45
+2
Semenarne ni zavozil, izguba na UKC-ju se je lani bistveno zmanjšala...
ivanzDoba
09. 03. 2019 14.25
-1
@jerneja, Kar se tiče Semenarne, je bil predsednik uprave. Izguba UKC je bila manjša zaradi državne finančne pomoči.
Belibog
08. 03. 2019 22.20
+2
Ni brez izkušenj, danes je zrihtal 10.000 nageljnov iz Semenarne.
FC Chelsea2
08. 03. 2019 22.10
+3
To je ravno nasprotno o čemer sem prej govoril, da bi morali narediti čistko v največjih bolnišnicah to je zgolj presedanje iz enega stala na drug in bo zgolj podaljšana roka tistim, ki so do sedaj služili mastne denarce na naš račun. In to je spet dokaz, da trenutna politika ne misli resno z izboljšanjem zdravstva.
felix58
08. 03. 2019 21.05
+5
Naj dajo mene za ministra, prehlad sem že prebolel
Krajnc22
08. 03. 2019 20.53
-5
To ni pomembno....janševa sds je naredila prekrsek
ivanzDoba
09. 03. 2019 14.26
+1