Slovenija

Ali bo vzpon umetne inteligence ogrozil demokracijo?

Ljubljana, 14. 08. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Timi Celcer
Komentarji
85

Ko je Alan Turing med drugo svetovno vojno razvil svoj znameniti stroj za dešifriranje nemških kod, imenovan "The bombe", še ni doumel, kakšen potencial ima to razvijajoče se področje za politične sisteme. Iz te rudimentarne oblike umetne inteligence se je razvila paleta tehnologij, strojev in sistemov, ki jih danes upravičeno imenujemo "inteligentne". Danes se umetna inteligenca uporablja v praktično vseh sferah družbe, med drugim tudi (kar je morda najpomembnejše) v politiki in za politične namene. Po mnenju mnogih opazovalcev lahko ogrozi same temelje našega demokratičnega političnega sistema.

Človek je v svoji zgodovini razvil veliko "orodij", ki so imela bolj daljnosežne in globoke posledice kot pa le kratkoročne bonitete, ki jih je predvidel. Odkritje ognja, agrikulture in tudi jedrskega orožja je imelo nepredvidene družbene in politične posledice, ki so se ob pogledu nazaj včasih morda zdele celo nasprotne prvotnemu namenu. Zato se je treba lotiti analize morda celo najmočnejšega orožja, ki ga je človeštvo kadar koli ustvarilo, umetne inteligence.

Leta 2016 je škandal okoli podjetja Cambridge Analytica laikom predstavil politični problem umetne inteligence. S sofisticiranimi metodami, strojnim učenjem in pomočjo vedno večjega in centraliziranega podatkovja družbenih omrežij se je umetna inteligenca uporabljala za psihološko in personalizirano targetiranje volivcev na referendumu o brexitu in v ameriški predsedniški kampanji leta 2016. Obstoj in aplikacija takšne tehnologije, katere razvoj se bo glede na sodobne trende le še eksponentno pospeševal, sta sprožila upravičeno paniko glede ustrezne avtonomije volilnega telesa, ki je temeljni kamen vsake zdrave demokracije. Toda tehnologije tega škandala so le ena manifestacija umetne inteligence. Problem je še veliko širši.

Timi Celcer
Timi Celcer FOTO: Homopolitikus

V državah po vsem svetu se vedno pogosteje implementirajo sofisticirane tehnologije nadzora, ki v osnovi uporabljajo umetno inteligenco. "Digitalno avtoritarna" Kitajska je najbolj znamenit primer. S svojim sistemom družbenih kreditov, sistemi za prepoznavanje obrazov, "varnimi" oziroma "pametnimi" mesti in "pametnim" policijskim delom se ustvarja politična klima, v kateri je vsako nestrinjanje z oblastjo strogo in efektivno preganjano, moč volje ljudstva pa vedno bolj izničena. Vendar Kitajska ni edina, ki implementira te tehnologije. Vse pogosteje se vpeljujejo udi v liberalnih zahodnih državah.

Zahodne liberalne družbe v principu vrednotijo svobodo, avtonomijo in zasebnost posameznika. Kljub temu pa se zdi, da v praksi velikokrat niso zveste svojim civilizacijskim predpostavkam. Razkritja Edwarda Snowdna o velikem vladnem programu ZDA za nadzor javnosti in razkritja o britanski "Karma police" sta le dva izmed mnogih primerov, ki pričajo o temeljni neskladnosti javnega nastopaštva in prakse. V času, ko mesta in države implementirajo umetno inteligenco v zgoraj naštetih variacijah (pod pretvezo večje učinkovitosti in varnosti), je strah pred redukcijo demokracije na nominalno raven še kako upravičen.

Poleg tega se umetna inteligenca uporablja pri tehnologijah lažnih novic. Zloglasni "deepfake" lahko na izjemno dovršen način nezaznavno ponaredi človekov glas ali podobo v določenem video- ali avdiozapisu. GPT-3 lahko z algoritmi umetne inteligence in strojnim učenjem generira visokokakovostno besedilo (poezijo, eseje, prevode ipd.). Obe tehnologiji se bosta z drugimi tehnologijami lažnih novic le še izboljševali. Strahovi, da bodo takšne tehnologije prinesle konec demokratične ureditve, kot jo poznamo (še posebej zaradi vedno večje centralizacije moči in monopolizacije nadzora nad tehnologijo), so prav tako upravičeni.

Besedilo je pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Druga fronta so tako imenovana smrtonosna avtonomna orožja in kibernetsko vojskovanje, ki se v osnovi uporabljajo in celo znatno izboljšujejo z umetno inteligenco. Prva so vojaški izum stoletja. Smrtonosna avtonomna orožja bi velik del vojaških odločitev prepustila algoritmom umetne inteligence, kar bi konflikte med državami naredilo bolj predvidljive. Takšen svet je zgodovinsko najbolj ploden za porast avtoritarnih tendenc. Kibernetska orožja predstavljajo podobno nevarnost. Zaradi vedno večje digitalizacije imajo potencial, da efektivno nadzirajo potek naših življenj.

Omeniti velja še prihajajočo dobo avtomatizacije dela na plečih umetne inteligence. Vedno več strokovnjakov predvideva, da bo velik del obstoječih zaposlitev v kratkem prepuščen umetni inteligenci. Tak svet bi marginaliziral veliko ljudi in jih do neke mere izločil iz odločevalnega procesa. Število "izločenih" bi z razvojem in implementacijo umetne inteligence le še eksponentno raslo. Velika brezposelnost bi lahko bila povod za populistične težnje in usmeritev k "enemu rešitelju". Lahko pa se zgodi scenarij, po katerem bi elita, ki je akumulirala moč s pomočjo umetne inteligence, nadzirala preostale.

V državah po vsem svetu se vedno pogosteje implementirajo sofisticirane tehnologije nadzora, ki v osnovi uporabljajo umetno inteligenco.
V državah po vsem svetu se vedno pogosteje implementirajo sofisticirane tehnologije nadzora, ki v osnovi uporabljajo umetno inteligenco. FOTO: Shutterstock

Bolj ko bo napredoval razvoj umetne inteligence, aktualnejši bodo ti strahovi. Če bo ta razvoj neoviran, nas morda celo čaka prihodnost, v kateri človek ne bo gospodar lastne usode. Že danes so algoritmi umetne inteligence tako zapleteni, da jih niti največji strokovnjaki popolnoma ne razumejo. V daljni prihodnosti bomo morda priča splošni umetni inteligenci, za katero pravijo, da bo dosegla nivo človeške inteligence na vseh področjih hkrati in jo nato prehitela. Ta novi sistem bi lahko bil logična kulminacija vedno večjega prepuščanja našega življenja umetni inteligenci.

Kljub vsemu temu pa je treba izpostaviti nekaj svetlih točk. Umetna inteligenca ima tudi potencial, da okrepi demokracijo. Lahko bi bolje informirala politike o željah in volji državljanov, medtem ko bi s pomočjo demokratiziranih digitalnih asistentov demos hkrati izobraževala o aktualni politiki. Prav tako bi lahko zaznavala korupcijo, pristransko poročanje in kampanje, ki temeljijo na dezinformacijah. E-demokracija bi lahko s pomočjo umetne inteligence postala bolj inkluzivna in deliberativna ter izboljšala participacijo. Umetna inteligenca bi se lahko –ironično – uporabljala tudi za kljubovanje nekaterim svojim negativnim učinkom na demokracijo.

Te svetle točke se zares zdijo majhne v primerjavi z nevarnostmi umetne inteligence, ki pretijo demokraciji, vendar so znak upanja v dobi, ki si ne more privoščiti, da bi se tako "orodje" akumuliralo v rokah peščice. Avtoritarni sistem bi s pomočjo umetne inteligence vladal neovirano in absolutno, ad infinitum, dokler ne bi morda priznal premoči prav superiorni formi umetne inteligence. Teža problema je gromozanska. Vprašanje umetne inteligence in demokracije je morda eno najpomembnejših vprašanj ne le te dobe, ampak človeške zgodovine. Čas je, da ga začnemo tako tudi obravnavati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
17. 08. 2021 13.08
tega se lahko bojijo edino vplivni politiki, ko jih uporabijo proti njim
nebanebo
15. 08. 2021 14.22
+1
Katero demokracijo??
Apostol1
14. 08. 2021 19.36
+4
Umetna inteligenca je evolucijski začetek propada človeštva in nadgradnja človeka v stroj.
nestabilen
14. 08. 2021 12.05
+5
Demokracija je korencek na palci kapitalizma in vzrok za vse kar imamo danes.Razredne razlike,vremenske spremembe,neenakopravnost belih in crnih itd.
Lektor Jure T.
14. 08. 2021 12.01
-5
Pa ne mi prosim levicarji o demokraciji, ker ste vi tisti, ki jo izkoriscate za vase vsiljevanje bolnih ideologij! Levi fasizem!
preprostež
16. 08. 2021 08.14
-1
Zakaj se sprevrženci najbolj bojite pravične družbe?
Lektor Jure T.
14. 08. 2021 11.59
-3
Ko se pa Jansa zavzema za kibernetsko varnost se pa vsi smejite🤦🏻‍♂️
Karbid2
14. 08. 2021 11.57
-1
Komentatorji so umolknili. Zgleda, da je čas za kosilo. Kdo pa kuha? Mama?
pejtvrit
14. 08. 2021 11.07
+5
Tole, kar piše zgoraj, ni noben politični think tank, temveč obvestilo kaj nas čaka. Pod pretvezo varnosti nam bodo vzeli vse. V preoblikovanju sveta nas bodo pod pretvezo napredka pahnili v neko distopično moro. Zakaj? Ker je človek skozi obstoj večkrat dokazal, da sta osebna korist in pohlep "posvečenih" postavljena pred globalno dobro. In ker se iz zgodovine nič ne naučimo. Človeško življenje za njih že dolgo ni vredno nič. Trenutno dogajanje je samo procedura za lažji prehod v omenjeno obdobje.
Karbid2
14. 08. 2021 11.58
-3
glasNI
14. 08. 2021 21.46
+0
Ne ti si, a si že objavil vse, kar je pisalo na listku? A z vseh profilov? Drugače zna bit Mahnič jezen.
neptun68
14. 08. 2021 11.06
+7
Demokracija = kapitalizem = 5 jih dela zastonj = 1 služi Jbvm mater demokratično/kapitalistično = fine žlehtnobe!!!
rato
14. 08. 2021 11.04
-11
Umetna inteligenca ogroža anarhiste in narcise ne pa demokracije.
SlobodaNE
14. 08. 2021 10.58
-5
Nemci so bili že takrat zaostali hoteli so pa vladati celemu svetu.
SlobodaNE
14. 08. 2021 11.03
-2
So jih pa tudi konkretno dobili po piz..zaradi tega :)
pokercat912
14. 08. 2021 10.56
-4
Demokracija je volja ljudstva za ljudstvo brez volje
Uporabnik1812060
14. 08. 2021 10.52
+2
Seveda bo in tudi v osebno svobodo ter neodvisnost posameznika, v katero posega že leta. Samo, kdo si pa danes še lahko predstavlja življenje npr. brez gsm-ja? Kvečjemu letniki pod 1930.
PorednaSliva
14. 08. 2021 10.44
+3
AI vzameš štrom pa nej razmišlja dalje...
M teorija
14. 08. 2021 10.41
+3
Razlog več, da smo budni kdo je na oblasti. Dobri na oblasti pomeni dobro rabo, dlabi ns oblasti ZLO rabo!?
aljoteam
14. 08. 2021 10.28
+2
Je ze oslabil demokracijo in vse slabse je. Vzemanje svobode pod pretvezo covida je trend le pospesilo.
TEDOxy50pMEDO
14. 08. 2021 10.22
+5
Kaj sploh pomeni demokracija? Če je demokracija to, kar imamo mi, ni nič dobrega. Mi smo zdaj v suženjstvu farmacije. Če se ne greš cepit, ne moreš iti v šolo, na dopust, ne dobiš službe.
"JohnDoe"
14. 08. 2021 10.49
-1
silly
14. 08. 2021 11.24
+3
Ne nakladaj s plitkimi floskulami....to je že tako zlajnano, da je ogabno
RamzesII
14. 08. 2021 09.58
-7
Seveda lahko, kaj pa mislite da vam dajejo v cepivih, vključno s cepivom za gripo. Nanodelce, ki v določenih pogojih aktivaciji omogočajo nadzor na ljudmi, vedenjem, itd. Temu bodo služile frekvence omrežja G5. Ljudje se sploh ne zadevajo kaj se dogaja. Res je, da ne vemo dovolj, vendar različni viri razkrivajo to.
disorderliness
14. 08. 2021 10.06
+11
Prinašalec
14. 08. 2021 10.19
-1
A imaš pri tvojem operaterju 5G, ne seri.
TEDOxy50pMEDO
14. 08. 2021 10.37
+2
disorderliness , zmiksano je vse od možganov do riti. Zato ne jem nič od poli.
"JohnDoe"
14. 08. 2021 10.50
+0
Ne jemlji tistih mamil katere sam prodajaš!
silly
14. 08. 2021 11.24
+2
martinov
14. 08. 2021 09.56
+4
Nekateri ne dojemajo, da umetno inteligenco ustvarja človek !! Več ljudi, već ve ! Na POP TV se tega še očitno ne zavedajo !!
disorderliness
14. 08. 2021 10.05
+2
V resnici umetna inteligenca ustvarja umetno inteligenco. Res je, da je človek izumil kolo, kar je mnogo inteligentnejše od nog, potem je pa kolo izumilo motor, volan in telefon.
TEDOxy50pMEDO
14. 08. 2021 10.24
+4
aljoteam
14. 08. 2021 10.29
+3
Tako je bilo vcasih ja. Trenutno marsikje ni vec tako in cez 10 let bo povsem drugace. AI bo ustvarjala AI in tudi sebe stalno reprogramirala ter se eksponentno ucila. Na tej tocki smo trenutno.
silly
14. 08. 2021 11.25
nebanebo
14. 08. 2021 09.55
+4
naši blagovoljni imajo zgleda virus v programu... bo treba še enkrat v izrajel na reset...