Slovenija

Kdo je skrivnostna direktorica Črnčecevega zavoda?

Ljubljana, 17. 09. 2019 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
5

Kdo je skrivnostna direktorica, ki jo je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in ključni zaupnik Marjana Šarca Damir Črnčec začasno postavil na čelo svojega zasebnega zavoda? Zvonka Truden, javnosti pretežno neznana računovodkinja, je hkrati tudi zastopnica slovenske podružnice multinacionalke Westinghouse, sicer graditeljice in največje dobaviteljice jedrske elektrarne v Krškem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Skrivnostna direktorica
    03:07
    Iz 24UR: Skrivnostna direktorica
  • Iz 24UR ZVEČER: Črnčec nastavil skrivnostno direktorico
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Črnčec nastavil skrivnostno direktorico
  • Iz 24UR ZVEČER: Predsednik KPK o potezah Damirja Črnčeca
    03:38
    Iz 24UR ZVEČER: Predsednik KPK o potezah Damirja Črnčeca

Pred slabim mesecem je predsednik vlade Marjan Šarec obiskal krško nuklearko, presekal javno polemiko o primernosti jedrske energije in presenetljivo odločno zastavil besedo: "Vložiti moramo vse napore in pristopiti k izgradnji drugega bloka."

Portal Požareport je zdaj objavil nenavadno mrežo. Ključni Šarčev zaupnik Damir Črnčec je posredno povezan z možnim gradbincem drugega bloka. Njegov zasebni zavod IGLU namreč začasno vodi Zvonka Truden. Sicer tudi direktorica slovenske podružnice ameriške multinacionalke, ki je že zgradila in vzdržuje prvi blok.

Črnčecev IGLU začasno vodi Zvonka Truden
Črnčecev IGLU začasno vodi Zvonka Truden FOTO: POP TV

Na informacije se je odzval tudi Boris Štefanec, predsednik KPK: "Zato seveda kakršnakoli povezava državnega sekretarja s to družbo prav gotovo vpliva in ustvarja nek videz, da v tem primeru ne more biti popolnoma neodvisen."

Črnčecov zavod je registriran na naslovu v središču Ljubljane. Tu ni nikakor označen, nima niti poštnega nabiralnika in kot kažejo dostopni podatki trenutno ne posluje. Odkar je Črnčec nastopil javno funkcijo pa za IGLU velja tudi omejitev poslovanja z državo, kar po navedbah KPK tudi spoštujejo: "Črnčec je ob nastopu funkcije državnega sekretarja izpolnil vse obveznosti v skladu z zakonom in obvestil vse ustrezne institucije. Predhodno je tudi pridobil mnenje, da ne gre za nezdružljivost funkcij."

Štefanec: Povezava nedvomno je. In tu se ni treba sprenevedati

Trudnova, ki je leta 2013 prejela cehovsko nagrado za najboljše računovodske storitve, naj bi bila le direktorica na papirju. Enako pa velja tudi v primeru slovenske podružnice Westinghousa, ki jo sicer vodi že od ustanovitve pred desetimi leti. V Šarčevem kabinetu kakršnekoli nedovoljene vplive zanikajo, s čimer pa se Štefanec ne strinja popolnoma: "Čisto preprosto bom rekel. Povezava nedvomno je. In tu se ni treba sprenevedati."

Obisk Marjana Šarca v Krškem
Obisk Marjana Šarca v Krškem FOTO: Nebojša Tejić, STA

Veliki fantje iz slovenskega energetskega peskovnika, prosto po ministrici Bratuškovi, za Trudnovo niso še nikoli slišali, pravijo. Kljub temu pa KPK preučuje možnost konflikta interesov: "In to je nedvomno lahko breme, ki takega funkcionarja bremeni."

Šarec medtem poudarja, da nobena odločitev še ni sprejeta in da je glede na dolgotrajnost postopkov malo verjetno, da bi se v njegovem mandatu kaj premaknilo. Westinghouse naj bi že pred leti še kor premier favoriziral Borut Pahor, je razkril Wikileaks. Pred meseci se je o nuklearki z ameriškim sekretarjem za energetiko Perryjem pogovarjal tudi Šarec, prejšnji teden pa še z ruskim predsednikom Medvedjevim.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

INAZ
18. 09. 2019 12.41
+2
Hja naš Marjan, vsi vemo kdo je Požar, ki odstavlja ministre, generalne in državne sekretarje, ha, ha.
wolfterier
18. 09. 2019 09.30
+3
Zakaj je gospa skrivnostna,že nekaj dni vsi vemo,kaj dela,koga pozna itd. Novinarji preveč kenjate !
Nimasmisla
18. 09. 2019 07.33
+10
vsi skrbijo za svoje žepe ker ne vedo kako dolgo še bojo
Simoni?
17. 09. 2019 21.09
+9
Državo nam vodi vaški blebetač na gasilskih veselicah, ki bi gradil drugi blok JEK. Če je komik dvomljive prtelosti v prvem letu vladanja pokuril poldrugo milijardo davkoplačevalskega denarja, zakaj ne bi še vaška računovodkinja pobasala kakšen milijonček?
korintos23
18. 09. 2019 08.43
-3