Slovenija

Ali bo LDS podprla Türka?

Ljubljana, 05. 11. 2007 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

LDS, ki je v prvem krogu predsedniških volitev podpirala Gasparija, bo odločitev o podpori Türku sprejela v torek.

O morebitni podpori predsedniškemu kandidatu Danilu Türku bosta v torek odločala izvršilni odbor in svet stranke, je v današnji izjavi za javnost po srečanju povedala predsednica LDS Katarina Kresal. S Türkom sta se sicer strinjala, da je za drugi krog najpomembnejše, da se ga udeleži čim večje število volivcev.

Predsedniški kandidat Danil Türk in predsednica LDS Katarina Kresal.
Predsedniški kandidat Danil Türk in predsednica LDS Katarina Kresal. FOTO: 24ur.com

Na sestanku, do katerega je prišlo na pobudo Türka, sta odločitev, da "leva sredina" na predsedniških volitvah nastopi z dvema kandidatoma, označila za dobro. Rezultati prvega kroga pa so po besedah Kresalove pokazali, da se je ta politična opcija okrepila.

Predsedniški kandidat, ki se je v prvem krogu uvrstil na drugo mesto, Danilo Türk, pa je ocenil, da ima z LDS veliko skupnih pogledov na prihodnost Slovenije. Tudi Türk meni, da je zelo pomembno, da se volitev udeleži čim več ljudi. "Volitve so praznik demokracije," je dejal Türk.

Bučar o rojstvu slovenske države

Predstavitve Bučarjeve knjige sta se udeležila tudi predsedniški kandidat Türk in nekdanji predsednik Milan Kučan.
Predstavitve Bučarjeve knjige sta se udeležila tudi predsedniški kandidat Türk in nekdanji predsednik Milan Kučan. FOTO: 24ur.com

Pri založbi Didakta je izšla knjiga Rojstvo države - izpred praga narodove smrti v lastno odgovornost znanega slovenskega politika in pravnika Franceta Bučarja. Predstavitve knjige se je udeležil predsedniški kandidat Danilo Türk in nekdanji predsednik Milan Kučan.

Bučar je oster do slovenske cerkve in pravi, da je naredila ogromno napako, ker se ni znala odločiti za odpor.
Bučar je oster do slovenske cerkve in pravi, da je naredila ogromno napako, ker se ni znala odločiti za odpor. FOTO: klepet.24ur.com

Knjiga ni politična razprava, niti strokovno zgodovinopisno delo, gre za esejistični pristop človeka, ki je v veliki meri dogajanja v procesu nastanka samostojne slovenske države doživel na lastni koži. Delo odlikuje načelna in etična drža tako do pozitivnih izkušenj kot do napak in zmot, je na današnji predstavitvi dejala urednica Irena Ostrouška.

Kot je pojasnila Ostrouška, knjiga obsega širok razpon slovenske novejše zgodovine, od strankarske polarizacije pred drugo svetovno vojno, okupacije in oblikovanja velikih politični sil, zametkov osvobodilnega boja, nastanka in razvoja osvobodilne fronte s poudarkom na protislovnem razmerju do krščanskih predstavnikov v njej in vlogi uradne katoliške cerkve do zmage komunistične strani v drugi svetovni vojni, dolgotrajnem poskusu vzpostavitve komunističnega sistema, titoizma in znova o vlogi katoliške cerkve v samem procesu razpada tega sistema vse do 90-ih let, ko nastane samostojna država Slovenija.

Najobsežnejši del knjige po besedah Ostrouške govori o obdobju narodnoosvobodilnega boja, to je tistega obdobja, ki je v novejši zgodovini podvrženo novim interpretacijam in tudi političnim manipulacijam. Toda Bučarju po njegovih lastnih besedah ne gre za vprašanje sprave.

Tudi po mnenju zgodovinarja Jožeta Pirjevca, avtorja spremne besede, knjiga ne bo prispevala k spravi, ker so Bučarjeva mnenja preveč odločna, da bi bila za marsikoga sprejemljiva. Toda vsaj med mladimi bo prispevala k razčiščenju pojmov, marsikdo bo iz nje izvedel več kot iz klasične zgodovinske knjige, je ocenil Pirjevec. Bučarjeve misli so namreč, kot je dejal, zelo izostrene, teze so popolnoma jasne in nedvoumne glede interpretacije zgodovine 20. stoletja.


Cerkev se je priklonila gospodarju

Bučar po Pirjevčevih besedah poda pomembno oznako osvobodilne fronte kot tistega trenutka, ko so Slovenci prvič vzeli usodo v svoje roke. Šele OF je leta 1941 prva lansirala idejo o Sloveniji kot samostojni entiteti. Idejo so sicer kmalu zadušili, vendar je ostala živa in je preživela 50 let komunistične vladavine. Omogočila nam je, da smo prišli do lastne države in to je treba priznati, je poudaril Bučar.

Avtor se pravilno, tako Pirjevec, navezuje tudi na osamosvojitveni proces, pri govoru o času med vojno in po letu 1945 pa nima nobene pietete do komunistov. Zelo oster je tudi do slovenske cerkve in pravi, da je naredila ogromno napako, ker se ni znala odločiti za odpor. Bučar pravi, da sta cerkev in meščanska elita leta 1941 reagirali tako, da sta se priklonili trenutnemu gospodarju. "Mislim, da je ta teza pravilna," je dejal Pirjevec. Zelo izzivalna pa se mu zdi Bučarjeva teza, da je katoliška cerkev po vojni izšla iz spopada s komunistično partijo kot zmagovalka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
06. 11. 2007 13.05
LDS TUrk, narodni izdajalci. Izdajalci Sloveniji. Kaj so LDS? Podmladek Komunistvo: Toliko da veste, pa lep dan.
odkimasin
05. 11. 2007 20.36
Ja saj koga druzga naj pa komunisti podprejo kot Turka. Ljudje božji spreglejte pa podprite sina Slovenskega naroda Peterleta, ne pa Ata Turka.
OrodniK
05. 11. 2007 19.46
Morda pa so se le zamislili, kako bi interpretirali njegove izjave s katerimi je tako razjezil Stanovnika in borce. Seveda LDS mislijo, da imajo volilci spomin kot zlate ribice(2minuti).
jan695sl@hotmail.com
05. 11. 2007 19.38
Mene bolj zanima zakaj Gaspari ne podpre Turka oziroma si želi podpreti Peterleta pa bi bilo to nehigijensko do LDS... Iz tega sledi, da je Gaspari za Peterleta kul...
230
05. 11. 2007 19.07
Ne vem zakaj igrajo- seveda bodo podprli turka.
hinko.murovec@siol.net
05. 11. 2007 19.05
Variatio, a se motim, ali ti počasi le zmankuje elana za podporo večnim izgubarjem, ki niti nekoč niti danes ne morejo svojega pokopa Slovencev v celoti izpeljat kljub vsej naklonjenosti vlade in RKC tej ideji. Uzurpatorstv in kraja sicer kar lepo cvetita, toda še so ljudje, ki povedo odkrito in pošteno kakšna je resnična zgodovina in ljudje, ki to potrjujejo in to ljudje, ki vedo malce več od " farovških " kuharic. Lp
lucasa
05. 11. 2007 18.44
Variatio, končno se strinjava v nečem: Ta naša cerkev je res že precej zabluzila.....
Variatio delectat
05. 11. 2007 18.11
Ali je ta oznovec za kaj odgovarjal? Ni, zato nima kaj bluziti o Cerkvi. Njegove Usodne odločitve so bile branje za neki čas, pisal jih je pa s figo v žepu.
doki007@email.si
05. 11. 2007 17.37
rozliček,....ti maš pa rad mamila zgleda ,....ko ti gre po glavi LSD,...... to je LDS ,...a zdej veš ,.......????? PA NE GOVOR NEUMNOSTI ,.....SE VE DA BODO PODPRL TURKA ....!!
xxl.2005@gmail.com
05. 11. 2007 17.01
Komunisti so preživeti, levica tudi. Še en mandat bo Janša, potem bo tudi desnica out.
rozlicek@gmail.com
05. 11. 2007 16.56
Pri LSD so se odločili, da podprejo Lojzeta. Türk ne podpira komunističnih pobojev in se ne sklada z njihovim programom.
matokrivec
05. 11. 2007 16.44
Lojze Peterle