Slovenija

Virant zadovoljen

Ljubljana, 05. 05. 2007 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obisk upravnih enot je bil velik. Največ zanimanja je bilo za izdajo potnega lista in osebne izkaznice.

Od prvega maja so uradne ure tudi vsako prvo soboto v mesecu
Od prvega maja so uradne ure tudi vsako prvo soboto v mesecu FOTO: POP TV
Minister za javno upravo Gregor Virant
Minister za javno upravo Gregor Virant FOTO: POP TV

Upravne enote po Sloveniji so, potem ko so bile v skladu z maja uveljavljenimi spremembami uredbe o upravnem poslovanju prvič odprte tudi na soboto, zabeležile velik obisk. "Današnji obisk na večini upravnih enot je potrdil namen spremembe uredbe, da se upravne storitve približajo tudi tistim, ki zaradi delovnih in drugih obveznosti upravnih storitev ne morejo opraviti med tednom," so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Upravno enoto Ljubljana, ki sta jo obiskala tudi minister za javno upravo Gregor Virant in državni sekretar Roman Rep, je v delovnem času od 8. do 12. ure po prvih ocenah obiskalo 450 državljanov. Upravno enoto Novo emsto je obiskalo okoli 110, Brežice pa 60 ljudi.

Tolikšen obisk je primerljiv z normalnim delovnim dnem, ko se po upravne storitve v Ljubljani odpravi med 500 in 900 ljudi. Največ zanimanja je sicer bilo za izdajo potnega lista, osebne izkaznice in spremembo bivališča, nekoliko manj za področje izdaje vozniškega in prometnega dovoljenja.

Minister Virant je izrazil zadovoljstvo ob tolikšnem obisku upravne enote ter uspešnem in hitrem delu zaposlenih. O velikem obisku so sicer poročali tudi z drugih upravnih enot po Sloveniji, poudarjajo na ministrstvu. Dodajajo še, da so stranke večinoma izražale zadovoljstvo ob tej novosti in prijazni javni upravi ter približevanju storitev državne uprave državljanom.

Uradne ure državne uprave, torej upravnih enot in območnih enot organov, bodo v skladu s 1. majem uveljavljenimi spremembami uredbe o upravnem poslovanju tudi vsako prvo soboto v mesecu oziroma drugo soboto, če pride prva sobota na državni praznik ali drug dela prost dan.

Upravna enota Ljubljana v prostorih nekdanje Tobačne tovarne
Upravna enota Ljubljana v prostorih nekdanje Tobačne tovarne FOTO: POP TV

Od 1. maja so uradne ure tudi ob torkih, ob sredah pa se podaljšujejo do 18. ure. Okenca upravnih enot so tako po novem odprta v ponedeljek in torek od 8. do 15. ure, v sredo od 8. do 18. ure, v petek od 8. do 13. ure, vsako prvo oz. drugo soboto v mesecu pa od 8. do 12. ure.

V skladu s spremembami bodo prvo soboto oziroma drugo, če pride prva sobota na državni praznik ali drug dela prost dan, med 8.30 in 12.30 delali tudi notarji. Uradne ure notarjev so sicer med tednom v ponedeljek od 8. do 15. ure, v torek od 8. do 15.30, v sredo od 8. do 18. ure, v četrtek od 9. do 12. ure in od 14. do 16. ure ter v petek od 8. do 13.30.

Po Virantovih besedah bodo v začetku prihodnjega leta preučili, kako so se novosti, zlasti glede uradnih ur ob sobotah, obnesle in se na tej podlagi odločili, kako naprej. Vsi organi bodo obiske ob sobotah šteli. Možnosti je več: bodisi bodo vzpostavljeni sistem obdržali, bodisi sobote ukinili ali pa jih obdržali tam, kjer bo stranke to zanimalo. Po predvidevanjih naj bi bilo zanimanja za uradne ure ob sobotah več zlasti v večjih mestih.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Norihladilnik
07. 05. 2007 22.25
Vse čestitke g, Virant!!! pOPOLNOMA VAS PODPIRAM NA POTI POLICIJSKEGA RAZKAZOVANJA MOČI, KI JO PLAČIJEMO MI DAVKOPLAČEVALCI. šE OBLEKLI SMO JIH PA ŠE IZSILJUJEJO IN HOČEJO BITI PRVI IN NEPOGREŠLJIVI. ČE GDO SO POLICISTI ZADNJI, KI BI SI ZASLUŽILI VIŠJO PLAČO. NOBENEGA POPUŠČANJA PRED IZSILJEVALCI !!!!
aha1237@email.si
07. 05. 2007 16.15
Ko ljudje nimajo pametnih argumentov za oporekanje nečemu kar drži, se poslužujejo žaljivk. Civilizirano, ni kaj.
exim@t-2.net
07. 05. 2007 09.50
Bravo Virant in vlada, ki je podrpla tvoj trud. Komentarji maloumnežev v stilu "aha1237" pa so znak, kako težko duševni reveži prenašajo uspehe naše vlade.
Vegos
06. 05. 2007 17.18
"esfflight | 06.05.2007 | 06:33 Gospod minister ali ni nenavadno, da se clovek vase visokosti mora hvaliti sam? Povsem ocitno je da je nekaj narobe, sicer nebi bilo tako in kaj, ce se ljudje spravijo na vas in vas ocrnijo? " Dobro blago se samo hvali :D
aha1237@email.si
06. 05. 2007 17.15
Gospod minister, imam občutek, da bodo za mojim pultom od sedaj naprej ljudje čakali dlje. Tako kot razumem sedaj uradne ure, bo potrebno stvari, ki sem jih prej naredila izven uradnih ur (vse v zvezi z njihovimi vlogami, pridobivanje podatkov, ki jih lahko sami pridobimo, vnosi podatkov, ki se jih lahko vnese naknadno, da do sedaj ljudje niso preveč čakali, dopolnjevanje vlog itdu2026), narediti medtem, ko bo stranka pri nas. Drži?
nemejugat
06. 05. 2007 09.01
Ooo, Virant, ko bi le bilo več takih... Res se ima s čim pohvaliti, mlad in perspektiven pometa pri svojem pragu. Dame in gospodje, zaposleni na javni upravi vem, da se ne bodo strinjali s dejstvi, le kdo bi se ko ti šef pokvari prost vsaki vikend. Toda, starejši se bodo verjetno še spomnili kako so podjetja pričela z delom ob 6 in 7 uri zjutraj. Ali še katero dela ob tem času??? Mislim da jih je bore malo, trgovine se odpirajo ob 8, celo 9, edino uprava je ostala na socialističnem urniku. Jaz sicer nisem med ogroženimi, toda poznam primere ko si zaradi oddaljenosti službe od doma in urnika ki ga imajo, nekateri morajo res vzeti dopust, da bi uredili formalnosti na uradih ki služijo narodu. Vprašanja sindikalistov so prav smešna, nasprotujejo ker ni urejenih prevozov, pa varstva otrok??? Kako pa mislite da urejajo te stvari tisti ki so zaposleni "kot elita seveda" v trgovinah, turizmu, zdravstvu in še in še... Baje so po določenih uradih tudi veliki zaostanki, sedaj jih bodo lahko mirneje uredili.... Sicer pa je Virant tudi rekel da bodo spremljali kak bo odziv in če bo potreba bodo sobote tudi ukinili, torej v čem je problem....kdor pa ne želi delat v upravi naj res razmisli o zamenjavi službe, saj je dela v Sloveniji kolikor hočete.... ... če pa govorimo že o varstvu otrok še eno mišljenje, morda delo za še kakega Viranta... ... bila je neka pobuda, da bi bili vrtci zastonj za vse...vprašam se le zakaj??? morda da bodo bogati še bolj bogati??? NE, HVALA subvencijo naj država podeli raje otrokom in ne vrtcu, starši pa bodo odločali kam bodo dali svoje malčke v varstvo...v tem primeru bo odločala kakovost varstva in urniki služb sigurno nebodo več problem... Hvala
esfflight
06. 05. 2007 06.33
Gospod minister ali ni nenavadno, da se clovek vase visokosti mora hvaliti sam? Povsem ocitno je da je nekaj narobe, sicer nebi bilo tako in kaj, ce se ljudje spravijo na vas in vas ocrnijo?
pickmeaname@gmail.com
06. 05. 2007 00.03
Toliko hvale! Pa je G. Virant kaj pomislil na to, ali imajo šole in vrtci tudi podaljšan čas varovanja otrok ob sredah? So mogoče ukinili popoldanske aktivnosti na te dni in domačo nalogo? Le kako te mamice naredijo nalogo z otroci, če pridejo domov ob 18.30 ali kasneje, če se slučajno stranki, ki pride pet minut pred zaključkom delovnega dne, zazdi, da ji mora uslužbenka prijazne uprave še postreči? Ja, risanka 15 čez 19. uro in spat - tega ni več. Kje je še vse ostalo kar otroci potrebujejo. Blagor tistim, ki imajo babice, da počuvajo in gorje tistim, ki nimajo. Berem o vrstah in o tem kako v javni upravi nič ne delajo. Nekako ne gre skupaj, kajne? Saj verjetno ni konec dela s papirji, ko stranka odide. Kdaj bodo sedaj to naredili, če imajo uradne ure ves čas? V četrtek - kar vse? Dvomim... Pa ne samo v javni upravi, trgovina in ostalo je tudi tukaj. Samo za dobiček ali slavo šefov in "velikih", da se trkajo po prsih, kako so dobro naredili in kako so prijazni do ljudi. Tisti, ki delajo v javni upravi morajo ravno tako vzeti dopust, če hočejo drugje kaj urediti, je kdo pomislil na to? Deljeni delovni čas, podaljšani in kaj vem kaj še. Več naj jih zaposlijo po manj časa, pa bo. Rodnost pa upada in oni iščejo razloge! Saj ljudje nimajo več časa za otroke! Mogoče še bolje, da rodnost upada - Slovenci postajamo narod, ki samo udriha po drugih, važno je samo to, da še sosedu krava crkne! Kaj potem, če je sami ne rabimo, da je le še on nima, a ne?
kriss714@amis.net
05. 05. 2007 20.12
Tudi jaz se pridružujem čestitkam. Bravo Virant.Zdaj bi lahko začeli še z množičnim odpuščanjem "viškov" in zniževanjem plač. Mogoče pa bi Boscarol lahko izračunal koliko delovnih ur se zapravi za skakanje okoli birokratov.
Ciril Jazbec
05. 05. 2007 19.50
bravo virant.
gadni@email.si
05. 05. 2007 19.09
Bravo Virant. To je ena redkih pozitivnih stvari, ki jih je naredila vlada v tem mandatu. Javna uprava bi morala imeti uradne ure izven normalnega delavnika, saj jih zato plačujemo. Ne pa, da moraš koristiti dopust, da urejaš upravne zadeve. Saj jih zaradi države ne zaradi sebe.
tadejstein@email.si
05. 05. 2007 19.08
@nekdo...: si ti kaj razmišljal, ko si pisal svoj komentar...?
nekdo...
05. 05. 2007 19.00
m&k sej če tebi ni všeč delo z ljudmi tud lahko menjaš službo. glej dejstvo je da večina ljudi sedi na svojih delovnih mestih v javni upravi toliko da pač tam sedijo ok mogoče res kaj delajo ampak hudičev problem je v tem da ČISTO NIČ PRI TEM DELU NE RAZMIŠLJAJO!!!!!!!!!!
m&k
05. 05. 2007 18.35
sportsmen! To kar si ti napisal je res smešno, dvig denarja primerjaš z izdajo osebnega dokumenta, potnega lista ali podobno, lepo te prosim no! Da pa vsi delate mi je pa popolnoma jasno, tudi sam delam, in to precej, po novem tudi v soboto, pa me to nič ne moti, moti pa me nespoštljiv odnos strank in vseh vas, ki mislite, da nič ne delamo, vabim vas da nam pridružite, pa boste videli !!!! No, kakorkoli, če si policaj, me zanima če se boš pridružil stavki in zakaj...če ti kaj ni všeč, menjaj službo ne..
Vegos
05. 05. 2007 17.28
OJOJPREJOJ tole je pa nelojalna konkurenca trgovinam! Naj jih še v nedeljo odprejo, ha! Virant ima jajca, res je. Ima pa tudi, za razliko od ostalih ministrov, dovolj pameti, da svoja jajca vsaj uporabi tako da imamo še mi kaj od tega.
rsp.123@email.si
05. 05. 2007 16.29
Joža, politične točke gor ali dol. priznati pa moraš, da ma g.Virant jajca, da kar sam pokontrolira situacijo, saj pretirane ljubezni od svojih podrejenih res ne more pričakovat in bi mu z veseljem verjetno pomagali po nesreči pasti po stopnicah.
Jožajoža
05. 05. 2007 15.29
to je nabiranje političnih točk, s tem pa draži državno upravo.pa saj vas socialarjev to sploh ne briga.tudi socialne zadeve boste po novem lahko reševali v soboto.
sportsman
05. 05. 2007 13.14
m&k zakaj banke ne delajo ob sobotah?ker imamo bankomate haha ,koliko krat moraš na leto na takšen urad ?hmmm kar nekaj x in vedno moram dati dopust,zato pa kar delajte,ker tudi mi delamo in še to na smene in praznike pa smo tudi,policaji,vojaki,zdravniki.....tempo življenja narekuje takšen delavnik,lp
pikam_dopust@yahoo.com
05. 05. 2007 12.54
Točno. Je samo razvada. Naj kar lepo zmanjšajo število ur, ki jih presedijo ob dopoldnevih, in začno delati v izmenah ob vseh sobotah, tako kot to delajo še v vrsti drugih dejavnostih. BTW: Tudi banke so odprte ob sobotah. Mogoče ne ravno tista, pod tvojo lipo, 10 min peš stran (kar je še vedno bližje kot UE) pa sigurno.
apolon
05. 05. 2007 11.13
No na občini sem bil ene 3 do 4 krat in vzel dopust. Vedno je nekaj. Osebna izkaznica, sprememba prebivališča, pasaport, vozniško doboljenje, podaljšanje vozniškega, razne druge vloge......Kar se tiče bank pa mi je povsem vseno namreč uporabljam kartice, bankomate in intetno banko kar popolnoma zadosti mojim potrebam. Nisem bil na banki že več let.