Slovenija

Ali bomo imeli dve vladi v senci?

Ljubljana, 23. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vladimir Vodušek
Komentarji
0

Čeprav še ni minilo 100 dni od imenovanja ministrskega kabineta Janeza Janše, pa predsednika dveh največjih opozicijskih strank Anton Rop in Borut Pahor že pripravljata alternativni ekipi.

Liberalna demokracija bo že na naslednji seji sveta oblikovala klasično vlado v senci, Združena lista pa bo po kongresu aprila imenovala svoj strateški svet. Za imenovanje skupne vlade v senci pa se stranki nista odločili.

Liberalna demokracija je odločitev o ustanovitvi vlade v senci sprejela že na blejskem kongresu, sicer pa čakajo da mine 100 dni miru, ki ga opozicija daje vladi.

O natančni sestavi vlade bo LDS govorila na naslednji seji
O natančni sestavi vlade bo LDS govorila na naslednji seji FOTO: POP TV

Predsednik LDS, Anton Rop, je o delovanju vlade v senci povedal, da bo svet stranke predvidoma na naslednji seji odločil o natančni sestavi vlade v senci. Dodal je: "Oblikovali jo bomo zagotovo. Kot pa sem že večkrat povedal, bo začela delovati prvi dan delovanja aktualne vlade."

Vlada v senci se zdi Borutu Pahorju prepotenten izraz za možnosti, ki jih daje proporcionalni sistem, zato so se odločili za drugačno formulo. Povedal je, da potrebujejo strokovni svet, v katerem so ljudje, ki pokrivajo področja vlade. Potrebujejo ljudi, ki so kompetentni, ki se pripravljajo za prevzem ministrske vloge v primeru zmage in ki skupaj pripravljajo alternativni program vlade, zato da čez štiri leta, če se bodo ljudje na volitvah odločili za Socialdemokratsko stranko, imajo koncept vizije modernizacije Slovenije.

Borutu Pahorju se izraz 'vlada v senci' zdi prepotenten
Borutu Pahorju se izraz 'vlada v senci' zdi prepotenten FOTO: POP TV

Glede ideje o imenovanju skupne vlade v senci med Liberalno demokracijo in Združeno listo pa se je zgodilo nekaj podobnega kot v koaliciji Slovenija, saj se pred volitvami Janševa demokratska stranka in Bajukova Nova Slovenija nista mogli dogovoriti za sodelovanje.

Glede možnega sodelovanja in zakaj še ni prišlo do njega pa je Rop razložil z besedami: "Ponudbo smo podali, sicer pa v Združeni listi, kot mi je bilo razloženo, ocenjujejo, da je to v tej fazi še prezgodaj, kajti delovali bodo preko strokovnega sveta. Mogoče pa bomo leto dve pred volitvami naredili skupno vlado v senci."

Borut Pahor pa je bil bolj zadržan, kajti povedal je, da ima ima zadržek do samega pojma in koncepta 'vlada v senci'. Izraz se mu zdi prepotenten za proporcionalni volilni sistem in dodal: "Imamo proporcionalni volilni sistem in ne večinskega, nimamo dveh političnih taborov. Nenazadnje in bistveno pa je, da mi želimo z strokovnim svetom postaviti Socialno demokracijo končno na svoje lastne noge."

Liberalna demokracija bo z burnim očesom spremljala delovanje trenutne vlade
Liberalna demokracija bo z burnim očesom spremljala delovanje trenutne vlade FOTO: POP TV

Kdo bodo ključni ljudje v vladi v senci ali v strateškem svetu niti Anton Rop niti Borut Pahor nočeta razkriti.

Rop je razložil, da je popolnoma pričakovano, da bodo v njej nekateri aktualni poslanci v državnem zboru, nekateri bivši poslanci in poslanke ter bivši ministri, seveda pa bo tudi nekaj novih imen. Pahor je glede imen enako zadržan kot Rop, saj o imenih niti ne želi razpravljati. Kot je povedal ta mandat še nima in dodal: "Ta mandat bo dobil novi predsednik ali predsednica s kongresom drugega aprila."

Delovanje vlade v senci in strokovnega sveta pa bo dober pokazalec koliko volje in energije imata po porazu na volitvah obe stranki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni